Advertisement

MUDAH BAGI MEREKA YANG TIDAK SUKA PADA KERUMITAN...

Assalamualaikum dan salam sejahtera pembaca sekalian...

Pada masa kini pasti begitu ramai yang suka mengambil gambar, memandangkan kewujudan kamera digital dan kamera pada telefon bimbit dan sebagainya memudahkan lagi proses pengambilan gambar. Tidak seperti masa dahulu, di mana penggunaan kamera filem menyebabkan pengambilan gambar adalah terhad bilangannya dan sukar untuk melihatnya kembali selagi tidak dicuci.

Gambar-gambar yang diambil daripada kamera digital dengan mudah dapat disalin masuk ke dalam komputer dan dapat diedit mengikut citarasa pemiliknya. Kebanyakan daripada kita menggunakan perisian-perisian mengedit gambar yang selalu kita dengar seperti Adobe Photoshop, Photoscape, dan sebagainya. 

Tetapi, bukan semua orang memiliki perisian sebegini, malah mungkin juga ada yang merasakan leceh dan agak sukar mengedit gambar kerana proses-prosesnya begitu rumit dan mungkin mengambil masa.

Diinternet sebenarnya ada menawarkan pelbagai perisian edit gambar yang boleh digunakan. Dibawah adalah satu contoh lawan web mengedit gambar yang mudah untuk digunakan, dan tidak perlu didownload, boleh terus digunakan. Cuma perlu upload, pilih hasil yang dingini, dan simpan ke komputer...

Bagi yang berminat boleh klik laman web ini:


Kemudian klik pada komputer untuk meng-upload gambar yang mahu diedit. Sebagai contoh, Cik TK gunakan gambar Rukia (kura-kura yang Cik TK bela).



Terdapat 3 jenis menu di sini. Yang berwarna merah adalah untuk menukar jenis warna (huh!? Cik TK pun tak tahu nak sebut jenis apa) kepada sepia, ala-ala vintage, dan sebagainya. Yang berwarna kuning adalah frame, dan yang terakhir, biru adalah untuk meletakkan efek-efek lain seperti kesan lampu, cat, dan sebagainya,





Setelah puas hati dengan hasilnya, klik sahaja butang save yang ada disebelah menu tadi. Kemudian klik save ke komputer. Tidak perlu isi nama pun tidak mengapa semasa menyimpan gambar tersebut.


Okay, selamat mencuba!

Lain-lain:
Kalau nak edit kecerahan dan lain-lain perkara asas klik http://pixlr.com/express/
Kalau nak photo editor ala-ala photoshop klik http://pixlr.com/editor/
Kalau nak download ke desktop klik http://pixlr.com/o-matic/air/
Kalau nak download untuk iPad atau iPhone klik http://itunes.apple.com/app/pixlr-o-matic/id450263811?mt=8



Catat Ulasan

20 Ulasan

  1. wahhh ! Tia dah cuba .. memang gempak ah ! siap bookmark okey :)

    BalasPadam
  2. @ ~ku hanya seorang insan~
    okay... sesame~

    @ Ini Kisah Tia
    memang best! senang guna dan jimat masa!

    BalasPadam
  3. waaaa ... de byk lagi upe nyer software edit gmbr nie rupa nyer yer ...

    BalasPadam
  4. mcm2 software skrg ni.. thanx for the info

    BalasPadam
  5. @ SuzaDin
    memang ada banyak lagi... cuma kita je yang perlu rajin untuk explore sendiri dunia it ni.. macam2 lagi boleh jumpa...

    @ sue perbs
    sama2... =)

    BalasPadam
  6. senang kan..? mudah dan jimat masa...

    BalasPadam
  7. waa... best2... thanks for sharing...

    BalasPadam
  8. hehe boleh la edit2 gambar walaupun tade fotosop ye :D hehe

    BalasPadam
  9. @ pha is
    u r welcome... =)

    @ alif haris
    betul2x... TK baru je ada photoshop, tapi tak reti pakai lagi.. sebab tu cari cara lain yang lebih mudah...

    BalasPadam
  10. dah lama cri sofware ni...
    tq 4 shring..
    lpas ni bleh smkin slalu edit gambar la lagi..he..he..

    BalasPadam
  11. @ sobri yaacob
    jadi hobi baru la ni ek... hehe~

    BalasPadam
  12. menarik..bookmark la..nt rajin ley explore..hehe..
    thanks share :)

    BalasPadam
  13. pompuan kan?asal komen atas skali tu tulis bro?haha...
    aku dah cuba...memang simple ma...senang pun senang...aku siap sownload lagi ni.nak install terus.huhu...
    tq :)

    BalasPadam
  14. menariknye! time kasih!

    dill.

    BalasPadam
  15. waaaa..suke2..
    membantu!

    BalasPadam
  16. @ アヌム ちゃん
    sama2

    @ echaRierie
    jom explore ramai2...

    @ APAN
    o0o0... siap install lagi! bagus2!

    @ dill
    sama2...

    @ Adibah faizah
    memudahkan, betul x?

    @ muhammad hanif
    betul betul betul...!

    BalasPadam

Jangan malu-malu untuk tinggalkan komen dan jejak ya! Nanti Cik TK blogwalking ke blog korang pula!