(   ̄)y―oo0O0O〇○**

Thursday, 30 June 2011

KUDA KECIL YANG BERENANG DI LAUTAN

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Cuba perhatikan gambar kat bawah ni... apa yang korang boleh nampak? perasan tak kewujudan satu haiwan yang kecil dan comel kat bawah tu...? 


nampak tak apa yang tersembunyi dalam gambar tu? jumpa tak? hehe~ kalau korang perasan la kan, saiznya kecil je....warnanya juga sama dengan warna persekitarannya....

jumpa tak?

okay la... kepada yang dah nampak tu, bagus! kepada yang masih belum perasan tu, tak nak la buat korang tertanya-tanya lagi... jawapannya, ada kuda laut kat situ...


Namanya Pygmy Seahorse, atau Kuda Laut Bargibanti...
nama saintifik Hippocampus bargibanti
Saiznya memang sangat kecil...tidak melebihi 2.4 cm...
variasi warnanya pula biasanya hanya antara 2:
kelabu dan merah, dan kuning dan oren... 


Aku malas nak cakap banyak... jom layan gambar-gambar diorang kat bawah ni...





nak tahu lagi? sumber dari SINI

14 comments:

Bui Idzra Ryn said...

alahai comel nyer..tp geli geleman jugak tengok..hihi

TetikusMerah said...

comel kan...? hehe~ geli? mungkin pada sesetengah orang memang akan rasa macam tu...

SweetLikeWhat said...

cOmelnye yang warna kuning tu..gemuk pulak tu..mesti kuat makan..haha.. :D

KuNanGKuNanG said...

Salam kenal&follow blog ni..

cutenye lahai..rs nak picit2..he3

syafiqakarim said...

lawa la..haha.
kalau nak bela dekat mn harus
beli ye?haha ;p

Black_roses92 said...

keciknye?? tapi tim pnh tgk, kt rmh uncle, dia ad kuda laut kering.. besar kot.. dia ckp jgn kena air, t bau busuk.. betul ke??

TetikusMerah said...

SweetLikeWhat >> haha! sangat comel kan...? gemuk? mungkin pasal makan banyak, mungkin gak dye ni ngah bunting... hehe~

KunangKunang >> salam kenal dengan awak juga... picit2? kcian la kat dye.. kecik je tu.. jadi leper mm kertas nnt... :p

syafiqakarim >> nak bela? hehe~ cari kat laut... haha! =D

Black_roses92 >> ni spesies yang saiznye memang kecik... urm, kuda laut kering? yang dah diawet tu? pasal kalau yang diawet, kalau tak silap akan rosak kalau kena air...

far byieb said...

comel..nk bela boleh?ada jual x..heee~

TetikusMerah said...

nak bela? boleh2... tp x pernh lak tgk org jual... jadi, kne cr kat laut la.. hehe~

josrevalution said...

salam knl..lau nk p laut msti ad kuda laut kn.. kuda laut ne cute2.. brwarna warni gtu...huhu... i folo u.. folo me back yer tuan blog.. hee http://www.filesonic.com/file/1328669374 [color=blue][b]| :siva CHECKED AT Nation4All.Org --> :ok :alive | TTCO.rar|[/b][/color][color=blue][b]| :siva CHECKED AT Nation4All.Org --> :ok :alive | 484.20 MB[/b][/color]

Nobita Sensei said...

cantik. tapi menggelikan..haha.

SheyPull said...

kecik dah sgt2 unik...LIKE2
Allah tu maha besar...:)
ciptaannye sugguh hebat..:)



JOM singgah blog saya nak... baru baliki dari bercuti..hehehe

norsharmila said...

comel giler! :D

TetikusMerah said...

josrevalution >> salam kenal juga... yup, kuda laut memang cute2 dan berwarna-warni... hehe~ comel2...!

Nobita Sensei >> bagi sesetengah orang mungkin akan rasa macam tu...

SheyPill >> betul tu..! ciptaan Allah memang sangat hebat. AllahuAkbar!

norsharmila >> comel2!