Rabu, 3 Mac 2021

WW 2021/11: KIMETSU NO YAIBA

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Orang lain dah lama layan. 

Cik TK baru nak layan.

Baru nak tengok untuk pertama kalinya. 

Antara anime yang top di Jepun.

Kimetsu no Yaiba.

Atau dikenali juga sebagai Demon Slayer.

Baru start malam tadi.

Lalala~


Baca Selanjutnya ...

Selasa, 2 Mac 2021

DAY 14: KE MANA ANDA PERNAH MELANCONG?

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Cabaran blog 15 hari

Apa khabar semua? Pagi tadi sungguh kalut masa nak pergi kerja. Dengan lambat siap (sedangkan dah bangun awal), lepas waktu nak keluar sakit perut pula. *Mengeluh* Pergi toilet dulu... Lepas tu dah sampai stesen MRT, nak pasang earphone. Cari-cari tak jumpa. Tertinggal pula. Haih... Tak apa la, maka pasrah je la. Baiklah, cukup Cik TK bebel panjang-panjang. Kita teruskan dengan cabaran hari ke-14. Second last sudah kan?

Baiklah. Melancong ini merupakan sesuatu yang kita semua rindukan, bukan? Sejak berlakunya pandemik ini pasti semua stress plan jalan-jalan ke sini sana semua terpaksa ditunda atau dibatalkan. Moga keadaan selepas ini menjadi lebih baik, supaya kita semua boleh melakukan pelbagai aktiviti seperti biasa termasuklah bergerak bebas ke mana-mana. Rindu nak jalan jauh...

Jadi kiranya entri kali ini lebih kepada entri throwback, tapi Cik TK tak akan terangkan panjang-panjang. Bukan tak nak share, tapi entri akan jadi sangat panjang dan kalian juga mesti akan rasa stress tengok Cik TK bebel banyak-banyak kan? Tanpa membuang banyak masa, Cik TK akan mulakan dengan luar negara dahulu, disusuli dengan dalam negara. 


Luar negara

Kalau ke luar negara ini, negara yang Cik TK pernah pergi ialah Singapura dan Indonesia. Cik TK mulakan dengan Singapura dulu ya! Tak lama Cik TK ke sana. Dua malam saja, masa itu Cik TK masih di zaman sekolah (berkurun sudah..) dan tujuannya bukan untuk bercuti pun sebenarnya. Cik TK ke sana ikut papa Cik TK untuk suatu urusan. Jadi alang-alang ada di sana, sempat juga la pergi jalan sekejap. Pergi tengok Merlion, jalan-jalan merata di sekitar sana, pergi Orchard Road. Tak ingat lagi nama-nama tempat yang pernah disinggahi, kerana sudah agak lama. Walaupun sekejap dan tak lah melancong sangat, at least dah pernah jejakkan kaki di Singapura.

Satu lagi ialah Indonesia. Pernah jejak Jakarta dan Bandung di Pulau Jawa. Cik TK pergi ke Jakarta dan Bandung ini juga dah lama dulu, juga semasa zaman muda remaja (sekolah) dulu. Tak berapa ingat juga lokasi-lokasi yang pernah dijejaki. Yang Cik TK ingat ada Taman Mini dan Gunung Tangkuban Perahu. Lokasi lain tak ingat pula.

Selain itu Cik TK juga ada pergi berjalan-jalan kawasan Padang, Riau dan Sumatera Barat di Kepulauan Sumatera, beberapa tahun lepas. Macam-macam lokasi juga pernah pergi contohnya kawasan pelancongan seperti Bukit Tinggi dan Istana Pagaruyung. Selain itu kami juga singgah pasar-pasar yang ada di sana. Kawasan pasar pun menarik sebab macam-macam yang kita boleh jumpa dan kita boleh tengok budaya di tempat lain macam mana. Selain itu, terdapat juga lokasi untuk menikmati alam semulajadi seperti pantai-pantai, Puncak Lawang, Ngarai Sianok, Lembah Harau dan sebagainya. Perjalanan yang mendebarkan di Kelok 9 dan Kelok 44 yang bermaksud jalannya mempunyai jumlah selekoh/corner tajam sejumlah namanya juga cukup menarik. Haha okay tak dapat nak cerita panjang-panjang.
Ini di kawasan Ngarai Sianok, lepak hirup udara pagi

Tak ingat pula nama pantai ni, tapi ianya di kawasan Pariaman.

