Assalamualaikum dan salam sejahtera...
Akibat mengalami sindrom kebosanan melihat nasi dan lauk setiap hari untuk berbuka dan sahur, tiba-tiba je terfikir nak makan roti jala untuk berbuka.Saja je buat roti jala untuk berbuka semalam. Jadi, untuk entri kali ni Cik TK nak kongsi resepi roti jala dengan korang semua.
Bahan-bahan:
- 300 gram tepung gandum (diayak)
- 1 biji telur
- Sedikit garam (TK letak kira-kira 1/5 sudu makan)
- 1 sudu minyak masak
- Sedikit serbuk kunyit
- Air secukupnya
Cara membuatnya:
- Kesemua bahan di-blend-kan. Kuantiti air yang digunakan tu bergantung pada kepekatan adunan. Kalau terpekat sangat nanti tambah lagi air. Kalau tercair sangat tambah tepung sikit lagi. (Kena pandai2 adjust)
- Biarkan adunan sekejap (dalam 15 minit).
- Panaskan non-stick pan.
- Isikan adunan ke dalam acuan roti jala dan pusingkan acuan di atas non-stick pan tadi dalam bentuk bulatan antara 7-10 cm. (Jangan pusingkan di tempat yang sama banyak kali, nanti roti jala jadi tebal) Biarkan masak. (Jangan sampai jadi perang pula)
- Lipat dan gulung roti jala itu. Ulang langkah no. 4 sampai adunan habis.
- Sedia dihidang. Sedap dimakan dengan kuah kari.
-Selamat Mencuba!-
**Oh ya! Kalau inginkan sedikit kelainan, boleh cuba roti jala berwarna. Hehe~ cuma perlu gantikan serbuk kunyit tu dengan pewarna saja pada adunan tadi.
7 Ulasan
syok nya roti jala warna-warni..muehehe
BalasPadam@ Bella Nabilah
BalasPadamhehe~ best kan...? baru ada kelainan sikit..
sgt suka mam roti jala..cntk wna warni
BalasPadam@ elyna mirsada
BalasPadamnanti awak boleh cuba buat sendiri... try buat yang berwarna warni pun boleh...
datang follow sini...thanks singgah my blog..
BalasPadammenarik nya colorful hehe
BalasPadamSalam
BalasPadamJangan malu-malu untuk tinggalkan komen dan jejak ya! Nanti Cik TK blogwalking ke blog korang pula!