Rabu, 31 Mac 2021

WW 2021/14: SALAH SATU TANGKAPAN SEMASA COLLECTORS MARKET

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Sabtu lepas (27/3/2021) Cik TK ada singah ke PJ Collectors Market.

Nanti Cik TK cerita lebih lanjut pasal ini.

Sekarang ini Cik TK just nak tunjuk salah satu hasil tangkapan Cik TK.

Tak pernah lagi Cik TK jumpa kisah seperti ini dalam bentuk novel.

That's why Cik TK tertarik.

Peminat anime mesti tahu apakah kisah dalam novel ini mengenai apa.

Tapi Cik TK belum start baca lagi ni. 

Tak sempat sebab ada banyak benda yang nak dibuat.

Nanti akan cari masa sesuai untuk baca.





Baca Selanjutnya ...

WW 2021/13: CUCI MATA DI AIR PANCUT KLCC PARK

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Orang biasa panggil tempat ni Symphony Lake.

Dulu-dulu Cik TK lepak sini ada muzik.

Air pancut tu akan menari ikut muzik.

Tapi kali ini Cik TK datang sini tiada muzik pula.

Bukan malam tadi la.

Ini beberapa hari yang lalu.

Jadi layan sahaja pergerakan air pancut dan pertukaran warna lampu-lampunya. 



Baca Selanjutnya ...

Selasa, 30 Mac 2021

TANDA INGATAN DARI SYEEDA SANIEY

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Minggu lepas Cik TK ada terima tanda ingatan dari blogger Syeeda Saniey bersempena dengan segmen giveaway-nya sebelum ini. Walaupun tak menang, Cik TK bersyukur dan seronok dapat hadiah ini. Terima kasih ya Syeeda. Maaf Cik TK lambat up entri pasal ini. Kebelakangan ini tak menyempat Cik TK nak berada di alam maya. 

Dapat dua unit frigde magnet!!



Kepada mereka yang belum mengenali Syeeda, boleh la singgah ke blognya. Tekan laju-laju saja banner di bawah ini.
Baca Selanjutnya ...

Giveaway Raya Bersama Shida Radzuan Blog

Assalamualaikum dan salam sejahtera.



Dalam entri kali ini Cik TK nak join segmen Giveaway Raya Blog Shida Radzuan. Sebelum itu, Cik TK nak ucapkan tahniah kak Shida dah capai 5000 follower!! Bukan mudah untuk capai semua itu. Tahniah Cik TK ucapkan kak Shida!! Selain itu, giveaway ini juga diadakan bersempena dengan blog kak Shida berwajah baru dan berdomain baru, selain menuju ke arah 10 juta pageview! Sekali lagi, tahniah kak Shida!!

Kembali kepada tujuan utama entri kali ini iaitu giveaway kak shida, terdapat beberapa syarat (klik banner untuk tahu lebih lanjut) yang harus dilakukan. Salah satunya ialah menyatakan perasaan kita dalam menyambut bulan Ramadhan dan Syawal yang akan datang ini

Pada Cik TK, perasaannya bercampur-baur. Sebabnya terutama sekali, sebab kita masih berada dalam keadaan pandemik sebegini. Kita semua pun tak dapat nak jangka apa akan berlaku selepas ini. Cuma Cik TK berharap ianya tak jadi seperti tahun lepas (PKP dan sedikit kisah semasa Ramadhan tahun lalu yang mana Cik TK bertukar menjadi burung hantu sebab hari-hari tak dapat tidur malam dan menjadi 'zombi' diwaktu siang), moga keadaan Covid 19 ini semakin reda.

Apa yang Cik TK suka pasal Ramadhan dan Syawal ini adalah makanan. Seperti mana yang kalian semua tahu (yang mana ikut perkembangan Cik TK ni), Cik TK suka makan sebab tu gemok. Dalam waktu-waktu seperti inilah kita boleh jumpa makanan yang pelbagai, yang jarang jumpa, yang jarang makan, yang jarang masak dan tetiba nak cuba masak itu dan ini semasa berbuka. Terpengaruh dengan post dan feed resepi dan menu dimedia sosial. Tapi! Ye ada tapi ya! Makan itu tidak berlebihan dan tidak membazir. Ingat, membazir itu amalan syaitan... Rindu perasaan nak pergi cuci mata di bazaar Ramadhan (walau sebenarnya tak selalu pergi sebab biasanya kami masak sendiri).

