Selasa, 29 Jun 2021

LIRIK: LEE SUN HEE - FOX RAIN

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Pernah tak layan drama Korea "My Girlfriend is a Gumiho"? Bukanlah drama baru, dah lama dah. Drama ni tahun 2010. Lebih 10 tahun lepas dah tu. Best drama ni. Sampaikan ulang balik tengok pun tak bosan. Masih rasa best! Kalau nak tahu, drama ini adalah salah satu drama yang Cik TK layan masa mula layan drama Korea. Pengaruh rakan-rakan se-asrama la dulu ni. Baru-baru ni saja Cik TK layan balik. Lepas tu lagu tema drama ni dok melekat pula dalam kepala ni. Jadi, saja la Cik TK nak share dengan korang lagu ni. Kot kot ada yang rindu dan nak mengimbau kenangan lama. (Kalau tidak dapat buka video, sila tukar ke webview version)

Nota: Cik TK ada letak sekali version easy korean, sebab Cik TK ni sendiri pun berbelit lidah nak sebut bahasa korea. Tekan sahaja easy korean version ya.



Fox Rain
by: Lee Sun Hee

[Tekan sini untuk Easy Korean Version]


Sarangeul ajik nan mollaseo
Deoneun gakkai motgayo
Geunde wae jakkuman motnan nae simjangeun
Dugeungeorinayo

Nan dangsini jakkuman barphyeoseo
Geunyang gal sudo eomneyo
Irueojil su do eomneun i sarange
Nae mami neomu apayo

Haruga gago bami omyeon
Nan ontong dangsin saenggakppunijyo
Hansimseureopgo babo gateun nal
Eotteoke haeya joheulkkayo

Maeumi sarangeul ttareuni
Naega mwol hal su innayo
Irueojil sudo eomneun i sarange
Nae mami neomu apayo

Dubirubiruraffa
Dubirubiruraffa
Dubirubiru dubirubiru
Dubirubiruraffa

Dubirubiruraffa
Dubirubiruraffa
Dubirubiru dubirubiru

Haruga gago bami omyeon
Nan ontong dangsin saenggakppunijyo
Hansimseureopgo babo gateun nal
Eotteoke haeya hanayo

Nae apeumi mudyeojyeo beoril nari
Eonjejjeum naege ogin halkkayo
Hansimseureopgo babo gateun nal
Eotteokhae haran maringayo

Dalbichi neomuna johaseo
Geunyang gal suga eomneyo
Dangsin gyeote jamsi nuwo isseulgeyo
Jamsiman aju jamsiman

Dubirubiruraffa
Dubirubiruraffa
Dubirubiru dubirubiru
Dubirubiruraffa


Rujukan lirik: 1, 2


Baca Selanjutnya ...

Sabtu, 26 Jun 2021

BUAT EKOR KUCING GUNA POMPOM MAKER

Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Apa khabar hujung minggu korang semua? Hari itu dalam entri mengenai mengisi masa lapang Cik TK ada mentioned yang Cik TK terpengaruh dengan Pinterest. Kali ini Cik TK terpengaruh lagi. Tapi bukan dengan Pinterest, kali ini dari Youtube pula. Terpengaruh apa pula kali ini? Buat ekor kucing. Guna pompom maker. Guna benang kait. Nak tahu caranya? Boleh refer video di bawah ini dulu (boleh tukar kepada webage view jika video tidak kelihatan).


APABILA CIK TK PULA BERAKSI


Sepertimana dalam video berkenaan, Cik TK sediakan dua warna, satu coklat gelap (CG) dan warna coklat terang (CT) Kemudian sediakan juga pompom maker, dawai (tiada dawai seperti dalam video maka guna dawai apa je ada asalkan lembut). Tidak lupa juga kepada gunting dan pistol gam lilin (hot glue gun).

