Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Apa khabar semua pembaca sekalian? Hari ini Cik TK nak kongsi resepi cempedak goreng. Tadi adik ipar bawa cempedak fresh kan, baru buka terus nak goreng.
Cara-caranya mudah sahaja. Cik TK guna cempedak, tepung goreng pisang adabi (Cik TK tak guna tepung ini untuk pisang sahaja), tepung gandum dan air secukupnya sahaja.
Bancuh tepung goreng pisang dan tepung gandum bersama air. Kuantiti antara tepung gandum dan tepung goreng pisang tu agak-agak dalam nisbah 1:1. Bancuhan itu, jangan pekat sangat dan jangan cair sangat. Kemudian salutkan cempedak dengan bancuhan tepung berkenaan dan terus goreng. Enak dihidang semasa minum petang.
Selamat mencuba!!!
16 Ulasan
wow fav saya ni :)
BalasPadamSedap kannn
PadamDah musim cempedak sekarang ek
BalasPadamCik TK pun tak pasti.. orang bawa balik, kami makan saja
Padamsedap nih... cempedak tengah musim kan
BalasPadamAah rasanya
PadamLama tak makan cempedak goreng.... Selalunya guna tepung bancuh sendiri je. Buh tepung beras ngan tepung gandum, air kapur sikit garam gula....
BalasPadamTak pernah try beli tepung yg instant ni...
Aah ada Cik TK tengok resepi yang pakai campuran tepung beras dan tepung gandum. Banti bila berkesempatan Cik TK cuba
PadamBetul .. gorengan cempedak selain harum juga lezat. Enaknya bikin nagih :)
BalasPadamIya betul itu mas
Padamsabtu lepas baruuu goreng cempedak. sedappp
BalasPadamsedap kannn
PadamAlahai favourite mama ni
BalasPadamNyumm nyumm
PadamSedapnya cempedak..
BalasPadamSedap kannn
PadamJangan malu-malu untuk tinggalkan komen dan jejak ya! Nanti Cik TK blogwalking ke blog korang pula!