Isnin, 30 November 2020

LIRIK: NAMI NAKAGAWA - KAMADO TANJIROU NO UTA

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Kebelakangan ini Cik TK selalu dengar lagu ini semula. Para peminat Kimetsu no Yaiba mesti tahu lagu ini kan? Dari episod 19 anime berkenaan. Saja Cik TK nak kongsi. Jadi, tanpa banyak ulas lagi, jom layan lagu ni.



Kamado Tanjirou no Uta

by: Nami Nakagawa



Me wo tojite omoi dasu
Sugisarishi ano koro no
Modorenai kaerenai
Hirogatta fukai yami

Modorenai kaerenai
Hirogatta fukai yami
Nakitaku naru youna yasashii oto
Donnani kurushikute mo
Mae e (mae e) mae e (mae e) susume (susume)
Zetsubou tachi

Ushinattemo ushinatte mo
Ikite iku shika nai
Donnani uchinomesarete mo
Mamoru mono ga aru

Ushinattemo ushinatte mo
Ikite iku shika nai
Donnani uchinomesarete mo
Mamoru mono ga aru

Ware ni kasu ittaku no
Unmei to kakugo suru

Doro wo name agaitemo
Me ni mienu hosoi ito

Nakitaku naru youna yasashii oto
Donnani kuyashikute mo
Mae e (mae e) mae e (mae e) mukae (mukae)
Zetsubou tachi

Kizutsuite mo kizutsuite mo
Tachiagaru shika nai
Donnani uchinomesarete mo
Mamoru mono ga aru
Mamoru mono ga aru



...baca selanjutnya >>>

Ahad, 29 November 2020

MEMBUAT 'PIZZA' LAUK SEMALAM DENGAN KULIT TORTILLA

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

pizza lauk semalam menggunakan tortilla
Jom layan 'pizza' lauk semalam ini

Apa khabar hujung minggu kalian semua? Hari ini Cik TK nak kongsi sesuatu yang simple sahaja. Tapi sebelum itu, Cik TK nak tanya. Apa yang kalian semua buat dengan lebihan lauk semalam? Kalau kami, selamat jadi nasi goreng semalam selalunya. Kali ini, jadi topping 'pizza'!

Cik TK guna kulit tortilla, ke nama dia roti tortilla? Pendek kata, tortilla wrap la sebagai base dia. Kemudian sapu sos cili diserata permukaan wrap ini. Untuk topping ini boleh la guna apa-apa saja yang kalian nak letak. Mcam Cik TK ni, letak lauk kentang goreng sambal semalam yang dah dilenyekkan. Dalam tu, cili dan bawang semua dah ada. Bebola ikan pun ada dalam tu. Cincang je.

Kemudian Cik TK saja hiris sosej sikit sebagai tambahan. Gaul semua susun je atas kulit tortilla tadi. Kemudian Cik TK letak mayonis dan terus letak kepingan keju cheddar yang dikoyak-koyak. Selepas itu, masak atas kuali tanpa lekat, tutup kuali masa masak. 

Maka jadilah macam pizza. Tapi rupanya bila potong dengan pisau tak berapa cantik pula. Maka Cik TK potong dengan gunting dapur. Ingatkan tak besar sangat maka okay lah ini untuk seorang. Rupanya kenyang betul ya!

Rupa selepas main 'hias-hias'

Masa masak di kuali

Okay jom makan!

...baca selanjutnya >>>

Sabtu, 28 November 2020

NULL PETA, KUMAMIKO DAN HYOUKA

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Sejak hujung minggu yang lalu, Cik TK ada juga ber-marathoning anime. Tapi tak begitu kerap. Terputus-putus juga kerana ada benda-benda lain yang Cik TK buat.  Jadinya ini dipanggil marathon semput-semput. 😅

Dan hari ini baru Cik TK sempat nak update anime apa yang Cik TK tonton, sebab tadi baru habis tonton Kumamiko. Cik TK tengok anime ni tak pergi jauh. Pergi Muse Malaysia je. Sarikata Bahasa Malaysia pun ada. 

1. Null Peta

Episod: 12

Secara ringkas, anime komedi ini mengisahkan Null (adik) si adik genius yang tidak mahu kesekolah yang mencipta sebuah robot yang dinamakan Peta (nama kakaknya) sebagai pengganti kakaknya yang mati kerana kemalangan jalanraya. Kisah adik beradik ini memang kelakar tapi sebenarnya ada plot twist dipengakhirannya.



