Ahad, 28 Februari 2021

LIRIK: EGAO NO WAKE - KAORI HIKITA

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Ingat tak dalam entri sebelum ini Cik TK ada mentioned yang Cik TK marathoning semula anime Shounen Onmyoji? Lagu tema pembukaan (opening theme  song) untuk anime ini bertajuk 'Egao no Wake' yang bermaksud 'Sebab untuk Senyum', merupakan antara lagu anime yang Cik TK tak skip, sebab pada Cik TK lagu ni best. Jadi saja la Cik TK nak kongsikan dengan kalian semua. Di bawah ada versi full version dan TV size version (sila guna webpage view ya untuk tonton videonya)

TV size version (Lirik dari tanda * ke *)

Full version


Egao no Wake
By: Kaori Hikita


*tozasareta kioku no naka no kizu ga
oto mo naku kokoro ni fureru toki ni
yasashiku hohoemu sono urami wa kodoku no namida

hateshinai tsuyosa motomete
shinjiru monotachi to nando mo kakeagare

mamoritai shinjitai egao no wake wo subete
hageshisa mo itoshisa mo zenbu uketomeru yo
nidoto sono te wo hanasanai ano hikari wo mezashite*

omoiyaru tagai no mune kasanete
yurushiai wakachiaeru omoi ni
kawaranu you ni inoritsutzukeru chikai no kotoba

osorenai kokoro motomete shinjiru yume kakage
ryoute ni dakishimete

aishitai kanjitai egao no wake wo subete
arinomama kikasete yo kokoro no sakebi sae
nidoto kono me wo sorasanai
ano hikari wo tomoshite

hateshinai tsuyosa motomete
shinjiru monotachi to nando mo kakeagare

mamoritai shinjitai egao no wake wo subete
hageshisa mo itoshisa mo zenbu uketomeru yo
aishitai kanjitai egao no wake wo subete
arinomama kikasete yo kokoro no sakebi sae
nidoto sono te wo hanasanai ano hikari wo mezashite



Baca Selanjutnya ...

Sabtu, 27 Februari 2021

DAY 13: APA ISI DALAM BEG ANDA

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Cabaran blog 15 hari

Apa khabar semua? Yeay hujung minggu datang lagi! Apa plan kalian semua? Sekarang anak buah ada dekat rumah. Maka, plan hari ini main dengan dia puas-puas. Jadi sebelum pergi main dengan dia, Cik TK sambung dulu cabaran blog hari ke-13.

Ada apa dalam beg ini sama macam apa yang orang buat dekat Youtube tu. Taip je ‘what’s in my bag?’ gitu atau ‘what’s in my car?’ macam-macam akan keluar. So, untuk Cik TK ni sebenarnya biasanya kalau keluar sekejap-sekejap tu tak bawa beg. Biasanya bawa kalau nak keluar lama la. Tapi bergantung pada lokasi dan tujuan. Kalau pergi kerja bawa beg. Kalau pergi jalan-jalan kadang bawa kadang tak. 

Jadi kalau Cik TK bawa beg, apa yang ada di dalamnya? Kebetulan semalam keluar, bawa beg kecil. So ini adalah barang-barang yang Cik TK bawa semalam. Powerbank atau charger antara yang wajib kena ada. Lagi earphone. Pun kena ada. Kalau tak bosan tu duduk lama dalam tren. Cermin mata pula ikut keadaan. Kadang bawa, kadang tak. Tak suka pakai, tapi kadangkala perlu. Make up? Sejak pakai pelitup muka/mask ini, dah jarang pakai make up. Jadi jarang bawa barang make up kecuali macam lipbalm ke macam tu. Lagi dimusim pandemik ini, mask extra, hand sanitizer dan tisu tu sentiasa dalam beg. Buku nota kecil dan pen pun jangan lupa. Kadang perlu tulis sesuatu.

