Selasa, 27 April 2021

LAGI BER-CARBONARA SALTED EGG. KALI INI GUNA MAKARONI PULA!

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Apa khabar semua? Siapa suka hidangan yang ada rasa telur masin cuba komen sikit di ruangan komen di bawah! Korang makan hidangan menu apa yang guna salted egg ya? Teringin Cik TK nak tahu sebab nak bereksperimentasi dengan makanan. Cik TK suka hidangan salted egg dalam masakan mi, pasta dan juga ayam. Sebelum ini pernah juga Cik TK share resepi Spagetti Carbonara Salted Egg dan Udang Salted Egg di blog ini. Seriously sedap! Feel free to see the recipe ya!

Malam tadi inilah menu berbuka Cik TK, bertemakan salted egg. Untuk kali ini, Cik TK buat resepinya sama sahaja dengan spagetti salted egg yang Cik TK pernah kongsi dulu tapi Cik TK tetap nak taip sekali lagi untuk kongsikan di sini. Kali ini menu ini agak-agak untuk 2-3 orang. Oh ya! Cik TK letak hirisan terung kali ini. Sedap tau letak terung, kena dengan selera Cik TK. Terung tu masak lama sikit biar dia masak sampai hancur sikit.

Makaroni carbonara salted egg yang lazat, bersama hirisan terung kecil yang dirembat dipetik dari pokok terung di laman rumah beserta hirisan sosej.


Bahan-bahan:
  • 200gm makaroni - rebus dengan air dan garam hingga masak
  • Setengah biji bawang holland - cincang
  • Isi (optional) - ayam, sosej daging kisar atau apa-apa sahaja ikut selera. Untuk kali ini Cik TK guna hirisan terung dan hirisan sosej.
  • 1 tin prego karbonara
  • Air secukupnya
  • Serbuk salted egg - bancuh dulu supaya waktu masak tak berketul
  • Garam dan lada sulah/lada hitam secukupnya
  • Air rebusan makaroni


Cara-cara:
  • Tumis bawang holland cincang dan masukkan isi yang dikehendaki mengikut selera (Dalam kes Cik TK ini, hirisan terung dan hirisan sosej).
  • Tuang 1 tin prego karbonara dan tambahkan sedikit air supaya tidak terlalu pekat.
  • Masukkan bancuhan salted egg, garam dan lada sulah/lada hitam secukupnya.
  • Masukkan makaroni, gaul rata.
  • Tambahkan air rebusan makaroni jika perlu untuk pekatkan kuah.
  • Siap dan sedia dihidang!


Selamat mencuba!

Nampak comot sikit dalam pinggan ini, tapi tak kisah. Yang penting sedap!


8 ulasan:

  1. Nampak sedap. Boleh try nanti..

    BalasPadam
  2. Sedapnya, bestnya ada salted egg lagi

    BalasPadam
  3. wah menarik tu carbonara salted egg..tp kena mkn panas2 kn muak plak

    BalasPadam
  4. Baru jea berbuka puasa, nampak plak menu sedap nie.. hihihi xleh jadi nie..sahur nanti macam nak buat jea..😊

    BalasPadam
  5. Alahaiiii sedapnyaaaaaa 😋

    BalasPadam

Dipersilakan kepada semua untuk tinggalkan komen dan pendapat kalian di sini. Nak tinggalkan jejak di sini pun boleh! Nanti Cik TK blogwalking ke sana ya!