Rabu, 5 Mei 2021

WW 2021/19: JUST BE YOURSELF


Selalu dengar orang kata 'sentiasalah jadi diri sendiri'.

Ya itu betul.

Janganlah kita cuba menjadi orang lain yang bukan diri kita supaya kita diterima.

Sudah pasti korang akan berjumpa orang yang terima diri anda seadanya.

Satu lagi.

Semua orang ada sifat mereka tersendiri dalam diri masing-masing.

Ada yang baik dan ada yang tidak.

Tapi pada Cik TK sifat yang positif dalam diri itu dikekalkan, sifat negatif cuba diperbaiki.

Bukan mengubah diri, tapi memperbaiki diri untuk menjadi lebih baik.

Apa pendapat korang?


Baca Selanjutnya ...

Isnin, 3 Mei 2021

THROWBACK: JALAN-JALAN LAYAN FLORA DI SECRET GARDEN

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Nota: Entri ini ada banyak gambar.

Salah satu species tumbuhan berbunga yang dijumpai di Secret Garden ini.
Menarik bukan? Tapi Cik TK lupa nak snap namanya.

Selain daripada kisah throwback entri lalu ke PJ Collectors Market, ada satu lagi kisah throwback yang Cik TK nak kongsi dengan korang semua. Pada pertengahan Mac 2021 yang lalu, Cik TK berjumpa dengan sahabat yang sudah lama Cik TK tak jumpa. Kami sangat akrab semasa berada dalam zaman study. Jadinya banyak mengimbau kembali kenangan dan nostalgia masa dulu. Lokasi yang kami pilih untuk berjumpa ini menarik kerana ada banyak tumbuhan flora yang boleh didapati di sini. Jadi kiranya kami ni sambil-sambil cuci mata la.

Bertempat dibumbung (rooftop) 1Utama Shopping Mall (Petaling Jaya, Selangor), 35 meter dari aras tanah dan mempunyai keluasan 30,000 kaki persegi. Taman yang diberikan nama Secret Garden ini menempatkan pelbagai spesis yang juga menarik dan eksotik. Untuk pengetahuan korang, Secret Garden ini dibuka hanya pada hujung minggu dan public holiday dari 10 pagi hingga 10 malam, masuk adalah percuma. Untuk ke 1Utama kalau menggunakan pengangkutan awam juga sangat mudah, turun saja di MRT Bandar Utama dan jalan kaki kira-kira 5 minit mengikut laluan yang telah disediakan.

Baiklah, tanpa Cik TK bercerita panjang lebar lagi, apa kata kita biarkan saja gambar-gambar di bawah yang bercerita. Oh ya! Sila klik gambar jika perlukan tumbesaran ya!

Terdapat beberapa lokasi instagrammable yang menarik untuk mereka yang suka mengambil gambar
Di pintu masuk ada buku risalah yang mengandungi peta taman dan maklumat sebahagian spesis yang ada 
Terdapat nama spesis pada tumbuhan, maka kita dapat belajar sesuatu yang baru!
Ini salah satu spesis heliconia yang boleh dijumpai
Nampak cantik je bunga putih ini kan?
Terdapat juga kolam dengan bunga teratai
Ini ialah Victoria Amazonica (Giant Amazon Water Lily),
spesis bunga teratai terbesar di dunia. 
Salah satu spesis teratai yang ada di sini
Kalau perasan, di belakangnya ada beberapa spesis kaktus yang boleh didapati di sini
Putik teratai. Eh, putikkah namanya?
Juga salah satu spesis teratai yang boleh dijumpai di sini
Butiran air pada permukaan daun teratai.
Air terjun juga ada di sini
Ini adalah Hydrangea. First impression Cik TK bila tengok Hydrangea, terus teringat anime Sankarea sebab banyak bunga ini muncul dalam anime itu 
Dwarf sharp tongue. Rasa unik tengok rupanya.
Salah satu spesis heliconia. Cantik bunganya warna pink.
Juga sejenis heliconia. Di sini ada banyak spesis heliconia yang menarik untuk korang semua tengok.
Tumbuhan ini pun sangat unik. Sebab warna permukaan dan bawah daunnya berlainan
Stringy cissus root ini juga adalah salah satu tumbuhan yang menarik perhatian di sini.
Tumbuhan ini mengingatkan Cik TK dengan tumbuhan Wisteria (bunga ungu yang cantik) yang muncul dalam anime Kimetsu no Yaiba

Ada banyak lagi sebenarnya tapi kalau nak kongsi semua tu rasanya entri yang sudah panjang ini akan menjadi lebih panjang. Jadi baik Cik TK stop dulu. Selain Secret Garden ini, terdapat juga kolam dan air terjun di tingkat bawah. Lokasi ini dipanggil Rainforest yang mana ianya menempatkan kolam ikan koi, jambatan gantung dan pelbagai spesis tumbuhan disekitar kawasan ini. 

