(   ̄)y―oo0O0O〇○**

Monday, 8 August 2011

BUAH KATAK PURU?

Yup! Memang BUAH KATAK PURU.... Korang tak salah baca tajuk entri kali ni. 

Urm... Siapa yang pernah dengar pasal buah ni...? Serius TK tak pernah dengar. Tak pernah tahu pun wujudnya buah yang namanya sebegini... 

TK pun dapat tahu waktu tengah chatting dengan kawan TK... Entah macam mana, boleh pula tiba-tiba kami bercerita mengenai buah... Dan dia sebut tentang buah ini.

Apabila TK tanyakan pada dia macam mana rupa buah ni, dia kata bentuknya macam karipap yang mempunyai kulit serupa katak puru... (Huh?! Kenapa pelik je?)

Kemudian TK bayangkan, rupanya mungkin macam:

(*AMARAN: Mungkin agak menggelikan...)


+


=




Okay.... TK memang tak pandai edit gambar... Dan hasilnya sungguh... yuckkkk...! Memang sangat mengarut... Semua sila kutuk... huhu~

Last-last, TK google cari info pasal buah ni... Rupanya memang wujud ya buah ni...

Sumber gambar: SINI dan SINI




Dari sumber yang TK jumpa ni, namanya Buah Katak Puru (Cynometra cauliflora)... atau buah nam nam... menurutnya, rasanya masam kelat ketika muda. Buahnya pulak berwarna kekuningan apabila sudah masak. Rasanya agak masam manis, isinya macam buah la, gebu je tapi luaran berketak dan bergerutu...

Memang TK belum pernah jumpa dekat mana-mana lagi buah ni... Nanti kalau TK jumpa, TK nak cuba rasa!

13 comments:

zeeck said...

huhu meremang bulu roma ku...ade ke ini buah?? eark!!~

Si Pujangga said...

:) haha... pelik bebenor buahnye..

TK said...

zeeck >> Haha! Memang ada...! Tapi jangan la tengok gambar yang diedit tu ya...

Si Pujangga >> memang pelik... Ni la 1st time TK dengar pasal buah tu.

Dalin said...

buah NamNam!!! My favoritee~!!!! masam2.. cicah kuah rojakk.. mmg terbaik aahh.. skg ni musim.. kutip2 di dusun.. serious sedap.. bg pengemar masam la.. hehehe..

tp ramai sebut buah namnam lagi..

TK said...

cicah dengan kuah rojak ye... Nanti ade peluang TK try!

Muhammad Burn said...

oh nooo. gelinya tgk karipap puru...

sakurasue said...

euww... mcm geli je nk mkn..hehe =='

KuNanGKuNanG said...

suka makan buah ni.sy paggil nam nam

TK said...

Muhammad Burn >> Karipap puru tu unik tau... x lah jumpa kat tempat lain tu...

sakurasue >> tapi ramai cakap buah tu sedap... jadi kena try la dulu... jgn tgk rupa je...

KuNanGKuNanG >> hehe~ awak pun kata sedap... memang TK pun nak cuba la nnt...

Adry@Daun said...

As salam TK,
Gambar buah katak puru yg paling ats tu drp blog saya. Pkk tu saya yg tnm.

TK said...

@ Adry@Daun
Oh, maafkan saya soal gambar buah katak puru itu... Sebenarnya saya terus copy dari Google je. Kalau awak tidak izinkan, saya akan remove gambar itu dari blog saya.

Cendol said...

eh cendol dulu kan mase first time nampak buah ni terkejut sgt!!rase geli tak lalu nak mkn dia.dah la name pun katak puru.haha pastu try je.dah try rase eh ok jugak.

TK said...

@ Cendol
sampai sekarang pun TK masih tak dapat lagi nak rasa... huhu~ teringin nk cuba...