Ini isi dalam beg Cik TK semalam. Ada cermin mata, earphone, hand sanitizer, powerbank, tisu, mask extra, lipstick dan buku nota.
List tadi tu kalau beg kecil, seperti dalam gambar di atas. Beg merah dekat tepi tu sebenarnya sejenis sling bag kecil, jenis yang memang Cik TK suka pakai. Kalau bawa beg besar sikit (beg galas), lagi macam-macam ada. Dah macam poket doraemon kadang-kadang. Barang-barang tadi tu, siap tambah ada minyak cap kapak, plaster, buku nota besar sikit dari yang tadi (saiz A5), buku untuk dibaca (novel atau buku ilmiah yang mana kadangkala bawa saja tapi tak baca), wet tissue, beg make up (walaupun tak berapa nak make up dan banyak spesis lipstik saja di dalamnya),  telekung, tuala wanita dan beg plastik/woven sebagai persediaan kalau kena beli barang. Oh ya, satu lagi. Sentiasa ada sudu dan garpu juga dalam beg. Sebab Cik TK selalu bawak bekal masa kerja. Jadi bawa sekali.

Eh mesti ada yang tertanya-tanya mana purse dan handphone? Dua-dua item ini sentiasa dalam poket. Melainkan pakai baju kurung atau jubah yang biasanya tiada poket (yang mana ianya jarang dipakai), baru letak dalam beg. Baiklah, Cik TK rasa sampai sini saja dulu. Jumpa lagi dalam entri cabaran akan datang! Untuk cabaran yang sebelumnya, boleh refer link yang disertakan di bawah ya!




Baca Selanjutnya ...

Jumaat, 26 Februari 2021

DAY 12: KUASA SUPERPOWER YANG ANDA INGINKAN

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Cabaran blog 15 hari

Apa khabar semua? Pagi ini Cik TK bersiaran dari dalam tren ye. Ambik tu. Dalam MRT taip entri. Hari ni dah start ke tempat kerja balik. Excited dapat keluar walaupun hanya ulang alik antara rumah dan lokasi kerja saja. Baik, sambung cabaran hari ke-12. Menarik tajuk hari ini. Mengenai SUPERPOWER! Yeay!! Baik, diingatkan ini hanyalah angan-angan yang takkan berlaku dalam dunia realiti dan imaginasi ini dipengaruhi karya-karya fiksyen sama ada bertulis atau visual. Okay Cik TK nak senaraikan 3 saja. Oh rasa macam tamak juga ya nak banyak-banyak?


Teleportasi

Kenal watak-watak dari Boboiboy ini? Kiri Klamkabot dan kanan Ochobot.
Sumber gambar di sini dan sini.

Apa itu teleportasi? Teleportasi ini macam kuasa Klamkabot dan Ochobot dalam Boboiboy yang boleh berpindah dari satu lokasi ke lokasi lain tanpa perlu melalui ruang fizikal di antaranya. Faham kan konsepnya? 

Menarik kan? Tahu tak kenapa Cik TK berminat? Sebabnya, boleh pergi ke mana saja dengan sangat mudah. Senang nak travel juga kalau ada kuasa ini. Nak bercuti ke mana, teleport je. Tiba-tiba nanti dah ada dekat Jepun, lepas tu dekat Paris, lepas tu dekat Amsterdam. Haha luar negara saja ke? Tak, dalam negara juga. Teleport tiba-tiba dari Kuala Lumpur ke Sabah atau Sarawak, atau ke Cameron Highland, Langkawi, pulau-pulau... Haha berangan itu percuma kan...? Kalau buat portal macam Doctor Strange tu pun best kan? Hehehe... Banyak sangat layan movie ni...


