Isnin, 19 Oktober 2020

PENAT DENGAN reCAPTCHA

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Setelah suatu tempoh Cik TK sangat, sangat, sangat jarang blogwalking Cik TK kembali menziarah blog rakan-rakan sekalian. Tak la Cik TK tak blogwalking langsung. Ada juga. Cuma bila guna phone, faham-faham sajalah. Tak seseronok menggunakan laptop ataupun komputer.

Kebelakangan ini bila Cik TK blogwalking, asyik muncul reCAPTCHA yang mana ianya membantu untuk mengurangkan keseronokan meninggalkan komen. Kalau setakat tekan tanda tick 'I'm not a robot' tu Cik TK okay lagi. Tapi apabila banyak keluar yang kena klik gambar kotak-kotak tu, bagi Cik TK agak spoil mood di situ. 

reCAPTCHA
Inilah dia reCAPTCHA tu

Sebenarnya reCAPTCHA ini bertujuan untuk mengurangkan spam. Bagus tujuannya sebenarnya. Tapi kalau tiap-tiap kali nak komen asyik keluar reCAPTCHA kadang-kadang tu penat juga.

Macam mana dengan kalian? Adakah kalian mengalami situasi yang sama sebegini? 



UPDATE: Selesai sudah masalah ini. Cik TK tak tahu kenapa masa ini terjadi banyak blog yang dilawati ada keluar ini walaupun sebelum ini tiada. Tapi setelah beberapa hari ianya dah kembali kepada sediakala.

40 ulasan:

  1. Memang kadang dia ada masa nya, kadang sampai 3 ke 4 kali dia mintak kita ulang...

    Akak nak minta alamat
    Nanti email kat akak ye
    norhidana@gmail.com

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haa itu la kak.. siap ulang2 tu.. sebelum ni tak ada pun macam tu... Kebelakangan ni saja..

      Noted kak!

      Padam
  2. Setuju. Kekadang naik rimas kalau banyak sangat reCAPTCHA ni.Terutamanya line Internet coverage tidak berapa baik.
    Mungkin kalau nak kurangkan Spam lebih mudah pemilik filter sendiri.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ni cik tk pun tak sure sama ada recaptcha tu muncul sebab setting atau apa sebabnya lepas tu still ada comment moderation juga.

      Padam
    2. Ohh mungkin nak elakkan banyak Spam kut. Ada certain time je kan keluar ReCAPTCHA tu.

      Padam
    3. Pada masa ianya berlaku, actually banyak blog yang keluar benda ni sedangkan sebelum ini tiada. But now sudah okay.

      Padam
  3. Kalau ada pemilik blog yg buat mcm ni memang itulah kali pertama n terakhir abam kie gi blog dia.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Cik tk tak pasti sama ada itu setting yang pemilik blog itu buat. Kerana sebelum ni tidak berlaku macam ni

      Padam
  4. kadang jumpa juga, kadang tuan blog sendiri tak tahu blog mereka ada sekatan nak letak komen...macam akk rase tak set apa2 utk komen tapi kadang ada komen yang masuk awaiting moderation..

    BalasPadam
  5. selalu juga kena cikTK.. tp buat je laa..hehe :-)

    BalasPadam
  6. Kalau komen nak kena recaptcha macam ni memang saya malas nak komen..renyah..haha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wah jarang orang guna perkataan renyah. Cik tk belajar perkataan baru hari ni!

      Padam
  7. kt blog cik nor xde kan?

    https://norminieza.blogspot.com/2020/10/angan-merintih-iqa-nizam.html

    BalasPadam
    Balasan
    1. Blog cik nor ok lagi.. hehe.. btw thanks sudi singgah!

      Padam
  8. penat. nyampah pun ada TK.
    kalau komputer ok la. dgn phone, memang boleh menimbulkan kemarahan!
    aida pun tak kerap blogwalking. bukan tiap hari.
    tapi bila da start, abis la semua blog aida komen :)
    terutama yg da komen kat blog.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haha samaaa!! Cik tk jarang pakai laptop (sebab laptop dah rosak dan cik tk pinjam laptop adik bila nak guna). Tu yang bila dah start buka tu memang buat macam2 sekali banyak2

      Padam
  9. Uncle pon nyampah dengan benda ni... hahaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sekali sekala jumpa okay lagi uncle.. bila jumpa banyak2 tu yang tension..

