(   ̄)y―oo0O0O〇○**

Thursday, 14 July 2011

RESUME? ARGH!!! TENSIONNYA!!!


Seperti mana yang pernah TK nyatakan pada entri-entri yang lalu, TK ada nyatakan bahawa TK sibuk mencari tempat untuk menjalankan Latihan Industri, bukan…? Dan TK baru saja dapat tahu bahawa rupanya kena emailkan bukan sahaja maklumat syarikat yang dikehendaki kepada penyelaras jurusan TK, malah RESUME sekali!!! Dan mesti hantar segera…!!! ASAP!!! Aduh~ bagaikan sebiji penumbuk hinggap dimuka!

Untuk pengetahuan korang semua, TK belum pernah lagi buat resume… Jadi TK sekarang ni sedang cuba taip resume TK berpandukan contoh-contoh resume yang ada di internet. Dan pastinya, TK rasa sungguh tertekan sekarang! Sebab TK sendiri pun tak pasti apa yang patut atau tak patut TK letak dalam resume tu! Tu la! Dulu time sekolah tak aktif! Dah tak tahu apa yang nak disumbat dalam resume tu sekarang! Dan contoh-contoh resume kat internet ni sungguh mengelirukan! Ada yang guna format macam ni, ada yang guna format macam tu, tak tahu format mana nak ikut ni… huhu~  

p/s:
Dan satu lagi yang TK geramkan sangat ni, talian internet TK ni dah jadi sangat, sangat ‘laju’ kebelakangan ni… se‘laju’ siput… Jadi harap maaf ya jika TK tak sempat nak lawat blog kawan-kawan semua, balas komen, update, dan sebagainya, ya…  

20 comments:

Jo Qusary said...

Resume just letak benda2 yg penting spt latarbelakang akademik, pengalaman kerja, kebolehan atau bakat yg mampu menyumbang kpd kehendak kerja yg diminta, pencapaian dan sertakan dgn salinan sijil... selalunya itu je yg majikan nak tgk... yg lain2 tak perlu.

TK said...

Jo Qusary >> oh, macam tu... terima kasih!

norsharmila said...

sy next year praktikal. noob jgk psl resume.. hihi. gdluck TK :)

TK said...

norsharmila >> TK practical awal tahun depan, tp lecturer nak uruskan awal2... thanks ya! awak pun, gud luck juga practikal tahun depan...!

mumui said...

buat baik2 resume tu... =)

TK said...

mumui >> ok!

Sunah Sakura said...

ikutla format kampus TK... yang penting jangan banyak sangat muka surat... 1-2 cukup la... :)

TK said...

Sunah Sakura >> 1-2 muka surat je? hmm... maksudnya kne wat se-simple yang boleh la tu kan...

.izzati liyana. said...

actually resume ni memang banyak format. so,depend on kita lah.bagi orang senang baca.senang nampak kelebihan kita. actually sy xde experience pon, tp penah dgr talk psl ni kan. so, goodluck! :)

TK said...

izzati liyana >> ok, thanks

alif haris said...

semoga resume tu siap gn jayanya :)

takpe .. siapkan yg penting dulu ^^

[sutera kasih] said...

cuba tanya penyelia TK..sbb resume ni byk format..

TK said...

alif haris >> resume sudah siap! seronoknya!!!

[sutera kasih] >> betul tu... byk format... tu yang buat TK konfius tu...

Ibnushukran said...

goreng je buat resume tu TK, ada rezeki dapt la tu.. haha

Redbloodsnow said...

hehe...senang sebenarnya actually buat resume ni taw TK. just senaraikan aje ur background aktivities.

klo aktivit time sekolah dulu..its a bonus taw..hehe.

TK said...

ibnushukran >> insyaAllah... harap2 diterima buat praktikal kat tmpt yg diminta...

redbloodsnow >> yup... makin aktif kat sekolah ngan U ni, makin banyak la bende yang boleh diisi...

izfanora said...

rileks.. kalau tak tension skrg, akan dtg tension juga.. :)

just short n nice.. jgn terlalu pnjg lebar. max 3 page dah ok.. :)

mykhalis said...

gud luck

alif haris said...

ouh da siap ye tahniah ! haha :D

TK said...

izfanora >> betul2x... cepat atau lambat, kena wat gak kan...

mykhalis >> thanks!

alif haris >> yep! da siap! leganya!!! thanks!