400gm daging
ayam (dipotong kecil)
½ sudu teh garam
30gm gula
lidi sate
3 sudu besar
minyak
1 btg serai (dititik
– untuk merenjis sate)
Bahan dikisar:-
4 ulas bawang
merah
2 cm kunyit
hidup
2 biji buah
keras
1 cm lengkuas
1 sudu teh ketumbar
(disangrai)
½ sudu teh jintan manis (disangrai)
½ sudu teh jintan putih (disangrai)
2 sudu besar air
asam jawa
4 sudu besar
santan
1 batang serai
Cara-cara:-
- Perap ayam dengan bahan kisar, garam dan gula selama beberapa jam.
- Cucuk ayam pada lidi sate.
- Lebihan bahan perap tadi digaul dgn 3 sudu minyak tadi dan renjis gunakan serai yg ditik semasa membakar sate.
- Bakar hingga masak.
- Sedia dihidang dengan nasi himpit dan kuah kacang (Cik TK tak guna kuah kacang).
4 Ulasan
yumyum :)
BalasPadamsinggah sambil follow sini :) #412
BalasPadamhmmm sedapnyaa... berliurr dahhh... hhuhu
BalasPadam@sha, @amyma: terima kasih sudi follow... =) bila ada masa, cubalah resepi ni..
BalasPadamJangan malu-malu untuk tinggalkan komen dan jejak ya! Nanti Cik TK blogwalking ke blog korang pula!