Khamis, 14 Julai 2011

RESUME? ARGH!!! TENSIONNYA!!!

Seperti mana yang pernah Cik TK nyatakan pada entri-entri yang lalu, Cik TK ada nyatakan bahawa Cik TK sibuk mencari tempat untuk menjalankan Latihan Industri, bukan…? Dan Cik TK baru saja dapat tahu bahawa rupanya kena emailkan bukan sahaja maklumat syarikat yang dikehendaki kepada penyelaras jurusan Cik TK, malah RESUME sekali!!! Dan mesti hantar segera…!!! ASAP!!! Aduh~ bagaikan sebiji penumbuk hinggap dimuka!

Untuk pengetahuan korang semua, Cik TK belum pernah lagi buat resume… Jadi Cik TK sekarang ni sedang cuba taip resume Cik TK berpandukan contoh-contoh resume yang ada di internet. Dan pastinya, Cik TK rasa sungguh tertekan sekarang! Sebab Cik TK sendiri pun tak pasti apa yang patut atau tak patut Cik TK letak dalam resume tu! Tu la! Dulu time sekolah tak aktif! Dah tak tahu apa yang nak disumbat dalam resume tu sekarang! Dan contoh-contoh resume kat internet ni sungguh mengelirukan! Ada yang guna format macam ni, ada yang guna format macam tu, tak tahu format mana nak ikut ni… huhu~  

p/s:
Dan satu lagi yang Cik TK geramkan sangat ni, talian internet Cik TK ni dah jadi sangat, sangat ‘laju’ kebelakangan ni… se‘laju’ siput… Jadi harap maaf ya jika Cik TK tak sempat nak lawat blog kawan-kawan semua, balas komen, update, dan sebagainya, ya…  




20 ulasan:

  1. Resume just letak benda2 yg penting spt latarbelakang akademik, pengalaman kerja, kebolehan atau bakat yg mampu menyumbang kpd kehendak kerja yg diminta, pencapaian dan sertakan dgn salinan sijil... selalunya itu je yg majikan nak tgk... yg lain2 tak perlu.

    BalasPadam
  2. Jo Qusary >> oh, macam tu... terima kasih!

    BalasPadam
  3. sy next year praktikal. noob jgk psl resume.. hihi. gdluck TK :)

    BalasPadam
  4. norsharmila >> TK practical awal tahun depan, tp lecturer nak uruskan awal2... thanks ya! awak pun, gud luck juga practikal tahun depan...!

    BalasPadam
  5. buat baik2 resume tu... =)

    BalasPadam
  6. ikutla format kampus TK... yang penting jangan banyak sangat muka surat... 1-2 cukup la... :)

    BalasPadam
  7. Sunah Sakura >> 1-2 muka surat je? hmm... maksudnya kne wat se-simple yang boleh la tu kan...

    BalasPadam
  8. actually resume ni memang banyak format. so,depend on kita lah.bagi orang senang baca.senang nampak kelebihan kita. actually sy xde experience pon, tp penah dgr talk psl ni kan. so, goodluck! :)

    BalasPadam
  9. izzati liyana >> ok, thanks

    BalasPadam
  10. semoga resume tu siap gn jayanya :)

    takpe .. siapkan yg penting dulu ^^

    BalasPadam
  11. cuba tanya penyelia TK..sbb resume ni byk format..

    BalasPadam
  12. alif haris >> resume sudah siap! seronoknya!!!

    [sutera kasih] >> betul tu... byk format... tu yang buat TK konfius tu...

    BalasPadam
  13. goreng je buat resume tu TK, ada rezeki dapt la tu.. haha

    BalasPadam
  14. hehe...senang sebenarnya actually buat resume ni taw TK. just senaraikan aje ur background aktivities.

    klo aktivit time sekolah dulu..its a bonus taw..hehe.

    BalasPadam
  15. ibnushukran >> insyaAllah... harap2 diterima buat praktikal kat tmpt yg diminta...

    redbloodsnow >> yup... makin aktif kat sekolah ngan U ni, makin banyak la bende yang boleh diisi...

    BalasPadam
  16. rileks.. kalau tak tension skrg, akan dtg tension juga.. :)

    just short n nice.. jgn terlalu pnjg lebar. max 3 page dah ok.. :)

    BalasPadam
  17. ouh da siap ye tahniah ! haha :D

    BalasPadam
  18. izfanora >> betul2x... cepat atau lambat, kena wat gak kan...

    mykhalis >> thanks!

    alif haris >> yep! da siap! leganya!!! thanks!

    BalasPadam

Dipersilakan kepada semua untuk tinggalkan komen dan pendapat kalian di sini. Nak tinggalkan jejak di sini pun boleh! Nanti Cik TK blogwalking ke sana ya!