Rabu, 1 September 2021

WW 2021/32: DITEMANI KUCING COMEL

Assalamualaikum dan salam sejahtera.


Cik TK skrol galeri fon,

terjumpa gambar lama ni.

Terasa comel pula.

Throwback beberapa bulan lalu...

Alkisahnya...

Masa itu tengah tunggu bas,

tiba-tiba kucing ni datang.

Kucing ni teman Cik TK tunggu bas sampai bas datang.

Sementara menunggu bas bersama si comel ini,

Cik TK pun berborak-borak dengannya.

Dia pun macam faham je Cik TK cakap apa.

Mula-mula dia duduk bawah saja

Bila Cik TK mula belai-belai dia, dia pun panjat naik atas.

Time ni la kami borak-borak sampai bas datang. 
Eh rasa macam tak betul pula sebab banyak bercakap dengan kucing.
Baca Selanjutnya ...

Selasa, 31 Ogos 2021

SELAMAT MENYAMBUT HARI KEMERDEKAAN

Assalamualaikum dan salam sejahtera.


Apa khabar semua? 

Hari ini Cik TK nak tulis entri ringkas sahaja.

Cik TK nak ucapkan Selamat Hari Merdeka
kepada semua rakyat Malaysia.

Marilah kita sama-sama mengingati jasa mereka
yang telah bertungkus lumus dan berkorban
untuk memerdekakan negara kita ini.

Dalam keadaan semasa yang masih dalam pandemik,
jangan lupa untuk sentiasa
jaga diri, jaga keluarga dan sentiasa ikut SOP.
Elakkan dulu keluar jika tiada keperluan.
Jangan lupa pelitup muka dan hand sanitizer ya.

Baca Selanjutnya ...

Isnin, 30 Ogos 2021

RESEPI: PAK CHOY MASAK SOS TIRAM

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Berikutan selepas mencuba dua menu brokoli seperti dalam entri yang lalu, kali ini ini Cik TK mencuba sesuatu yang sama tapi tukar menggunakan sayur pak choy. Suka betul Cik TK ni masak guna pak choy ya? Haha sayur ini sedap dimasak apa pun, sebab itu selalu guna sayur ini! Untuk kali ini, Cik TK tak makan bersama nasi putih, tapi sebagai sayur untuk dimakan bersama nasi ayam! Ala-ala macam The Chicken Rice Shop pula! Korang layan dulu gambar nasi ayam ini, resepi pak choy masak sos tiram ini ada di bawah sekali ya!

Hehe masak nasi ayam lagi!

Kita kasi zoom dekat sikit...

Kami biasa kalau masak nasi ayam, ayamnya buat ayam goreng tepung.
Favourite semua warga isi rumah.

Sup, kicap dan sambal semua buat sendiri juga!
Resepi main campak-campak saja!


RESEPI PAK CHOY MASAK SOS TIRAM


Okay berbalik kepada tujuan asal entri ini, jom Cik TK kongsikan resepinya. Caranya mudah sahaja tapi mudah-mudah itu pun rupa hidangan ini jadi tak seperti yang Cik TK harapkan. Tapi, tak apalah, sebab nanti bila makan perut tanya sedap ke tak, kenyang ke tak je kan? Perut tak tanya cantik ke tak hidangan tadi (Sedapkan hati sendiri, sedangkan hidang kat ahli keluarga ni). 😂


Bahan-bahan:
  • Pak choy
  • Bawang putih - cincang
  • Sos tiram
  • Sedikit air
  • Sedikit minyak
  • Garam jika perlu

Cara-caranya:
  • Panaskan air dan tegakkan pak choy untuk masukkan (tenggelamkan) batang pak choy ke dalam air panas untuk bagi masak batangnya sekejap. Batangnya sahaja ya (Supaya masa masak nanti tak perlu masak lama), daun tak perlu. Kemudian keluarkan, tos dan ketepikan.
  • Tumis sedikit minyak dengan bawang putih cincang. Bila bawang putih agak garing, masukkan sedikit air dan sos tiram. Dan masukkan juga pak choy tadi.
  • Gaul-gaul, kalau perlu tambah garam sikit. Setelah masak terus angkat dan sedia dihidang.

