Isnin, 27 Julai 2020

RESEPI: SAYUR CAMPUR BERSAMA BEBOLA IKAN LAUK SIMPLE DAN ENAK


Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Sekarang ini Cik TK selalu agak sibuk. Rasanya bukan Cik TK sahaja. Ramai yang begitu kan? Kadangkala kelam kabut untuk memasak (walaupun belum berkahwin, memasak itu perlu kan?) selepas balik dari kerja. Oleh itu, marilah Cik TK sekali lagi berkongsi resepi yang mudah dan cepat untuk disiapkan.

Resepi kali ini Cik TK guna apa sahaja yang Cik TK jumpa dalam peti sejuk.



SAYUR CAMPUR BERSAMA BEBOLA IKAN

Bahan-bahan (Kuantiti bahan sayur dan bebola ikut keperluan):
  • 1 biji bawang besar - hiris
  • 2 ulas bawang putih - cincang
  • 3 tangkai cili padi - ketuk (nak lebih pedas tambah kuantiti cili, Cik TK juga tambah lada benggala sebab suka)
  • Sayur ikut suka (Cik TK guna kubis - dihiris, cendawan shiitake - hiris, tomato ceri - dibelah dua)
  • Bebola ikan dibelah dua
  • Garam, air, minyak dan lada sulah secukupnya
  • Sedikit sos ikan (optional)

Cara membuatnya:
  • Tumis bawang hingga layu. Kemudian, masukkan bawang putih, cili padi, lada benggala, cendawan shiitake dan kubis.
  • Setelah itu, tambahkan air ikut keperluan sebanyak mana kuah yang dimahukan, bebola ikan, sedikit sos ikan, garam dan lada sulah secukupnya.
  • Setelah mendidih, masukkan tomato ceri.
  • Siap dan sedia dihidang. Enak dimakan bersama nasi panas dan ikan goreng. Selamat mencuba!!!




12 ulasan:

Jangan malu-malu untuk tinggalkan komen dan jejak ya! Nanti Cik TK blogwalking ke blog korang pula!