Telekinesis

Ini Jean Grey dari X-Men. Versi animasi.
Sumber gambar

Bayangkan kuasa Jean dalam X-Men. Itulah dia. Kebolehan untuk mengawal atau memanipulasi objek-objek dipersekitarannya tanpa perlu menyentuh objek-objek berkenaan. Maksudnya menggunakan kuasa minda. Pada Cik TK, superpower yang ini menarik sebabnya, senang nak pindahkan barang. Senang nanti nak angkat almari ke apa semua kan.. ? Selain itu Cik TK bayangkan senangnya nak ambil barang ke apa bila malas nak bangun. Haha nampak pemalas disitu. Okay tak ada lah. Actually macam ini boleh buat banyak kerja sekaligus tau. Bayangkan masak sambil kemas rumah, pakai kuasa minda. Penyapu, mop gerak sendiri kemas rumah sementara kita sedang buat kerja lain. 


Serap pengetahuan

Cik TK tak tahu apa term yang betul untuk yang ini. Menurut laman sesawang ini namanya Osmosis. Entah la. Boleh bayangkan superpower ini macam mana? Sentuh je buku, dah serap ilmu dan skill dari buku tu. Sentuh je apa-apa sumber maklumat, termasuklah dari movie ke, dari komputer, bahkan dari manusia sekalipun, terus dah tahu sebab dah serap semua. Best kan? Macam ini, senang belajar bahasa, belajar masak, martial arts, muzik dan sebagainya. Seronoknya macam tu. 

Apapun, semua itu hanyalah angan-angan fantasi semata-mata. Baiklah, Cik TK rasa sampai sini saja dulu. Jumpa lagi dalam entri cabaran akan datang! Untuk cabaran yang sebelumnya, boleh refer link yang disertakan di bawah ya!



Baca Selanjutnya ...

Khamis, 25 Februari 2021

DAY 11: GENRE BUKU KEGEMARAN ANDA

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Cabaran blog 15 hari

Apa khabar semua? Hari ini Cik TK nak sambung cabaran hari yang ke-11. Hehe sikit lagi nak habis. Dalam entri sebelum ini Cik TK ada tulis mengenai genre siri tv/movie kegemaran. Kali ini Cik TK nak tukis mengenai genre buku pula. 

Dulu, okay Cik TK sejarahnya dari zaman dulu-dulu la ye. Cik TK suka layan pelbagai genre manga (komik Jepun), terutama Meitantei Conan. Sejak zaman sekolah, kerjanya pinjam orang punya atau beli sendiri. Lagi, yang selalu Cik TK baca dulu, majalah Kreko (mengandungi manga dan infotainment Jepun), majalah Gempak (mengandungi komik dan pelbagai info) juga majalah PC. Haha tiba-tiba sesat majalah PC. Dalam ini mengandungi info-info gadget dan teknologi.

Pasal manga tadi, bila dah besar sikit dah pandai guna internet, maka bermulalah adegan membaca manga secara online pula. Masa zaman study la ni. Pada masa ini juga, entah macam mana Cik TK mula terjebak dengan novel. Tapi bukan novel cinta. Serius, Cik TK tak pernah dapat nak habiskan kalau novel cinta. Pernah dapat novel cinta, tak habis baca. Pinjam adik punya, pun tak boleh nak habis. Entah kenapa jadi mengantuk. Jadi novel apa yang Cik TK baca? Genre thriller. Genre seram. Kalau genre ini, excited Cik TK baca. Boleh habis baca satu buku itu.

Cik TK ingat lagi. Cik TK mulakan dengan karya Ramlee Awang Murshid (RAM). Ungu Karmila. Lepas tu, Cik TK layan karya RAM yang baru terbit masa tu, Fiksyen 302. Sejak itu ada lagi karya-karya RAM yang Cik TK layan. Rayyan Fantasi, Mikhail, Magis dan sebagainya. Selain karya RAM, Cik TK juga mula berjinak-jinak dengan karya terbitan Buku Fixi. Yang pertama sekali, Ngeri. Karya Gina Yap Lai Yoong. Lepas tu, terus terjebak tambah koleksi pelbagai tajuk dari Buku Fixi. Yang Cik TK perasan, kebanyakannya karya dari Syafiq Aizat. Ajaib, Awan, Kampus, Entiti dan Anomali. 