Serupa juga keadaannya dibulan Syawal. Biasa keluarga kami ada tradisi hidangan tersendiri semasa raya. Diantaranya ada murtabak telur daging dan lauk (biasa hidang nasi dan pelbagai lauk semasa menyambut tetamu) sup atau gulai kaki lembu yang biasanya kami buat hanya pada raya Aidilfitri dan Aidiladha. Eh apa la Cik TK ni cerita pasal makanan saja. 😅 Satu lagi, apa yang penting ialah kebersamaan. Bersama keluarga, bersama saudara mara dan bersama kawan-kawan! Berbuka bersama, bersahur bersama tengok cerita pasal makan lagi dan sebagainya!

Eh Cik TK rasa macam terpanjang pula penceritaan Cik TK ini. Baiklah sampai di sini saja. Untuk turut serta boleh klik SINI atau tekan saja banner di atas laju-laju. Jom korang ikut join sekali. Kita ramai-ramai meriahkan lagi segmen ini! Dengan ini Cik TK nak tag AnakDenesor, Cuya dan korang semua yang sedang membaca entri givaway ini! 




Baca Selanjutnya ...

Isnin, 29 Mac 2021

Mouthgasm Crunchy Giveaway by Atiqah

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Terasa lama Cik TK tak sertai apa-apa segmen dan giveaway kan? Tak menyempat kebelakangan ini. Baiklah! Hari ini Cik TK sempatkan diri. Kali ini Cik TK nak join segmen giveaway dari Atiqah, pemilik blog Bila Gadis Kidal. Menarik nampak sedap Mouthgasm Crunchy ni! Marilah ramai-ramai kita semua turut serta memeriahkan segmen ini. Hadiahnya ialah:


1 x Mouthgasm crunchy mocha
1 x Mouthgasm crunchy macchiato
 

Untuk turut serta klik saja banner di bawah! Tarikh akhir 31 Mac 2021.




Baca Selanjutnya ...

RANDOM: UDON, RAMEN DAN KUCING BERTUAH

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Apa khabar semua? Rasa macam lama beberapa hari tak muncul di sini! Tersangkut dengan pelbagai urusan yang membuatkan Cik TK kurang bermain di alam maya. Lepas tu bila ada masa, tiada ilham nak menulis. Lepas tu bila tengah berada pada masa yang tak sesuai seperti di dalam tandas, idea nak menulis datang dan hilang lepas keluar toilet. Nampak tak alasan tu? Hahaha! Okay, hari ini pun tiada idea sebenarnya tapi nak juga menaip, maka kita gunakan gambar yang ada di handphone ya!


UDON

Rasa lama tak makan udon. Sebelum ni pernah sekali makan menu udon di Sushi King. Pernah juga rasa dijual di Food Market Isetan. Dan paling banyak kali rasa, yang diri sendiri masak (beli di pasaraya mi udonnya, lepas tu masak). Walau rasa tak sama, bantai saja lah. Cik TK memang selalu buat eksperimen dirumah. Maka terjadilah udon tomyam putih la, udon sup daging la, udon goreng la dan macam-macam lagi.

Tapi beberapa bulan ini, tak terasa nak beli udon. Jadi rasa lama juga tak makan udon. Bila Encik L ajak makan mi di food court suatu mall ni, ternampak menu udon blackpepper. Terus terasa nak try. Sedapnya rasa! Gabungan rasa udon goreng dengan rasa blackpepper tu mengancam! Nanti rasa macam nak buat eksperimen dirumah nak buat rasa seakan macam ini pula! 

Udon blackpepper for me. Menu Encik L ni tak ingat pula udon apa.


RAMEN

Sama kisahnya dengan udon, lama juga tak layan. Tiba-tiba waktu rehat hari ini nak makan ramen. Maka laju sajalah menuju ke food court memesan menu 'Kare Ramen' di gerai makanan hidangan Jepun. Menu-menu lain yang ada seperti gyoza, tempura dan pelbagai hidangan ramen serta bento. Banyak pilihan sebernarnya. Tapi kare ramen ini antara kegemaran Cik TK. Ianya didatangkan sekali dengan teh hijau panas.


