Selasa, 20 April 2021

RESEPI: SAMBAL TELUR REBUS DAN KENTANG

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Telur dan kentang ini antara sesuatu yang kita boleh buat pelbagai hidangan. Pelbagai juadah berasaskan telur dan kentang boleh didapati dan dibuat. Contoh untuk telur adalah telur mata, telur dadar, telur bistik, telur separuh masak, telur kicap dan sebagainya. Manakala untuk kentang pula, adanya kentang goreng (fries dan wedges), kentang putar, hashbrown dan sebagainya.

Untuk entri kali ini, Cik TK nak share satu hidangan lauk yang berasakan telur dan kentang. Simple dan mudah saja resepi ini iaitu sambal telur rebus dan kentang. Lauk ini memang enak dimakan bersama nasi panas dan sup sayur seperti yang pernah Cik TK kongsikan sebelum ini seperti sup sayur campur bersama bebola dan juga sup pak choy bersama cendawan hitam.


Bahan-bahan:
  • Telur beberapa biji - yang telah direbus
  • Kentang - potong seperti wedges dan rendam sekejap dalam air garam
  • 7 tangkai cili merah - kisar
  • Setengah biji bawang besar - kisar
  • 3 ulas bawang putih - kisar
  • 2 lembar daun limau purut
  • Garam secukupnya
  • Gula jika perlu

Cara membuatnya:
  • Sediakan telur rebus dan gorengkan seketika. Angkat dan asingkan.
  • Goreng kentang yang telah direndam sehingga masak. Angkat dan toskan.
  • Tumis bahan kisar hingga pecah minyak.
  • Masukkan daun limau purut yang telah dikoyak. Tambahkan garam secukupnya. Masukkan gula jika perlu.
  • Kemudian masukkan telur dan kentang yang telah digoreng dan ditos tadi. Gaul rata.
  • Siap dan sedia dihidang!



Selamat mencuba!!!

10 ulasan:

  1. Sedapnya sambal telu rebus dengan kentang! Terliur tengok.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Lauk simple dan mudah dibuat kak amie. Rasa pun sedap. Boleh la kak amie try buat nanti

      Padam
  2. akak biasa masak sambal kentang gini tapi tak pernah lagi tambah telur rebus... macam menarik jugak tengok menu ni... boleh dicuba nih... akak ni dahla peminat kentang dan telur

    BalasPadam
  3. Terus terdetik dalam hati, sedapnya ni kalau dapat makan dengan bubur nasi.

    BalasPadam
  4. sedap ni CIk TK..tq share resepi :)

    BalasPadam

Jangan malu-malu untuk tinggalkan komen dan jejak ya! Nanti Cik TK blogwalking ke blog korang pula!