Kawasan sawah padi di kawasan Bukit Tinggi

Ini pula pemandangan dari Puncak Lawang


Dalam negara

Dulu masa zaman study, di mana zaman-zaman itu adanya aktiviti fieldtrip dan sebagainya maka Cik TK dapat la peluang untuk jejak (at least, jejak) ke semua negeri-negeri yang ada di Semenanjung Malaysia ini walaupun bukan melancong. Bila dah habis study tu, masuk ke alam pekerjaan, jarang juga pergi berjalan-jalan sebab lebih suka berehat di rumah pada masa itu. Biasanya Cik TK suka ambil cuti masa adanya event-event tertentu seperti event anime, book fair dan sebagainya, selain daripada hal peribadi. Jadi pengalaman melancong ni masih belum banyak.

The most recent, maksud Cik TK tahun lalu, lokasi yang Cik TK pergi bercuti melancong jalan-jalan sakan ialah ke Melaka dan Terengganu. Melaka adalah sebuah tempat yang bersejarah, banyak lokasi yang boleh dikunjungi. Semasa Cik TK di sana, kami pergi ke pelbagai tempat seperti muzium-muzium, pantai-pantai, ke Pusat Konservasi Penyu, ke Malacca Sand Dunes dan sebagainya sambil bergastronomi di sana. Di Terengganu pula, kami ke Pulau Redang untuk bersnorkeling. Sebelum ini pernah Cik TK ceritakan pengalamannya di entri --> Percutian di Pulau Redang.

Jumpa penyu di Pusat Konservasi Penyu di Melaka
Ni masa kami menghala ke Sand Dunes, juga di Melaka.
Layan matahari terbenam di sana.

Yang ini pula semasa baru tiba di Pulau Redang. 

Haha tadi kata tak nak terangkan panjang-panjang, tapi hasilnya jadi panjang juga. Baiklah, Cik TK rasa sampai sini saja dulu. Jumpa lagi dalam entri cabaran akan datang! Untuk cabaran yang sebelumnya, boleh refer link yang disertakan di bawah ya!



Baca Selanjutnya ...

Isnin, 1 Mac 2021

SEKEJAPNYA SUDAH MASUK BULAN MAC!

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Pejam celik pejam celik sekejap saja sudah masuk bulan Mac. Rasa macam sekejap sangat masa berlalu. Teringat dulu PKP yang pertama bermula pada bulan Mac. Tepatnya 18 Mac 2020. Setahun lebih sudah kita bergelumang dan bertarung dengan virus Covid19. Moga keadaan kita sedunia kembali pulih seperti sediakala. Jangan sesekali kita leka. Patuhi SOP, pakai pelitup muka dengan betul, jaga kebersihan dan jaga jarak sentiasa! Kita semua boleh lakukannya!


Banyak juga perubahan yang telah berlaku dalam setahun ini, antara Mac lepas dan Mac kali ini. Tapi, malas lah nak cerita semua satu-satu. Apa yang paling best sekali ialah Dhia. Siapa ni? Si budak perempuan comel ini anak buah Cik TK. Haha jangan tanya mana gambar dia. Mama dia tak kasi main upload gambar anak dia. Tapi sebelum ini Cik TK pernah upload sekali, tapi dari belakang saja. Ada di entri ini --> Random: Dhia, Casing Fon dan Birthday 

Dulu masa Mac 2020 dia masih dalam perut mama dia. Sekarang? Umur budak comel tu dah 7 bulan dah. Cepat betul rasanya dia membesar. Dah pandai merangkak (kena selalu pantau juga ni, sekejap secara magis sudah ada di sini dan di sana), dah nak tumbuh gigi juga dah tu. Dah mula makan bubur, biskut baby. Oh, time semua orang makan dia akan terliur dan iklan makanan dekat tv pun dia akan tekun menengoknya! Haha comel sangat. Rasanya besar nanti bakal jadi jenis yang tak memilih makanan. 

