Sabtu, 19 Jun 2021

RANDOM: IT'S ALL ABOUT FOOD, AGAIN.

Assalamulaikum dan salam sejahtera.

Pejam celik pejam celik sudah tiba hujung minggu, hari di mana kita spend time, luangkan masa bersama dirumah. Setelah kita semua sibuk dengan pembelajaran dan bekerja secara online, hujung minggu ini adalah masa untuk kita 'bermain'. Apa la Cik TK mengarut dari tadi ni? Sebenarnya Cik TK tiada idea nak taip apa ni, tapi rasa nak menaip. Macam mana tu? Maka skrol gambar-gambar di galeri untuk dijadikan cerita. Lama juga rasanya Cik TK tak buat entri random ni kan? 


CORNFLAKES DAN CHOCOLATE FLAKES


Sepertimana tajuknya, dua-dua ini flakes. Bezanya corn (jagung) dan satu lagi tu coklat. Biasanya cornflakes ini dimakan ketika sarapan untuk memulakan hari. Juga boleh digunakan untuk pelbagai menu hidangan seperti cornflakes madu (kuih raya), cornflakes salted egg (untuk kudapan) dn sebagainya. Untuk kali ini Cik TK makan cornflakes ini bersama chocolate flakes dan susu sebagai sarapan. Nyummy!
Cornflakes dan chocolate flakes bersama susu.

FRENCH FRIES DAN SOS KEJU


Pada suatu petang, Cik TK tak makan tengah hari lagi. Bukan sebab diet, tapi memang tak lapar lagi masa itu. Dah petang sikit baru terasa lapar dan baru ke dapur mencari sesuatu untuk dimakan. Walaupun ada nasi, Cik TK tak rasa nak makan nasi pada masa itu. Buka peti sejuk, ternampak fries laju je pergi goreng. Lepas tu mengada pula tak nak makan dengan sos cili, pergi pula buat sos keju. Alang-alang dah menggoreng kentang ni, lebihkan saja untuk ramai-ramai makan. 
Tadaaa! Rasa macam makan sos keju ala-ala KFC pula.

SPAGETTI CARBONARA WITH MINCED CHICKEN


Kali pertama pula Cik TK letak ayam kisar dalam spagetti karbonara. Nice juga. Sebenarnya Cik TK asingkan ayam kisar ini untuk kegunaan lain. Nak masukkan sebagai inti popia sebenarnya. Kalau bukan untuk popia pun, nak masukkan dalam nasi goreng atau mi goreng. Tapi entah macam mana Cik TK guna untuk hidangan ini. Kalau untuk spagetti bolognese, letak daging kisar pula sangat sesuai (pada pendapat Cik TK la...).
Inilah rupanya. Ada ayam kisar, sosej dan shitake kegemaran Cik TK.

LAUK DINNER SIMPLE TAPI NYUMMY!!!


Kadang kala, lauk yang digunakan untuk dijamah bersama nasi tak perlu terlalu rumit untuk difikirkan. Beberapa hari lalu, untuk makan malam kami masak ikan goreng kunyit, telur mata kicap dan sayur campur. Macam ini sahaja pun sangat nikmat bersama nasi panas. Alhamdulillah... Nyummy!
Untuk membuat telur mata kicap ini  mudah sahaja. Tumis bawang dan cili, letak kicap. Cik TK campurkan kicap lemak masin dan kicap manis, kemudian siap tuang ke pinggan berisi telur mata.
Untuk membuat ikan ini pun senang sahaja. Kelar ikan, lumurkan sedikit garam, serbuk kunyit dan cuka. Biarkan seketika dan goreng.
Sayur campur ini pula Cik TK main sumbat apa yang Cik TK jumpa dalam peti sejuk. Ada lobak merah, kubis dan brokoli. Caranya tumis bawang merah dan cili, kemudian masukkan semua sayur dan air. Perasakan dengan garam dan lada sulah. 

MENGAMUK DENGAN TAUHU?