Kare ramen



KUCING BERTUAH

Kalau di Jepun, kucing bertuah ini dipanggil 'maneki neko'. Hehe itulah destinasi yang Cik TK tuju baru-baru ini. Manekineko Malaysia. Pusat karaoke ini datang dari Jepun. Ada beberapa cawangan ada di sekitar Lembah Klang ini. Contohnya di EkoCheras Mall, Sunway Putra, Sunway Velocity, Paradigm Mall dan Central i-City. 

Lama tak layan karaoke, jadi boleh la layan sekali sekala. Oh ya, walaupun pusat karaoke ini datang dari Jepun, bukan lagu Jepun sahaja yang ada di sini. Lagu bahasa melayu, inggeris, korea, cina ada juga di sini. Macam Cik TK, sudah semestinya suka cari lagu Jepun dulu (para pembaca yang mengikuti perkembangan Cik TK sudah sedia maklum Cik TK memang suka layan lagu Jepun).


Cawan kertas, jajan, hand sanitizer, wet tissue dan mic cover disediakan dalam bakul.
Bilik juga disanitasi selepas digunakan.


Baca Selanjutnya ...

Khamis, 18 Mac 2021

LIRIK: IT'S GONNA RAIN - BONNIE PINK

Assalamualaikum dan salam sejahtera.


Samurai X. Masihkah kalian ingat lagi dengan anime ini? Salah satu anime yang mana mereka yang bergelar the 90s kids mesti tahu kan? Ke tak? Dulu suka betul layan anime ini di kaca televisyen. Versi live action animasi ini pun sangat dahsyat! Tajuknya Rurouni Kenshin. Sudah ada beberapa movie live action dan bakal release lagi dua movie juga tahun ini.

Kali ini Cik TK nak kongsi lirik lagu 'It's Gonna Rain' nyanyian Bonnie Pink. Cik TK pun dah lupa kewujudan lagu ini sebenarnya, sehinggalah tiba-tiba nyanyian cover lagu oleh Reese Lansangan ini muncul di recommendation Youtube Cik TK (Cik TK sertakan sekali di bawah sekali). Dan terus teringat lagu ini sampai terngiang-ngiang pula dalam kepala. Jadi sajalah Cik TK kongsikan di sini ya! 

Nota: Untuk melihat video, sila guna webview version ya!


It's Gonna Rain
Oleh penyanyi asal Bonnie Pink


Ashidori mo karukushite chao chao
Torumono mo toriaezu chao chao
Raion ga unaru mitai no raimei ga
Taisan wo unagashite iru
Dou naru no?
Sou...mou sugu ame

Dai kirai ame nanka chao chao
Mou sukoshi itai noni
Kaikan ga kaisan ni kawaru shunkan wo
Raion ga isogaseta no wa
Meihaku No! Meiwaku
It's gonna rain!

Ame wa mou aribai wo kesu no?
Kare wa mou wasurete shimau no?
Futari wa mou korekiri ni naru no?
Subete wa ame no seitte koto ni shite okou

Kare kara no renraku wa Nothing Nothing
Ame ni yoru kyoukun mo Nothing Nothing
Kanjou mo igirisu no tenki mitai ni
Utsurigi dattara totemo
Raku nanoni...gyaku na no
It's gonna rain!

Ame ga netsu wo yomigaeraseta
Kare mo futo watashi wo omoidashita
Futari wa ima koko ni michibikareta
Subete wa ame no sei, uun, okage na no

Ame wa hito wo yondari keshitari
Dare yori mo tegowai majishan ne
Futari wa itsumo damasarete bakari
Subete wa ame de hajimarun deshou...

It's gonna rain!

***


Yang ini pula versi cover oleh Reese Lansangan

(Pada Cik TK, versi cover ini sangatlah cute!!!
Maksud Cik TK, mengenai suara dan ukulelenya)


Baca Selanjutnya ...

