Advertisement

BUAT AYAM KARAAGE GUNA BON CHEF JAPANESE STYLE FRIED CHICKEN FLOUR

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Okay, pertama sekali Cik TK nak maklumkan yang Cik TK pun dah lupa bila Cik TK buat ini sebenarnya. Entri ini terperam di dalam draft. Bila tengok-tengok balik, macam-macam ada dalam draft tu, cuma entah bila Cik TK nak taip dan publish. Upload saja gambar dan save. Apa punya perangai la ini. Korang jangan tiru perangai ini ya!

Kali ini Cik TK nak kongsikan mengenai percubaan Cik TK yang pertama kali menggunakan tepung ayam goreng ala Jepun keluaran Bon Chef. Ayam karaage. Nak Jepun lagi, kita boleh panggil menu ini 'tori karaage'. Tori ini bermaksud ayam dan karaage ini bermaksud deep fry. Kebiasaannnya ayam karaage ini diperap dan disalut tepung terlebih dahulu sebelum ianya digoreng.


Yang Cik TK buat ini seperti yang di atas ini rupanya. Layan dengan nasi hangat san sup sayur. Simple tapi sedap! Bungkusannya seperti dalam gambar di bawah ini, didatangkan dalam pek 100g. Dalam arahan di pek tertulis campurkan 100g tepung ini dengan 100ml air sejuk. Maksudnya sebungkus ni terus pakai semua. Cik TK bancuhkan dan celupkan dengan isi ayam yang Cik TK dah potong-potong. Kebetulan pada masa ini ayam lain dah habis. Tinggal isi ayam sahaja yang biasanya diasingkan untuk buat ayam halia dan sebagainya.

Dah koyakkan pek baru ingat nak ambil gambar.
Nampak sangat dah tak sabar nak makan tu kan?
Ada arahan cara penggunaan di belakang pek.
Ini rupanya bila sedang diperap.
Terasa macam Cik TK terletak lebih air pula, ke perasaan saja?

Setelah ayam dicelup ke dalam bancuhan tepung, Cik TK biarkan ia dalam sejam macam tu sebelum panaskan minyak untuk sesi menggoreng. Kemudian, hasilnya jadilah seperti gambar dibawah. Rasanya? Sedap! Ok juga, boleh beli lagi nanti. Dan kalau nak tahu, bukan hanya untuk ayam ini sahaja Cik TK gunakan tepung ini. Pada masa itu terdapat lebihan bancuhan tepung yang mana Cik TK guna untuk malamnya, salutkan pada bendi. Sedap tu hasilnya! Pernah rasa bendi goreng? Boleh rujuk sini untuk cara membuatnya --> Resepi Bendi Goreng

Oh ya! Lupa nak beritahu, tepung ini ada 3 perisa sebenarnya. Yang Cik TK cuba ini rasa Sweet Chilli. Tapi tak pedas pun. Selamat untuk orang yang tak makan pedas juga (pendapat Cik TK la). Selain itu ada rasa original dan juga rasa belacan. Rasa belacan ini macam teringin juga Cik TK nak cuba tapi takut hidung gatal tapi menarik untuk dicuba. Tengoklah nanti macam mana. 

Sesi menggoreng.
Tadaaa!! Hasilnya.

Catat Ulasan

38 Ulasan

  1. tak lebih air dah rasanya tu, cantik hasilnya

    BalasPadam
  2. Wah mesti sedap pulak diperap sekejap sebelum digoreng.

    BalasPadam
  3. Wahh nampak macam chicken tempura hehe mungkin bentuk potongan ayam tu. kalau tambah bread crums mesti dah jadi tempura hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Boleh try buat guna breadcrumb pulak lepas ni

      Padam
  4. wahhh menarik-menarik nih... nanti nak cuba jugak

    BalasPadam
  5. wahhh.. nampak sedap dan menyelerakan...

    BalasPadam
  6. Salam, pasti sedap tori karaage, nampak pun menyelerakan, lama tak makan bendi goreng.

    BalasPadam
  7. Sedap ni. Cicah dengan sos buat minum petang pun jadik.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehe kan kak fiza.. ayam kecil2 boleh makan macam popcorn

      Padam
  8. Balasan
    1. Kat ecoshop ni. Terjumpa sana saja nak try

      Padam
  9. Nampak sedap tu. Eh, makanan Jepun pun ada rasa belacan jugak.
    Bendi goreng, ok akak belum pernah makan/buat.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehe itu la yang Cik TK pun cam.. ehh ada flavor belacan? Maybe disesuaikan dengan flavor kita kot..

      Nanti kak ujie boleh la cuba buat bendi goreng. Sedap!

      Padam
  10. Alaaaa...Cik TK ni...SA ni dah la senang terjebak..kat mana plak nak beli ni....adoiii...nampak sedap ayam tu ha...

    BalasPadam
  11. Nampak temptingnya... boleh cuba beli tepung ni nanti.

    BalasPadam
  12. Alamak..kak shida ade beli juga kat eco..blm cuba lg..xsabar nk buat nanti heheee

    BalasPadam
  13. Sedaplah nampak hasil gorengannya.
    Rasa belacan tu yang nak dicuba.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Next Cik TK pun nak cuba yang rasa belacan

      Padam

Jangan malu-malu untuk tinggalkan komen dan jejak ya! Nanti Cik TK blogwalking ke blog korang pula!