Okay sampai sini saja entri kali ini. Jumpa lagi entri akan datang!


Baca Selanjutnya ...

Ahad, 28 Februari 2021

LIRIK: EGAO NO WAKE - KAORI HIKITA

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Ingat tak dalam entri sebelum ini Cik TK ada mentioned yang Cik TK marathoning semula anime Shounen Onmyoji? Lagu tema pembukaan (opening theme  song) untuk anime ini bertajuk 'Egao no Wake' yang bermaksud 'Sebab untuk Senyum', merupakan antara lagu anime yang Cik TK tak skip, sebab pada Cik TK lagu ni best. Jadi saja la Cik TK nak kongsikan dengan kalian semua. Di bawah ada versi full version dan TV size version (sila guna webpage view ya untuk tonton videonya)

TV size version (Lirik dari tanda * ke *)

Full version


Egao no Wake
By: Kaori Hikita


*tozasareta kioku no naka no kizu ga
oto mo naku kokoro ni fureru toki ni
yasashiku hohoemu sono urami wa kodoku no namida

hateshinai tsuyosa motomete
shinjiru monotachi to nando mo kakeagare

mamoritai shinjitai egao no wake wo subete
hageshisa mo itoshisa mo zenbu uketomeru yo
nidoto sono te wo hanasanai ano hikari wo mezashite*

omoiyaru tagai no mune kasanete
yurushiai wakachiaeru omoi ni
kawaranu you ni inoritsutzukeru chikai no kotoba

osorenai kokoro motomete shinjiru yume kakage
ryoute ni dakishimete

aishitai kanjitai egao no wake wo subete
arinomama kikasete yo kokoro no sakebi sae
nidoto kono me wo sorasanai
ano hikari wo tomoshite

hateshinai tsuyosa motomete
shinjiru monotachi to nando mo kakeagare

mamoritai shinjitai egao no wake wo subete
hageshisa mo itoshisa mo zenbu uketomeru yo
aishitai kanjitai egao no wake wo subete
arinomama kikasete yo kokoro no sakebi sae
nidoto sono te wo hanasanai ano hikari wo mezashite



Baca Selanjutnya ...

Sabtu, 27 Februari 2021

DAY 13: APA ISI DALAM BEG ANDA

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Cabaran blog 15 hari

Apa khabar semua? Yeay hujung minggu datang lagi! Apa plan kalian semua? Sekarang anak buah ada dekat rumah. Maka, plan hari ini main dengan dia puas-puas. Jadi sebelum pergi main dengan dia, Cik TK sambung dulu cabaran blog hari ke-13.

Ada apa dalam beg ini sama macam apa yang orang buat dekat Youtube tu. Taip je ‘what’s in my bag?’ gitu atau ‘what’s in my car?’ macam-macam akan keluar. So, untuk Cik TK ni sebenarnya biasanya kalau keluar sekejap-sekejap tu tak bawa beg. Biasanya bawa kalau nak keluar lama la. Tapi bergantung pada lokasi dan tujuan. Kalau pergi kerja bawa beg. Kalau pergi jalan-jalan kadang bawa kadang tak. 

Jadi kalau Cik TK bawa beg, apa yang ada di dalamnya? Kebetulan semalam keluar, bawa beg kecil. So ini adalah barang-barang yang Cik TK bawa semalam. Powerbank atau charger antara yang wajib kena ada. Lagi earphone. Pun kena ada. Kalau tak bosan tu duduk lama dalam tren. Cermin mata pula ikut keadaan. Kadang bawa, kadang tak. Tak suka pakai, tapi kadangkala perlu. Make up? Sejak pakai pelitup muka/mask ini, dah jarang pakai make up. Jadi jarang bawa barang make up kecuali macam lipbalm ke macam tu. Lagi dimusim pandemik ini, mask extra, hand sanitizer dan tisu tu sentiasa dalam beg. Buku nota kecil dan pen pun jangan lupa. Kadang perlu tulis sesuatu.