Seperti mana dalam gambar di bawah, kali ini makan lauk bukan dengan nasi putih, tapi dengan nasi kuning. Buat macam nasi ayam sebenarnya. Saja tukar selera asyik tengok nasi wana putih. Hehe... Layan pula dengan lauk gulai daging, telur mata dan tauhu goreng tepung. Tauhu tu watak utamanya. Sebab yang makan tauhu ni tak ramai. Secara tak sengaja Cik TK termasak ia menggunung seperti ini. Kalau tengok dari sisi, tinggi juga 'gunung' tu. Bukan masalah termasak banyak sebenarnya. Cuma terkejut ia terbanyak pula, dan ada yang tanya, "Mengamuk ke masak banyak ni?". Hehe tak sengaja. Tapi kalau ia terbanyak pun, maka lepas makan malam kalau tak habis boleh layan sambil tengok tv. Lalala~

Tauhu goreng tepung. Membuatnya mudah saja. Cik TK suka rendam tauhu yang telah dipotong dalam air garam. Kemudian paling senang salutkan dalam tepung serbaguna yang telah dibancuh air dan goreng.
Baca Selanjutnya ...

Khamis, 17 Jun 2021

POSTER SEBAGAI PEMBALUT BUKU?

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Dikala waktu duduk dirumah saja ini, ketika bosan entah macam mana Cik TK terkemas buku lama sekejap. Dan terjumpa buku yang berbalut poster. Jangan terkejut, ada je orang yang balut buku dengan poster. Ini sebenarnya buku masa zaman Cik TK masa zaman study dulu. Berkurun lepas sudah.

Dulu ni Cik TK ada habit yang mana bila tak nak orang tahu buku apa yang Cik TK baca, Cik TK pergi balut buku tu pakai poster yang Cik TK dapat dari majalah. Dulu masa zaman sekolah Cik TK ni suka baca majalah Kreko. Selain manga, dalam tu banyak la info pasal anime, manga, game dan info artis Jepun. Jadi kadang-kadang ada poster sekali dalam tu. Jadi mengimbau kenangan pula. Kalau tak silap ada 5 buku yang Cik TK balut macam ni. Ni jumpa 4, satu lagi tak jumpa pula.

Inilah 4 buku berkenaan.
Korang kenal tak dari anime mana keempat-empat poster ini? Yang paling atas dan yang paling bawah rasanya ramai yang cam kan? Hehe... Dulu, bila tengok macam ini teringat dulu orang pernah tanya, "baca apa tu?" dan Cik TK jawab "Komik.". 😅 Senang je jawapan kan? Sesungguhnya isi kandungan buku ini amatlah jauh dari realiti kulit barunya. Dalamnya semua BUKAN FIKSYEN. Boleh dikatakan semuanya bacaan ilmiah. Boleh percaya tak?

Ini pandangan dari tepi, tulang buku-buku ini.

Yang berkulitkan anime Death Note ini, dalamnya adalah buku 'Teach Yourself Japanese'. Buku belajar bahasa Jepun, yang mana Cik TK pun dah lupa kewujudan buku ini. 
Yang ini mesti ramai kenal kan? One Piece! Yang berbalut One Piece ini pula dalamnya adalah buku 'Learn Chinese Through English'. Pasal dulu masa study belajar bahasa Mandarin sebagai bahasa ketiga, Cik TK beli buku ni konon nak study lebih lanjut. Tapi lepas itu plan-nya kelaut pula. 😅

Yang ini pula tak ingat dari anime mana. Dalamnya adalah tajuk yang bakal mengundang kontroversi di kalangan kawan-kawan pada zaman masa Cik TK study tu, maka Cik TK pun pergi balut buku ini.
Dan ini pula sebenarnya buku pengajian am tingkatan 6. Ada masanya sebelum ini Cik TK jadikan rujukan walaupun selepas tamat sekolah. Watak dalam poster itu pun Cik TK tak ingat watak apa.

Baca Selanjutnya ...

