Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Siapa suka makan roti di sini? Rasanya rata-rata semua suka makan roti tidak kira pelbagai jenis, pelbagai inti, pelbagai rasa dan pelbagai topping. Kalau pergi membeli roti ni tidak kiralah sama ada dikedai roti, pasaraya atau gerai sekalipun, salah satu yang Cik TK suka ialah roti yang ada rasa garlic-garlic ni. Tapi walaupun begitu, Cik TK tak pernah pula terfikir nak beli garlic spread.
Ada satu masa ni.. Eh tidak lama sangat sebenarnya. Baru-baru ini, Cik TK tak perasan ada yang membeli garlic spread ini dan simpan dalam peti sejuk. Sampai la pada waktu sarapan tu Cik TK seperti biasa makan lambat sikit. Bila sampai di meja makan, ternampak ada garlic spread atas meja. Pada waktu ini pun, Cik TK macam rasa excited sekejap dan tertanya-tanya. Bila pula ada garlic spread ni? "Lama dah dalam peti sejuk tu...", kata adik. Serius tak perasan la.
Tiba-tiba jadi blurr sekejap. Sapu terus dan makan ke atau bakar roti dulu baru sapu ke macam mana? Lepas tu apa lagi? Datang perangai-ingin-mencuba Cik TK, kesudahannya kita cuba saja semua cara.
Pertama, sapu terus pada roti bantal leper atau roti buku dan makan. Sedap. Kedua, bakar roti dulu dan sapu garlic spread. Sedap juga. Ketiga, sapukan pada roti dan bakar dikuali tanpa lekat. Pun sedap! Terlebih rajin cuba tiga-tiga cara ni. Sedar tak sedar total dari ketiga-tiga cara ini 5 keping. Boleh tahan. Lepas ni boleh la tambah stok garlic spread ni.
Yang ini cara kedua. Bakar roti dulu kemudian sapu garlic spread. |
24 Ulasan
Buat sendiri pun boleh. Sagat atau tumbuk bawang putih pada mentega, selalu buat begitu kalau teringin hendak makan.
BalasPadamOoo nanti Cik TK try!! Thanks NA!! 😁
Padamwah sedap ni :)
BalasPadamHehe kannnn
PadamRasanya tak ada bau bawang putih, sebab kami selalu juga makan roti bubuh garlic spread. Kak Amie sellau buat cara ketiga tu, sapu siap-siap di permukaan roti, lepas tu panggang.
BalasPadamOhooo nice! Hehe aah kak amie, yang ketiga tu paling best!!
PadamKakmim selalu buat atas pan.. sapu butter.. letak garlic powder byk2 pastu oregano.. anak2 ckp lg sedap dpd pizza hut! Hehehe
BalasPadamGarlic powder dan oregano ye? Hehe thanks kakmim!!! Nanti Cik TK try cara ni!!
Padamahahha Sy blogwalking malam2. nampak gambar ni. terasa lapar plaa. Memang nampak sedapp
BalasPadamHehe thanks.. tapi.. bahaya bahaya... Makan lewat malam sangat tak elok..
Padami klu buat garlic bread just potong bawang putih and kacau dlm butter then sapu.. bakar.. tu jer.. but this is nice ! beli jer and ready made
BalasPadamNext time Cik TK nak try buat sendiri pula..
PadamUit, banyaknya letak garlic spread! Hehe.. Saya bakor dulu roti dalam toaster, dan sementara roti bakor masih panas, sapu garlic spread. Cair, kau. Aummm! :D
BalasPadamHaha Cik TK pun tak tahu nak letak banyak mana. Hentam saja.. 😅
PadamUii sedap bunyinya... Betul lepas bakar roti tu terus sapu kan.. seronok tengok dia mencair
Sedap tuu....ishh ni yang rasa gatai tangan nak order garlic spread kat shopee ni 😂
BalasPadamHehe senang nak beli, semua di hujung jari gitteww
PadamPenggemar garlic bread datang terliur di sini 🤣
BalasPadamNyummy!!!
PadamSaya pun suka roti garlic sapu garlic bread ni. Bakar lepas tu cicah dengan mushroom soup. Sedap!
BalasPadamKurang kot bau bawang putih tu.
Wahh mushroom soup. Lama tak layan. Boleh la beli nanti ni
Padambaru shida tahu hahaaa..shida mmg pemakan roti xde lah tahu ade garlic spread..
BalasPadamAda kak shida. Kalau kat pasaraya dia kat bahagian sejuk, sekali ngan area butter
Padamaida suka buat garlic bread, TK. memang la feveret.
BalasPadambiasanya tumbuk bwg putih, gelek dgn butter.
tapi kalau ada yg ni, lebih mudah ni.
"garlic spread" ek nama nyer. nanti aida cari la.
Wah best boleh buat sendiri! Nanti kalau ada kesempatan cik tk nak belajar buat...
PadamAah itulah namanya... Kat bahagian sejuk tu biasanya
Jangan malu-malu untuk tinggalkan komen dan jejak ya! Nanti Cik TK blogwalking ke blog korang pula!