Dari sini boleh lihat air terjun yang turun dari tingkat atas ke tingkat bawah menuju ke kolam ikan koi
Kolam ikan koi
Salah satu laluan yang mempunyai pelbagai spesis tumbuhan disekelilingnya
Baca Selanjutnya ...

Jumaat, 30 April 2021

PENTINGNYA KOMUNIKASI DALAM KEHIDUPAN SEHARIAN

Assalamualaikum dan salam sejahtera.


Komunikasi sangat penting untuk kehidupan seharian kita. Tidak kira dalam keluarga, dikalangan kawan-kawan, di antara pasangan, ditempat kerja atau organisasi, bahkan juga disekolah. Komunikasi ini penting dalam penyampaian maklumat dan arahan supaya jelas dan difahami. Contohnya apabila ada info baru, jelaskan dengan terperinci supaya orang faham apa yang perlu difahami dan apa yang perlu dilakukan. Jangan anggap semua orang boleh auto-faham apabila ianya tidak dijelaskan. Hal-hal seperti salah komunikasi (miscommunication) atau salah faham boleh berlaku sekiranya komunikasi itu tidak jelas.

Komunikasi juga bertindak sebagai suatu medium untuk meluahkan perasaan. Seperti mana yang kita ketahui komunikasi bukanlah hanya dalam bentuk lisan dan penulisan, bahkan ianya juga boleh disampaikan melalui gerak geri tubuh, hasil karya seni seperti lukisan dan muzik. Oleh itu dari bahasa tubuh seseorang juga kita boleh agak yang dia gembira atau bosan atau marah. Itu cuma salah satu contoh yang kita boleh lihat dari riak wajahnya, cara percakapannya dan juga gerak geri tubuhnya. 

Maka sekiranya ada masalah maka cuba untuk share masalah itu dengan sesiapa yang boleh dipercayai. Jangan pendam dan bukan bertindak atau berkelakuan mengikut perasaan berhari-hari sampai orang lain pun jadi terasa. Kadang orang boleh baca lenggok bahasa tubuh melalui cara pandang, cara bercakap, tingkah laku dan sebagainya yang menunjukkan seseorang itu seperti ada masalah dengan orang lain. Oleh itu, cuba berhadapan (face to face) berbincang untuk selesaikan masalah ini dan jangan sampai orang lain itu mula tawar hati. Betul. Lama-lama nanti orang boleh tawar hati. Lagi-lagi jika ianya berlaku berulang kali. Bila orang sudah mula tawar hati dengan seseorang maka suatu hari mungkin dia sudah tidak peduli lagi. 


Selain itu komunikasi juga penting dalam memperbaiki dan mengeratkan hubungan sesama kita. Melalui komunikasi, kita dapat memahami keadaan persekitaran dan juga orang sekeliling kita. Dari sini pemahaman yang baik antara manusia terjadi dan mewujudkan hubungan yang baik walaupun terdapat perbezaan budaya dan agama. Dalam erti kata lain, mengeratkan silaturrahim sesama kita. Sifat saling menghormati dan menghargai juga dapat terbentuk.

Jika ada salah faham yang berlaku kita cuba perbaiki dengan berkomunikasi. Cuba bincang elok-elok dan cari kata sepakat untuk cari penyelesaian. Ini tidak kiralah dalam hubungan suami isteri, anak-beranak, dengan kawan-kawan, rakan sekerja, sesama jiran dan sebagainya. Memang kadangkala sukar untuk dilakukan, tapi sampai bila harus bermasam muka atau bertikam lidah apabila berjumpa atau saling mengelak untuk berjumpa?



Baca Selanjutnya ...

Khamis, 29 April 2021

THROWBACK: BERKUNJUNG KE PJ COLLECTORS MARKET

Assalamualaikum dan salam sejahtera. 

Amaran: Entri kali ini ada banyak gambar.

Kali ini Cik TK buat entri throwback. Kenapa throwback? Dah sebulan lepas actually Cik TK ke sana, baru sekarang nak update. Sebelum ini Cik TK ada update entri mengenai salah satu hasil tangkapan di Collectors Market ini DI ENTRI INI tapi tak menyempat pula nak tulis lebih lanjut.

Kalau tak silap, Cik TK dapat tahu mengenai event sebegini sejak tahun 2019. Tetapi pada masa itu tidak berkesempatan untuk pergi. Kali ini, bila dapat tahu mengenai event ini terus Cik TK tak lepaskan peluang. Sudah lama Cik TK tidak pergi ke mana-mana event dan ini adalah yang pertama yang Cik TK pergi setelah sekian lamanya, dengan norma baru. Scan kod QR MySejahtera, pakai pelitup muka sepanjang masa dan sebagainya mengikut SOP yang telah ditetapkan.

