Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Apa khabar hujung minggu kalian? Buat apa saja tu? Cik TK seperti biasa, semalam sempat me-merathon-kan diri ke dunia anime sekejap. Anime apa pulak Cik TK layan kali ini? Nantilah kalau rajin Cik TK update! Hari ini, tidak pasti lagi apa perancangannya.
Okay kita balik ke tajuk asal entri ini. Semalam ceritanya Cik TK jumpa tortilla wrap yang dah expired dalam peti sejuk. Tapi jangan risau, masih elok lagi ni. Maka puas memikir macam mana nak habiskan sebab sayang kalau buang. Jadinya inilah hasilnya, Tortilla Chips Cicah Sardin! Tortilla wrap itu dipotong-potong dan digoreng, makan cicah dengan sardin seperti ini. Nak tahu cara buatnya? Jom semak resepinya di bawah!
Tortilla Chips Cicah Sardin
Bahan-bahan:
- Tortilla wrap - Ikut selera sebanyak mana kuantitinya. Dipotong-potong jadi segi tiga seperti dalam gambar di bawah
- Bawang holland - Setengah biji, dihiris
- Bawang putih - 2 ulas, cincang
- 1 tin sardin - Cik TK guna tin kecil saja, asingkan ikan dan sosnya
- Sos tomato - 1 sudu makan
- Cili padi - Cik TK guna 2 tangkai saja. Kalau nak pedas letak lebih
- Garam secukupnya
- Air secukupnya
- Minyak untuk menggoreng secukupnya
Cara-caranya:
- Tortilla wrap yang telah dipotong itu digoreng sehingga kekuningan. Kemudian, angkat dan tos. Ketepikan.
- Tumis bawang holland dan bawang putih, kemudian masukkan ikan sardin (tanpa sosnya). Goreng sambil hancurkan, hingga garing.
- Kemudian masukkan sos sardin, sos tomato dan cili padi berkenaan. Tambah air secukupnya.
- Perasakan dengan garam jika perlu. Sedia dihidang!
Tortilla wrap yang telah dipotong-potong menjadi segi tiga |
Tadaaa! Hidang macam ni kemudian makan ramai-ramai sambil borak. Masa ini kami ada bertiga saja. Boleh tahan 5 keping tortilla wrap juga pakai ni. Yang dalam gambar ni agak-agak baru 3 keping tortilla wrap. |
26 Ulasan
selalu klu p tgk wayang, wajib beli ni hahaha
BalasPadamBest layan sambil tengok movie ni.. nyummy!
Padamwah sedap ni cicah dengan kuah sardin pula tu..yummy:D ♕Tiara Sapphire♕
BalasPadamKalau nak buat cicah dengan sos keju pun sedap ni!
PadamLa, tak terpikir saya nak buat camni, kat tortilla wrap. Selalu guna bungkus benda je. Hehe.. Thank you, Cik TK, atas resepinya.
BalasPadamSama2 SR! Sama la, sebelum ni guna buat wrap je
Padammenarik , cicah sardin
BalasPadamakak suka ni
Memang sedap bila cicah sardin!
PadamSaya agak bingung pada awalnya, setelah search di google, ternyata Tortilla adalah Lumpia dalam bahasa Indonesia. Sedangkan, bawang holland, dalam bahasa Indonesia addalah Bawang Bombay :D
BalasPadamCik TK juga ada membaca resep2 dari Indonesia, kadang juga terkeliru kalau membaca nama bahan masakannya. Tapi seru deh belajar perkataan baru. Contohnya seperti merica (lada sulah), jahe (halia), kepiting (ketam), cumi-cumi (sotong), terigu (tepung gandum) dan banyak lagi.
PadamTortilla ini sejenis roti untuk bikin kebab, burrito dan wrap itu mas. Kalau lumpia itu bukannya kulitnya agak tipis ya, kayak popia kalau di Malaysia.. kalau bawang holland pula, itu bawang bombay yang warna kuning mas. Bawang kuning itu lebih manis rasanya.
Bijak bestari idea ni, cheq suka ni 😋
BalasPadamBoleh try buat nanti nibCik Suerin...
Padamwow, series nampak sedap dan menarik. ada local twist gitu!
BalasPadamHehe betul! Nak cicah pakai sos keju atau sour cream pun sedap juga ni
PadamWow! So addictive! I never thought of using sardines as a dip.
BalasPadamsardine ni sedap dimakan bermacam-macam cara PH, termasuklah cara ini.
PadamYa Allah, nampak tempting sangat. Kena cuba buat ni.
BalasPadamThanks, Cik TK 😘
Sama-sama kak farah... selamat mencuba!
PadamKudapan ringkas dan sedap. Sedap tu tortilla cicah sambal sardin
BalasPadamBetul. Rasa dia pun ngam, sedap je. Sardin ni boleh masak buat macam2! Tetiba rasa nak karipap sardin. 😅
Padamkaripap sardin = ohsem, TK.
Padamkalau beli kat gerai, wajib aida beli karipap sardin :)
Kannn.. memang sedap!!
Padammenarik..menu cmni sekali hadap ramai2 mmg cepat habis hehee..kan CIk TK..
BalasPadamBetul kak shida, kami makan bertiga masa ni cepat betul habis.
Padamha ha ha ha sedap naw naw ni TK.
BalasPadamkalau aida dgn anak-anak, sardin memang feveret kami no 1.
di cicah dgn sardin, ni within 10 minit licin ni.
Sebab sentuhan sardin itu jadi nyummy! Sedap! Kannnn
PadamJangan malu-malu untuk tinggalkan komen dan jejak ya! Nanti Cik TK blogwalking ke blog korang pula!