.:: TERBARU DARI CIK TK ::.

.:: CARIAN PANTAS DI SINI ::.

Sunday, 12 July 2020

First Giveaway By Nufaa

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Dalam entri kali ini Cik TK nak join 'First Giveaway By Nufaa'. Ini adalah give away kedua yang Cik TK join untuk tahun ini. Untuk sesiapa yang nak join, boleh la terus klik banner di bawah ni untuk syarat penyertaan.





JOM TUKAR LINK BLOG

Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Sila klik banner untuk join sekali

Kali ini Cik TK nak join segmen Jom Tukar Blog List dari Linda Beauties. Dia masih baru dalam dunia blogging ini. Jadi marilah kita sama-sama support dia.

Kepada yang ingin turut serta boleh la klik banner di atas untuk syarat-syarat penyertaan.



Saturday, 11 July 2020

Giveaway by ejulz & mamapipie

Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Sila klik banner untuk join

Hari ini Cik TK nak join segmen giveaway dari blog Ejulz. Sesiapa yang ingin join sekali boleh la klik banner di atas. Syarat penyertaan adalah seperti di bawah:

1. Terbuka buat blogger yang menetap di Malaysia sahaja;
2. Buat satu entri bertajuk "Giveaway by ejulz & mamapipie". Letak banner di atas dan backlink ke post ini;
3. Follow blog ejulz dan mamapipie;
4. Follow IG ejulz dan mamapipie;
5. Tinggalkan penyertaan korang di post ini;
6. Pemilihan pemenang dengan menggunakan random.org dan hadiah RM20 untuk seorang pemenang.

Tarikh Tamat : 15 JUL 2020

Mari join ramai-ramai...! Seronok join segmen dan giveaway ni, sebab boleh dapat kenalan baru! 




RESEPI: KUIH ONDE-ONDE / BUAH MELAKA

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Apa khabar semua? Hari ini Cik TK ingin kongsi sesuatu yang Cik TK jarang ikut terlibat sekali, iaitu membuat kuih. Jujur Cik TK nyatakan di sini, sebelum ini Cik TK kurang gemar menyertai sesi membuat kuih muih dan bakeri (seperti membuat kek dan roti) di dapur. Tapi makannya mahu!

Untuk kali ini, Cik TK cuba membuat kuih onde-onde dan ianya satu pengalaman yang menarik! Dan ini juga kali pertama Cik TK kongsi resepi kuih di blog ini. Resepi ini Cik TK dapat di sini.

kuih ondeh-ondeh

Kuih Onde-onde / Buah Melaka

Bahan-bahan:
  • 2 cawan tepung pulut
  • 2 sudu besar tepung gandum
  • Sedikit garam
  • Sedikit pewarna hijau
  • Sehelai helai daun pandan
  • Air secukupnya
  • Gula melaka secukupnya (dipotong-potong)
  • Kelapa parut secukupnya



Cara membuatnya:
  • Satukan tepung pulut, tepung gandum, garam dan pewarna hijau dalam satu bekas dan uli bersama air sedikit demi sedikit hingga ianya boleh digentel dan tidak melekat.
  • Ambil doh kira-kira sebesar ibu jari dan leperkan.
  • Letakkan gula melaka yang telah dipotong kedoh berkenaan dan dibulatkan semula.
  • Didihkan air bersama daun pandan didalam periuk. Masukkan doh berisi gula melaka berkenaan ke dalam air yang mendidih.
  • Angkat doh yang telah timbul dan toskan airnya.
  • Di bekas lain, gaulkan kelapa parut bersama sedikit garam.
  • Golekkan doh yang telah ditos ke dalam bekas berisi kelap parut berkenaan.
  • Sedia Dihidang. Selamat mencuba!!!

kuih ondeh-ondeh
Sedang menunggu doh timbul





RANCANGAN YANG SELALUNYA HANYA TINGGAL RANCANGAN

Assalamualaikum dan salam sejahtera.



Pernah tak kalian merasai pengalaman sebegini? Kadang-kadang bila kita merancang apa-apa ianya tidak dapat dilaksanakan dengan jayanya, kerana faktor-faktor yang tertentu?

Contoh paling senang la kan, kita planning bercuti dengan kawan-kawan. Tapi  jadinya planning sahajalah. Berlakunya tidak. Contoh lain paling senang, planning nak pergi makan ramai-ramai, pun sama. Hanya tinggal rancangan.

Yang paling Cik TK tak faham, bila dah plan nak pergi, tak jadi sebab semua bagi macam-macam alasan. Tiba-tiba sibuk la, ada hal lain la. Sedangkan kita dah rancang awal. Tapi bila tak ajak ada merajuk pula. Tak faham betul Cik TK.

Seperti kata-kata yang kita selalu dengar, kita hanya merancang. Tuhan yang menentukan. Tidak semua yang kita rancang atau harapkan akan berlaku seperti yang kita harapkan. Jadi kita haruslah berlapang dada dan terima apa yang berlaku, mungkin ada hikmah disebaliknya kenapa apa yang kita rancang ini tidak menjadi.

Oleh kerana itu pada Cik TK, yang selalu terkena dengan rancangan yang tidak menjadi, Cik TK sekarang suka dengan planning spontan, secara tiba-tiba bersama kawan-kawan atau pergi sahaja seorang diri. Yakni on the spot. Contoh, pergi mana-mana secara mengejut sahaja. Jom ke sana. Ajak spontan. Kadangkala Cik TK yang ajak, kadangkala kawan-kawan yang ajak. Juga spontan. Baru menjadi. Kadangkala, pergi seorang. Bukan bermakna tiada kawan. Cuma lebih senang tidak perlu menghadap kerenah sesetengah orang yang pelbagai.