Selain itu, genre lain yang Cik TK baca adalah motivasi. Eh? Jap, ini kira genre ke? Entahlah, tak apa mari kita teruskan. Kadang Cik TK suka juga layan buku-buku motivasi, self-enrichment gitu. Mengenal personaliti, kawal emosi dan sebagainya. Selain itu, buku mengenai info-info tertentu juga ada Cik TK layan. Kalau perhati buku-buku yang Cik TK ada ini, tiba-tiba jumpa cara main gitar, teknik fotografi malah info sains. Kira macam tajuk-tajuk random yang Cik TK rasa nak baca.

Cik TK rasa sampai sini saja dulu. Jumpa lagi dalam entri cabaran akan datang! Untuk cabaran yang sebelumnya, boleh refer link yang disertakan di bawah ya!





Baca Selanjutnya ...

Rabu, 24 Februari 2021

DAY 10: TOP 5 LAGU KEGEMARAN ANDA (PELBAGAI BAHASA)

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Cabaran blog 15 hari

Apa khabar semua? Maaf semalam tak sempat pula nak sambung cabaran blog hari ke-10. Cik TK nak cari ilham untuk buat sesuatu sebenarnya sekarang ni, tapi otak ni blank je. Haha tak apa, kita ketepikan dahulu permasalahan ini. Mari kita sambung cabaran hari ke-10. Wah dah 10 hari dah.. sikit lagi nak habis!

Mengenai lagu, Cik TK dengar dalam pelbagai bahasa. Selain dari lagu yang disampaikan dalam bahasa kebangsaan kita iaitu lagu bahasa melayu, Cik TK juga layan lagu dari pelbagai bahasa lain dan disini Cik TK akan senaraikan Top 5 lagu kegemaran Cik TK dalam 5 bahasa yang berlainan. Kalau perasan, banyak lagu lama sebenarnya. Entah kenapa, Cik TK lagi prefer lagu lama. Lagu baru agak susah nak menusuk ke jiwa Cik TK ni.

Bahasa Melayu
  1. Sampai Syurga – Faizal Tahir        *ini lagunya yang pertama yang Cik TK gemar
  2. Ku Bersuara – Ernie Zakri        *suka sangat dengan persembahan lagu ni masa AJL sebelum ini
  3. Akan Bercinta – Janna Nick       *entah kenapa, lagu ni terus terngiang-ngiang lepas dengar untuk pertama kali. Lepas itu terus layan... 
  4. Jatuh – Bunkface       *sedih dengar lagu ni, tapi suka dengar
  5. Coba – Faizal Tahir       *rasa macam deep meaningnya dan boleh boleh rasa apa yang disampaikan dalam lagu ni

Bahasa Indonesia
  1. Sebuah Rasa – Agnez Monica        *kagum dengan nada vokalnya dalam lagu ni. Dengar  lagu ni selalu masa layan sinetron 'Orang Ketiga'
  2. Cinta Karna Cinta – Judika        *ni pun dengar dari sinetron yang tajuknya sama dengan tajuk lagu ini. Terus melekat dalam kepala
  3. Berhenti Berharap – Sheila on 7       *siapa tak kenal lagu ni kan? 
  4. Karena Kucinta Kau – Bunga Citra Lestari     *pertama kali dengar terus melekat dalam kepala tu
  5. Cinta Ini Membunuhku – D’Masiv       *mula kenal lagu ni masa Janna Nick cover lagu ni untuk Akustika HotFM