Ini isi dalam beg Cik TK semalam. Ada cermin mata, earphone, hand sanitizer, powerbank, tisu, mask extra, lipstick dan buku nota.
List tadi tu kalau beg kecil, seperti dalam gambar di atas. Beg merah dekat tepi tu sebenarnya sejenis sling bag kecil, jenis yang memang Cik TK suka pakai. Kalau bawa beg besar sikit (beg galas), lagi macam-macam ada. Dah macam poket doraemon kadang-kadang. Barang-barang tadi tu, siap tambah ada minyak cap kapak, plaster, buku nota besar sikit dari yang tadi (saiz A5), buku untuk dibaca (novel atau buku ilmiah yang mana kadangkala bawa saja tapi tak baca), wet tissue, beg make up (walaupun tak berapa nak make up dan banyak spesis lipstik saja di dalamnya),  telekung, tuala wanita dan beg plastik/woven sebagai persediaan kalau kena beli barang. Oh ya, satu lagi. Sentiasa ada sudu dan garpu juga dalam beg. Sebab Cik TK selalu bawak bekal masa kerja. Jadi bawa sekali.

Eh mesti ada yang tertanya-tanya mana purse dan handphone? Dua-dua item ini sentiasa dalam poket. Melainkan pakai baju kurung atau jubah yang biasanya tiada poket (yang mana ianya jarang dipakai), baru letak dalam beg. Baiklah, Cik TK rasa sampai sini saja dulu. Jumpa lagi dalam entri cabaran akan datang! Untuk cabaran yang sebelumnya, boleh refer link yang disertakan di bawah ya!




Baca Selanjutnya ...

Jumaat, 26 Februari 2021

DAY 12: KUASA SUPERPOWER YANG ANDA INGINKAN

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Cabaran blog 15 hari

Apa khabar semua? Pagi ini Cik TK bersiaran dari dalam tren ye. Ambik tu. Dalam MRT taip entri. Hari ni dah start ke tempat kerja balik. Excited dapat keluar walaupun hanya ulang alik antara rumah dan lokasi kerja saja. Baik, sambung cabaran hari ke-12. Menarik tajuk hari ini. Mengenai SUPERPOWER! Yeay!! Baik, diingatkan ini hanyalah angan-angan yang takkan berlaku dalam dunia realiti dan imaginasi ini dipengaruhi karya-karya fiksyen sama ada bertulis atau visual. Okay Cik TK nak senaraikan 3 saja. Oh rasa macam tamak juga ya nak banyak-banyak?


Teleportasi

Kenal watak-watak dari Boboiboy ini? Kiri Klamkabot dan kanan Ochobot.
Sumber gambar di sini dan sini.

Apa itu teleportasi? Teleportasi ini macam kuasa Klamkabot dan Ochobot dalam Boboiboy yang boleh berpindah dari satu lokasi ke lokasi lain tanpa perlu melalui ruang fizikal di antaranya. Faham kan konsepnya? 

Menarik kan? Tahu tak kenapa Cik TK berminat? Sebabnya, boleh pergi ke mana saja dengan sangat mudah. Senang nak travel juga kalau ada kuasa ini. Nak bercuti ke mana, teleport je. Tiba-tiba nanti dah ada dekat Jepun, lepas tu dekat Paris, lepas tu dekat Amsterdam. Haha luar negara saja ke? Tak, dalam negara juga. Teleport tiba-tiba dari Kuala Lumpur ke Sabah atau Sarawak, atau ke Cameron Highland, Langkawi, pulau-pulau... Haha berangan itu percuma kan...? Kalau buat portal macam Doctor Strange tu pun best kan? Hehehe... Banyak sangat layan movie ni...