Para collectors boleh jumpa macam-macam di sini
Pertama kali sampai ke Jaya One ini

PJ Collectors Market ini diadakan pada 27-28 Mac 2021 yang lalu bertempat di The School by Jaya One, Petaling Jaya. Pertama kali Cik TK datang ke sini. Jarang-jarang Cik TK sampai ke kawasan Petaling Jaya ni walaupun tak jauh sangat dari tempat kerja Cik TK ni. Collectors Market ini adalah lokasi bagi para pengumpul/collectors datang mencuci mata dan mencari pelbagai jenis barangan untuk dijadikan koleksi. Antara barangan yang boleh didapati di sini ialah barangan antik dan vintage, figura anime dan lain-lain merchandise, komik dan majalah, barangan berkaitan muzik (seperti piring hitam) dan pelbagai jenis memorabilia.

Baiklah Cik TK tak mahu cerita banyak. Biar gambar-gambar saja yang menceritakan semuanya.

Di booth ini ada pelbagai poster dan figura
Kelihatan pelbagai figura dan barangan lain (seperti topi dan keychain) daripada Transformers, Star Wars, Avengers, DC dan Ghostbusters.
Ini pula booth barangan antik. Ada tin lama, pinggan mangkuk lama, figura kolonel KFC, dan sebagainya.
Ada piring hitam dan kaset juga.
Booth ini pula boleh jumpa kepala Alien dari filem Aliens vs Predator. Mereka ini buat movie prop.
Boleh singgah IG mereka di SINI kalau nak tahu lebih lanjut.
Jumpa watak-watak dari Gundam Seed (Lacus Clyne, Kira Yamato dan Athrun Zala) tapi salah angle pula la ambil gambar 😅 
Ini Gundam yang Cik TK kurang pasti dari siri yang mana.
Di sini ada tshirt Dennou Keisatsu Cybercop dan Space Sheriff Gavan. Bakal ada Kamen Rider Black juga.
Ada pelbagai figura dan barangan lain juga seperti tabung tabung, yoyo dan plushie di sini.
Belt dan senjata Kamen Rider juga ada
Peminat Dragon Ball mesti suka tengok ini kan?
Pelbagai figura, plushie dan barangan lain
Di sini pula ada stiker, CD, plushie, dan pelbagai merchandise lain. Di sini Cik TK terjumpa CD band yang Cik TK minat iaitu UVERworld. Setakat ini belum pernah lagi Cik TK jumpa di mana-mana
Hehe siapa tak kenal dengan kereta legend ini kan?
Pada mulanya Cik TK tak cam ini apa. Rupanya AT-AT (AII Terrain Armored Transport) walker dari STAR WARS. Cik TK bukan peminat Star Wars maka tak cam ini apa.

Fuhh.. Rasa macam dah panjang sangat entri gambar ini. Cik TK tak beli banyak barang pun, lebih kepada cuci mata. Hasil tangkapan Cik TK ialah Kisah Itachi (dalam bentuk novel bahasa melayu), setem Jepun, stiker anime dan satu unit enamel pin saja. Cik TK datang ke sini dengan Encik L. Hasil tangkapannya lebih banyak tapi Cik TK kongsikan satu saja seperti dalam gambar di bawah. Selepas puas kami cuci mata, kami pergi makan dulu sebelum berangkat pulang ke rumah masing-masing.

Ini salah satu hasil tangkapan Cik TK. Sangat unik kerana ianya novel berbahasa melayu.
Ini adalah salah satu tangkapan. Cantik kan detail figura ni, tapi ini bukan Cik TK punya. Ini Encik L punya. Dia peminat Kamen Rider Black. Kalau jumpa watak-watak dari Ao no Exorcist atau Saiyuki ke Cik TK dah dapatkan untuk jadi koleksi.
Layan nasi ayam hainan dulu sebelum balik. 


Baca Selanjutnya ...

Rabu, 28 April 2021

WW 2021/18: PERCAYA IA AKAN BERLAKU APABILA MASANYA TIBA


Percayalah bahawa semua yang berlaku itu ada hikmah disebaliknya.

Kadang apa yang berlaku bukanlah seperti apa yang kita mahu.

Dan kita takkan sentiasa dapat apa yang kita mahukan/rancang.

Tapi berdoalah agar kita dapat apa yang kita perlukan, apabila tiba masanya.



Baca Selanjutnya ...

Selasa, 27 April 2021

LAGI BER-CARBONARA SALTED EGG. KALI INI GUNA MAKARONI PULA!