Bahasa Jepun
  1. Night Diver – Haruma Miura     *yang ini dia punya suka tu sampai dengar lagu ini berulang-ulang kali setiap kali play lagu ni. Macam dalam lirik dia, loop loop loop sepanjang masa
  2. Kimi no Suki na Uta – UVERworld    *lagu UVERworld ni banyak yang best! Sampai tak tau nak list-kan yang mana satu. Ini salah satu band yang memang Cik TK minat
  3. RPG – Sekai no Owari      *dari kumpulan ini, yang lain Cik TK rekemen SOS, Honoo to mori no Carnival dan Dragon Night. Juga band yang Cik TK minat
  4. 366 Nichi – HY        *sedih lagu ni
  5. Last Dance – One OK Rock        *selain itu Cik TK rekemen Heartache, Always Coming Back, The Way Back, C.h.a.o.s.m.y.t.h dan Wherever You Are. Band yang Cik TK minat juga!

Bahasa Korea
  1. The BADDEST – K/DA        *paling Cik TK suka, versi cover oleh Rainych
  2. Solo – Jennie         *lagu Blackpink pun layan, tapi lebih gemar yang ini
  3. Love Day – Jung Eun Ji (A Pink) dan Yang Yeo Sob (Beast)        *sepertimana tajuk, rasa bahagia dengar lagu ni. 
  4. Love Ya – SS501        *mula suka lagu ni bila tengok video music dia. Rasa macam apsal dalam video ni semua macam wow!!!
  5. Chu~♡ – F(x)         *persembahan diorang sungguh comel dan bertenaga! 

Bahasa Inggeris
  1. This is Me – Demi Lovato and Joe Jonas       *kenal lagu ni dari movie Camp Rock. Lepas tu terus terngiang-ngiang dalam kepala
  2. When You’re Gone – Avril Lavigne        *selalu layan dalam kereta ni
  3. Let It Go – Demi Lovato       *actually original dari Irdina Menzel ye? Tapi suka versi Demi lagi 
  4. Love Story – Taylor Swift         *Romeo and Juliet!!!
  5. A Thousand Miles – Vanessa Carlton       *Cik TK suka versi cover oleh One OK Rock  

Dah macam sesi memperkenalkan lagu-lagu pula kan? Cik TK rasa sampai sini saja dulu. Jumpa lagi dalam entri cabaran akan datang! Untuk cabaran yang sebelumnya, boleh refer link yang disertakan di bawah ya!

Baca Selanjutnya ...

Isnin, 22 Februari 2021

DAY 9: GENRE SIRI TV/MOVIE KEGEMARAN ANDA

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Cabaran blog 15 hari

Apa khabar semua? Pejam celik pejam celik dah separuh cabaran blog ini selesai. Harap boleh cepat habiskan. Di hari isnin yang ceria dan agak mendebarkan (berlaku sesuatu yang membuatkan kami semua rasa nervous) ini Cik TK nak sambung challenge hari yang ke-9 iaitu genre movie atau siri tv kegemaran Cik TK. Secara ringkas, genre ini bermaksud pengkaterorian jenis pelbagai bentuk seni dan komunikasi sama ada lisan, bercetak, visual dan sebagainya. Seperti contoh, untuk muzik ada genre pop, balada, rock dan sebagainya. Begitu juga dengan filem dan drama. Ada genre seram, thriller, percintaan, sejarah, kekeluargaan, fantasi, animasi, biografi, dokumentari dan sebagainya.

Balik ke tajuk asal. Genre movie/filem dan drama yang Cik TK gemar ialah thriller, penyiasatan, seram, fantasi (termasuk magis) dan aksi. Genre ini digunapakai untuk anime juga. Well, siapa kata anime ini kartun untuk budak-budak/kanak-kanak? Sila angkat tangan!!! Okay mehh Cik TK ketokkk sorang-sorang! Haha!! Anime ini sebenarnya ada genre dan rating umur juga. Maka tidak semua anime sesuai ditonton oleh kanak-kanak. Ada sesetengah anime ini ada unsur thiller dan gore. Gore ini bermaksud ada unsur darah, yang boleh muncul akibat kekejaman dan pembunuhan. Ya, memang ada anime yang menunjukkan kekejaman. Ada juga yang bergenre dewasa yang juga tidak sesuai untuk kanak-kanak, malah untuk yang dewasa juga. Sila jaga mata dan hati anda semua. Jadi, janganlah asyik kata anime itu kartun budak-budak ya. 