      Padam
  10. Ada satu hari kena tapi lepas itu ok. Tidak tahulah hari itu google tegas tidak boleh komen banyak.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ohooo ni mungkin cik tk pula yang terkena.

      Padam
  11. ermm....ada tips ni, tak payah klik pun takpe..terus submit je komen tuuu..ciksun terperasan benda ni sejak bila tah...masa tu tertekan submit tanpa pilih captcha tu..ok je sebenarnya...dan sejak tu tak pernah buat captcha..hahahahha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wahhh serius laaa.. hehe nanti cik tk try.. tqtq kak! 😘

      Padam
  12. Betul tu, mood pun ikut ke laut bila nak komen jumpa benda ni.

    BalasPadam
  13. i tak sure my blog ada ka tak, tapi i mmg tak set anything yg susah mcm ni.. i okay lagi recaptcha ni, plg benci comment tak lekat... tulis punya panjang..then hilang mcm tu jaaa hmmm

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haaaa ni lagi satuuu.. sedih bila dah taip panjang2, tiba2 hilang.. 😭

      Padam
  14. hah..hah...tak suka! Kalau captcha yang simple, ok lah. Sometimes it asks you to click on pictures like pedestrian crossing and the pictures are confusing. When you click wrong, a new captcha comes out. Malaslah like that...

    BalasPadam
    Balasan
    1. paling tak best bila kena ulang banyak kali.. huhuuuu

      Padam
  15. saya pun tidak suka..

    cuma jarang jumpa.

    setting masih belum adjust kot.

    belum lagi nak komen pada blog wordpress.

    isi form lagi untuk dapat komen

    BalasPadam
    Balasan
    1. Aah kalau wordpress Cik TK jumpa kena isi komen, isi email apa semua

      Padam
  16. Terjadi pada mama kadang2. Selalunya bila byk Sgt komen di blog org dlm Masa satu hari

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haha mungkin juga kan.. Sebab Cik TK komen banyak-banyak satu hari tu, lepas tu dia muncul banyak-banyak

      Padam
  17. betul cik TK..shida pun kerap terjadi lately..smpai fedup dah nk komen2
    ada tak kena dia suh refresh..plg sadis..tibz2 hilang dr radar hahaaa..sabo jela!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tu la. Nasib baik la dah okay ni shida. Masa jadi tu pelik juga ni. Awat banyak sangat jadi ni.. huhuu

      Padam
  18. Selalu sangat muncul. Geram dibuatnya. Paling geram kalau berulang kali. jadi spoil mood nak leave komen tu kekadang

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kebelakangan ini la selalu muncul. Nasib baik dah ok

      Padam

Dipersilakan kepada semua untuk tinggalkan komen dan pendapat kalian di sini. Nak tinggalkan jejak di sini pun boleh! Nanti Cik TK blogwalking ke sana ya!

TAG / KATEGORI / LABEL

aneka mi dan pasta (11) Anime (10) asmr (1) ayam (5) bahasa Jepun (2) belajar (12) blogger (12) canva (1) cendawan (5) cinta (20) cover (4) eksperimentasi makanan (48) facebook (1) fakta menarik (49) flora/fauna (26) fotografi (7) GA (19) gitar (2) grafik (2) hadiah (3) hobi (17) ibubapa (2) ikan (4) ilmiah (12) info IT/tutorial (28) insomnia (3) instagram (1) Islamik (5) jalan-jalan (14) Jepun/Korea (47) jimat (1) kalimba (2) kesihatan (2) kraf (7) kreatif (13) Kucing (8) kudapan (14) kuih muih (3) lauk pauk (15) Lirik (18) Luahan (3) makan-makan (53) media sosial (2) melancong (5) membaca (5) mengait (4) merapu (31) mercu tanda / landmark (3) Minuman (2) muzik (21) perayaan (5) peringatan (2) personal (154) phobia (2) resepi (31) santapan rohani (3) sayur (1) Segmen (43) Shopee (2) shopping (4) snapseed (1) sotong (1) Takeru Sato (3) telur (5) template (5) throwback (4) tidur (3) tips dan panduan (2) travel (6) udang (2) ukulele (3) vokal (13) watermark (1) wayang (1) western (3) wishlist (3) youtube (18)