(   ̄)y―oo0O0O〇○**

Saturday, 7 July 2012

MAYONNAISE + SERBUK KARI = ???

Assalamualaikum dan salam sejahtera...
Pada suatu pagi yang indah ketika ibubapa TK keluar bermain badminton, ketika adik lelaki pertama TK masih lena dibuai mimpi, ketika adik lelaki bongsu TK baru berangkat ke sekolah, TK berada di dapur menjalankan suatu eksperimentasi makanan...

Pagi itu, adalah menjadi tugas TK untuk menyiapkan sarapan... Maka TK pun berada di dapur memerhatikan sekeliling... Memerhatikan bahan-bahan yang menarik perhatian TK untuk mula memasak. Akhirnya tangan TK menggapai tepung gandum yang berada di dalam almari, dan TK membuat keputusan untuk membuat cucur.

TK mula mengambil segala bahan yang TK perlukan; bawang, cili, sedikit daun kunyit, kentang, telur, ikan bilis dan bahan yang paling adik TK tak suka, iaitu sayur! Lalu TK blenderkan saja semuanya. Kemudian digaul dengan air dan tepung, dan digoreng.Sesudah itu, TK pun mengambil sos cili dan mayonnaise. Ketika itu entah mengapa TK terasa hendak mengambil serbuk kari. Maka TK rasa ingin melakukan satu eksperimentasi di mana TK ingin mencampurkan serbuk kari itu dengan mayonnaise, dan akan dijadikan seperti sos cicah untuk cucur itu.Hasilnya... Emmm..... SEDAP!!! Dah pernah orang buat ke ek? TK pun tak tahu entah mana datang idea ni, TK ikut gerak hati je ni... Korang pun boleh cuba buat. Sedap juga rasanya tau!

4 comments:

Cik Aien said...

cm ne eyh rasa nye???takut nk cuba buat..hehehe..

TK said...

@Cik Aien
ia mngkin bergantung pd citarasa masing2... bg TK dan klrga, ianya sedap! awak boleh cuba buat sikit2 dulu.

Anonymous said...

rasa spicy ek..sedap2... dalam iklan mayonis pn ada bg tips camni gak....

TK said...

yup, ada rasa spicy sikit... eh? ada dalam iklan mayonis ek? hmm... baru tau...