Telekinesis

Ini Jean Grey dari X-Men. Versi animasi.
Sumber gambar

Bayangkan kuasa Jean dalam X-Men. Itulah dia. Kebolehan untuk mengawal atau memanipulasi objek-objek dipersekitarannya tanpa perlu menyentuh objek-objek berkenaan. Maksudnya menggunakan kuasa minda. Pada Cik TK, superpower yang ini menarik sebabnya, senang nak pindahkan barang. Senang nanti nak angkat almari ke apa semua kan.. ? Selain itu Cik TK bayangkan senangnya nak ambil barang ke apa bila malas nak bangun. Haha nampak pemalas disitu. Okay tak ada lah. Actually macam ini boleh buat banyak kerja sekaligus tau. Bayangkan masak sambil kemas rumah, pakai kuasa minda. Penyapu, mop gerak sendiri kemas rumah sementara kita sedang buat kerja lain. 


Serap pengetahuan

Cik TK tak tahu apa term yang betul untuk yang ini. Menurut laman sesawang ini namanya Osmosis. Entah la. Boleh bayangkan superpower ini macam mana? Sentuh je buku, dah serap ilmu dan skill dari buku tu. Sentuh je apa-apa sumber maklumat, termasuklah dari movie ke, dari komputer, bahkan dari manusia sekalipun, terus dah tahu sebab dah serap semua. Best kan? Macam ini, senang belajar bahasa, belajar masak, martial arts, muzik dan sebagainya. Seronoknya macam tu. 

Apapun, semua itu hanyalah angan-angan fantasi semata-mata. Baiklah, Cik TK rasa sampai sini saja dulu. Jumpa lagi dalam entri cabaran akan datang! Untuk cabaran yang sebelumnya, boleh refer link yang disertakan di bawah ya!



Baca Selanjutnya ...

Khamis, 25 Februari 2021

DAY 11: GENRE BUKU KEGEMARAN ANDA

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Cabaran blog 15 hari

Apa khabar semua? Hari ini Cik TK nak sambung cabaran hari yang ke-11. Hehe sikit lagi nak habis. Dalam entri sebelum ini Cik TK ada tulis mengenai genre siri tv/movie kegemaran. Kali ini Cik TK nak tukis mengenai genre buku pula. 

Dulu, okay Cik TK sejarahnya dari zaman dulu-dulu la ye. Cik TK suka layan pelbagai genre manga (komik Jepun), terutama Meitantei Conan. Sejak zaman sekolah, kerjanya pinjam orang punya atau beli sendiri. Lagi, yang selalu Cik TK baca dulu, majalah Kreko (mengandungi manga dan infotainment Jepun), majalah Gempak (mengandungi komik dan pelbagai info) juga majalah PC. Haha tiba-tiba sesat majalah PC. Dalam ini mengandungi info-info gadget dan teknologi.

Pasal manga tadi, bila dah besar sikit dah pandai guna internet, maka bermulalah adegan membaca manga secara online pula. Masa zaman study la ni. Pada masa ini juga, entah macam mana Cik TK mula terjebak dengan novel. Tapi bukan novel cinta. Serius, Cik TK tak pernah dapat nak habiskan kalau novel cinta. Pernah dapat novel cinta, tak habis baca. Pinjam adik punya, pun tak boleh nak habis. Entah kenapa jadi mengantuk. Jadi novel apa yang Cik TK baca? Genre thriller. Genre seram. Kalau genre ini, excited Cik TK baca. Boleh habis baca satu buku itu.

Cik TK ingat lagi. Cik TK mulakan dengan karya Ramlee Awang Murshid (RAM). Ungu Karmila. Lepas tu, Cik TK layan karya RAM yang baru terbit masa tu, Fiksyen 302. Sejak itu ada lagi karya-karya RAM yang Cik TK layan. Rayyan Fantasi, Mikhail, Magis dan sebagainya. Selain karya RAM, Cik TK juga mula berjinak-jinak dengan karya terbitan Buku Fixi. Yang pertama sekali, Ngeri. Karya Gina Yap Lai Yoong. Lepas tu, terus terjebak tambah koleksi pelbagai tajuk dari Buku Fixi. Yang Cik TK perasan, kebanyakannya karya dari Syafiq Aizat. Ajaib, Awan, Kampus, Entiti dan Anomali. 