Ahad, 14 Mac 2021

HUJUNG MINGGU: FILEM 'THE CLOSET'

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Aktiviti hujung minggu kali ini Cik TK layan satu filem Korea bertajuk 'The Closet'. Bukan Cik TK nak buat review tau, tak reti la Cik TK nak review review ni!  Lepas ni nak layan anime pula. Amboi, berehat sakan ya hujung minggu dirumah! Hehe, minggu lepas sewaktu hujung minggu Cik TK kerja. Bukan main ramai orang di luar. Masa pergi kerja naik tren, ramai. Lalu mall, pun ramai. So minggu ni hujung minggu cuti, maka rehat dirumah saja. Kepada mereka yang keluar itu, jangan lupa ikut SOP ya!


Filem ini Cik TK layan malam tadi. Genre seram tapi ada Cik TK, ianya tak seram. Tapi jalan ceritanya okay dan tiada jumpscare. Cuma ada suspens sikit. Mungkin sebab dah biasa layan filem seram, jadi pada Cik TK ianya tak seram. Secara ringkas, filem ini mengenai seorang bapa yang berusaha menyelamatkan anaknya (Yi-na) yang di bawa ke alam kegelapan oleh hantu kanak-kanak lain yang mati dibunuh.

Pada mulanya Yi-na yang telah kehilangan ibunya ini hilang di dalam rumahnya sendiri. Merata-rata bapanya mencarinya dan pihak polis juga tidak menemui sebarang petunjuk sehinggalah seorang exorcist yang dapat tahu kes kehilangan Yi-na ini seperti ada persamaan dengan kes kehilangan kanak-kanak yang lain dan datang kerumah bapa Yi-na ini. Kemudiannya bapa Yi-na dan exorcist berkenaan pun bekerjasama mencari tahu apa yang terjadi sebenarnya dan mencari jalan untuk menyelamatkan Yi-na.

Untuk tahu apa pengakhirannya kenalah tengok sendiri filemnya. Cik TK tak nak bagi spoiler. Tapi kan, kesian dengan apa yang terjadi dengan nasib segelintir kanak-kanak yang menderita akibat perbuatan orang dewasa. Baiklah sampai di sini sahaja dulu entri kali ini. Jumpa lagi di entri akan datang!



Baca Selanjutnya ...

Khamis, 11 Mac 2021

MENEROKA BEBERAPA FUNGSI DI GOOGLE

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Malam tadi rasa agak kebosanan, maka bermulalah sesi meneroka apa saja yang boleh diteroka di internet ini. Sekejap di Youtube, sekejap di Instagram, sekejap di Twitter dan akhirnya tiba-tiba terjadi seperti di bawah ini. Jom kita sama-sama explore, mana tahu ada yang berguna untuk kalian...


1. EARTH DAY QUIZ

Taip saja 'earth day quiz' di ruangan search dan muncullah kuiznya. Saja-saja main saja ni. Ada 6 soalan kalau tak silap, jawab sahaja jawapan yang melambangkan diri kalian. Selesai menjawab, akan keluar haiwan yang melambangkan diri anda!

Jawab sahaja beberapa soalan yang melambangkan kalian

Cik TK tahulah memang Cik TK ni suka makan, tapi tak la sampai jadi komodo dragon ya!




2. SPINNER

Bila Cik TK jumpa spinner ni kan, teringat Roda Impian. Ingat tak Roda Impian? Siapa ingat tu maksudnya dah tak muda tu! Boleh guna fungsi Spinner ini untuk main game ke atau boleh guna untuk memilih pemenang (yang melibatkan ramai peserta, tapi spinner ini boleh sampai nombor 20 sahaja) juga selain daripada menggunakan Number Generator atau Random.org


Inilah rupanya spinner tu. Tekan je SPIN tu. Kalau nak tengok fidget pusing-pusing, tekan saja fidget.
Di sini ada setting untuk tukar bilangan nombor, tapi sampai 20 sahaja.



3. FLIP A COIN

Kadangkala, ada sesetengah orang yang baling syiling untuk buat keputusan. Jadi, flip a coin ini memberikan fungsi yang sama. Konsepnya sama, masih ada kepala dan ekor. Tekan saja flip dan temgok kena kepala atau ekor.




4. METRONOME

Alat ini biasanya digunakan oleh orang yang menggunakan alat muzik untuk berlatih tempo dan beat muzik. Kelajuannya juga boleh diubah mengikut penggunaan masing-masing. 




