Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Kebelakangan ini Cik TK disebabkan tiada keperluan untuk keluar Cik TK hanya duduk dirumah. Disebabkan itu, Cik TK pun craving nak makan macam-macam atau dalam bahasa melayunya kita panggil mengidam. Bukan orang mengandung sahaja yang mengidam okay? Sesiapa pun boleh ya!
Tekak ni rasa macam nak makan sesuatu yang ada telur masin / salted egg. Sedapnyaaa! Jadinya terus bertanya dengan pakcik Google kan, masakan salted egg apa yang mudah dan senang untuk dibuat.
Dah puas belek, maka dapatlah hasilnya menu malam tadi 'Udang Telur Masin' ataupun 'Udang Salted Egg'! Tapi untuk hidangan ini Cik TK saja tambahkan sekali cakefish, kerana ada yang tak makan udang dirumah (alergik). Nak tahu cara membuatnya? Jom sama-sama kita belajar cara membuatnya di bawah:
Inilah hasilnya! Cubaan pertama dan berjaya! Enak, lazat, rasa lemak-lemak gitu dan terasa flavour telur masinnya. |
Resepi Udang Salted Egg
Bahan-bahan:
- 15 ekor udang yang telah dibersihkan
- 2 batang fishcake - Cik TK potong segitiga
- Lada sulah secukupnya - boleh juga guna lada hitam
- Garam secukupnya
- Minyak secukupnya
- Tepung jagung secukupnya
- 3 sudu besar butter - Cik TK tukar pakai marjerin kerana butter rupanya habis
- 2 ulas bawang putih - cincang
- 2 tangkai daun kari
- 2 batang cili padi - hiris nipis. Tambah lagi kalau nak pedas
- 200ml susu full cream - Cik TK pakai susu tepung Everyday.
- Serbuk telur masin secukupnya - ini bahan paling penting! Kuantiti? Cik TK main tuang-tuang sampai dapat rasa yang Cik TK nak.
- Note: Kalau nak pakai telur masin, gunakan beberapa biji kuning telur masin yang telah direbus dan dihancurkan.
Cara-caranya:
- Perapkan seketika udang bersama garam dan lada sulah. Kemudian salutkan dengan tepung jagung. Fishcake juga salutkan dengan tepung jagung.
- Panaskan minyak dan goreng udang dan fishcake yang disalut tadi. Jangan goreng terlalu lama. Kemudian angkat dan toskan. Ketepikan.
- Pada kuali lain, cairkan mentega atau marjerin. Kemudian tumiskan bawang putih, cili padi dan daun kari hingga naik bau.
- Kemudian masukkan susu dan serbuk telur masin. Kacau rata hingga mendidih. Sambil-sambil tu, kalau perlu perasakan dengan garam.
- Akhir sekali masukkan udang dan fishcake tadi. Kacau rata hingga kuah sedikit pekat dan semuanya bersalut. Matikan api dan sedia untuk dihidang!
Selamat mencuba!
27 Ulasan
Terima kasih resepinya..nice warna keemasannya.
BalasPadamSama-sama cikgu... Nanti boleh try buat ni cikgu...
PadamSalam perkenalan Cik TK..
BalasPadamAlahai nampak sedap udang salted egg ni, my favorite juga apa2 yang berasaskan salted egg.
Salam kenal juga LZ... Hehe apa-apa berasaskan salted egg memang sedap!!
PadamCantik warna udang salted egg tu. Nampak sedap sangat!
BalasPadamAlhamdulillah.. cantik kejadiannya kak amie
PadamSedap tu udang salted egg. Udang, salted egg mana pernah tak sedap :)
BalasPadamBetul! Berselera makan dengan nasi ni! Boleh bertambah!!
PadamCantik kaler udang yang disalut serbuk telur masin.. dan nampak terserlah kesedapan makanan nie..
BalasPadamAlhamdulillah menjadi kak shikin! Sedap!
PadamSelamat mencuba!!!
BalasPadamlook at the colour! nampak lazat ni! thank you Cik TK
BalasPadamTry la buat nnt atie...
PadamBila duduk rumah betulkan jadi mengidam pelbagai. Ni tengok juadah lazat Cik TK ni pun jadi cepat lapar boleh tau sedap sangat.
BalasPadamMusim hujan ni itik tak rajin lak bertelur kalau tak boleh buat stok telur masin.
Wahh ada bela itik ke...? Bestnyaa!!!
Padamwow! sedapnya. nanti nak tirulah resepi ni
BalasPadamSelamat mencuba!!!
PadamNampak sangat menyelerakan !!!!
BalasPadamNanti cubalah buat nadia!
Padamsangatttt nampak sedap heheh boleh cuba ni nanti
BalasPadamBoleh awak!! Silakan!! Selamat mencuba!!
Padamnampak sedap tu. warna dia pun menarik tertarik. akak nak try masak tak berani sbb en husben akak tu choosy sikit..
BalasPadamoh macam itu ya...
Padamsedap tu..lama tk masak menu ni
BalasPadamhehe boleh masak balik lepas ni...
Padamsgt sedap nampaknya tu, TK.
BalasPadamaida x dpt la nak merasa hu hu hu hu...
alergi resdung tahap maksima, udang is prohibited :(
dulu kala, sepinggan udang gitu gitu aje aida habiskan.
now, no more hu hu hu hu hu...
kalau resepi udang lalu, sedih hati ni.
Cik TK pula terbalik. Dulu tak makan udang sebab alergi. Sekarang bantai makan udang sebab rasa macam okay saja bila makan udang.
PadamSayangnya tak dapat makan udang, tapi mesti lebih utamakan kesihatan. Kalau ianya memudaratkan baik dijauhi.
Jangan malu-malu untuk tinggalkan komen dan jejak ya! Nanti Cik TK blogwalking ke blog korang pula!