Cik TK buat terlebih air ni, tapi tak apa, makan sahajalah! 😅


Baca Selanjutnya ...

Ahad, 29 Ogos 2021

AKTIVITI HUJUNG MINGGU: BERMAIN BERSAMA CASING PHONE

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Apa khabar? Tiba lagi hujung minggu. Selamat hujung minggu kepada semua yang sedang membaca entri ini. Hujung minggu kali ini, Cik TK buat design untuk casing telefon. Saja buat custom macam ini sebab casing fon ni kosong sahaja maka kita pun designkan dia dengan apa-apa supaya tak nampak kosong. Sebelum ini pun pernah juga Cik TK buat, guna pensil warna. Korang boleh la rujuk di entri ini.

Cik TK lupa nak ambil gambar step by step sebenarnya sebab buat ini pun spontan saja. Tiba-tiba ditengah-tengah malam, dikala mereka yang lain dah tidur adanya seketul Cik TK ditengah rumah bersama kertas dan magic pen colour bertemankan seorang adik lelaki Cik TK yang tengah layan filem apa entah di tv. Adik Cik TK pun pelik apa la kakak dia tengah buat ni...

Inilah hasilnya. Dua-dua ini untuk handphone Cik TK. Satu untuk kerja dan satu untuk personal.
Yang personal ni (yang kecil) pun fon lama dah 4 tahun pakai. Moga masih boleh bertahan lama ya!

Cara Cik TK buat ini mudah saja. Cik TK rasa korang yang baca ini boleh ikut kot.
  1. Bentangkan plastik, conteng-conteng sesuka hati dengan magic pen colour. Warna apa itu sesuka hati. Cik TK pakai merah, biru dan purple. Memang hentam saja conteng-conteng.
  2. Kemudian, spray contengan magic pen tadi dengan air. Nanti contengan itu akan jadi basah-basah.
  3. Tekapkan kertas kosong pada contengan basah pada plastik tadi dan tekan-tekan bagi rata warnanya. Kemudian angkat kertas itu dan biarkan kering.
  4. Setelah kering, ikut suka nak lukis apa-apa pada permukaan kertas berwarna tadi. Cik TK ni tak ada bakat melukis, maka Cik TK guna clear stamp saja. Cik TK pernah cerita pasal clear stamp ini sebelum ini di entri ini.
  5. Setelah selesai, potong kertas ikut saiz casing fon. Cik TK ukur pada casing kosong dan potong guna gunting biasa sahaja. 

Selepas selesai Cik TK punya casing ini, keesokannya bila adik perempuan Cik TK pula tengok, dia kata dia pun nak juga. Nak tema Jepun katanya. Maka terhasillah design seperti dibawah! Cik TK terlebih spray air, maka adalah kesan macam bekas-bekas air ni, tapi tak apa, ianya masih unik! Dan untuk melengkapkan tema Jepun ini, Cik TK guna clear stamp saja, corak perempuan berkimono dan berpayung dan juga bunga sakura. 

Untuk warna latar ini Cik TK guna magic pen warna merah dan hijau.


Baca Selanjutnya ...

Sabtu, 28 Ogos 2021

RESEPI: ENOKI GORENG TEPUNG LAGI!

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Enoki goreng datang lagiii!!! (Cuba bayangkan bunyi Tora datang lagi!! Budak 90-an mesti tahu bunyinya. Hehe~) Lauk malam tadi Cik TK buat enoki goreng lagi tapi kali ini Cik TK tak guna telur seperti resepi yang Cik TK share sebelum ini. Yepp, sebelum ini pernah Cik TK share resepi enoki goreng tepung ini, boleh rujuk link di bawah ini.


Sebelum ini Cik TK celupkan dulu enoki ini pada telur sebelum disalut pada tepung serbaguna. Tapi kali ini entah kenapa Cik TK buat cara lain. Tak apa, yang penting hasilnya menjadi! Korang hanya perlukan 3 bahan utama sahaja iaitu cendawan enoki, tepung serbaguna dan air.

Inilah hasilnya, dah nak habis baru teringat nak ambil gambar!