5. ROLL A DIE

'Die' di sini bukan bermaksud mati ya! 'Die' is a singular form of 'dice'. So main dadu sebenarnya ini. Dalam fungsi ini, boleh gunakan satu atau lebih dadu yang mempunyai pelbagai jenis bilangan muka (sehingga 20). Boleh digunakan untuk bermain permainan dan sebagainya!

Yang ini adalah salah satu contoh, yang warna ungu itu sehingga nombor 8 dan yang merah sehingga 12, maka jumlah paling besar boleh didapati ialah 20.



Baca Selanjutnya ...

Rabu, 10 Mac 2021

WW 2021/12: DUA PERKARA UNTUK DILUPAKAN

Assalamulaikum dan salam sejahtera.


Baru-baru ini ada Cik TK terdengar ini semasa ceramah online

dan tertarik dengan ayat ini,

maka saja la Cik TK nak kongsikan dengan kalian semua.





Nota: "Wordless Wednesday" atau mudahnya Cik TK ringkaskan kepada WW adalah hari (Rabu) di mana warga komuniti blogger membuat entri ataupun post bergambar yang mana tiada perkataan atau mungkin ada sedikit kata-kata / penerangan / caption, dan ini terpulang kepada para pembaca bagaimana untuk menginterpretasi gambar berkenaan.
Baca Selanjutnya ...

Ahad, 7 Mac 2021

Birthday Giveaway by Eksplorasilea

Assalamualaikum dan salam sejahtera.



Cik TK nak join giveaway dari rakan blogger kita Lea sempena bulan harijadinya dan telah mencapai 100+ follower! Tahniah ya Lea dan Happy Birthday!! Semoga panjang umur, murah rezeki dan ceria-ceria selalu!!! Marilah kita ramai2 memeriahkan segmen Lea. Untuk turut serta, tekan saja banner di atas laju-laju! 
Baca Selanjutnya ...

DAY 15: BUCKET LIST TRAVEL ANDA!

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Cabaran blog 15 hari

Apa khabar semua? Beberapa hari Cik TK tak muncul. Agak busy sikit dengan tugasan hakiki dan sebagainya. Haihh~ tergendala jadinya entri cabaran blog kita yang sepatutnya dibuat setiap hari. Tanpa membuang banyak masa, kita teruskan dengan cabaran hari yang terakhir iaitu hari yang ke-15 iaitu bucket list travel. Bagi mereka yang kurang tahu, bucket list ialah sesuatu atau pengalaman apa yang hendak dicapai.

Lokasi yang ada dalam bucket list travel Cik TK, sudah tentu negara Jepun. Teringin nak ke sana. Tapi entah bila akan ke sana. Lagi dengan keadaan pandemik seperti sekarang ini. Kenapa nak ke Jepun? Kalau ada yang perasan kan, Cik TK ni memang suka layan anime, J-pop, suka dengan culture/budaya Jepun dan sebagainya. Maka oleh sebab itu lah Cik TK teringin nak ke sana dan merasai sendiri pengalaman melihat budaya dan tempat-tempat tradisional dan menarik yang ada di sana. 

Lagi dalam bucket list Cik TK, Cik TK nak jalan-jalan ke semua negeri dalam Malaysia. Terutama Sabah dan Sarawak yang Cik TK tak pernah jejak lagi. Dalam negara kita sendiri pun ada banyak keunikan dan keindahan yang kita semua boleh explore. Makanan yang pelbagai, pemandangan yang cantik, budaya yang menarik dan lokasi-lokasi yang bersejarah yang unik banyak untuk diteroka.

 Baiklah, Cik TK rasa sampai sini saja dulu. Jumpa lagi dalam entri cabaran akan datang! Untuk cabaran yang sebelumnya, boleh refer link yang disertakan di bawah ya!
Baca Selanjutnya ...

Rabu, 3 Mac 2021

WW 2021/11: KIMETSU NO YAIBA

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Orang lain dah lama layan. 

Cik TK baru nak layan.

Baru nak tengok untuk pertama kalinya. 

Antara anime yang top di Jepun.

Kimetsu no Yaiba.

Atau dikenali juga sebagai Demon Slayer.

Baru start malam tadi.