Selain itu, genre lain yang Cik TK baca adalah motivasi. Eh? Jap, ini kira genre ke? Entahlah, tak apa mari kita teruskan. Kadang Cik TK suka juga layan buku-buku motivasi, self-enrichment gitu. Mengenal personaliti, kawal emosi dan sebagainya. Selain itu, buku mengenai info-info tertentu juga ada Cik TK layan. Kalau perhati buku-buku yang Cik TK ada ini, tiba-tiba jumpa cara main gitar, teknik fotografi malah info sains. Kira macam tajuk-tajuk random yang Cik TK rasa nak baca.

Cik TK rasa sampai sini saja dulu. Jumpa lagi dalam entri cabaran akan datang! Untuk cabaran yang sebelumnya, boleh refer link yang disertakan di bawah ya!





Baca Selanjutnya ...

Rabu, 24 Februari 2021

DAY 10: TOP 5 LAGU KEGEMARAN ANDA (PELBAGAI BAHASA)

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Cabaran blog 15 hari

Apa khabar semua? Maaf semalam tak sempat pula nak sambung cabaran blog hari ke-10. Cik TK nak cari ilham untuk buat sesuatu sebenarnya sekarang ni, tapi otak ni blank je. Haha tak apa, kita ketepikan dahulu permasalahan ini. Mari kita sambung cabaran hari ke-10. Wah dah 10 hari dah.. sikit lagi nak habis!

Mengenai lagu, Cik TK dengar dalam pelbagai bahasa. Selain dari lagu yang disampaikan dalam bahasa kebangsaan kita iaitu lagu bahasa melayu, Cik TK juga layan lagu dari pelbagai bahasa lain dan disini Cik TK akan senaraikan Top 5 lagu kegemaran Cik TK dalam 5 bahasa yang berlainan. Kalau perasan, banyak lagu lama sebenarnya. Entah kenapa, Cik TK lagi prefer lagu lama. Lagu baru agak susah nak menusuk ke jiwa Cik TK ni.

Bahasa Melayu
  1. Sampai Syurga – Faizal Tahir        *ini lagunya yang pertama yang Cik TK gemar
  2. Ku Bersuara – Ernie Zakri        *suka sangat dengan persembahan lagu ni masa AJL sebelum ini
  3. Akan Bercinta – Janna Nick       *entah kenapa, lagu ni terus terngiang-ngiang lepas dengar untuk pertama kali. Lepas itu terus layan... 
  4. Jatuh – Bunkface       *sedih dengar lagu ni, tapi suka dengar
  5. Coba – Faizal Tahir       *rasa macam deep meaningnya dan boleh boleh rasa apa yang disampaikan dalam lagu ni

Bahasa Indonesia
  1. Sebuah Rasa – Agnez Monica        *kagum dengan nada vokalnya dalam lagu ni. Dengar  lagu ni selalu masa layan sinetron 'Orang Ketiga'
  2. Cinta Karna Cinta – Judika        *ni pun dengar dari sinetron yang tajuknya sama dengan tajuk lagu ini. Terus melekat dalam kepala
  3. Berhenti Berharap – Sheila on 7       *siapa tak kenal lagu ni kan? 
  4. Karena Kucinta Kau – Bunga Citra Lestari     *pertama kali dengar terus melekat dalam kepala tu
  5. Cinta Ini Membunuhku – D’Masiv       *mula kenal lagu ni masa Janna Nick cover lagu ni untuk Akustika HotFM

Bahasa Jepun
  1. Night Diver – Haruma Miura     *yang ini dia punya suka tu sampai dengar lagu ini berulang-ulang kali setiap kali play lagu ni. Macam dalam lirik dia, loop loop loop sepanjang masa
  2. Kimi no Suki na Uta – UVERworld    *lagu UVERworld ni banyak yang best! Sampai tak tau nak list-kan yang mana satu. Ini salah satu band yang memang Cik TK minat
  3. RPG – Sekai no Owari      *dari kumpulan ini, yang lain Cik TK rekemen SOS, Honoo to mori no Carnival dan Dragon Night. Juga band yang Cik TK minat
  4. 366 Nichi – HY        *sedih lagu ni
  5. Last Dance – One OK Rock        *selain itu Cik TK rekemen Heartache, Always Coming Back, The Way Back, C.h.a.o.s.m.y.t.h dan Wherever You Are. Band yang Cik TK minat juga!