2. Kumamiko


Episod: 12

Machi seorang gadis Miko (gadis kuil) yang seumur hidupnya (14 tahun) tinggal di kawasan pergunungan luar bandar bersama Natsu si penjaga beruang yang boleh bercakap. Machi membuat keputusan untuk tinggal di bandar tapi tidak tahu apa-apa mengenai gaya hidup di bandar dan Natsu cuba untuk mempersiapkan Machi supaya boleh bersedia untuk tinggal di bandar.



3. Hyouka


Episod: 22

Oreki Houtarou merupakan seorang pelajar yang tidak berapa nak sertai aktiviti-aktiviti di sekolah kerana konsepnya yang suka 'jimat tenaga' tapi dia seorang pelajar yang tajam pemikirannya. Kerana permintaan kakaknya yang merupakan bekas pelajar sekolah itu, Oreki menyertai kelab sastera supaya kelab itu tidak dibubarkan kerana ketiadaan ahli. 

Akan tetapi, bukan hanya Oreki yang berada di dalam kelab itu. Terdapat juga Chitanda Eru, gadis yang rasa ingin tahunya tinggi. Satoshi, kawan baik Oreki yang aktif dalam kelab kraftangan dan juga salah seorang ahli jawatankuasa majlis pelajar beserta Mayaka yang merupakan pengawas perpustakaan dan ahli kelab anime juga menyertai mereka.

Maka di dalam kelab ini, bermulalah pengembaraan mereka berempat untuk menyelesaikan misteri antologi 'Hyouka' 45 tahun lalu yang mana ianya ada kaitan dengan pakcik Chitanda dan juga terdapat misteri lain yang berlaku disekolah mereka.



...baca selanjutnya >>>

Jumaat, 27 November 2020

HAPPINESS.


Happiness is not measured
by the amount of money you have.

It is measured
by the wonderful people in your life.

They are the one that creates
beautiful and wonderful
precious memories with you.



...baca selanjutnya >>>

Khamis, 26 November 2020

RESEPI: BLOOMING ONION (CUBAAN PERTAMA, KIRA OKAYLAH TU)

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Apa khabar semua? Semoga masih bersemangat untuk menjalani minggu ini!  Familiar kan ayat ini? Okay, malam tadi Cik TK cuba sesuatu yang Cik TK dah lama nak cuba iaitu blooming onion! Apa tu? Pendek kata, ia adalah bawang holland yang dipotong berbentuk bunga mekar dan digoreng. Eh macam selalu betul entri makanan kebelakangan ini. Hehe...

blooming onion
Macam inilah rupa blooming onion

Memang dah lama Cik TK nak cuba buat, maka malam tadi setelah satu lagi video membuat blooming onion ini lalu di recommendation youtube Cik TK maka marilah kita buat! Kebetulan bahan pun semua ada, moga menjadi!


Blooming onion


Bahan-bahannya:

  • 1 biji Bawang holland
  • Susu full cream atau susu tepung
  • Sebiji telur
  • Tepung bestari
  • Minyak secukupnya

Cara-caranya:

  • Potong bawang seperti gambar di bawah. Nak senang potong bahagian atas bagi rata dan terbalikkan supaya bahagian akar di atas.
  • Kemudian dari akar tu kira-kira setengah inci potong bawang itu ke bawah dan buat 4 kali dengan saiz yang sama. 
  • Di antara ruangan itu potong 2 kali ke bawah di setiap ruangan. Maka jumlah potongan ke bawah ada 12 kali kesemuanya.
  • Terbalikkan kembali dan leraikan kepingan bawang berkenaan dan jadilah seperti bentuk bunga.
jom potong bawang
Potong bahagian atas ini dulu supaya boleh berdiri diam bila diterbalikkan

blooming onion
Inilah rupanya setelah dipotong. Jadilah rupanya seperti bunga mekar

  • Kemudian dalam satu mangkuk campurkan telur dan susu. Kacau dan celupkan bawang tersebut.
  • Dalam satu bekas lain sediakan tepung bestari, celupkan bawang tadi ke dalam tepung pula. Pastikan rata semua bahagian kena.
  • Kemudian celup kembali ke bancuhan susu dan telur, kemudian salut kembali dengan tepung bestari.
  • Panaskan minyak dan goreng hingga keemasan.
  • Setelah selesai, angkat dan tos.
Inilah hasilnya

Hasilnya? Cik TK rasa terlebih tepung. Macam tebal pula Cik TK buat. Nanti pandai-pandai la korang semua nak letak tepung macam mana. Tapi dari segi rasa masih okay la. Cicah dengan mayonis je. Sedap tapi serius Cik TK takkan habis kalau nak makan sorang. Nasib baik ada ramai orang di rumah masa tu. 

