Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Bendi. Korang suka makan bendi tak? Jenis masakan apa yang biasa korang buat dengan bendi ni? Cik TK jarang makan bendi, tapi bukanlah bermaksud Cik TK tak makan. Kalau ada lauk bendi atas meja makan tu Cik TK layan je. Tapi dalam banyak-banyak jenis lauk bendi, yang paling Cik TK selalu layan ialah bendi goreng salut tepung. Kalau korang perasan, ada beberapa kali Cik TK share lauk-lauk goreng tepung ni. Sebab itu antara style lauk favourite Cik TK. Korang boleh refer entri-entri lalu Cik TK di sini kalau korang berminat:
Inilah bendi goreng tepung tu. Cik TK buat jadi lauk, nak makan macam tu saja pun boleh. |
Bendi goreng tepung ni antara menu yang paling mudah untuk dibuat. Dan tak semestinya juga untuk dijadikan lauk. Dibuat kudap goreng-goreng pun sedap! Bahan-bahannya simple dan cara membuatnya pun mudah.
Bahan-bahan:
1. Bendi - potong memanjang, Cik TK potong 3 atau 4 bergantung saiznya. Kuantiti pula ikut suka nak banyak mana
2. Tepung serbaguna secukupnya
3. Air secukupnya
4. Minyak untuk menggoreng
2. Tepung serbaguna secukupnya
3. Air secukupnya
4. Minyak untuk menggoreng
Cara membuatnya:
1. Bancuhkan tepung serbaguna dengan air. Bancuhannya tidaklah terlalu cair dan tidak terlalu pekat.
2. Bendi yang telah dibersihkan dan dipotong, disalut dengan bancuhan tepung tadi.
3. Panaskan minyak dan goreng bendi bersalut bancuhan tepung tadi.
4. Setelah menjadi kuning keemasan, angkat dan toskan. Sedia dihidang.
Macam ini rupanya sebelum digoreng |
29 Ulasan
Tak pernah makan bendi hehehe. Bendi rasa apa Cik TK? Takut pahit >.<
BalasPadamHehe tak pahit. Kadang ada lendir sikit. Sedap gak rasanya.
PadamNi memang sedap nih, cheq cukup suka! 😎👍🏻
BalasPadamHehe kan.. sedap buat macam ni
PadamBendi kalau dimakan begitu saja pun sedap, apatah lagi dibuat goreng tepung, Mungkin bertambah sedap.
BalasPadamOh sedap eh makan macam tu saja? Tak pernah lagi Cik TK makan macam tu je. Boleh try nanti ni
PadamKretifnya cipta resepi
BalasPadamCik TK celup tepung je awak.. alhamdulillah sedap!
PadamKalau di masak, atau celur makan dengan sambal asam kak PC kerap buat. Tapi bendi celup tepung belum lagi. Boleh dicuba ni.
BalasPadamBoleh try nanti ni... Cik TK pula yang tak pernah lagi cuba yang celur makan dengan sambal asam...
PadamNampak sedap tak pernah makan lg benda goreng
BalasPadamBoleh la try nanti ni!
PadamIn shaa allah. Kena cari bendi yg muda baru best hehe
Padamnampak macam ikan goreng pu ada!
BalasPadamHehe rupa ikan goreng tapi isi hijau.. hehe
PadamMenarik! Nanti akak nak cuba jugalah. Sedap ni laga dengan sambal kicap cili api mamam dengan nasi.
BalasPadamHehe betul tu kak! Sedappp!!!
PadamSelalu makan dalam asam pedas je, goreng belum cuba lagi
BalasPadamBole la try nanti ni. Hehe
PadamWahh.confirm sedappp ni 😋
BalasPadamCuba la nanti...
PadamFirst time mama nampak... crunchy ye. Bagus Gak no boleh cuba
BalasPadamCrunchy luarnya ni mama. Boleh la cuba nanti...
Padammenariknya bendi celup tepung grg..boleh cuba ni :)
BalasPadamBoleh kak.. sedap juga kak layan dengan nasi dan kicap
PadamMemang sedap ni dibuat kudap-kudap.
BalasPadambetul! untuk kudap-kudap pun boleh juga!
PadamOkey dalam fridge ada bendi..boleh la cuba esok..hehehe...terus terjebak...abis la...
BalasPadamHehe kalau sedap boleh buat lagi... Cik TK pun dah beberapa kali juga buat. Sedap jadi lauk dan sedap dimakan macam tu saja kak SA
PadamJangan malu-malu untuk tinggalkan komen dan jejak ya! Nanti Cik TK blogwalking ke blog korang pula!