Khamis, 23 Julai 2020

RESEPI: CEMPEDAK GORENG YANG SIMPLE, RANGUP DAN LAZAT

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

cempedak goreng

Apa khabar semua pembaca sekalian? Hari ini Cik TK nak kongsi resepi cempedak goreng. Tadi adik ipar bawa cempedak fresh kan, baru buka terus nak goreng.

cempedak

Cara-caranya mudah sahaja. Cik TK guna cempedak, tepung goreng pisang adabi (Cik TK tak guna tepung ini untuk pisang sahaja), tepung gandum dan air secukupnya sahaja.

Bancuh tepung goreng pisang dan tepung gandum bersama air. Kuantiti antara tepung gandum dan tepung goreng pisang tu agak-agak dalam nisbah 1:1. Bancuhan itu, jangan pekat sangat dan jangan cair sangat. Kemudian salutkan cempedak dengan bancuhan tepung berkenaan dan terus goreng. Enak dihidang semasa minum petang.

Selamat mencuba!!!

cempedak goreng


16 ulasan:

  1. Balasan
    1. Cik TK pun tak pasti.. orang bawa balik, kami makan saja

      Padam
  2. sedap nih... cempedak tengah musim kan

    BalasPadam
  3. Lama tak makan cempedak goreng.... Selalunya guna tepung bancuh sendiri je. Buh tepung beras ngan tepung gandum, air kapur sikit garam gula....
    Tak pernah try beli tepung yg instant ni...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Aah ada Cik TK tengok resepi yang pakai campuran tepung beras dan tepung gandum. Banti bila berkesempatan Cik TK cuba

      Padam
  4. Betul .. gorengan cempedak selain harum juga lezat. Enaknya bikin nagih :)

    BalasPadam
  5. sabtu lepas baruuu goreng cempedak. sedappp

    BalasPadam

Jangan malu-malu untuk tinggalkan komen dan jejak ya! Nanti Cik TK blogwalking ke blog korang pula!