Menggunakan pompom maker, gulungkan secara rata pada kedua-dua belah seperti berikut (jangan lupa gunting dan ikat sebelum tanggalkan pompom maker): CG 80kali (1 unit); CT 25kali dan CG 55kali (4 unit); CT 40kali dan CG 40kali (3 unit); CT 55kali dan CG 25kali (4 unit); CT 80kali (1 unit). Oh ya, ni Cik TK dah siap susun ikut turutan ya!
Mengikut susunan, cucukkan dawai di bahagian tengah pompom. Gamkan antara pompom berkenaan menggunakan gam lilin. Berhati-hati ketika melakukan proses ini kerana hujung pistol gam lilin itu panas. Kunci atau matikan salah satu hujung dawai berkenaan.
Pada ketika ini, ekor kucing itu akan kelihatan bersepah dan berserabut bulunya, maka dikemaskan dengan menggunting benang-benang lebihan pada ekor kucing ini. Hati-hati ketika menggunting ya. Akhir sekali pada hujung satu lagi boleh la digulung untuk digantungkan besi keychain dan sebagainya.
Serius tak rasa macam kucing pula hasil coraknya
Bila tengok ekor tu, Cik TK tak rasa ianya macam ekor kucing biasa. Rasa macam jadi rimau dahan. Eh, ke macam cheetah? Entah la, tapi lepas itu Cik TK saja google pasal spesis-spesis kucing, nampak hasilnya macam ekor kucing bengal pun ada.
Hasil carian dilaman carian Google



Baca Selanjutnya ...

Jumaat, 25 Jun 2021

SEGMEN : JOM REFRESH BLOGLIST

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Hari ini Cik TK nak join segmen dari rakan kita kak Nieza. Kak Nieza sedang mencari bloglist baru dan kalau nak tahu, bulan ini adalah bulan birthday kak Nieza! 

Selamat Hari Jadi kak Nieza!!!

Untuk turut serta memeriahkan segmen ini, seperti biasa klik sahaja banner di bawah ini laju-laju!



Baca Selanjutnya ...

Khamis, 24 Jun 2021

RANDOM: MENGISI MASA LAPANG DENGAN???

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Apa khabar semua? Random kali ini bukan pasal makanan! Hari ini Cik TK nak kongsi beberapa kisah random yang lain dari kebiasaan Cik TK iaitu Seni. Eh ini kategori Seni ke? Tak apalah, kita layan saja bebelan Cik TK kali ini. Mana tahu entri kali ini bermanfaat dan berguna untuk sesiapa...

STIKER DARI LEBIHAN STIKER


"Gunakan sampai dah tak dapat digunakan lagi". Kadang Cik TK ada tabiat macam itu. Barang-barang digunakan sampai betul-betul habis atau rosak baru buang. Rosak sikit pun macam... "boleh pakai lagi ni...". Cuba bayangkan, tali beg putus selagi boleh jahit ia dijahit. Purse koyak selagi boleh pakai lagi Cik TK pakai. Sampaikan kertas, pun selagi boleh pakai tu simpan. Tapi sebenarya bukan untuk semua jenis barang. Ianya jenis barang yang dirasakan selagi boleh guna tu, guna.

Yang Cik TK nak jadikan cerita kali ini, pasal kertas stiker. Secara kebiasaannya, kertas stiker ni ada bahagian lebih-lebih tu kan selepas kita dah cabut stikernya. Kebetulan lebihan ini kali ini warna putih, maka ambil pen terus main lukis-lukis dan gunting. Kemudian boleh la ianya digunakan di mana-mana. 

Sebagai contoh, di sini Cik TK lukis tumbuhan dan siput. Tak la besar sangat hasilnya, tapi comel je Cik TK rasa.
Lebihan-lebihan seperti ini maksud Cik TK tu. Kiranya gunakan barang semaksima mungkin.

Mungkin ada yang berfikir apa kegunaan ini sebenarnya. Cik TK gunakan stiker ini untuk dilekatkan dalam bullet journal Cik TK. Tapi, nama je la bullet journal. Dalam tu bertampal-tampal dan jadi bullet-junk journal hybrid sudah. Contohnya seperti di bawah ini.
Semuanya hitam putih sebab bulan ni buat tema monokrom. Maka Cik TK buat hitam, putih dan kelabu sahaja.