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Apa khabar semua? Siapa suka hidangan yang ada rasa telur masin cuba komen sikit di ruangan komen di bawah! Korang makan hidangan menu apa yang guna salted egg ya? Teringin Cik TK nak tahu sebab nak bereksperimentasi dengan makanan. Cik TK suka hidangan salted egg dalam masakan mi, pasta dan juga ayam. Sebelum ini pernah juga Cik TK share resepi Spagetti Carbonara Salted Egg dan Udang Salted Egg di blog ini. Seriously sedap! Feel free to see the recipe ya!

Malam tadi inilah menu berbuka Cik TK, bertemakan salted egg. Untuk kali ini, Cik TK buat resepinya sama sahaja dengan spagetti salted egg yang Cik TK pernah kongsi dulu tapi Cik TK tetap nak taip sekali lagi untuk kongsikan di sini. Kali ini menu ini agak-agak untuk 2-3 orang. Oh ya! Cik TK letak hirisan terung kali ini. Sedap tau letak terung, kena dengan selera Cik TK. Terung tu masak lama sikit biar dia masak sampai hancur sikit.

Makaroni carbonara salted egg yang lazat, bersama hirisan terung kecil yang dirembat dipetik dari pokok terung di laman rumah beserta hirisan sosej.


Bahan-bahan:
  • 200gm makaroni - rebus dengan air dan garam hingga masak
  • Setengah biji bawang holland - cincang
  • Isi (optional) - ayam, sosej daging kisar atau apa-apa sahaja ikut selera. Untuk kali ini Cik TK guna hirisan terung dan hirisan sosej.
  • 1 tin prego karbonara
  • Air secukupnya
  • Serbuk salted egg - bancuh dulu supaya waktu masak tak berketul
  • Garam dan lada sulah/lada hitam secukupnya
  • Air rebusan makaroni


Cara-cara:
  • Tumis bawang holland cincang dan masukkan isi yang dikehendaki mengikut selera (Dalam kes Cik TK ini, hirisan terung dan hirisan sosej).
  • Tuang 1 tin prego karbonara dan tambahkan sedikit air supaya tidak terlalu pekat.
  • Masukkan bancuhan salted egg, garam dan lada sulah/lada hitam secukupnya.
  • Masukkan makaroni, gaul rata.
  • Tambahkan air rebusan makaroni jika perlu untuk pekatkan kuah.
  • Siap dan sedia dihidang!


Selamat mencuba!

Nampak comot sikit dalam pinggan ini, tapi tak kisah. Yang penting sedap!


Baca Selanjutnya ...

Isnin, 26 April 2021

MENCUBA GOLDEN SALTED EGG PEYEK

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Apa khabar semua? Hari ini hari Isnin. Jadi Cik TK nak tulis entri santai saja. Sesuatu yang menarik untuk penggemar rasa salted egg atau telur masin. Malam tadi Cik TK cuba KrupKrapMy Golden Salted Egg Peyek ni. Serius sedap! Rempeyek ini menggunakan kacang dhal, rangup, saiznya mudah untuk dimakan (bite-size) dan memang terasa rasa telur masinnya! Rasanya macam ala-ala cheesy salted egg! Oh ya, ini bukan paid review ya!

Ada dua flavour Golden Salted Egg ini. Didatangkan dengan rasa original dan Korean Spicy.

Didatangkan dengan berat 207gm, ada dua rasa: Original dan Korean Spicy. Cik TK cuba dua-dua. Memang layan la sambil tengok tv atau tengok movie. Makan sambil berborak dengan keluarga dan kawan-kawan pun best! Nak makan dengan nasi sebagai lauk pun boleh! Memang sedap!

Untuk yang Korean Spicy tu, tahap kepedasannya korang sendiri yang tentukan. Letak sikit je serbuk cilinya kalau tak nak pedas sangat. Kalau nak pedas, letak lebih lagi. Nak pedas tahap maxima, letak semua! Lepas tabur serbuk cilinya tu, jangan lupa goncangkan bagi rata rasa pedasnya tu.
 
Bite size, rangup dan enak! Yang ini rasa original.
Yang korean spicy ini didatangkan dengan serbuk cilinya. Maka tahap kepedasannya korang sendiri yang kawal! Tuang sebanyak mana korang nak dan goncangkan paket peyek ini!
Ini pula rupa Golden Salted Egg Korean Spicy yang telah disalut serbuk cili tadi.

Harganya untuk yang rasa original ini RM17/paket dan untuk yang Korean Spicy ini RM20/paket. Kot-kot kalau ada yang berminat nak order, korang boleh terus order melalui aplikasi Whatsapp di http://www.wasap.my/601127826614 (Ann).


Baca Selanjutnya ...