Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Apa khabar semua? Hari ini Cik TK nak kongsikan resepi enoki goreng tepung. Cendawan enoki yang rangup ini sememangnya enak apabila disajikan sebagai hidangan goreng tepung, sama ada dimakan begitu sahaja atau bersama sos. Malah Cik TK juga juga jadikannya sebagai salah satu hidangan lauk untuk makan bersama nasi. Sungguh enak.
Cara-cara untuk membuatnya mudah sahaja.
Bahan-bahan:
- 1 paket cendawan enoki
- 2 butir telur - dikacau
- Tepung serbaguna secukupnya (Cik TK guna tepung bestari, biasa atau pedas terpulang pada kalian)
Cara-cara:
- Potong bahagian bawah cendawan enoki
- Basuh cendawan enoki dan toskan airnya
- Leraikan dan celup dalam telur yang telah dikacau
- Salutkan dengan tepung serbaguna
- Goreng dalam minyak yang panas sehingga perang keemasan
- Sedia dihidang!! Boleh dimakan begitu sahaja atau bersama sos.
Selamat mencuba!!!
8 Ulasan
Kudapan yang sedap!
BalasPadamSaya pun suka guna tepung bestari, mudah.
betul betul.. tepung bestari tu sesuai untuk masak apa saja... senang nak guna
Padammemang sedap cendawan enoki goreng gini... laju je abis hehehe
BalasPadamKan memang sedap. laju je habis semua makan
PadamNanti PH must try! Selalunya masak dalam soup or sayur goreng aje.
BalasPadamsila sila... selamat mencuba..! sedap ni
Padamhahhhhh kita ada cendawan ni kat umah, boleh la try buat goreng tepung!
BalasPadamyeay sila sila.. selamat mencuba!!!
PadamJangan malu-malu untuk tinggalkan komen dan jejak ya! Nanti Cik TK blogwalking ke blog korang pula!