(   ̄)y―oo0O0O〇○**

Saturday, 13 August 2011

KASUT TUMIT TINGGI…?

Okay, entri kali ini ditujukan khas untuk mereka-mereka yang suka memakai kasut bertumit tinggi. Untuk kaum perempuan la tu maksudnya kan… Lelaki tak main kasut tumit tinggi-tinggi macam ni… Ke ada lelaki yang nak cuba pakai? Hehe~


TK perhatikan ramai yang memakai kasut bertumit tinggi, tidak kiralah apa jenis pun sama ada yang biasa atau wedges atau apa jenis sekalipun… Memang TK akui, memakai kasut seperti ini memang tampak lebih cantik, elegan, dan berstyle. Malah TK sendiri pun pernah cuba. TK akui, memang kelihatan cantik dan bergaya.

Tetapi pemakaian kasut tumit tinggi boleh menyebabkan kaki TK lenguh-lenguh, sakit-sakit, bahkan boleh sampai melecet… Kadang-kadang tu boleh sampai sakit pinggang. Agak menyeksakan kalau pakai waktu nak pergi shopping dan jalan-jalan… Korang yang berkasut tinggi ini tidak merasakan hal yang samakah?


Masalah seperti ini menyebabkan TK lebih selesa memakai kasut bertumit rata. Lebih selesa kerana TK ni selalu berjalan jauh, dan lagi selesa memakai kasut Converse. Hehe~
Sekadar gambar hiasan. Sumber: SINI
Baru-baru ni TK terbaca sesuatu mengenai bahaya penggunaan kasut tumit tinggi. Menurut apa yang TK baca, ianya boleh menyebabkan masalah-masalah seperti:
  • Menjejaskan kesuburan
  • Menjejaskan organ dalaman
  • Punca rambut gugur
  • Sakit leher, bahu, lutut, sendi, dan tulang belakang
  • Gangguan haid, dan banyak lagi (rujuk gambar di bawah)

Klik untuk tumbesaran...
Jadi, lepas ni TK rasa TK tak pakai kasut tumit tinggi dah… Mungkin kalau setakat nak bergambar okay la kot… Hehe~

p/s: 

Macam best je pakai ni... Ops..! Baru tadi kata tak nak pakai kasut tinggi dah~


Sumber dan maklumat tambahan:

26 comments:

Bui Junaidi said...

bui pun pernah buat entri pasal ni dulu..tp mmg betullah pakai kasut tinggi ni tak baik utk kesihatan..dulu bui suka gak pakai,tp sll sakit tulang punggung..sekarang pakai selipar ajer..takpun sandal

Jo Qusary said...

Sebenarnya sejarah kasut tinggi bermula sebagai kasut lelaki sejak kurun ke-17. Trend kasut tinggi utk perempuan bermula pd kurun awal ke-19 apabila wanita mula bekerja di luar spt lelaki.

Kasut tinggi kalau pandai cari yg tapak depan dia tinggi dan tebal, tak akan rasa lenguh bila dipakai lama2.

ILA HonEyBuNNy said...

aaahh..

memang bahaya gak kalau pakai kasut tgi lama2 kan..

tulang belakang kita da efek...

azlia mj said...

oh memang siksa gila pakai heels..
samelah kite..rather pakai flat o sneakers..
time ade dinner je pakai..
tu pun lepas 3 4 jam da merungut sakit kaki..
hahah

Cik Kasut said...

suka giler pakai high heel nie....tp bila pakai jer raa cam tinggi bebenor ler plak sbb kengkawan semuanyer rendang2 jer....hahahah...klu macam tu pakai jer kasut selipar...lebih selamat :)

TK said...

@ Bui Junaidi
sama la kita... pakai selipar, sandal, ngan kasut tapak rata je...

@ Jo Qusary
Oh... rupanya dulu lelaki pun pakai ek~

@ ILA HonEyBuNNy
aah... betul tu

@ azlia mj
sekarang ni kalau TK nak pakai kasut bertumit TK tak pakai yang tinggi2 da..

@ Cik Kasut
memang best jugak sbb rse tinggi je kan~

azlia mj said...

lahh..knape ?
sakit kaki jugak ?
;))

TK said...

@ azlia mj
sebab dulu bila pakai selalu sakit kaki... pastu time nak beli kasut, cari yang tumit rendah je... sbb tu dah tak pakai yang tinggi2 dah~ hehe

♥♥ arabella ♥♥ said...

xsuke pkai heels..penat jln jauh..hehe=)

TK said...

@ arabella
betu betul betul!

AzahraGamalAbdulNasir said...

info yg menari..tp memg betol pun..byk effectnye..pakai sekali sekala bley..thanks ea..

Bella said...

hehehe... saya memang dari dulu tak minat kasut tumit tinggi...

CikMiMiey said...

fulamakkkk , tinggi tuh ! takot nak pakai tinggi2 sgt nanti terpeleot ! hak3

TK said...

@ AzahraGamalAbdulNasir
pakai skali skala je...

@ Bella
bagusla tu... =)

@ CikMimiey
Kahkah...! mmg kne hati2 pakai ni... salah langkah, jatuh, malu~

alif haris said...

pakai selipar jamban je :D

TK said...

@ alif haris
selipar jamban??? oh no!!!

ieda said...

sharing yg menarik ..
akak dah lama x pakai kasut tinggi , skrg suke pakai wedges :)

Syarafi[skyforce331] said...

terompah..hehe :P

Ini Kisah Tia said...

gile memang sakit ah bertumit untuk jalan jauh .. Tia dah serik . pakai kasut rata sudah :)

TK said...

@ ieda
Oh, skrg ni mmg ramai kan yang suka pakai wedges... :)

@ Syarafi[skyforce331]
bila awak sebut terompah, TK teringat pada terompah jepun (Geta) yang TK teringin nak cuba sejak dulu... Nanti maybe TK akan buat satu entri pasal Geta ni... (Kalau rajin... hehe~)

@ Ini Kisah Tia
betul tu.. sama la kita... pakai yang rata je...

Pn. Sheila said...

wahh... nice info... mohon share boley... hehe

TK said...

silakan...

cik Beskod said...

heels xpernah lagi pakai sampai berjam2 huhu untuk try2 beberapa minit pernah la hehehe.. skrg pakai wedges huhuhu.. tapi semakin berminat ngan heels pulak sekarang ye la org kata nak tingkatkan konfident huhu..

TK said...

0o0o0... TK pernah dah pakai berjam-jam, memang dahsyat giler... betul ke pakai heels ni boleh tingkatkan konfident? hurm...

sergeant keroro said...

hehe, alien memang tak pakai. :P

TK said...

nama pun alien, memangla tak pakai... hhehe~