Assalamualaikum
dan salam sejahtera…
Hari ni Cik TK
nak kongsi sikit cara nak buat sate udang. Macam jarang dengar kan? Biasanya
sate ayam dan sate daging. Klik sini untuk resepi sate ayam. Hidangan kali ni
boleh dikatakan macam udang bakar juga la. Ia boleh dimakan begitu sahaja, atau
dijadikan lauk.
Bahan perapan:
15 ekor udang
saiz agak besar
1 biji limau
nipis – perah airnya
Garam secukupnya
Bahan kisar:
10 biji bawang
merah
3 ulas bawang
putih
5 batang cili
merah
1 inci halia
1 batang serai
Sedikit serbuk
kunyit
2 helai daun
limau purut
Garam dan gula
secukupnya
2 sudu makan sos
tomato
Lain-lain: Lidi sate – pastikan bersih
Cara buat:
- Perap udang yang telah dibersihkan dengan air limau nipis dan garam selama 1 jam di dalam peti sejuk.
- Kemudian cucuk udang dengan lidi. Kalau panjang sangat boleh potong lebihan lidi tu. (Gambar 1)
- Semua bahan kisar itu ditumis hingga wangi.
- Kemudian, masukkan udang bersama lidi. Masak sehingga berubah warna. Ketepikan. (Gambar 2)
- Udang itu kemudiannya dibakar sehingga betul-betul masak. Ketika membakar boleh merenjis lebihan tumisan pada udang. (Gambar 3)
- Sedia dihidang.
Selamat mencuba!
Gambar 1: Udang dicucuk lidi setelah 1 jam diperap |
Gambar 2: Udang dimasak sehingga berubah warna |
Gambar 3: Sesi membakar! |
2 Ulasan
aduh..terliur pulak tgk sate udang ni..nanti bolehlah cuba sendiri :)
BalasPadamsilakan... rugi kalau x cuba tau...! =)
BalasPadamJangan malu-malu untuk tinggalkan komen dan jejak ya! Nanti Cik TK blogwalking ke blog korang pula!