(   ̄)y―oo0O0O〇○**

Friday, 17 February 2012

INSANG, LINSANG, PISANG? APAKAH?

Assalamualaikum dan salam sejahtera...


Tadi tetiba je TK teringat pasal seekor makhluk Allah yang pensyarah TK pernah sebut tapi TK tak terfikir pun nak search dekat internet... Dulu pernah dalam kelas, pensyarah TK tu ada sebut sesuatu pasal LINSANG... Dan waktu tu semua orang blurrrr, pasal ingatkan dia sebut INSANG… tapi, siriyesli kalau tak silap TK dengar dia sebut kes pembunuhan LINSANG. semua orang tertanya-tanya apa tu?

korang sume ni kenal tak insang tu apa...? hehe~ manalah tau kot2 korang semua ni tak pernah tengok insang, aku perkenalkan, part merah tu insang ikan... hahaha! 

Tetiba TK teringat sesuatu... Sebelum ni TK pernah buka website yang berasaskan alam semulajadi dan hidupan liar, macam National Geographic, dan sebagainya... dan TK memang pernah la juga dengar pasal binatang ni... TK just cakap kat kawan TK, "itu sejenis mamalia". haha! TK tak tau macam mana nak terangkan... pasal TK cuma ingat mukanya je... sebab pada TK haiwan tu agak comel~ <3

mengikut pemerhatian TK, ramai yang tak tahu apa itu LINSANG. Berikut adalah sedikit maklumat dan gambar yang TK ambil dari beberapa sumber.

LINSANG
yang ini adalah salah satu dari empat species Linsang yang wujud.... 

Spotted Linsang


Nama Saintifik: Prionodon pardicolor

-boleh dijumpai di kawasan Himalaya
-sejenis musang, terkecil di antara species2 musang yang ada
-mempunyai berat yang kurang dari 35.5 ounces (1 kg)
-badan yang kecil, halus, ramping, panjang... kadang disalahertikan dengan ular berbisa sebab -mempunyai badan yang ramping dan besar
-sejenis karnivor, makanannya termasuk serangga, cicak, burung, tikus, tupai dan mamalia kecil lain


Banded Linsang
jenis ni kita boleh jumpa kat Malaysia, Sumatera, dan Jawa Barat 



Lagi dua ni ada kat kawasan Afrika:
African Linsang (Poiana richardsonii)


Leighton's Linsang (Poiana leightoni)


p/s: tengah-tengah malam ni tetiba rasa nak makan PISANG... huhu~ siapa lei tolong carikan...? hihi~
gambar ni khas untuk mereka yang tak tahu apa itu pisang... hahaha! tak mungkin ada orang tak kenal kan...? hehe~ 

sumber2:


3 comments:

محمد شهريل القنيطري said...

cute lh plak tngk..nk bela sekor

Ckin Kembaq said...

hehe..oleh pulak..sama hujung2.. ^_^

TK said...

@ محمد شهريل القنيطري
hehe~ silakan~

@ Ckin Kembaq
haha! sama irama... macam buat pantun pulak kan?