(   ̄)y―oo0O0O〇○**

Thursday, 1 September 2011

MUDAH BAGI MEREKA YANG TIDAK SUKA PADA KERUMITAN...

Assalamualaikum dan salam sejahtera pembaca sekalian...

Pada masa kini pasti begitu ramai yang suka mengambil gambar, memandangkan kewujudan kamera digital dan kamera pada telefon bimbit dan sebagainya memudahkan lagi proses pengambilan gambar. Tidak seperti masa dahulu, di mana penggunaan kamera filem menyebabkan pengambilan gambar adalah terhad bilangannya dan sukar untuk melihatnya kembali selagi tidak dicuci.

Hmmm... Sekarang ni ramai yang sukakan DSLR...
Gambar-gambar yang diambil daripada kamera digital dengan mudah dapat disalin masuk ke dalam komputer dan dapat diedit mengikut citarasa pemiliknya. Kebanyakan daripada kita menggunakan perisian-perisian mengedit gambar yang selalu kita dengar seperti Adobe Photoshop, Photoscape, dan sebagainya. 

Tetapi, bukan semua orang memiliki perisian sebegini, malah mungkin juga ada yang merasakan leceh dan agak sukar mengedit gambar kerana proses-prosesnya begitu rumit dan mungkin mengambil masa.

Diinternet sebenarnya ada menawarkan pelbagai perisian edit gambar yang boleh digunakan. Dibawah adalah satu contoh lawan web mengedit gambar yang mudah untuk digunakan, dan tidak perlu didownload, boleh terus digunakan. Cuma perlu upload, pilih hasil yang dingini, dan simpan ke komputer...

Bagi yang berminat boleh klik laman web ini:


Kemudian klik pada komputer untuk meng-upload gambar yang mahu diedit. Sebagai contoh, TK gunakan gambar Rukia (kura-kura yang TK bela).



Terdapat 3 jenis menu di sini. Yang berwarna merah adalah untuk menukar jenis warna (huh!? TK pun tak tahu nak sebut jenis apa) kepada sepia, ala-ala vintage, dan sebagainya. Yang berwarna kuning adalah frame, dan yang terakhir, biru adalah untuk meletakkan efek-efek lain seperti kesan lampu, cat, dan sebagainya,





Setelah puas hati dengan hasilnya, klik sahaja butang save yang ada disebelah menu tadi. Kemudian klik save ke komputer. Tidak perlu isi nama pun tidak mengapa semasa menyimpan gambar tersebut.


Okay, selamat mencuba!

Lain-lain:
Kalau nak edit kecerahan dan lain-lain perkara asas klik http://pixlr.com/express/
Kalau nak photo editor ala-ala photoshop klik http://pixlr.com/editor/
Kalau nak download ke desktop klik http://pixlr.com/o-matic/air/
Kalau nak download untuk iPad atau iPhone klik http://itunes.apple.com/app/pixlr-o-matic/id450263811?mt=8

20 comments:

~ku hanya seorang insan~ said...

Nice Bro..=D..thank Share.

Ini Kisah Tia said...

wahhh ! Tia dah cuba .. memang gempak ah ! siap bookmark okey :)

TK said...

@ ~ku hanya seorang insan~
okay... sesame~

@ Ini Kisah Tia
memang best! senang guna dan jimat masa!

SuzaDin said...

waaaa ... de byk lagi upe nyer software edit gmbr nie rupa nyer yer ...

sue perbs.. said...

mcm2 software skrg ni.. thanx for the info

TK said...

@ SuzaDin
memang ada banyak lagi... cuma kita je yang perlu rajin untuk explore sendiri dunia it ni.. macam2 lagi boleh jumpa...

@ sue perbs
sama2... =)

♥♥ arabella ♥♥ said...

nice. sng sangat nak edit..

TK said...

senang kan..? mudah dan jimat masa...

pha is said...

waa... best2... thanks for sharing...

alif haris said...

hehe boleh la edit2 gambar walaupun tade fotosop ye :D hehe

TK said...

@ pha is
u r welcome... =)

@ alif haris
betul2x... TK baru je ada photoshop, tapi tak reti pakai lagi.. sebab tu cari cara lain yang lebih mudah...

sobri yaacob said...

dah lama cri sofware ni...
tq 4 shring..
lpas ni bleh smkin slalu edit gambar la lagi..he..he..

TK said...

@ sobri yaacob
jadi hobi baru la ni ek... hehe~

アヌム ちゃん said...

thanks 4 sharing^^

echaRierie said...

menarik..bookmark la..nt rajin ley explore..hehe..
thanks share :)

APAN said...

pompuan kan?asal komen atas skali tu tulis bro?haha...
aku dah cuba...memang simple ma...senang pun senang...aku siap sownload lagi ni.nak install terus.huhu...
tq :)

dill said...

menariknye! time kasih!

dill.

Adibah faizah said...

waaaa..suke2..
membantu!

muhamad hanif said...

dunia dah makin senang kan.

TK said...

@ アヌム ちゃん
sama2

@ echaRierie
jom explore ramai2...

@ APAN
o0o0... siap install lagi! bagus2!

@ dill
sama2...

@ Adibah faizah
memudahkan, betul x?

@ muhammad hanif
betul betul betul...!