Okay cukup pasal anime. Lari dari tajuk asal pula tiba-tiba. Pasal thriller, seram, penyiasatan, aksi dan fantasi. Contohnya seperti apa? Contohnya seperti Supernatural, Dexter, Merlin, W, dan Mr.Brain. Tak lupa filem seperti Harry Potter, Inuyashiki dan Ajin:Demi Human, antara kegemaran Cik TK. Selain itu Cik TK suka tonton drama seperti Code Blue, Voice dan Doctor Stranger yang bertemakan hospital. Dan bukan setakat hospital semata-mata, malah ada adegan bedah-bedah, forensik dan sebagainya. Romantik komedi pun layan juga sebenarnya, tapi tengok jenis. Kalau memang best, Cik TK layan je. Hehe.. Kalian pula? Apa genre dan movie/drama kegemaran kalian semua? 

Cik TK rasa sampai sini saja dulu. Jumpa lagi dalam entri cabaran akan datang! Untuk cabaran yang sebelumnya, boleh refer link yang disertakan di bawah ya!


Baca Selanjutnya ...

Ahad, 21 Februari 2021

DAY 8: HOBI ANDA

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Cabaran blog 15 hari

Apa khabar semua? Hari ini Cik TK nak sambung challenge hari yang ke-8 iaitu mengenai hobi. Semua orang sudah pasti ada hobi, ada sesuatu yang suka atau gemar dilakukan ketika ada masa senggang. Tapi pada Cik TK, hobi ini bukan hanya untuk dilakukan hanya pada masa senggang. Ada antara kita yang jadikan hobi sebagai satu cara untuk jana pendapatan. Baik. Balik ke tujuan asal kita. Hobi Cik TK adalah seperti dibawah:


Layan anime/movie/drama

Cik TK gemar layan anime ni dari dulu lagi. Bermula sejak dibangku sekolah, layan apa saja yang ditayangkan di televisyen. Lama-lama bila celik IT sikit, mula layan di internet pula. Tapi jangan ingat Cik TK hanya layan animasi dari Jepun ya. Animasi tempatan (Boboiboy dan Ejen Ali favourite Cik TK) dan animasi barat (Danny Phantom kegemaran Cik TK) juga Cik TK layan.

Drama dan movie juga seronok untuk dilayan dimasa senggang. Layan je macam-macam genre tapi biasanya genre thriller dan horror. Part ni kelakar sikit. Kalau layan yang horror ni bukan main. Siap dalam hall pawagam pernah tengok berdua je, tak ada orang lain. Tengok macam tak ada perasaan. Padahal, penakut di dunia realiti. Orang cerita sikit kejadian realiti, alamak seram sejuk jadinya. Adoiii~ Cuma satu je. Tak kira anime atau drama Cik TK tak larat nak ikut cerita yang panjang berjela banyak episod ni. Mesti akan ada skip-skip punya. 


Suka drive dan dengar muzik

Cik TK suka drive. Lebih-lebih lagi kalau dapat drive dengan tenang pergi ke mana saja sambil dengar muzik dan menyanyi melalak dengan sumbangnya dalam kereta. Sebab pada Cik TK itu salah satu cara untuk release stress. Tapi sejak start pandemik ini, tempat yang biasa Cik TK drive ni adalah pasaraya dan kedai runcit, atau mana-mana tempat untuk settle urusan.. Spesis keluar bila perlu. Haihh~ Tak puas... Nantilah tunggu keadaan reda, boleh la pergi jalan-jalan jauh sikit. 