MENCUBA ZENTANGLE


Sebenarnya, masa BBW (Big Bad Wolf) sebelum ini banyak-banyak bulan lalu Cik TK ada beli satu buku berkenaan belajar membuat tangle. Pernah Cik TK kongsi dalam entri ini. Tapi seperti biasa, buku yang Cik TK beli ni biasanya akan duduk diam dalam plastiknya beberapa bulan sebelum Cik TK buka untuk baca. Apa punya perangai entah ni... 😅

Jadi beberapa hari lepas baru Cik TK buka dan cuba buat tangle ini. Nampak sangat tak berapa menjadi kan... Cik TK pun actually tak tahu apa Cik TK buat, mungkin sebab tak berapa faham dan kurangnya imaginasi. Apapun, Cik TK masi akan cuba lagi, sebab banyak corak yang boleh dicuba didalam buku ini.

Semasa buat ini, konsentrasi agak terganggu maka kalau perhatikan betul-betul ada corak yang agak lari
Sama juga kisahnya seperti gambar pertama. Ada corak yang agak lari kerana kurangnya fokus. 'Easily distracted' masa tu bak kata orang putih.

AWAN YANG TAK BERADA DI LANGIT


Terpengaruh dengan Pinterest (lebih tepatnya boleh rujuk pin ini), maka tercuba buat ini dan bagi Dhia (anak buah Cik TK) main dengan hasilnya. Kira macam plushie versi kertas (tutorial sebenar guna tisu, tapi Cik TK guna kertas maka jadi hasilnya keras sikit berbanding dari dalam video di Pinterest), bahkan isi di dalamnya pun sebenarnya serpihan kertas dan span. Kitar semula dan guna semula apa yang boleh. Dah beberapa minggu item ini masih ada dengan Dhia. "Tengok ni Dhia, awan comel datang!!!".

Saja-saja cuba dan terhasillah ini. Tadaaaaa!



Baca Selanjutnya ...

Rabu, 23 Jun 2021

Segmen Blogwalking Dan Pencarian Bloglist

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Hari ini Cik TK nak join segmen dari rakan kita Ain, pemilik Blogbabyshambles. Ain sedang mencari 10 blog untuk bloglistnya. Jom kita ramai-ramai memeriahkan segmen ni! Untuk turut serta seperti biasa klik sahaja banner di bawah.

Baca Selanjutnya ...

WW 2021/23: DAPAT JUGA LAYAN!

Assalamualaikum dan salam sejahtera.


Lama tunggu movie ni release.

Hari tu kat Jepun tayang bulan 4.

Kalau korang nak layan movie ni boleh layan di Netflix.

Tajuknya 'Rurouni Kenshin: The Final'.

Lakonan dan aksi yang memang padu!

Tak sabar tunggu 'Rurouni Kenshin: The Beginning' pula (baru lagi tayang di Jepun). 


Baca Selanjutnya ...

Sabtu, 19 Jun 2021

RANDOM: IT'S ALL ABOUT FOOD, AGAIN.

Assalamulaikum dan salam sejahtera.

Pejam celik pejam celik sudah tiba hujung minggu, hari di mana kita spend time, luangkan masa bersama dirumah. Setelah kita semua sibuk dengan pembelajaran dan bekerja secara online, hujung minggu ini adalah masa untuk kita 'bermain'. Apa la Cik TK mengarut dari tadi ni? Sebenarnya Cik TK tiada idea nak taip apa ni, tapi rasa nak menaip. Macam mana tu? Maka skrol gambar-gambar di galeri untuk dijadikan cerita. Lama juga rasanya Cik TK tak buat entri random ni kan? 


CORNFLAKES DAN CHOCOLATE FLAKES


Sepertimana tajuknya, dua-dua ini flakes. Bezanya corn (jagung) dan satu lagi tu coklat. Biasanya cornflakes ini dimakan ketika sarapan untuk memulakan hari. Juga boleh digunakan untuk pelbagai menu hidangan seperti cornflakes madu (kuih raya), cornflakes salted egg (untuk kudapan) dn sebagainya. Untuk kali ini Cik TK makan cornflakes ini bersama chocolate flakes dan susu sebagai sarapan. Nyummy!
Cornflakes dan chocolate flakes bersama susu.