Kalau perasan, kat tepi bawang tu ada sesuatu yng lain kan? Saja lah Cik TK tambah daun. 'Bunga' (si blooming onion) dah ada, maka Cik TK tambah salad yang digoreng tepung juga sebagai 'daun'nya. Tak ada kerja kan?  =D

Okay, selamat mencuba!!!


...baca selanjutnya >>>

Rabu, 25 November 2020

WORDLESS WEDNESDAY 20#24: BERMURTABAK MAGGILAH KITA MALAM TADI

murtabak maggi eh ada kucing
Kalau dah gambar si neko (kucing) ni sah ini Cik TK punya!

murtabak maggi
Ni namanya tak ada kerja kot, main mayonnaise!

layan murtabak maggi ramai-ramai
Sekali buat untuk lima orang malam tadi!


...baca selanjutnya >>>

Selasa, 24 November 2020

RESEPI: TAUHU GORENG TEPUNG

Asslaamualaikum dan salam sejahtera.

Untuk seminggu lebih ini Cik TK WIO (work in office). Akhirnya ke tempat kerja setelah sebulan lebih tidak ke sana! Haha teruja pula! Mana tak nya, excited lama tak naik tren, lama tak jumpa kawan-kawan! Rindu, rindu! Haha tak ada kaitan dengan tajuk entri kali ini!

tauhu goreng tepung

Baiklah, cukup mukadimah! Malam tadi tak ada idea nak tambah masak lauk apa. Mama dah buat gulai ayam dan minta Cik TK tambah masak lauk lain. Lepas tu buka peti sejuk nampak banyak tauhu. Tauhu goreng tepung je lah paling senang! Selalu juga Cik TK buat tauhu goreng tepung ni. Untuk tempe pun selalu juga buat goreng tepung. Sedap jadi lauk atau makan macam itu saja!

tauhu goreng tepung
Ini tauhu goreng tepung yang Cik TK biasa buat. Untuk tempe pun Cik TK buat macam ini.

Bahan-bahannya mudah saja. Yang penting ada tauhu dan tepung bestari. Minyak pun jangan lupa, kita nak guna untuk menggoreng. Baik, biasanya Cik TK potong hiris tauhu macam gambar di atas ni saja. Paling simple. Tapi kemudian saja nak buat bentuk lain potong dadu gitu, maka jadilah seperti gambar di bawah ini. Bentuk ala-ala popcorn! Terus teringat resepi popcorn tauhu kak farah yang Cik TK baca beberapa minggu lalu!

Mula-mula potong je tauhu tu ikut bentuk yang dikehendaki, kemudian Cik TK rendam sekejap dengan air garam lepas tu toskan dan terus golekkan dekat tepung bestari. Cik TK pun tak pasti kenapa Cik TK rendam dengan air garam dulu. Habit dari dulu. Untuk tempe pun macam itu juga. Selepas itu goreng terus! Selepas jadi kuning keemasan macam tu boleh la angkat dan tos! Hidang dengan nasi boleh, makan macam itu pun boleh! Selamat mencuba!

Tauhu yang digolek-golek dengan tepung bestari

Maka jadilah bite-sized macam ini!


...baca selanjutnya >>>

Isnin, 23 November 2020

TAK PERASAN PULA SELAMA INI!

Assalamualaikum dan salam sejahtera!! 

Pernah tak, kalian pakai sesuatu barang itu selalu juga la, tapi tak perasan ada sesuatu ciri yang penting yang ada pada barang itu? Ini adalah apa yang baru je berlaku pada Cik TK tadi. Hmmm..