Cara membuatnya juga pun mudah sahaja. 
  • Bancuh tepung serbaguna dengan air, kuantiti agak-agak sahaja, tidak terlalu pekat dan tidak terlalu cair. 
  • Kemudian, enoki yang dipotong panjang (hiris melintang pada bahagian bawah yang hampir dengan akarnya, akar jangan lupa buang ya!) dicelup pada bancuhan tepung tadi.
  • Goreng dengan minyak panas. Setelah kuning keemasan, angkat dan toskan. Sedia dihidang.

Celupkan enoki dalam tepung yang dibancuh

Sesi menggoreng.
Cik TK goreng satu persatu supaya cantik 'rambut'nya mengembang.


Baca Selanjutnya ...

Khamis, 26 Ogos 2021

EKSPERIMEN SEKEJAP BERSAMA ENCIK BROKOLI: RESEPI 2 MENU BROKOLI

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Malam tadi ada dilema sedikit. Persoalan ini selalu dihadapi oleh para ibu dan suri rumah diluar sana. Tapi eh sekejap, Cik TK bukan ibu dan bukan suri rumah! Haha, tepatnya ini persoalan yang seringkali dihadapi oleh mereka yang memasak dirumah. Boleh agak tak apa soalan tu? 

"Lauk apa nak masak malam ni?"

Haha itulah soalannya. Siapa yang selalu buntu nak jawab soalan ini? Jadinya semalam Cik TK buka peti sejuk. Lepas tu buka laci bahagian sayur. Hmm.. banyak brokoli. Masak brokoli je lah. Tapi nak masak apa? Cik TK pun skrol media sosial untuk cari ilham dan mengambil keputusan untuk mencuba 2 hidangan paling mudah. Nasib la ahli famili Cik TK semua kena jadi tukang rasa! Jom semak menu apa di bawah:


BROKOLI MASAK SOS TIRAM


Okay ini simple sahaja. Bersihkan dan potong-potong brokoli macam biasa. Ketepikan dahulu. Dalam kuali, Panaskan sedikit marjerin dan tumis bawang putih yang dicincang-cincang. Kemudian masukkan brokoli dan sedikit sos tiram. Tambah air sikit juga. Kacau-kacau sampai agak-agak dah masak selepas itu angkat.

Haha, sebenarnya Cik TK pun tak tahu apa yang Cik TK buat ini. Tapi dari segi rasa okay, cuma batang dia tu Cik TK rasa kena masak lama sikit. Cik TK tak pernah lagi guna brokoli untuk masak benda lain selain daripada masuk sup atau hidangan berkuah. Jadi kira ini boleh la untuk percubaan pertama.

Tak banyak buat, tapi lambat habis.
Agak kurang digemari berbanding menu dibawah yang laju betul habis!


BATANG BROKOLI GORENG TEPUNG


Hidangan kedua pula brokoli goreng tepung. Dengar macam biasa je kan goreng tepung, tapi ini Cik TK guna batang dia. Yeppp, batang brokoli yang tebal keras tu! Sebab ada Cik TK tengok video dia masak batang brokoli ni, makan macam makan fries! Sebab itu Cik TK tertarik nak cuba buat!

Caranya sama saja seperti buat hidangan goreng tepung yang biasa, Sediakan brokoli, potong ikut cara apa yang kita nak. Part batangnya pula, potong panjang-panjang. Rendam sekejap dalam air garam, kemudian salutkan dengan bancuhan tepung serbaguna dan goreng dalam minyak panas.

Serius memang macam makan fries! Boleh makan sebagai lauk bersama nasi, atau makan macam itu sahaja! Korang boleh cuba! Selama ini Cik TK buang je batang brokoli. Lepas ini boleh guna semua bahagian brokoli ini sepenuhnya! Ke kami je yang tak tahu batang brokoli ni boleh makan?

Ini Cik TK makan dengan nasi!

Buat sekali banyak walau untuk percubaan pertama.
Nasib baik laju je habis sebab sedap!