FRENCH FRIES DAN SOS KEJU


Pada suatu petang, Cik TK tak makan tengah hari lagi. Bukan sebab diet, tapi memang tak lapar lagi masa itu. Dah petang sikit baru terasa lapar dan baru ke dapur mencari sesuatu untuk dimakan. Walaupun ada nasi, Cik TK tak rasa nak makan nasi pada masa itu. Buka peti sejuk, ternampak fries laju je pergi goreng. Lepas tu mengada pula tak nak makan dengan sos cili, pergi pula buat sos keju. Alang-alang dah menggoreng kentang ni, lebihkan saja untuk ramai-ramai makan. 
Tadaaa! Rasa macam makan sos keju ala-ala KFC pula.

SPAGETTI CARBONARA WITH MINCED CHICKEN


Kali pertama pula Cik TK letak ayam kisar dalam spagetti karbonara. Nice juga. Sebenarnya Cik TK asingkan ayam kisar ini untuk kegunaan lain. Nak masukkan sebagai inti popia sebenarnya. Kalau bukan untuk popia pun, nak masukkan dalam nasi goreng atau mi goreng. Tapi entah macam mana Cik TK guna untuk hidangan ini. Kalau untuk spagetti bolognese, letak daging kisar pula sangat sesuai (pada pendapat Cik TK la...).
Inilah rupanya. Ada ayam kisar, sosej dan shitake kegemaran Cik TK.

LAUK DINNER SIMPLE TAPI NYUMMY!!!


Kadang kala, lauk yang digunakan untuk dijamah bersama nasi tak perlu terlalu rumit untuk difikirkan. Beberapa hari lalu, untuk makan malam kami masak ikan goreng kunyit, telur mata kicap dan sayur campur. Macam ini sahaja pun sangat nikmat bersama nasi panas. Alhamdulillah... Nyummy!
Untuk membuat telur mata kicap ini  mudah sahaja. Tumis bawang dan cili, letak kicap. Cik TK campurkan kicap lemak masin dan kicap manis, kemudian siap tuang ke pinggan berisi telur mata.
Untuk membuat ikan ini pun senang sahaja. Kelar ikan, lumurkan sedikit garam, serbuk kunyit dan cuka. Biarkan seketika dan goreng.
Sayur campur ini pula Cik TK main sumbat apa yang Cik TK jumpa dalam peti sejuk. Ada lobak merah, kubis dan brokoli. Caranya tumis bawang merah dan cili, kemudian masukkan semua sayur dan air. Perasakan dengan garam dan lada sulah. 

MENGAMUK DENGAN TAUHU?


Seperti mana dalam gambar di bawah, kali ini makan lauk bukan dengan nasi putih, tapi dengan nasi kuning. Buat macam nasi ayam sebenarnya. Saja tukar selera asyik tengok nasi wana putih. Hehe... Layan pula dengan lauk gulai daging, telur mata dan tauhu goreng tepung. Tauhu tu watak utamanya. Sebab yang makan tauhu ni tak ramai. Secara tak sengaja Cik TK termasak ia menggunung seperti ini. Kalau tengok dari sisi, tinggi juga 'gunung' tu. Bukan masalah termasak banyak sebenarnya. Cuma terkejut ia terbanyak pula, dan ada yang tanya, "Mengamuk ke masak banyak ni?". Hehe tak sengaja. Tapi kalau ia terbanyak pun, maka lepas makan malam kalau tak habis boleh layan sambil tengok tv. Lalala~

Tauhu goreng tepung. Membuatnya mudah saja. Cik TK suka rendam tauhu yang telah dipotong dalam air garam. Kemudian paling senang salutkan dalam tepung serbaguna yang telah dibancuh air dan goreng.
Baca Selanjutnya ...

Khamis, 17 Jun 2021

POSTER SEBAGAI PEMBALUT BUKU?

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Dikala waktu duduk dirumah saja ini, ketika bosan entah macam mana Cik TK terkemas buku lama sekejap. Dan terjumpa buku yang berbalut poster. Jangan terkejut, ada je orang yang balut buku dengan poster. Ini sebenarnya buku masa zaman Cik TK masa zaman study dulu. Berkurun lepas sudah.

