Khamis, 6 Ogos 2020

SWEET PALERMO NI GUNA NAK MASAK APA?

Assalamualaikum dan salam sejahtera.


Semalam Cik TK tertarik pula bila tengok sweet palermo peppers ni. 

Terus Cik TK beli.

Tapi, nak masak apa ye?



Cik TK cuba untuk potong kiub/dadu macam itu, lepas tu masukkan dalam spagetti carbonara.

Sedap! Ingatkan pedas, rupanya manis! Iye la, sweet kan? Haha

Kalian ada pengalaman masak guna sweet palermo ni?





25 ulasan:

  1. Pernah nampak kat supermarket tapi tak pernah beli. I think it is lebih kurang like capsicum. Since you dah cuba and not pedas, I also want to try. I might buy it and stuff it with something (and then letak cheese) and bake in the oven?

    BalasPadam
    Balasan
    1. That's a good idea also.. letak cheese sedapnyaaa.. nanti ada masa Cik TK nak try buat benda lain pula

      Padam
  2. pernah nmpk tapi tak pernah beli..cili manis..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Cik TK ni pun tiba-tiba je rasa nak try. Lepas ni boleh cuba try test benda2 lain pulak

      Padam
  3. tak pernah beli atau masak tapi pernah makan kat kedai heheheh... color dia memang menggoda kan

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul.. warna dia tu tempting..

      Padam
    2. Dah beli Dan buat homemade chili sauce. Awesome flavour. Guna utk semua masakan yg guna sos cili cth spaghetti, sweet sour, mee goreng dll. X payah masuk gula, dh manis. Rasanya manis so kalau nk pedas tambah cili padi, so yummy.

      Padam
    3. Hehe nanti ada kesempatan Cik TK nak belajar buat buat homemade chilli sauce

      Padam
  4. awat tomato tu comel sangat. tak pernah jumpa lagi sweet palermo ke saya je tak pernah perasan..hahaha ♕Tiara Sapphire♕

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ada ada.. dekat2 dengan lada benggala lokasinya

      Padam
  5. laa..manis rupanya.. atie igtkan pedas jga

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak pedas langsung...

      Padam
    2. Manis x pedas. Klu buat sos tambah cili padi mmg ngam

      Padam
    3. Oh boleh buat sos ye? Macam tu jadi pedas2 manis.. wah macam sedap!

      Padam
  6. Memang manis. Kak Laili buat sayur campur je hehehe

    BalasPadam
  7. Tak pernah jumpa lagi. lahh ingatkan pedas tadi. kira boleh gantikan lada benggala jugaklah ni sebab manis kan

    BalasPadam
    Balasan
    1. Aah kira sama konsep macam lada benggala... Hehe

      Padam
  8. Cantikkan warna dia. Pernah beli, dan masak dengan daging black pepper.

    BalasPadam
  9. dia mcm lada capsicam tu eh..bolehla buh dalam pasta xpun cmpur buat masak black pepper ke..sedap juge..

    BalasPadam
    Balasan
    1. aah macam capsicum. buh dalam pasta memang sedap!

      Padam
    2. Nanti Cik TK try buh dalam blackpepper pulak

      Padam
  10. Masukkan dalam masakan sweet and sour pun okay juga nie..
    Tak pun sayur campur.. Pergh!! Sedap..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ohooo nanti Cik TK try buat sweet and sour. Hehehe.. Cik TK pun dah try letak dalam sayur campur. Sedap!

      Padam

Dipersilakan kepada semua untuk tinggalkan komen dan pendapat kalian di sini. Nak tinggalkan jejak di sini pun boleh! Nanti Cik TK blogwalking ke sana ya!

TAG / KATEGORI / LABEL