Seperti mana mungkin ada yang pernah perasan atau tahu la kan, sejak laptop Cik TK rosak tahun lepas bila perlu Cik TK akan pinjam laptop adik untuk buat kerja. Kebiasaannya jarang juga Cik TK guna laptop. Start guna pun sejak mula PKP beberapa bulan lepas yang mana waktu tu majoriti mula WFH kan. Guna pun waktu dia tak ada kelas online la di mana ini bermaksud Cik TK kadang buat task waktu malam bila dia tak pakai.

Selalu pun bila pinjam laptop dia memang biasanya Cik TK bawa sekali dengan laptop cooler dia. Memang beberapa bulan ini Cik TK tak pernah perasan pun ada sesuatu dengan laptop cooler dia. Sebab tak pernah pun perhati cooler ni. 

Sehinggalah tadi, tengok adik tengah guna. Ternampak button tepi cooler tu baru Cik TK tanya, "Button tepi ni button apa?". "Untuk speaker", katanya! Haaaa? Serius tak pernah tahu laptop cooler pun dah ada speaker sekarang! Canggih betul. Sebelum ni memang perasan ada design bulat tu, tapi tak terfikir itu adalah speaker sebab tak perasan button tu! Terus test! Waahhhh! Excited kejap! 


Ada juga ke antara kalian yang mengalami kejadian macam ni? Tak pernah perasan fungsi sesuatu barang itu sedangkan dah lama juga pakai?




...baca selanjutnya >>>

Sabtu, 21 November 2020

RESEPI: SPAGETTI CARBONARA SALTED EGG

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Hujung minggu datang lagi! Apa rancangan kalian untuk dua hari ini? Apapun rancangan kalian, jangan lupa luangkan masa berkualiti untuk keluarga yang tersayang ya! 

Dalam entri dua hari lepas Cik TK ada sebut mengenai nak buat Spagetti Carbonara Salted Egg kan? Okay inilah dia! Betul-betul Cik TK buat! Okay resepi kali ini Cik TK buat untuk kuantiti 3 orang, bukan untuk 7 orang seperti yang biasa Cik TK kongsikan sebelum-sebelum ini ya! Untuk cara membuatnya sebenarnya sama macam Spagetti Carbonara Cheese sebelum ini, cuma tukarkan cheese itu dengan serbuk salted egg. Apapun, jom semak resepinya di bawah:



Spagetti Carbonara Salted Egg


Bahan-bahannya:

  • Sebungkus spagetti (Kali ini Cik TK guna Angel hair 400g)
  • Garam secukupnya
  • Minyak zaitun secukupnya
  • 1 biji bawang Holland - dihiris atau dicincang
  • Apa-apa isi yang kalian ingin guna. Macam Cik TK, kali ini guna sosej sahaja. Kalian boleh sahaja guna ayam, daging kisar, filamen ketam dan sebagainya.
  • 1 tin prego carbonara (tin biru)
  • Air secukupnya
  • Tepung jagung (Jika perlu)
  • Serbuk salted egg (Kuantiti mengikut selera)

Cara-caranya:


  • Dalam satu periuk, isikan air bersama sesudu kecil garam. Setelah mendidih masukkan spagetti. Setelah masak angkat dan lalukan pada air paip dan toskan. Ketepikan, gaul sedikit dengan minyak zaitun.


  • Pada kuali lain, dengan sedikit minyak zaitun, tumis bawang holland hingga layu, kemudian masukkan sosej dan apa-apa isi yang kalian guna. 
  • Selepas itu, masukkan 1 tin sos prego carbonara. Kacau bersama air secukupnya. Ikut kekentalan kuah carbonara yang kalian mahu. Andai kata ianya cair, boleh guna air bancuhan tepung jagung untuk pekatkan kuahnya semula. Tambah garam jika perlu.
  • Akhir sekali, masukkan serbuk salted egg dan kacau.
  • Isi spagetti ke pinggan masing-masing dan tuang kuah carbonara salted egg berkenaan.
  • Sedia dihidang. Selamat mencuba!!!


Memasak spagetti carbonara salted egg
Inilah rupanya ketika memasak kuah untuk spagetti carbonara salted egg ini.



