Isnin, 8 Ogos 2011

BUAH KATAK PURU?

Yup! Memang BUAH KATAK PURU.... Korang tak salah baca tajuk entri kali ni. 

Urm... Siapa yang pernah dengar pasal buah ni...? Serius Cik TK tak pernah dengar. Tak pernah tahu pun wujudnya buah yang namanya sebegini... 

Cik TK pun dapat tahu waktu tengah chatting dengan kawan Cik TK... Entah macam mana, boleh pula tiba-tiba kami bercerita mengenai buah... Dan dia sebut tentang buah ini.

Apabila Cik TK tanyakan pada dia macam mana rupa buah ni, dia kata bentuknya macam karipap yang mempunyai kulit serupa katak puru... (Huh?! Kenapa pelik je?)

Kemudian Cik TK bayangkan, rupanya mungkin macam:

(*AMARAN: Mungkin agak menggelikan...)


+


=




Okay.... Cik TK memang tak pandai edit gambar... Dan hasilnya sungguh... yuckkkk...! Memang sangat mengarut... Semua sila kutuk... huhu~

Last-last, Cik TK google cari info pasal buah ni... Rupanya memang wujud ya buah ni...

Sumber gambar: SINI dan SINI




Dari sumber yang Cik TK jumpa ni, namanya Buah Katak Puru (Cynometra cauliflora)... atau buah nam nam... menurutnya, rasanya masam kelat ketika muda. Buahnya pulak berwarna kekuningan apabila sudah masak. Rasanya agak masam manis, isinya macam buah la, gebu je tapi luaran berketak dan bergerutu...

Memang Cik TK belum pernah jumpa dekat mana-mana lagi buah ni... Nanti kalau Cik TK jumpa, Cik TK nak cuba rasa!

13 ulasan:

  1. huhu meremang bulu roma ku...ade ke ini buah?? eark!!~

    BalasPadam
  2. :) haha... pelik bebenor buahnye..

    BalasPadam
  3. zeeck >> Haha! Memang ada...! Tapi jangan la tengok gambar yang diedit tu ya...

    Si Pujangga >> memang pelik... Ni la 1st time TK dengar pasal buah tu.

    BalasPadam
  4. buah NamNam!!! My favoritee~!!!! masam2.. cicah kuah rojakk.. mmg terbaik aahh.. skg ni musim.. kutip2 di dusun.. serious sedap.. bg pengemar masam la.. hehehe..

    tp ramai sebut buah namnam lagi..

    BalasPadam
  5. cicah dengan kuah rojak ye... Nanti ade peluang TK try!

    BalasPadam
  6. oh nooo. gelinya tgk karipap puru...

    BalasPadam
  7. euww... mcm geli je nk mkn..hehe =='

    BalasPadam
  8. suka makan buah ni.sy paggil nam nam

    BalasPadam
  9. Muhammad Burn >> Karipap puru tu unik tau... x lah jumpa kat tempat lain tu...

    sakurasue >> tapi ramai cakap buah tu sedap... jadi kena try la dulu... jgn tgk rupa je...

    KuNanGKuNanG >> hehe~ awak pun kata sedap... memang TK pun nak cuba la nnt...

    BalasPadam
  10. As salam TK,
    Gambar buah katak puru yg paling ats tu drp blog saya. Pkk tu saya yg tnm.

    BalasPadam
  11. @ Adry@Daun
    Oh, maafkan saya soal gambar buah katak puru itu... Sebenarnya saya terus copy dari Google je. Kalau awak tidak izinkan, saya akan remove gambar itu dari blog saya.

    BalasPadam
  12. eh cendol dulu kan mase first time nampak buah ni terkejut sgt!!rase geli tak lalu nak mkn dia.dah la name pun katak puru.haha pastu try je.dah try rase eh ok jugak.

    BalasPadam
  13. @ Cendol
    sampai sekarang pun TK masih tak dapat lagi nak rasa... huhu~ teringin nk cuba...

    BalasPadam

Jangan malu-malu untuk tinggalkan komen dan jejak ya! Nanti Cik TK blogwalking ke blog korang pula!