Ahad, 14 Februari 2021

PASANG HEADER BARU DAN PAGEVIEW 100,000

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Apa khabar semua? Hehe kalau kalian perasan, actually sudah beberapa bulan blog Cik TK ni tak letak header baru. Just letak tulisan je. Sebabnya Cik TK tak ada idea nak buat header apa sejak tukar tema blog ini kepada warna purple. So, malam tadi sambil-sambil tengah fikir nak taip apa untuk cabaran blog 15 hari saja-saja la Cik TK pergi explore Canva. Sesungguhnya Canva ini memang banyak benda boleh di-explore. Selepas itu secara tak sengaja, terhasillah ini dan selamat sudah upload satu header. Walaupun ianya sangat simple, tapi kira okay la kan..?

Tadaaa! Header baru blog Cik TK
Ini yang sebelum ni. Tak upload header ni. Just dia punya blog title saja

Satu lagi, hari ini Cik TK cerita pasal pageview. Kalau perasan Cik TK baru je letak jumlah pageview di sidebar. Okay, apa itu pageview? Bagi yang tidak tahu apa itu definisi pageview, ia adalah jumlah pelawat yang berkunjung ke suatu website. Jadi kalau perasan biasanya blog-blog dan sesetengah website ada memaparkan kiraan pageview ini di bahagian 'Anda pelawat yang ke...', 'Jumlah pengunjung...' dan sebagainya. 

Cik TK biasa tak paparkan jumlah pengunjung, kerana ianya agak menyedihkan. Sebelum ini, maksud Cik TK beberapa tahun lepas setting blog pun tak visible to search engine. Maka orang tak boleh cari dan tak appear dalam carian. Dengan jarang up entri, selalu tak aktif dulu. Sangat sendu la masa tu. Tambah lagi pernah stop muncul di blogger pula untuk beberapa tahun. Maka.... mmm *speechless*

Kali ini bila tengok ianya slow slow meningkat, walaupun baru mencecah angka 100 000, mungkin tak sebanyak dan sehebat pageview dari blogger-blogger lain tapi ia tetap buat Cik TK happy. Terima kasih kepada semua yang sudi melawat blog Cik TK, yang selalu tinggalkan jejak dan tak lupa juga kepada silent reader. 


42 ulasan:

  1. wah tahniah cik Tk!! bestnya pageviews dah enam angka. saya pun baru rebrand blog balik. start dari zero pageviews...huhuhu

    btw, CANVA memang best dan terbaik. tak perlu ada skill power2 pun boleh hasilkan design gempak. dulu buat header mesti guna Adobe Photoshop. sekarang guna phone apps canva je dah wow gitu...

    BalasPadam
    Balasan
    1. thanks xiaoren!

      Betul tu sekarang ni macam2 apps boleh pakai sebenarnya. Tinggal nak explore je

      Padam
  2. Tahniah...semoga laju laju mencecah 1 juta views pula

    BalasPadam
  3. Tahniah Cik TK.. cantik header awak..

    BalasPadam
  4. Alhamdulillah dan tahniah Cik TK. Pencapaian yang baik tu. Terus berblogging ya dan update blog selalu. Hehe. Simple dan sangat nice header baru tu, good job :)

    BalasPadam
  5. Cute header. InshaAllah bila ada usaha PV tu akan terus meningkat sehari ke sehari.

    BalasPadam
  6. simple and so nice !!! congrats PV :)

    BalasPadam
  7. Moga dengan kehadiran header baru, menarik pengunjung dan bertambah bilangan pageview

    BalasPadam
  8. Tahniah Cik TK! Chaiyok! Menuju higher PV.

    BalasPadam
  9. Lepas ni PV dia makin meningkat la... chaiyokkkk!!!

    BalasPadam
  10. wah, tahniahhh cik TK.. comel headerr :) sy takde mood lagi nak buat header xD

    BalasPadam
    Balasan
    1. Thanks awak!! Hehe buat nanti bila moodnya sampai...

      Padam
  11. Tahniah, Cik TK. Moga terus bersemangat berblogging. Cantik header baharu.

    BalasPadam
  12. Alhamdulillah.. header lawa dan simple ..
    Tahniah atas peningkatan pageview.. 100k ke.. juta ke.. yg penting meningkat dan ada progress..
    Sbb bukan senang nak capai 100k .. Keep it up sis!

    BalasPadam
  13. waahhh tahniahh dah capai 100k views :)

    BalasPadam
  14. Tahniah CIk TK! cantik header baru ni :)

    BalasPadam
  15. Cantik headernya, dapat mood baru. Semoga PV Cik TK terus bertambah banyak. Tahniah!

    BalasPadam

Dipersilakan kepada semua untuk tinggalkan komen dan pendapat kalian di sini. Nak tinggalkan jejak di sini pun boleh! Nanti Cik TK blogwalking ke sana ya!