...baca selanjutnya >>>

Jumaat, 20 November 2020

MENCUBA SAMYANG CARBONARA CHEESE UNTUK PERTAMA KALI

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Samyang carbonara cheese
Inilah watak utama kita kali ini. Samyang Carbonara Cheese

Dua hari yang lalu dalam entri yang ini ada Cik TK mentioned yang Cik TK keluar beli barang kan? Actually Cik TK pergi teman mama ke kedai bahan bakeri, nak beli barang-barang untuk buat roti dan bahan-bahan lain untuk kami buat makan-makan dirumah. Memang asyik makan je kerja kan sekarang ni. Walau tak lapar pun tetap makan. Sesuai dengan perkataan Kuchisabishii! (Lihat entri sebelum-sebelum ni untuk maksudnya)  

Untuk yang sentiasa follow blog Cik TK ni mesti perasan yang Cik TK ni bukan jenis yang layan makanan pedas-pedas ni. Maka makanan pedas-pedas seperti samyang ni memang Cik TK tak makan sangat. Akan tetapi, entah kenapa tiba-tiba bila nampak samyang pink ni tiba-tiba nak rasa. Jadinya akhirnya masuklah kebakul sekali.

Shopping!
Inilah barang-barang yang kami beli masa tu. 

Jadinya inilah hasil shopping kami di sana. Ada serbuk koko, serbuk keju, serbuk salted egg, breadcrumb, chicken floss, chocolate spread dan sebagainya. Jangan terkejut ada jarum peniti, butang dan tali merah tu (chinese cord) sebab barangan jahitan pun ada dijual di sana termasuklah benang kait, barangan untuk kraft dan sebagainya. Okay kita balik ke tajuk asal. Samyang Carbonara Cheese ni kalau tengok dari packaging dia ada perkataan 'Hot Chicken Flavor Ramen'. Maka haraplah tak pedas sangat ye.

Samyang carbonara cheese

Pertama sekali selepas bungkusannya dibuka maka inilah isinya seperti gambar di bawah. Ada mee dan dua bungkusan perencah yang mana satu tu ada cili dan satu lagi tu serbuk carbonaranya. Kemudian Cik TK masak ikut instruction yang ada di packagingnya. Ikut panduannya, rebus mee untuk 5 minit, keluarkan airnya dan tinggalkan agak-agak 8 sudu air macam tu. Kemudian masukkan perencah-perencah dan kacau. Siap! 


Maka jadilah hasilnya seperti di bawah ini. Sosej tu saja Cik TK tambah. Rasa dia? Sedap! Bagi Cik TK rasa pedas dia tak menyengat macam yang pedas terkejut tu kan. Maksudnya rasanya tak pedas sangat, lidah Cik TK masih boleh tolerate la. Lagi sebab ada rasa carbonara dan sikit rasa cheese tu jadi rasa macam seimbang rasa pedas dan rasa creamy carbonara tu. Siap Cik TK boleh habiskan sambil menikmati rasanya dan tanpa minum air. Lepas ni boleh la layan lagi... 

Samyang carbonara cheese
Jom makan!
Samyang carbonara cheese
Habis licin!


...baca selanjutnya >>>

TAG / KATEGORI / LABEL

aneka mi dan pasta (11) Anime (10) asmr (1) ayam (5) bahasa Jepun (2) belajar (12) blogger (12) canva (1) cendawan (5) cinta (20) cover (4) eksperimentasi makanan (48) facebook (1) fakta menarik (49) flora/fauna (26) fotografi (7) GA (19) gitar (2) grafik (2) hadiah (3) hobi (17) ibubapa (2) ikan (4) ilmiah (12) info IT/tutorial (28) insomnia (3) instagram (1) Islamik (5) jalan-jalan (14) Jepun/Korea (47) jimat (1) kalimba (2) kesihatan (2) kraf (7) kreatif (13) Kucing (8) kudapan (14) kuih muih (3) lauk pauk (15) Lirik (18) Luahan (3) makan-makan (53) media sosial (2) melancong (5) membaca (5) mengait (4) merapu (31) mercu tanda / landmark (3) Minuman (2) muzik (21) perayaan (5) peringatan (2) personal (154) phobia (2) resepi (31) santapan rohani (3) sayur (1) Segmen (43) Shopee (2) shopping (4) snapseed (1) sotong (1) Takeru Sato (3) telur (5) template (5) throwback (4) tidur (3) tips dan panduan (2) travel (6) udang (2) ukulele (3) vokal (13) watermark (1) wayang (1) western (3) wishlist (3) youtube (18)