Isnin, 12 Oktober 2020

LIRIK: SITI PENANGGUL ANTARA TUA - RICKIE ANDREWSON

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Baru-baru ini Cik TK diperkenalkan oleh Encik L mengenai satu lagu bahasa Iban ini.  Tajuknya 'Siti Penanggul Antara Tua' nyanyian asal oleh Rickie Andrewson. Mula-mula Cik TK baca tajuk ni terus rasa macam lagu apa ni? Tapi bila dengar, boleh layan. Sedap juga lagu dia. Siap boleh ikut nyanyi sekali. 

Kalau nak minta Cik TK terjemah satu-satu perkataan memang Cik TK tak tahu. Tapi secara ringkasnya, apa yang Cik TK faham ialah ianya mengisahkan tentang hubungan cinta antara dua insan yang tak dapat bersama kerana berlainan bangsa dan agama. Yang memahami bahasa Iban mungkin boleh kongsi apa maksudnya diruangan komen di bawah!

Dibawah ini Cik TK sertakan versi original dan juga versi cover oleh TWC (The Weekend Cover).

Versi Original oleh Rickie Andrewson



Versi Cover oleh TWC (The Weekend Cover)



Nuan meruan ku sayau
Nuan aku rindu...
Enda disagi aku lenyau...
Ninting ari ku selalu ngundang
Nuan ku jaga malam enggau siang

Tua enda ulih beserara
Idup semati sigi enda mudah ngelengka
Taja pan maioh macam penguji
Nanggur pengerindu tua tuci
Tua nadai peduli

Semina siti penanggur ba tua...
Kelimpah ti enda ulih niri ke rumah tangga
Ketegal laban tua ti enda seugama enda sama bangsa...

Taja pan tua enda ulih jadi..
Tua endang tetap begulai enggau pangan diri
Laban ati tua mutus sama bela keran
Enda ngayah ke pangan...

Tua enda ulih beserara
Idup semati sigi enda mudah ngelengka
Taja pan maioh macam penguji
Nanggur pengerindu tua tuci
Tua nadai peduli...

Semina siti penanggur ba tua...
Kelimpah ti enda ulih niri ke rumah tangga
Ketegal laban tua ti enda seugama enda sama bangsa...

Taja pan tua enda ulih jadi..
Tua endang tetap begulai enggau pangan diri
Laban ati tua mutus sama bela keran
Enda ngayah ke pangan...

Tua enda ulih beserara
Idup semati sigi enda mudah ngelengka
Taja pan maioh macam penguji
Nanggur pengerindu tua tuci
Tua nadai peduli...



14 ulasan:

  1. dulu Nai Dinamik pernah juga nyanyi lagu dalam bahasa Iban, Nana dan arwah achik spin pun pernanh nyanyi lagu memori berkasih versi Iban. okla tu kan...tidak melupakan bahasa etnik lain kat malaysia

    BalasPadam
    Balasan
    1. Negara kita unik kerana ada banyak etnik, budaya dan bahasa...

      Padam
  2. sedihnya bila bangsa dan agama yg penghalang kan... :(

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mmm begitu lah nampaknya bila percintaan yang ada banyak perbezaan...

      Padam
  3. Tak faham bahasa Iban, tapi bila baca lirik lagu tu memang rasa macam sedih semacam...heheeee.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul tu amie.. walau tak faham bahasa dia, daripada lagu tu boleh rasa itu lagu sedih..

      Padam
  4. Alamak bahasa dia..tp alunan muzik sedap blh layan..kan cik TK..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul.. lagu ni boleh layan juga. Sedap didengar.. dan senang nak ikut juga. Kalau dari segi bahasa cik tk okay sebab dah biasa dengar lagu jepun dan korea, tak ada masalah untuk ikut bahasa ini

      Padam
  5. Hai..lagu yang sweet..kisah cinta unik dua insan yang berlainan agama dan adat

    BalasPadam
  6. dengar cover dari Lydbie, lagi rasa sedih. huhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Baik.. thanks for the info, nanti Cik TK dengar

      Padam

Jangan malu-malu untuk tinggalkan komen dan jejak ya! Nanti Cik TK blogwalking ke blog korang pula!