Nota: Kenapa tajuk entri kali ini Cik TK letak Encik Brokoli? Kenapa Encik? Tahu tak apa yang Cik TK bayangkan bila kadangkala bila tengok brokoli ni? Cik TK pernah bayangkan orang (lelaki) guna brokoli untuk letak/cucuk cincin di tengah rimbunan kehijauan brokoli itu untuk melamar. Pernah jugakan ceritakan hasil imaginasi ini kepada kawan-kawan, berdekah diorang. Hahaha!



Baca Selanjutnya ...

Rabu, 25 Ogos 2021

WORDLESS WEDNESDAY 2021/31: ME VS ME

Assalamualaikum and greetings...


Yes, be the better version of ourselves!

Learn new things everyday.

Learn from mistakes.

We can do it!


Baca Selanjutnya ...

Selasa, 24 Ogos 2021

LIRIK: HASLINDA - SEHATI DAN SEJIWA

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Baru-baru ini, entah kenapa tiba-tiba teringat satu lagu ni, lirik dia dok terngiang-ngiang dalam kepala tapi tak ingat lagu apa. Maka terus taip lirik di Google, terus dapat tahu tajuk dan terus cari lagu ini dekat Youtube. Tajuknya 'Sehati dan Sejiwa' nyanyian Haslinda. Lagu ini dulu sebenarnya adalah lagu tema untuk drama di TV3 bertajuk 'Cinderella' lakonan Haliza Misbun dan Ahmad Idham yang ditayangkan pada tahun 1998. Haha kecil lagi Cik TK masa tu, tapi entah kenapa tiba-tiba teringat pada lagu ini dan tiba-tiba terasa nak layan drama ini juga. Oh ya, kalau nak layan drama ini boleh klik sini (di saluran Youtube TV3) 

Jadi balik pada tajuk asal, Cik TK saja la nak share lirik lagu ini dengan korang. Mana tahu ada yang mengimbau nostalgia ke nanti kan.... 



Sehati dan Sejiwa
Nyanyian: Haslinda


Kita memang dijodohkan bersama
Sehati serta sejiwa
Walau esok atau akhir nanti
Kita telah ditakdirkan bersama-sama

Wahai kekasih bersabarlah menempuhi dugaan
Kita sedaya telah berusaha untuk berdua
Tapi selagi ada jurang terpisah
Impian kan musnah kita masih ada cara untuk
Leraikannya

Kita jatuh cinta bukan kerna paras rupa
Atau harta benda yang diidami manusia
Seharusnya kita bersyukur kepada tuhan
Kerna mengecapi bahagia selagi hayat ada

Hanya engkau kekasihku hanya aku kekasihmu
Dengan satu rasa dalam dua jiwa
Kita ditakdir bersama…

Kita jatuh cinta bukan kerna paras rupa
Atau harta benda yang diidami manusia
Seharusnya kita bersyukur kepada tuhan
Kerna mengecapi bahagia selagi hayat ada

Hanya engkau kekasihku hanya aku kekasihmu
Dengan satu rasa dalam dua jiwa
Kita ditakdir bersama…

Sumber gambar: Screenshot dari lagu pembukaan drama Cinderella



Baca Selanjutnya ...

Isnin, 23 Ogos 2021

MENCUBA WASHI TAPE HOLDER

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Korang pernah dengar tak pasal washi tape? Washi tape ini adalah tape jepun yang digunakan untuk menghias macam-macam. Bukan hanya untuk buku, malah ada banyak lagi kegunaan lain. Korang boleh google kegunaan washi tape ni. Atau kalau Cik TK rajin (kalau rajin la) nanti Cik TK up satu entri mengenai washi tape.

Cik TK ni suka tengok stiker dan washi tape, maka Cik TK ada satu kotak parcel kecil comel yang Cik TK guna balik sebagai tempat simpan stiker dan washi tape. Orang akan bertanya, nak buat apa dengan semua tu? Kalau nak Cik TK jawab, Cik TK pun tak pasti. Sebab sampai masanya nanti akan digunakan juga. Contohnya seperti di dalam jurnal/planner, buku nota, casing fon dan sebagainya. Siap ada beberapa yang dah habis pun. Hehe...