Isnin, 14 Jun 2021

PERTAMA KALI LETAK TUNA DALAM MASAKAN MAKARONI

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Apa khabar semua? Sudah sarapan ke tu? Jangan lupa untuk sarapan tau! Sarapan itu berfungsi untuk membekalkan tenaga kepada kita untuk memulakan hari, tidak kiralah pelajar atau yang telah bekerja, walaupun secara online dirumah. Malam tadi Cik TK pertama kali guna tuna sebagai salah satu bahan untuk masak makaroni. Cik TK guna tuna dalam minyak bunga matahari, yang dalam tin tu. 


Cik TK masak 'Macaroni Salted Egg', mengunakan resepi yang sama saja seperti yang Cik TK pernah kongsi sebelum ini, boleh rujuk semula di ENTRI INI. Cuma isinya Cik TK guna tuna, bebola ketam dan cendawan shiitake (Cik TK dan cendawan shiitake sukar untuk dipisahkan). Hasilnya jadilah seperti di bawah. 

Makaroni ini direbus bersama air dan garam. Pastikan periuk cukup besar dan kuantiti air cukup banyak untuk menampung tumbesaran makaroni berkenaan.
Makan masa juga rebus makaroni tu. Jadi sambil-sambil itu, tumis bawang holland bersama cili dan juga tuna. Nanti bila makaroni tu dah masak, angkat dan tos ya! Asingkan dulu.
Kali ini simple saja. Selain tuna, Cik TK masukkan sekali shiitake dan juga bebola ketam.
Untuk kali ini, Cik TK gunakan bancuhan susu tepung bersama serbuk salted egg untuk memberikan lebih rasa lemak. Biarkan masak lama sikit sehingga kuahnya menjadi pekat sedikit.
Gaulkan makaroni tadi bersama kuah salted egg secukupnya dan tadaaaa! Jom makan!
Boleh nampak tuna hancur-hancur di situ. Rasanya? Hehe kira ok la. Sedap juga di tekak kami letak tuna dalam makaroni kami kali ini. Next time boleh buat lagi!


Baca Selanjutnya ...

Jumaat, 11 Jun 2021

RESEPI: BENDI GORENG SALUT TEPUNG, SANGAT SIMPLE

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Bendi. Korang suka makan bendi tak? Jenis masakan apa yang biasa korang buat dengan bendi ni? Cik TK jarang makan bendi, tapi bukanlah bermaksud Cik TK tak makan. Kalau ada lauk bendi atas meja makan tu Cik TK layan je. Tapi dalam banyak-banyak jenis lauk bendi, yang paling Cik TK selalu layan ialah bendi goreng salut tepung. Kalau korang perasan, ada beberapa kali Cik TK share lauk-lauk goreng tepung ni. Sebab itu antara style lauk favourite Cik TK. Korang boleh refer entri-entri lalu Cik TK di sini kalau korang berminat:


Inilah bendi goreng tepung tu. Cik TK buat jadi lauk, nak makan macam tu saja pun boleh.

Bendi goreng tepung ni antara menu yang paling mudah untuk dibuat. Dan tak semestinya juga untuk dijadikan lauk. Dibuat kudap goreng-goreng pun sedap! Bahan-bahannya simple dan cara membuatnya pun mudah. 

Bahan-bahan:

1. Bendi - potong memanjang, Cik TK potong 3 atau 4 bergantung saiznya. Kuantiti pula ikut suka nak banyak mana
2. Tepung serbaguna secukupnya
3. Air secukupnya
4. Minyak untuk menggoreng


Cara membuatnya:

1. Bancuhkan tepung serbaguna dengan air. Bancuhannya tidaklah terlalu cair dan tidak terlalu pekat.
2. Bendi yang telah dibersihkan dan dipotong, disalut dengan bancuhan tepung tadi.
3. Panaskan minyak dan goreng bendi bersalut bancuhan tepung tadi.
4. Setelah menjadi kuning keemasan, angkat dan toskan. Sedia dihidang.