Lalala~





Nota: "Wordless Wednesday" atau mudahnya Cik TK ringkaskan kepada WW adalah hari (Rabu) di mana warga komuniti blogger membuat entri ataupun post bergambar yang mana tiada perkataan atau mungkin ada sedikit kata-kata / penerangan / caption, dan ini terpulang kepada para pembaca bagaimana untuk menginterpretasi gambar berkenaan.


Baca Selanjutnya ...

Selasa, 2 Mac 2021

DAY 14: KE MANA ANDA PERNAH MELANCONG?

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Cabaran blog 15 hari

Apa khabar semua? Pagi tadi sungguh kalut masa nak pergi kerja. Dengan lambat siap (sedangkan dah bangun awal), lepas waktu nak keluar sakit perut pula. *Mengeluh* Pergi toilet dulu... Lepas tu dah sampai stesen MRT, nak pasang earphone. Cari-cari tak jumpa. Tertinggal pula. Haih... Tak apa la, maka pasrah je la. Baiklah, cukup Cik TK bebel panjang-panjang. Kita teruskan dengan cabaran hari ke-14. Second last sudah kan?

Baiklah. Melancong ini merupakan sesuatu yang kita semua rindukan, bukan? Sejak berlakunya pandemik ini pasti semua stress plan jalan-jalan ke sini sana semua terpaksa ditunda atau dibatalkan. Moga keadaan selepas ini menjadi lebih baik, supaya kita semua boleh melakukan pelbagai aktiviti seperti biasa termasuklah bergerak bebas ke mana-mana. Rindu nak jalan jauh...

Jadi kiranya entri kali ini lebih kepada entri throwback, tapi Cik TK tak akan terangkan panjang-panjang. Bukan tak nak share, tapi entri akan jadi sangat panjang dan kalian juga mesti akan rasa stress tengok Cik TK bebel banyak-banyak kan? Tanpa membuang banyak masa, Cik TK akan mulakan dengan luar negara dahulu, disusuli dengan dalam negara. 


Luar negara

Kalau ke luar negara ini, negara yang Cik TK pernah pergi ialah Singapura dan Indonesia. Cik TK mulakan dengan Singapura dulu ya! Tak lama Cik TK ke sana. Dua malam saja, masa itu Cik TK masih di zaman sekolah (berkurun sudah..) dan tujuannya bukan untuk bercuti pun sebenarnya. Cik TK ke sana ikut papa Cik TK untuk suatu urusan. Jadi alang-alang ada di sana, sempat juga la pergi jalan sekejap. Pergi tengok Merlion, jalan-jalan merata di sekitar sana, pergi Orchard Road. Tak ingat lagi nama-nama tempat yang pernah disinggahi, kerana sudah agak lama. Walaupun sekejap dan tak lah melancong sangat, at least dah pernah jejakkan kaki di Singapura.

Satu lagi ialah Indonesia. Pernah jejak Jakarta dan Bandung di Pulau Jawa. Cik TK pergi ke Jakarta dan Bandung ini juga dah lama dulu, juga semasa zaman muda remaja (sekolah) dulu. Tak berapa ingat juga lokasi-lokasi yang pernah dijejaki. Yang Cik TK ingat ada Taman Mini dan Gunung Tangkuban Perahu. Lokasi lain tak ingat pula.

Selain itu Cik TK juga ada pergi berjalan-jalan kawasan Padang, Riau dan Sumatera Barat di Kepulauan Sumatera, beberapa tahun lepas. Macam-macam lokasi juga pernah pergi contohnya kawasan pelancongan seperti Bukit Tinggi dan Istana Pagaruyung. Selain itu kami juga singgah pasar-pasar yang ada di sana. Kawasan pasar pun menarik sebab macam-macam yang kita boleh jumpa dan kita boleh tengok budaya di tempat lain macam mana. Selain itu, terdapat juga lokasi untuk menikmati alam semulajadi seperti pantai-pantai, Puncak Lawang, Ngarai Sianok, Lembah Harau dan sebagainya. Perjalanan yang mendebarkan di Kelok 9 dan Kelok 44 yang bermaksud jalannya mempunyai jumlah selekoh/corner tajam sejumlah namanya juga cukup menarik. Haha okay tak dapat nak cerita panjang-panjang.
Ini di kawasan Ngarai Sianok, lepak hirup udara pagi

Tak ingat pula nama pantai ni, tapi ianya di kawasan Pariaman.