Dulu ni Cik TK ada habit yang mana bila tak nak orang tahu buku apa yang Cik TK baca, Cik TK pergi balut buku tu pakai poster yang Cik TK dapat dari majalah. Dulu masa zaman sekolah Cik TK ni suka baca majalah Kreko. Selain manga, dalam tu banyak la info pasal anime, manga, game dan info artis Jepun. Jadi kadang-kadang ada poster sekali dalam tu. Jadi mengimbau kenangan pula. Kalau tak silap ada 5 buku yang Cik TK balut macam ni. Ni jumpa 4, satu lagi tak jumpa pula.

Inilah 4 buku berkenaan.
Korang kenal tak dari anime mana keempat-empat poster ini? Yang paling atas dan yang paling bawah rasanya ramai yang cam kan? Hehe... Dulu, bila tengok macam ini teringat dulu orang pernah tanya, "baca apa tu?" dan Cik TK jawab "Komik.". 😅 Senang je jawapan kan? Sesungguhnya isi kandungan buku ini amatlah jauh dari realiti kulit barunya. Dalamnya semua BUKAN FIKSYEN. Boleh dikatakan semuanya bacaan ilmiah. Boleh percaya tak?

Ini pandangan dari tepi, tulang buku-buku ini.

Yang berkulitkan anime Death Note ini, dalamnya adalah buku 'Teach Yourself Japanese'. Buku belajar bahasa Jepun, yang mana Cik TK pun dah lupa kewujudan buku ini. 
Yang ini mesti ramai kenal kan? One Piece! Yang berbalut One Piece ini pula dalamnya adalah buku 'Learn Chinese Through English'. Pasal dulu masa study belajar bahasa Mandarin sebagai bahasa ketiga, Cik TK beli buku ni konon nak study lebih lanjut. Tapi lepas itu plan-nya kelaut pula. 😅

Yang ini pula tak ingat dari anime mana. Dalamnya adalah tajuk yang bakal mengundang kontroversi di kalangan kawan-kawan pada zaman masa Cik TK study tu, maka Cik TK pun pergi balut buku ini.
Dan ini pula sebenarnya buku pengajian am tingkatan 6. Ada masanya sebelum ini Cik TK jadikan rujukan walaupun selepas tamat sekolah. Watak dalam poster itu pun Cik TK tak ingat watak apa.

Baca Selanjutnya ...

Isnin, 14 Jun 2021

PERTAMA KALI LETAK TUNA DALAM MASAKAN MAKARONI

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Apa khabar semua? Sudah sarapan ke tu? Jangan lupa untuk sarapan tau! Sarapan itu berfungsi untuk membekalkan tenaga kepada kita untuk memulakan hari, tidak kiralah pelajar atau yang telah bekerja, walaupun secara online dirumah. Malam tadi Cik TK pertama kali guna tuna sebagai salah satu bahan untuk masak makaroni. Cik TK guna tuna dalam minyak bunga matahari, yang dalam tin tu. 


Cik TK masak 'Macaroni Salted Egg', mengunakan resepi yang sama saja seperti yang Cik TK pernah kongsi sebelum ini, boleh rujuk semula di ENTRI INI. Cuma isinya Cik TK guna tuna, bebola ketam dan cendawan shiitake (Cik TK dan cendawan shiitake sukar untuk dipisahkan). Hasilnya jadilah seperti di bawah. 

Makaroni ini direbus bersama air dan garam. Pastikan periuk cukup besar dan kuantiti air cukup banyak untuk menampung tumbesaran makaroni berkenaan.
Makan masa juga rebus makaroni tu. Jadi sambil-sambil itu, tumis bawang holland bersama cili dan juga tuna. Nanti bila makaroni tu dah masak, angkat dan tos ya! Asingkan dulu.
Kali ini simple saja. Selain tuna, Cik TK masukkan sekali shiitake dan juga bebola ketam.
Untuk kali ini, Cik TK gunakan bancuhan susu tepung bersama serbuk salted egg untuk memberikan lebih rasa lemak. Biarkan masak lama sikit sehingga kuahnya menjadi pekat sedikit.
Gaulkan makaroni tadi bersama kuah salted egg secukupnya dan tadaaaa! Jom makan!
Boleh nampak tuna hancur-hancur di situ. Rasanya? Hehe kira ok la. Sedap juga di tekak kami letak tuna dalam makaroni kami kali ini. Next time boleh buat lagi!