Macam ini rupanya sebelum digoreng

Baca Selanjutnya ...

Khamis, 10 Jun 2021

MENCUBA KOREAN PANCAKE MIX

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Petang tadi Cik TK kebosanan. Kerja WFH dah settle. Dhia (anak buah Cik TK) pun tengah tidur. Tak tahu nak buat apa lagi. Nak layan drama dan movie macam tak ada mood pula. Lepas tu tiba-tiba terasa nak makan pula. Haha bila bosan je nak makan, nak mengunyah. Ternak lemak je kerjanya. Macam mana pula dengan korang?

Pergi dapur, nampak Noraini's Korean Pancake Mix ni. Hari tu beli masa pergi EcoShop. Oh ya, beberapa hari lepas Cik TK buat entri haul pula tiba-tiba. Pertama kali buat entri pasal shopping haul. 😅 Kalau nak baca boleh la ke entri EcoShop Haul ini. Okay sambung cerita tadi. Pergi dapur, jumpa korean pancake mix ni, baca instruction dan terus buat. Secara jujurnya, Cik TK tak tahu pun macam mana sebenarnya rasa korean pancake ni. Tapi tak apa, kita cuba saja.


Well, ini rupa packaging dia. Lupa nak snap picture instruction dia di belakang. Biasa la tu kan, kalau dah dekat dapur tu tak adanya nak pegang fon ni sangat lupa sebenarnya. Untuk isi dia terpulang masing-masing nak letak apa juga tapi Cik TK guna apa je yang Cik TK jumpa. Jadi ada Cik TK letak sikit kubis, sosej, bawang holland, cili merah dan telur. Lepas itu tambah air, bancuh dan masak.

Ni bahan-bahan yang dah bersedia nak digaul sebati dalam bancuhan tepungnya
Berkawan baiklah semua bahan di dalam ini ya
Setelah dimasak. Lupa nak snap pic semasa masaknya. Hmm.. tak tahulah betul ke tak Cik TK buat ni. Tapi tak apa. Yang penting sedap dan perut kenyang.
Tadaaa! Jadi macam ini Cik TK layan, guna mayonnaise sekali.

Actually kalau tanya pendapat Cik TK, kira okay jugalah rasanya. Tapi Cik TK rasa next time kalau buat Cik TK kena tukar atau banyakkan dan pelbagaikan lagi inti atau isi-isi dia tu supaya lagi kaya rasa dia. Sikit sangat rasanya Cik TK letak. Ada sesiapa antara korang yang dah try ke? Boleh share pengalaman korang pula dalam komen di bawah.


Baca Selanjutnya ...

LIRIK LAGU: ROSÉ - ON THE GROUND

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Apa khabar semua? Diharap semua masih bertenang duduk dirumah ya di masa lockdown ini. Dua hari lepas Cik TK tengok adik Cik TK yang study tu memulakan semester baru dengan kelas online... lagi.. Haih... Rasa kesian juga dia dah lama tak jumpa kawan-kawan, maksud Cik TK dah lama tak pergi kelas dengan kawan-kawan secara fizikal. Mesti ada antara korang yang macam itu juga. Moga bertabahla ye semua pelajar-pelajar.
 
Beberapa hari ini, entah kenapa Cik TK macam selalu terdengar lagu solo dari Rosé (ahli kumpulan Blackpink) ni. Cik TK ni ada habit bila buka satu lagu ni, kalau hati tu rasa melekat dengan lagu itu maka akan tertekan butang 'repeat' secara automatik. Lepas tu dok ulang berjuta kali la lagu tu. Salah satu lagu yang jadi mangsa itu adalah lagu 'Night Diver' nyanyian Haruma Miura. Kali ini lagu ini pula jadi mangsa. Tunggulah dia berulang berjuta kali lepas ini. 