Bahasa Korea
  1. The BADDEST – K/DA        *paling Cik TK suka, versi cover oleh Rainych
  2. Solo – Jennie         *lagu Blackpink pun layan, tapi lebih gemar yang ini
  3. Love Day – Jung Eun Ji (A Pink) dan Yang Yeo Sob (Beast)        *sepertimana tajuk, rasa bahagia dengar lagu ni. 
  4. Love Ya – SS501        *mula suka lagu ni bila tengok video music dia. Rasa macam apsal dalam video ni semua macam wow!!!
  5. Chu~♡ – F(x)         *persembahan diorang sungguh comel dan bertenaga! 

Bahasa Inggeris
  1. This is Me – Demi Lovato and Joe Jonas       *kenal lagu ni dari movie Camp Rock. Lepas tu terus terngiang-ngiang dalam kepala
  2. When You’re Gone – Avril Lavigne        *selalu layan dalam kereta ni
  3. Let It Go – Demi Lovato       *actually original dari Irdina Menzel ye? Tapi suka versi Demi lagi 
  4. Love Story – Taylor Swift         *Romeo and Juliet!!!
  5. A Thousand Miles – Vanessa Carlton       *Cik TK suka versi cover oleh One OK Rock  

Dah macam sesi memperkenalkan lagu-lagu pula kan? Cik TK rasa sampai sini saja dulu. Jumpa lagi dalam entri cabaran akan datang! Untuk cabaran yang sebelumnya, boleh refer link yang disertakan di bawah ya!

Baca Selanjutnya ...

Isnin, 22 Februari 2021

DAY 9: GENRE SIRI TV/MOVIE KEGEMARAN ANDA

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Cabaran blog 15 hari

Apa khabar semua? Pejam celik pejam celik dah separuh cabaran blog ini selesai. Harap boleh cepat habiskan. Di hari isnin yang ceria dan agak mendebarkan (berlaku sesuatu yang membuatkan kami semua rasa nervous) ini Cik TK nak sambung challenge hari yang ke-9 iaitu genre movie atau siri tv kegemaran Cik TK. Secara ringkas, genre ini bermaksud pengkaterorian jenis pelbagai bentuk seni dan komunikasi sama ada lisan, bercetak, visual dan sebagainya. Seperti contoh, untuk muzik ada genre pop, balada, rock dan sebagainya. Begitu juga dengan filem dan drama. Ada genre seram, thriller, percintaan, sejarah, kekeluargaan, fantasi, animasi, biografi, dokumentari dan sebagainya.

Balik ke tajuk asal. Genre movie/filem dan drama yang Cik TK gemar ialah thriller, penyiasatan, seram, fantasi (termasuk magis) dan aksi. Genre ini digunapakai untuk anime juga. Well, siapa kata anime ini kartun untuk budak-budak/kanak-kanak? Sila angkat tangan!!! Okay mehh Cik TK ketokkk sorang-sorang! Haha!! Anime ini sebenarnya ada genre dan rating umur juga. Maka tidak semua anime sesuai ditonton oleh kanak-kanak. Ada sesetengah anime ini ada unsur thiller dan gore. Gore ini bermaksud ada unsur darah, yang boleh muncul akibat kekejaman dan pembunuhan. Ya, memang ada anime yang menunjukkan kekejaman. Ada juga yang bergenre dewasa yang juga tidak sesuai untuk kanak-kanak, malah untuk yang dewasa juga. Sila jaga mata dan hati anda semua. Jadi, janganlah asyik kata anime itu kartun budak-budak ya. 