Kawasan sawah padi di kawasan Bukit Tinggi

Ini pula pemandangan dari Puncak Lawang


Dalam negara

Dulu masa zaman study, di mana zaman-zaman itu adanya aktiviti fieldtrip dan sebagainya maka Cik TK dapat la peluang untuk jejak (at least, jejak) ke semua negeri-negeri yang ada di Semenanjung Malaysia ini walaupun bukan melancong. Bila dah habis study tu, masuk ke alam pekerjaan, jarang juga pergi berjalan-jalan sebab lebih suka berehat di rumah pada masa itu. Biasanya Cik TK suka ambil cuti masa adanya event-event tertentu seperti event anime, book fair dan sebagainya, selain daripada hal peribadi. Jadi pengalaman melancong ni masih belum banyak.

The most recent, maksud Cik TK tahun lalu, lokasi yang Cik TK pergi bercuti melancong jalan-jalan sakan ialah ke Melaka dan Terengganu. Melaka adalah sebuah tempat yang bersejarah, banyak lokasi yang boleh dikunjungi. Semasa Cik TK di sana, kami pergi ke pelbagai tempat seperti muzium-muzium, pantai-pantai, ke Pusat Konservasi Penyu, ke Malacca Sand Dunes dan sebagainya sambil bergastronomi di sana. Di Terengganu pula, kami ke Pulau Redang untuk bersnorkeling. Sebelum ini pernah Cik TK ceritakan pengalamannya di entri --> Percutian di Pulau Redang.

Jumpa penyu di Pusat Konservasi Penyu di Melaka
Ni masa kami menghala ke Sand Dunes, juga di Melaka.
Layan matahari terbenam di sana.

Yang ini pula semasa baru tiba di Pulau Redang. 

Haha tadi kata tak nak terangkan panjang-panjang, tapi hasilnya jadi panjang juga. Baiklah, Cik TK rasa sampai sini saja dulu. Jumpa lagi dalam entri cabaran akan datang! Untuk cabaran yang sebelumnya, boleh refer link yang disertakan di bawah ya!



Baca Selanjutnya ...

Isnin, 1 Mac 2021

SEKEJAPNYA SUDAH MASUK BULAN MAC!

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Pejam celik pejam celik sekejap saja sudah masuk bulan Mac. Rasa macam sekejap sangat masa berlalu. Teringat dulu PKP yang pertama bermula pada bulan Mac. Tepatnya 18 Mac 2020. Setahun lebih sudah kita bergelumang dan bertarung dengan virus Covid19. Moga keadaan kita sedunia kembali pulih seperti sediakala. Jangan sesekali kita leka. Patuhi SOP, pakai pelitup muka dengan betul, jaga kebersihan dan jaga jarak sentiasa! Kita semua boleh lakukannya!


Banyak juga perubahan yang telah berlaku dalam setahun ini, antara Mac lepas dan Mac kali ini. Tapi, malas lah nak cerita semua satu-satu. Apa yang paling best sekali ialah Dhia. Siapa ni? Si budak perempuan comel ini anak buah Cik TK. Haha jangan tanya mana gambar dia. Mama dia tak kasi main upload gambar anak dia. Tapi sebelum ini Cik TK pernah upload sekali, tapi dari belakang saja. Ada di entri ini --> Random: Dhia, Casing Fon dan Birthday 

Dulu masa Mac 2020 dia masih dalam perut mama dia. Sekarang? Umur budak comel tu dah 7 bulan dah. Cepat betul rasanya dia membesar. Dah pandai merangkak (kena selalu pantau juga ni, sekejap secara magis sudah ada di sini dan di sana), dah nak tumbuh gigi juga dah tu. Dah mula makan bubur, biskut baby. Oh, time semua orang makan dia akan terliur dan iklan makanan dekat tv pun dia akan tekun menengoknya! Haha comel sangat. Rasanya besar nanti bakal jadi jenis yang tak memilih makanan. 

Okay sampai sini saja entri kali ini. Jumpa lagi entri akan datang!


Baca Selanjutnya ...