Jadi hari ini Cik TK saja nak kongsi lirik lagu ni dengan korang semua. Cik TK tahu mesti dah ramai yang dah tahu lagu ini sebenarnya. Tapi Cik TK saja nak share, sebab lagu ini asyik terngiang-ngiang dalam kepala ni. Baiklah, tanpa bicara banyak lagi mempersilakan Rosé dengan lagunya 'On the Ground'! (Oh ya, kalau untuk lihat video sila tukar ke webpage view ya!)


On the Ground

by: Rosé

My life's been magic, seems fantastic
I used to have a hole in the wall with a mattress
Funny when you want it, suddenly you have it
You find out that your gold's just plastic

Every day, every night
I've been thinkin' back on you and I
Every day, every night

I worked my whole life
Just to get right, just to be like
"Look at me, I'm never coming down"
I worked my whole life
Just to get high, just to realize
Everything I need is on the
Everything I need is on the ground

On the ground
Everything I need is on the ground
(Nah, but they don't hear me though)
(Yeah, what goes up must come down)
(Nah, but they don't hear me though)
(You're runnin' out of time)

My world's been hectic, seems electric
But I've been waking up with your voice in my head
And I'm tryna send a message and let you know that
Every single minute I'm without you, I regret it

Every day, every night
I've been thinkin' back on you and I
Every day, every night

I worked my whole life
Just to get right, just to be like
"Look at me, I'm never coming down"
I worked my whole life
Just to get high, just to realize
Everything I need is on the
Everything I need is on the ground

On the ground
Everything I need is on the ground
(Nah, but they don't hear me though)
(Yeah, what goes up must come down)
(Nah, but they don't hear me though)
(You're runnin' out of time)

I'm way up in the clouds
And they say I've made it now
But I figured it out
Everything I need is on the ground (yeah, yeah)
Just drove by your house (just drove by your house)
So far from you now (so far from you now)
But I figured it out
Everything I need is on the
Everything I need is on the ground

On the ground
Everything I need is on the ground
(Nah, but they don't hear me though)
On the ground
(Nah, but they don't hear me though)
Everything I need is on the ground



Baca Selanjutnya ...

Rabu, 9 Jun 2021

WW 2021/21: SEKALI SEKALA LUNCH MACAM INI

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Hehe... Entri kali ini pendek saja. Nama pun Wordless Wednesday (WW) kan... Merujuk kepada gambar di bawah, inilah yang berlaku bila sekali sekala rasa nak makan menu lain selain nasi. 😁

Baca Selanjutnya ...

Isnin, 7 Jun 2021

THROWBACK: ECOSHOP HAUL

Assalamualaikum dan salam sejahtera...


Apa khabar semua? Kebelakangan ini Cik TK entah kenapa agak sibuk dan kurang masa untuk berada di dunia maya ini. Disebabkan itu, Cik TK ni agak lambat sikit update entri. Hampir dua minggu yang lalu, sebelum adanya panic buying dan sebagainya Cik TK awal-awal lagi sudah keluar membeli barang. Kebetulan offday masa itu. Sempat la Cik TK singgah ke kedai EcoShop yang berhampiran dan membeli sedikit barang. 

Sejak dua menjak ini juga, Cik TK ni suka layan video-video haul. Shopee haul la, EcoShop haul la dan macam-macam haul. Yang biasa Cik TK layan ialah video-video dari Yaya Nadia dan juga Aisha Mohd. Seronok dengar mereka membebel. Enjoy tau! Korang pun boleh la try layan video haul mereka. Jadi sekarang ini, saja la Cik TK nak tulis apa yang Cik TK beli hari tu. Nak taip lama dah, tapi tak tertaip. 😅 Jadi seperti biasa dan seperti dalam beberapa entri sebelum ini, Cik TK mempersembahkan... entri throwback lagi! Haha! 


Okay pertama sekali seperti dalam gambar di atas adalah bahagian perkakasan dapur. Cik TK pergi berdua dengan mama Cik TK waktu ini. Maka kalau barang-barang keperluan dapur ni mama yang pilih. Antara yang dibeli ialah pemegang penutup periuk sebab salah satu penutup periuk dekat rumah dah pecah.