Teringat pula dulu masa zaman-zaman sekolah kan.. Zaman masa masih budak-budak la kan.. Ada nampak driver-driver yang berseorangan dalam kereta macam bercakap sorang-sorang. Lepas tu masa tu dok fikir kenapa dia bercakap sorang-sorang dalam kereta. Rasanya sekarang pula kalau orang lain yang pandang mesti akan tertanya juga kenapa Cik TK ‘bercakap sorang-sorang’ dalam kereta. 


Cik TK rasa sampai sini saja dulu. Jumpa lagi dalam entri cabaran akan datang! Untuk cabaran yang sebelumnya, boleh refer link yang disertakan di bawah ya!


Baca Selanjutnya ...

MARATHON ANIME DIHUJUNG MINGGU - SHOUNEN ONMYOUJI

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Entri ringkas sahaja kali ini.

Hari ini Cik TK nak bermarathon.

Hehe, bukan marathon lari-lari tu tau.

Tapi nak marathoning anime.

Bukan anime baru.

Ini anime tahun 2006.

Salah satu favourite Cik TK.

Shounen Onmyouji.

Lamanya tak tengok Masahiro.

Tiba-tiba rindu.

Okay Cik TK nak layan Masahiro dulu.

Entri cabaran hari ke-8 nanti Cik TK update petang sikit.



Baca Selanjutnya ...

Sabtu, 20 Februari 2021

DAY 7: CELEBRITY CRUSH ANDA

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Cabaran blog 15 hari

Merujuk kepada entri semalam, iaitu Cabaran Blog Hari ke-6, gambar jejaka yang memenuhi ruang segenap skrin telefon tersebut ialah Takeru Sato. Siapa dia? Dialah Celebrity Crush yang akan Cik TK ceritakan hari ini. Kalau nak tahu lebih lanjut, teruskan baca dibawah.


TAKERU SATO

Rasanya diblog ini sudah beberapa kali Cik TK ada sebut nama dia kan.. hehe kalau perasan la kan.. boleh rujuk sini --> About Me, Entri ini, IniEntri yang ini dan juga ini. Cuma Cik TK tak cerita banyak la pasal dia kan sebelum ni. Kali ini Cik TK akan ceritakan lebih lanjut mengenai celebrity crush Cik TK ini.


Nama: Takeru Sato (佐藤健)
Tarikh Lahir: 21 Mac 1989
Tempat Kelahiran: Saitama, Jepun
Ketinggian: 170cm
Kumpulan Darah: A

Takeru Sato ini menjadi artis yang mula dikenali di Jepun setelah kemunculannya dalam Kamen Rider Den-O pada tahun 2007. Siapa yang layan siri kamen rider sudah semestinya mengenali pemegang watak Nogami Ryoutarou ini. Tapi ini bukan lakonan pertamanya. Takeru Sato ini debut sebagai pelakon pada tahun 2006 dengan watak Toru Kouno dalam drama Princess Princess D dan sebagai Kentarou Ishihara dalam Shinigami no Ballad.

Cik TK sendiri pun mula meminatinya melalui Kamen Rider Den-O ini. Lakonan mantap yang dibawa olehnya dalam siri itu pada Cik TK agak mencabar. Kerana dalam siri itu dia berlakon bukan hanya sebagai Ryoutarou yang asli (yang mana wataknya clumsy), malah sebagai Ryoutarou yang 'dirasuki' oleh pelbagai imajin yang ada disekelilingnya yang mana semua imajin tersebut mempunyai personaliti yang berlainan. Dan yang lebih dahsyat, dia siap boleh breakdance lagi ketika 'dirasuki' Ryuutaros.

