3 biji bawang merah – hiris halus
2 ulas bawang putih – hiris halus
1 inci halia – hiris halus
Bahan B:
2 biji cili merah / hijau – hiris serong
(Cik TK tambah sedikit lada benggala)
500g isi ayam
Bahan C (digaul sekali):
3 sudu makan sos tomato
3 sudu makan sos cili
1 sudu teh gula
½ cawan air
Sedikit sos tiram
Bahan lain:
Garam secukupnya
Minyak secukupnya untuk menumis
Hirisan daun bawang - hiasan
Cara-cara:
- Panaskan minyak, tumis bahan A sehingga naik bau.
- Masukkan bahan B.
- Setelah ayam kelihatan masak, masukkan bahan C dan garam secukupnya. (Penggunaan api tidak terlalu besar untuk memastikan ayam betul-betul masak)
- Sedia dihidang. Boleh menaburkan hirisan daun bawang sebagai hiasan.
3 Ulasan
nampak sedap =)
BalasPadam@S.K.A: ada masa cubalah buat! =)
BalasPadamsuka klu masam manis ni..
BalasPadamJangan malu-malu untuk tinggalkan komen dan jejak ya! Nanti Cik TK blogwalking ke blog korang pula!