Selain itu, ada beli gunting dapur juga, spatula, mangkuk kecil, senduk, tapuweh dan juga silicone lid atau dalam bahasa melayunya penutup silikon, yang guna untuk mangkuk tu. Pasal silicone lid tu sebab dah lama nak cuba pakai. So nak simpan lauk ke sayur ke ayam perap ke apa dalam peti sejuk senang sikit kan? Tak perlu asyik nak cari tapuweh yang mana kadangkala bikin tension juga sebab selalu jumpa tapuweh tanpa penutup. Tak tahu la dia punya penutup suka berjalan ke mana. Mungkin korang pun ada pengalaman yang sama pasal penutup tapuweh ni?


Baiklah sekarang kita beralih ke barangan random. Cik TK beli besi penahan buku atau biasa orang panggil bookend. Sebabnya Cik TK ni ada tabiat suka 'susun' buku atas katil. Maka tidurlah Cik TK bersama buku-buku tu semua. Jadinya Cik TK guna bookend ni susun buku secara tegak di tepi katil.

Selain itu Cik TK beli Go Go Fever. Saja nak try, tapi belum ada peluang untuk cuba lagi. Penghalau semut pun ada. Kebelakangan ni banyak semut pula muncul di rumah. Bukan setakat dalam dan luar rumah. Malah dalam kereta pun ada. Maka Cik TK cuba antipest cube tu dalam kereta. Setakat ini okay la. Tak ada dah semut dalam kereta. Lagi Cik TK beli tisu basah dan satu mainan untuk Dhia (anak buah Cik TK). Okay part mainan ni kelakar. Mainan ni last sekali bukan Dhia je yang main. Semuanya ikut main sekali. Terutama maklong Dhia (Cik TK la tu). 😂


Sekarang kita pergi ke seksyen makanan pula. Kalau Cik TK ni, tak singgah bahagian makanan tak sah kan? Seperti mana yang korang boleh tengok dalam gambar di atas ini bahan makanannya yang biasa kita guna, seperti kicap masin, tepung pisang goreng, makaroni dan roti sosej. Tepung karaage dan korean pancake mix ini pula Cik TK pertama kali beli dan nanti Cik TK akan cerita kisah mengenainya lebih lanjut dalam entri akan datang.

Okay ini gambar terakhir. Juga makanan. Memang spesis yang suka ternak lemak ini akan beli dan cuba macam-macam. Semua yang dalam gambar di atas ini memang Cik TK tak pernah cuba lagi. Cik TK beli 2 jenis chocolate cake mix, uncang teh SariWangi, minuman Chococinno GoodDay, minuman coklat Beng-Beng, minuman kurma Energen dan biskut Kokomo. Antara semua ni biskut tu je yang dah Cik TK try  yang lain belum lagi.. On the way. Memang biasanya beli buat stok, teringin baru buat/makan/minum. Begitulah seketul Cik TK. Tapi kadang-kadang pun tak sempat nak try, tengok-tengok dah habis. Kalau begitu, kiranya bermaksud ianya sedap kan kalau cepat habis?




Baca Selanjutnya ...

Ahad, 6 Jun 2021

Mellow Crunch Giveaway by Atiqah Najihah

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Hari ini Cik TK nak join satu giveaway dari Atiqah Najihah yang diadakan bersempena dengan jumlah follower-nya yang telah mencapai 100 orang! Tahniah Cik TK ucapkan!! Baiklah, untuk memeriahkan suasana marilah kita ramai-ramai turut serta dalam giveaway ini sebagai tanda sokongan! 

Untuk syarat penyertaan dan turut serta boleh terus klik banner di bawah ni laju-laju. Syaratnya mudah dan hadiahnya sedap! Cik TK memang suka bab makan-makan ni! Apa lagi, jom join sekali! tarikh tutup penyertaan adalah pada 20/6/2021.



Baca Selanjutnya ...