Khamis, 26 November 2020

RESEPI: BLOOMING ONION (CUBAAN PERTAMA, KIRA OKAYLAH TU)

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Apa khabar semua? Semoga masih bersemangat untuk menjalani minggu ini!  Familiar kan ayat ini? Okay, malam tadi Cik TK cuba sesuatu yang Cik TK dah lama nak cuba iaitu blooming onion! Apa tu? Pendek kata, ia adalah bawang holland yang dipotong berbentuk bunga mekar dan digoreng. Eh macam selalu betul entri makanan kebelakangan ini. Hehe...

blooming onion
Macam inilah rupa blooming onion

Memang dah lama Cik TK nak cuba buat, maka malam tadi setelah satu lagi video membuat blooming onion ini lalu di recommendation youtube Cik TK maka marilah kita buat! Kebetulan bahan pun semua ada, moga menjadi!


Blooming onion


Bahan-bahannya:

  • 1 biji Bawang holland
  • Susu full cream atau susu tepung
  • Sebiji telur
  • Tepung bestari
  • Minyak secukupnya

Cara-caranya:

  • Potong bawang seperti gambar di bawah. Nak senang potong bahagian atas bagi rata dan terbalikkan supaya bahagian akar di atas.
  • Kemudian dari akar tu kira-kira setengah inci potong bawang itu ke bawah dan buat 4 kali dengan saiz yang sama. 
  • Di antara ruangan itu potong 2 kali ke bawah di setiap ruangan. Maka jumlah potongan ke bawah ada 12 kali kesemuanya.
  • Terbalikkan kembali dan leraikan kepingan bawang berkenaan dan jadilah seperti bentuk bunga.
jom potong bawang
Potong bahagian atas ini dulu supaya boleh berdiri diam bila diterbalikkan

blooming onion
Inilah rupanya setelah dipotong. Jadilah rupanya seperti bunga mekar

  • Kemudian dalam satu mangkuk campurkan telur dan susu. Kacau dan celupkan bawang tersebut.
  • Dalam satu bekas lain sediakan tepung bestari, celupkan bawang tadi ke dalam tepung pula. Pastikan rata semua bahagian kena.
  • Kemudian celup kembali ke bancuhan susu dan telur, kemudian salut kembali dengan tepung bestari.
  • Panaskan minyak dan goreng hingga keemasan.
  • Setelah selesai, angkat dan tos.
Inilah hasilnya

Hasilnya? Cik TK rasa terlebih tepung. Macam tebal pula Cik TK buat. Nanti pandai-pandai la korang semua nak letak tepung macam mana. Tapi dari segi rasa masih okay la. Cicah dengan mayonis je. Sedap tapi serius Cik TK takkan habis kalau nak makan sorang. Nasib baik ada ramai orang di rumah masa tu. 

Kalau perasan, kat tepi bawang tu ada sesuatu yng lain kan? Saja lah Cik TK tambah daun. 'Bunga' (si blooming onion) dah ada, maka Cik TK tambah salad yang digoreng tepung juga sebagai 'daun'nya. Tak ada kerja kan?  =D

Okay, selamat mencuba!!!


26 ulasan:

  1. terbayang rangup2 manisnya tu..

    BalasPadam
  2. looks so delicious!!!! buat mcm mkn kudap2 ni sedapppp

    BalasPadam
  3. cantik rupa paras bawang dipotong bentuk bunga..

    BalasPadam
  4. not bad hasilnya..pernah tgk juga org share resepi ni

    BalasPadam
  5. Pernah nampak resepi ini teringin nak cuba tp mesti kene makan sendiri... jd mampu tengok jelH hahahah, mesti sedap manis je kan bawang tu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Aah kak dana, rasa manis bawang gitu.. buat onion ring pun sedap ni! 😄

      Padam
  6. saya tak makan bawang,..hanya mampu melihat..hahaha

    BalasPadam
  7. Alaaa geram pulak nengokk, kita suka makan bawang! nanti nak cuba gak laaaaa

    BalasPadam
  8. Cantik hasilnya. Mesti sedap ni. Nak try buatlah nanti.

    BalasPadam
  9. wushh kalu pakai tepung bestari memang bile digoreng akan jadi..mood pon happy

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tepung bestari ni memang serbaguna! Masak apa pun boleh!

      Padam
  10. makan masa hari hujan best ni..yummss

    BalasPadam
  11. Wah tepung bestari memang pelbagai guna, cantik blooming nya bawang tu..:)

    BalasPadam
  12. menariknya cik TK! rangup2 lagi layan mkn tau!

    BalasPadam
  13. Wow nampakncantik kejadiannya tu boleh buat hiasan juga tu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehe alhamdulillah menjadi, cuma tepung tertebal sangat masa ni

      Padam

Dipersilakan kepada semua untuk tinggalkan komen dan pendapat kalian di sini. Nak tinggalkan jejak di sini pun boleh! Nanti Cik TK blogwalking ke sana ya!