Baru-baru ini Cik TK terasa macam dah penuh je kotak ini dengan stiker dan washi tape. Biasanya kalau beli pun, bukan beli banyak. Beli sikit-sikit lepas tu terkumpul jadi banyak macam ni. Jadi Cik TK beli washi tape holder ni, saja nak cuba adakah ianya boleh membantu menjimatkan ruang dalam kotak comel ini. Maka jadilah seperti dalam gambar di bawah ini.


PROSES PEMINDAHAN WASHI TAPE


Gambar di bawah ini adalah gambar asal keadaan dalam kotak. Dah agak penuh juga. Supposed boleh saja Cik TK cari organizer ke apa untuk susun semua ni, tapi Cik TK nak cuba elak dulu. Sebab macam sayang pula nak tukar bekas lain. Maka Cik TK beli washi tape holder tu. Harganya pun murah sahaja, hanya beberapa sen.


Kemudian Cik TK pindahkan washi tape tu dari roll-nya ke washi tape holder ini. Sambil slow-slow gulung-gulung sambil layan animasi filem "Care Bears" di Youtube. Dah kenapa tiba-tiba layan Care Bears? Entah la, Cik TK sebelum ini save for view later, entah berapa lama ada dalam tu, maka Cik TK pun decide nak layan. Menarik juga sebab ada nilai-nilai yang baik dan positif yang disampaikan.



Selepas dah habis gulung-gulung rupanya tak muat pula nak letak pindah semua. Tapi boleh nampak ada perubahan pada ruangan dalam kotak ini. Ada extra space untuk susun tambah barang lain masuk sini.

Nota: Hari keesokannya selepas susun washi tape ni, tiba-tiba datang washi tape lain. Yang mana Cik TK order ni seminggu lepas dan Cik TK lupa. 1 set ada 7 tape pula tu. Dan ada lagi 3 yang Cik TK tak ambil gambar. Hahahahaha! Ok jap, Cik TK susun. Muat semua. Lepas ni dah, stop intai washi tape ke apa dekat shopee ya!


Haha bertambah-tambah isi dia. Hasrat tak nak ada banyak-banyak pun! 😅



Baca Selanjutnya ...

Ahad, 22 Ogos 2021

Merdeka Giveaway by TarotTheFool

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Apa khabar semua? Lama rasanya Cik TK tak join segmen dan giveaway. Baru-baru ini rakan kita Tarot ada menjemput Cik TK untuk join segmen diblognya. Maka hari ini Cik TK nak join segmen giveaway dari Tarot iaitu segmen Merdeka Giveaway yang diadakan bersempena dengan bulan kemerdekaan yang ke-64 ini. 


Untuk menyertai giveaway ini mudah sahaja, syarat-syaratnya adalah seperti dibawah:

1. Follow blog :

2. Follow instagram :

3. Add Facebook :

4. Tulis entry bertajuk "Merdeka Giveaway by TarotTheFool", letak banner di atas dan backlink ke entry ini. (done)

5. Tinggalkan URL di komen di entri (WAJIB). (done)

6. Cerita sikit, apa yang anda ingin lakukan atau ke mana anda ingin pergi sekiranya tamat PKP. (done)

7. Komen di mana-mana entry untuk dua blog ini

Untuk syarat ke-6 ini, apa yang Cik TK nak buat atau nak pergi selepas tamat PKP ialah nak pergi jalan-jalan! Tak kira ke mana pun, yang penting jalan-jalan! Sebab dah lama sangat dah duduk dirumah ni, kalau Cik TK keluar pun biasanya untuk beli barang dapur dan urusan penting sahaja. Kalau tanya Cik TK ke mana Cik TK nak pergi, antara yang ada dalam bucket list Cik TK ialah Zoo Negara dan Taman Burung! Haha simple je Cik TK ni kan? Sekitar KL dan Selangor je ni lokasi bucket list Cik TK ni.

Baiklah itu saja untuk kali ini. Korang jom join dan memeriahkan segmen Tarot ini di sini atau klik saja banner di atas! Hadiah menarik menanti juga! Tarikh tutup adalah pada hari merdeka nanti!


Baca Selanjutnya ...