Baca Selanjutnya ...

Jumaat, 11 Jun 2021

RESEPI: BENDI GORENG SALUT TEPUNG, SANGAT SIMPLE

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Bendi. Korang suka makan bendi tak? Jenis masakan apa yang biasa korang buat dengan bendi ni? Cik TK jarang makan bendi, tapi bukanlah bermaksud Cik TK tak makan. Kalau ada lauk bendi atas meja makan tu Cik TK layan je. Tapi dalam banyak-banyak jenis lauk bendi, yang paling Cik TK selalu layan ialah bendi goreng salut tepung. Kalau korang perasan, ada beberapa kali Cik TK share lauk-lauk goreng tepung ni. Sebab itu antara style lauk favourite Cik TK. Korang boleh refer entri-entri lalu Cik TK di sini kalau korang berminat:


Inilah bendi goreng tepung tu. Cik TK buat jadi lauk, nak makan macam tu saja pun boleh.

Bendi goreng tepung ni antara menu yang paling mudah untuk dibuat. Dan tak semestinya juga untuk dijadikan lauk. Dibuat kudap goreng-goreng pun sedap! Bahan-bahannya simple dan cara membuatnya pun mudah. 

Bahan-bahan:

1. Bendi - potong memanjang, Cik TK potong 3 atau 4 bergantung saiznya. Kuantiti pula ikut suka nak banyak mana
2. Tepung serbaguna secukupnya
3. Air secukupnya
4. Minyak untuk menggoreng


Cara membuatnya:

1. Bancuhkan tepung serbaguna dengan air. Bancuhannya tidaklah terlalu cair dan tidak terlalu pekat.
2. Bendi yang telah dibersihkan dan dipotong, disalut dengan bancuhan tepung tadi.
3. Panaskan minyak dan goreng bendi bersalut bancuhan tepung tadi.
4. Setelah menjadi kuning keemasan, angkat dan toskan. Sedia dihidang.

Macam ini rupanya sebelum digoreng

Baca Selanjutnya ...

Khamis, 10 Jun 2021

MENCUBA KOREAN PANCAKE MIX

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Petang tadi Cik TK kebosanan. Kerja WFH dah settle. Dhia (anak buah Cik TK) pun tengah tidur. Tak tahu nak buat apa lagi. Nak layan drama dan movie macam tak ada mood pula. Lepas tu tiba-tiba terasa nak makan pula. Haha bila bosan je nak makan, nak mengunyah. Ternak lemak je kerjanya. Macam mana pula dengan korang?

Pergi dapur, nampak Noraini's Korean Pancake Mix ni. Hari tu beli masa pergi EcoShop. Oh ya, beberapa hari lepas Cik TK buat entri haul pula tiba-tiba. Pertama kali buat entri pasal shopping haul. 😅 Kalau nak baca boleh la ke entri EcoShop Haul ini. Okay sambung cerita tadi. Pergi dapur, jumpa korean pancake mix ni, baca instruction dan terus buat. Secara jujurnya, Cik TK tak tahu pun macam mana sebenarnya rasa korean pancake ni. Tapi tak apa, kita cuba saja.


Well, ini rupa packaging dia. Lupa nak snap picture instruction dia di belakang. Biasa la tu kan, kalau dah dekat dapur tu tak adanya nak pegang fon ni sangat lupa sebenarnya. Untuk isi dia terpulang masing-masing nak letak apa juga tapi Cik TK guna apa je yang Cik TK jumpa. Jadi ada Cik TK letak sikit kubis, sosej, bawang holland, cili merah dan telur. Lepas itu tambah air, bancuh dan masak.

Ni bahan-bahan yang dah bersedia nak digaul sebati dalam bancuhan tepungnya
Berkawan baiklah semua bahan di dalam ini ya
Setelah dimasak. Lupa nak snap pic semasa masaknya. Hmm.. tak tahulah betul ke tak Cik TK buat ni. Tapi tak apa. Yang penting sedap dan perut kenyang.
Tadaaa! Jadi macam ini Cik TK layan, guna mayonnaise sekali.

