Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Pisang adalah sejenis buah yang banyak khasiatnya. Selain sedap dimakan begitu sahaja, pisang juga ada banyak cara makannya. Selalunya kita jumpa pisang yang dimasak menjadi pisang goreng dan juga cekodok pisang yang enak dinikmati pada waktu sarapan dan minum petang. Selain itu ianya juga selalu dijadikan sebagai hidangan pencuci mulut seperti pengat pisang, kek pisang dan banana split. Terdapat banyak lagi hidangan daripada pisang yang Cik TK tak sebutkan tadi. Bolehlah korang semua cuba explore apa lagi menu yang kita boleh hasilkan dengan pisang.
Untuk entri hari ini, Cik TK nak share menu minum petang kami tadi iaitu pisang rebus. Kebetulan pisang dah berbuah. Maka sebahagian dah selamat jadi cekodok pisang, dah selamat masuk ke perut pun. Sebahagian lagi mungkin bakal jadi goreng pisang. Dan sebahagian lagi, yang Cik TK nak kongsikan ini, iaitu pisang rebus.
|
Rebuskan pisang dengan air dan sedikit garam |
|
Angkat dan toskan bagi kering |
Korang pernah makan pisang rebus? Cik TK sendiri pun dah lama tak makan pisang rebus ni. Nak buatnya senang sahaja. Seperti gambar di atas, rebuskan sehingga lembut pisang dengan air dan sedikit garam. Kemudian angkat dan toskan bagi kering. Sedia dihidang. Mudah bukan? Untuk sarapan boleh, untuk minum petang pun boleh.
|
Pisang rebus yang telah ditoskan tadi sedia untuk disantap |
|
Macam inilah rupa isinya |
|
Okay bukan main lagi Cik TK makan pisang rebus pakai chopstick!
|
|
Sebenarnya petang tadi lupa nak ambil gambar, maka masa nak dinner ni baru teringat maka sebab itu ada makaroni goreng terung ni sekali! Sebelum ini pernah Cik TK buat makaroni karbonara salted egg bersama terung. Mungkin ada yang kata peliknya Cik TK letak terung, tapi serius sedap!
|
24 Ulasan
First time tahu pisang pun boleh direbus. Nice sharing Cik TK! Nanti saya cuba :D
BalasPadamHehe boleh, nanti cuba. Nice juga tau!
PadamMasa kecik n remaja selalu mkn pisang rebus esp pd musim tengkujuh ...
BalasPadamWahh kira dah biasa makan ni
PadamNampak sedap je.. Saya biasa buat pisang letak sedikit gula dan masukkan dalam microwave sebentar.. Sedap juga.
BalasPadamOh boleh juga ya macam tu.. nanti ada pisang lagi Cik TK try!
Padammemang sedappp,pisang nangka sedapp rebus ni dan cicah kelapa parut
BalasPadamarwah tok dulu selalu sediakan cam ni utk sarapan atau mkn bila petang he hee
Ooo cicah kelapa parut ya? Idea nice juga
PadamKita pun pestime tau pisang rebus.. Klu ubi rebus slalu gak la makan hehe
BalasPadamWah ubi rebus ni sedap makan dengan gula
Padampisang rebus sedap! febret sy,,
BalasPadamHehe kannnn!!
Padamx tau blh rebus pisang, sedap ya? Tapi akak yakin dgn kesedapan makaroni karbonara salted egg bersama terung. :D
BalasPadamHehe sedap juga. Boleh la try nanti. Hehe makaroni tu memang sedapp!!
Padamsedap pula makan pisang rebus selalu tengok orang goreng..hehe
BalasPadamHehe sesekali try rebus pula.
PadamLama tak makan pisang rebus
BalasPadamHehe boleh la buat nanti tu
PadamKalau dulu2 rebus pisang ni gunakan pisang yang belum masak
BalasPadamBiasanya pisang nipah/kepuk
Makan dengan kelapa muda parut
Ooo guna yang belum masak pun boleh ye wak? Baru tau
PadamTak pernah makan pisang rebus lagi. Rare juga tu macaroni goreng terung.
BalasPadamBoleh try nanti tu kak fiza!
PadamHehe sedap juga tambah terung. Masakkan lama sikit. Lagi nice!
xpenah mkn pisang rebus... selalu beli trs ngap je😊
BalasPadamHehe paling senang!
PadamJangan malu-malu untuk tinggalkan komen dan jejak ya! Nanti Cik TK blogwalking ke blog korang pula!