Okay cukup pasal anime. Lari dari tajuk asal pula tiba-tiba. Pasal thriller, seram, penyiasatan, aksi dan fantasi. Contohnya seperti apa? Contohnya seperti Supernatural, Dexter, Merlin, W, dan Mr.Brain. Tak lupa filem seperti Harry Potter, Inuyashiki dan Ajin:Demi Human, antara kegemaran Cik TK. Selain itu Cik TK suka tonton drama seperti Code Blue, Voice dan Doctor Stranger yang bertemakan hospital. Dan bukan setakat hospital semata-mata, malah ada adegan bedah-bedah, forensik dan sebagainya. Romantik komedi pun layan juga sebenarnya, tapi tengok jenis. Kalau memang best, Cik TK layan je. Hehe.. Kalian pula? Apa genre dan movie/drama kegemaran kalian semua? 

Cik TK rasa sampai sini saja dulu. Jumpa lagi dalam entri cabaran akan datang! Untuk cabaran yang sebelumnya, boleh refer link yang disertakan di bawah ya!


Baca Selanjutnya ...

Ahad, 21 Februari 2021

DAY 8: HOBI ANDA

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Cabaran blog 15 hari

Apa khabar semua? Hari ini Cik TK nak sambung challenge hari yang ke-8 iaitu mengenai hobi. Semua orang sudah pasti ada hobi, ada sesuatu yang suka atau gemar dilakukan ketika ada masa senggang. Tapi pada Cik TK, hobi ini bukan hanya untuk dilakukan hanya pada masa senggang. Ada antara kita yang jadikan hobi sebagai satu cara untuk jana pendapatan. Baik. Balik ke tujuan asal kita. Hobi Cik TK adalah seperti dibawah:


Layan anime/movie/drama

Cik TK gemar layan anime ni dari dulu lagi. Bermula sejak dibangku sekolah, layan apa saja yang ditayangkan di televisyen. Lama-lama bila celik IT sikit, mula layan di internet pula. Tapi jangan ingat Cik TK hanya layan animasi dari Jepun ya. Animasi tempatan (Boboiboy dan Ejen Ali favourite Cik TK) dan animasi barat (Danny Phantom kegemaran Cik TK) juga Cik TK layan.

Drama dan movie juga seronok untuk dilayan dimasa senggang. Layan je macam-macam genre tapi biasanya genre thriller dan horror. Part ni kelakar sikit. Kalau layan yang horror ni bukan main. Siap dalam hall pawagam pernah tengok berdua je, tak ada orang lain. Tengok macam tak ada perasaan. Padahal, penakut di dunia realiti. Orang cerita sikit kejadian realiti, alamak seram sejuk jadinya. Adoiii~ Cuma satu je. Tak kira anime atau drama Cik TK tak larat nak ikut cerita yang panjang berjela banyak episod ni. Mesti akan ada skip-skip punya. 


Suka drive dan dengar muzik

Cik TK suka drive. Lebih-lebih lagi kalau dapat drive dengan tenang pergi ke mana saja sambil dengar muzik dan menyanyi melalak dengan sumbangnya dalam kereta. Sebab pada Cik TK itu salah satu cara untuk release stress. Tapi sejak start pandemik ini, tempat yang biasa Cik TK drive ni adalah pasaraya dan kedai runcit, atau mana-mana tempat untuk settle urusan.. Spesis keluar bila perlu. Haihh~ Tak puas... Nantilah tunggu keadaan reda, boleh la pergi jalan-jalan jauh sikit. 

Teringat pula dulu masa zaman-zaman sekolah kan.. Zaman masa masih budak-budak la kan.. Ada nampak driver-driver yang berseorangan dalam kereta macam bercakap sorang-sorang. Lepas tu masa tu dok fikir kenapa dia bercakap sorang-sorang dalam kereta. Rasanya sekarang pula kalau orang lain yang pandang mesti akan tertanya juga kenapa Cik TK ‘bercakap sorang-sorang’ dalam kereta. 


Cik TK rasa sampai sini saja dulu. Jumpa lagi dalam entri cabaran akan datang! Untuk cabaran yang sebelumnya, boleh refer link yang disertakan di bawah ya!


Baca Selanjutnya ...