Actually kalau tanya pendapat Cik TK, kira okay jugalah rasanya. Tapi Cik TK rasa next time kalau buat Cik TK kena tukar atau banyakkan dan pelbagaikan lagi inti atau isi-isi dia tu supaya lagi kaya rasa dia. Sikit sangat rasanya Cik TK letak. Ada sesiapa antara korang yang dah try ke? Boleh share pengalaman korang pula dalam komen di bawah.


Baca Selanjutnya ...

LIRIK LAGU: ROSÉ - ON THE GROUND

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Apa khabar semua? Diharap semua masih bertenang duduk dirumah ya di masa lockdown ini. Dua hari lepas Cik TK tengok adik Cik TK yang study tu memulakan semester baru dengan kelas online... lagi.. Haih... Rasa kesian juga dia dah lama tak jumpa kawan-kawan, maksud Cik TK dah lama tak pergi kelas dengan kawan-kawan secara fizikal. Mesti ada antara korang yang macam itu juga. Moga bertabahla ye semua pelajar-pelajar.
 
Beberapa hari ini, entah kenapa Cik TK macam selalu terdengar lagu solo dari Rosé (ahli kumpulan Blackpink) ni. Cik TK ni ada habit bila buka satu lagu ni, kalau hati tu rasa melekat dengan lagu itu maka akan tertekan butang 'repeat' secara automatik. Lepas tu dok ulang berjuta kali la lagu tu. Salah satu lagu yang jadi mangsa itu adalah lagu 'Night Diver' nyanyian Haruma Miura. Kali ini lagu ini pula jadi mangsa. Tunggulah dia berulang berjuta kali lepas ini. 

Jadi hari ini Cik TK saja nak kongsi lirik lagu ni dengan korang semua. Cik TK tahu mesti dah ramai yang dah tahu lagu ini sebenarnya. Tapi Cik TK saja nak share, sebab lagu ini asyik terngiang-ngiang dalam kepala ni. Baiklah, tanpa bicara banyak lagi mempersilakan Rosé dengan lagunya 'On the Ground'! (Oh ya, kalau untuk lihat video sila tukar ke webpage view ya!)


On the Ground

by: Rosé

My life's been magic, seems fantastic
I used to have a hole in the wall with a mattress
Funny when you want it, suddenly you have it
You find out that your gold's just plastic

Every day, every night
I've been thinkin' back on you and I
Every day, every night

I worked my whole life
Just to get right, just to be like
"Look at me, I'm never coming down"
I worked my whole life
Just to get high, just to realize
Everything I need is on the
Everything I need is on the ground

On the ground
Everything I need is on the ground
(Nah, but they don't hear me though)
(Yeah, what goes up must come down)
(Nah, but they don't hear me though)
(You're runnin' out of time)

My world's been hectic, seems electric
But I've been waking up with your voice in my head
And I'm tryna send a message and let you know that
Every single minute I'm without you, I regret it

Every day, every night
I've been thinkin' back on you and I
Every day, every night

I worked my whole life
Just to get right, just to be like
"Look at me, I'm never coming down"
I worked my whole life
Just to get high, just to realize
Everything I need is on the
Everything I need is on the ground

On the ground
Everything I need is on the ground
(Nah, but they don't hear me though)
(Yeah, what goes up must come down)
(Nah, but they don't hear me though)
(You're runnin' out of time)

I'm way up in the clouds
And they say I've made it now
But I figured it out
Everything I need is on the ground (yeah, yeah)
Just drove by your house (just drove by your house)
So far from you now (so far from you now)
But I figured it out
Everything I need is on the
Everything I need is on the ground

On the ground
Everything I need is on the ground
(Nah, but they don't hear me though)
On the ground
(Nah, but they don't hear me though)
Everything I need is on the ground



Baca Selanjutnya ...

Rabu, 9 Jun 2021

WW 2021/21: SEKALI SEKALA LUNCH MACAM INI

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Hehe... Entri kali ini pendek saja. Nama pun Wordless Wednesday (WW) kan... Merujuk kepada gambar di bawah, inilah yang berlaku bila sekali sekala rasa nak makan menu lain selain nasi. 😁

Baca Selanjutnya ...