(   ̄)y―oo0O0O〇○**

Thursday, 11 August 2011

INDAHNYA CINTA…. VERSI GEEK!?



Biasanya cinta boleh diekspresikan oleh seorang jejaka atau seorang gadis kepada pasangannya melalui pelbagai cara. Contohnya, dengan cara luahan kata-kata romantis seperti ‘I love you’, puisi-puisi indah, pemberian bunga ros merah, coklat, kad ucapan, dan sebagainya. Ini adalah apa yang biasa kita lihat.

Urm… bagi mereka yang geek pula…? Hehe~ cuba suruh mereka selesaikan graf persamaan matematik di bawah:

(x2 + y2 - 0.8)3 = x2y3


Okay…! Mesti ada yang malas nak kira ni kan... Ada cara mudah kalau malas nak fikir tentang cara untuk selesaikan persamaan di atas.

Buka website www.wolframalpha.com, masukkan persamaan tadi (rujuk persamaan di bawah) ke dalam kotak kuning yang disediakan, dan klik “=”.

(x^2 + y^2 - 0.8)^3 = x^2y^3

Hasilnya adalah seperti apa yang ditunjukkan dalam rajah di bawah.


Klik untuk tumbesaran

8 comments:

Bui Junaidi said...

wah..menarik ni..

Si Pujangga said...

so sweet.. :)

TK said...

Bui Junaidi >> =) memang menarik!

Si Pujangga >> sgt sweet kan...?

sergeant keroro said...

hehe, ni equation ape ntah, belajar dalam math method.

syarifahsidrus said...

love..ehehehhe

TK said...

@ sergeant keroro
yup... dulu bljr dlm math... tapi tak sangka pulak boleh buat graf bentuk love kan...?

@ syarifahsidrus
oh, cinta...!

Elih Japahar said...

wahhhh! boleh pulak pakai math yer...haha! nice

TK said...

@ Elin Japahar
Hmm... cara terbaru mungkin? hehe~