Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Sebagai peminat masakan pasta, kadangkala pasti stress bila hidangkan asing dengan kuah, mee pasta itu melekat antara satu sama lain. Oh, Cik TK selalu hidangkan mee dan kuah asing. Contohnya spagetti carbonara. Sebabnya senang orang dirumah nak kaut sebanyak mana mee dan kuah ikut citarasa masing-masing.
Cik TK biasanya rebus pasta guna sedikit garam. Kemudian tunggu air menggelegak dulu baru masukkan mee pastanya. Satu lagi, jangan patah-patahkan mee pasta tu ya.
Kemudian setelah masak bila angkat, Cik TK lalukan bawah air dan toskan. Kemudian letak sedikit minyak (biasanya minyak zaitun) dan gaul rata. Sebabnya Cik TK lalukan bawah air tadi tu biasanya sebab Cik TK biasanya tak terus makan. Lepas masak (spesis masak awal) tu tunggu semua orang ada baru makan sama-sama.
Sekiranya untuk makan terus, tak lalukan bawah air pun tak apa. Lepas angkat terus toskan dan boleh terus guna.
Kalau ada lebih pula, cara simpannya ialah gaulkan dengan sedikit minyak zaitun supaya tidak melekat dan simpan dalam peti sejuk. Kalau awal-awal lagi sudah gaul dengan minyak zaitun, tidak perlu letak minyak lagi dan boleh simpan dalam peti sejuk untuk kegunaan akan datang.
14 Ulasan
ammi pun lalukan bawah air gak utk matikan proses memasak dia tu.
BalasPadamCik TK pun.. sebabnya bila tak buat macam tu, dia suka melekat
Padammemang kene boh minyak baru tak melekat.... kalau melekat aduh tensin
BalasPadamkan... tak best bila serve
PadamAi masukkan terus minyak masa nak rebus tu.
BalasPadamCik TK pun ada buat, tapi still melekat lepas biar lama
PadamStress oooo kalau spaghetti melekat. Saya bubuh minyak dalam periuk time rebus spaghetti tu.
BalasPadamCik TK pun, tapi kadang2 masih melekat la Amie.. huhu.. stress dibuatnya
Padamooo mcm tu..tq cik TK atas tips ni..ya
BalasPadamSama2 shida!
Padamtips ni mmg bergunaa!! sbb mine always melekat
BalasPadamboleh amalkan ni atie
Padamyg gaul dgn minyak tu mmg selalu buat. even celur mi kuning pun sy buat jg...
BalasPadamMee kuning juga ye.. ooo boleh buat juga nanti ni...
PadamJangan malu-malu untuk tinggalkan komen dan jejak ya! Nanti Cik TK blogwalking ke blog korang pula!