Nogami Ryoutarou bersama 4 imagin (dari kiri - Momotaros, Ryuutaros, Urataros dan Kintaros)
Sumber gambar

Selepas mengenalinya melalui Kamen Rider Den-O, Cik TK start mengikuti perkembangannya. Boleh dikatakan kebanyakan filem dan drama lakonannya telah Cik TK tonton dan tak bosan melihat wajahnya dan senyumannya yang memukau itu

Yang boleh Cik TK katakan di sini, Takeru Sato ini boleh menyelami dan membawa watak-watak yang dibawanya dengan baik sekali. Tidak kira watak orang biasa (seperti filem The 8 Year Engagement), watak komposer dan pemuzik (filem The Liar and His Lover dan Mr.Brain), watak pelajar (seperti drama Q10 dan Bloody Monday), watak polis (drama Bitter Blood), mangaka (filem Bakuman) dan sebagainya. Satu lagi yang Cik TK belum sebut. Watak aksi. Kalau nak tahu, aksinya pun dia lakonkan sendiri. Sebagai seorang Samurai (seperti filem Rurouni Kenshin dan Samurai Marathon), separuh manusia (filem Ajin:Demi-Human), watak cyborg (filem Inuyashiki) dan juga sebagai seorang Kamen Rider (siri Kamen Rider Den-O).

Ni The 8 Year Engagement. Salah satu filem yang Cik TK suka juga. Mengenai kasih sayang seorang lelaki terhadap tunangnya yang koma selama 8 tahun dan hilang ingatan mengenai lelaki tersebut apabila sedar. Cerita ini based on true story. Kalau nak tahu, Cik TK suka sangat watak Takeru Sato sebagai Hisashi dalam filem ini. (Sumber gambar)
The Liar and His Lover. Suka filem ni.
Wataknya sebagai Hiro Shishigami dalam Inuyashiki. Dalam filem ni dia macam jahat sikit.
Okay tak sikit, jahat banyak. Haha! (Sumber gambar)
Poster filem terbarunya filem ke-4 dan ke-5 Rurouni Kenshin: The Final dan Rurouni Kenshin: The Beginning yang dijadualkan akan ditayangkan pada 23/4/2021 dan 4/6/2021. Sumber gambar


Cik TK rasa sampai sini saja dulu. Jumpa lagi dalam entri cabaran akan datang! Untuk cabaran yang sebelumnya, boleh refer link yang disertakan di bawah ya!

Baca Selanjutnya ...

SAJA-SAJA MENCUBA TEPUNG SERBAGUNA SAJIKU

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Tepung serbaguna Sajiku

Untuk hari ini Cik TK nak kongsi sikit mengenai sesuatu yang Cik TK baru cuba. Kebiasaanya untuk masakan goreng tepung kita akan guna tepung serbaguna, terutama tepung bestari kan? Atau guna tepung lain yang kita campur-campur sendiri. Biasanya kalau tepung bestari dirumah habis, memang Cik TK main bantai-bantai je, pakai hentam guna tepung gandum yang dicampur dengan tepung jagung. Kemudian tambah lada hitam dan serbuk cili garam. Kuantiti? Ikut instinct saja main campak-campak. Mama Cik TK pun dah faham perangai anak dia ni. Ikut suka hati kepala dia je.

Then satu hari mama Cik TK balik dari pasar bawa tepung serbaguna sajiku (sachet kecil) untuk dicuba. Actually, ianya produk keluaran Ajinomoto di Indonesia. Maka malam itu try sikit guna untuk tauhu goreng salut tepung. Cik TK buat simple je. Bancuh tepung tu dengan air (setakat mana yang diperlukan sahaja), tak cair sangat dan tak pekat sangat. Kemudian salutkan pada tauhu dan goreng. Hasilnya seperti di bawah. Sangat best rasanya, rangup dan sedap rasanya. Adik Cik TK yang jarang makan tauhu pun layan tauhu tetiba.

Hasilnya tauhu salut tepung ini.

Kemudian hari keesokannya cuba pula guna tempe. Kali ini cik TK letak serbuk cili sikit sebab saja nak rasa pedas-pedas sikit. Okay pedulikan bekas aiskrim tu eh. Bekas aiskrim ni selalu buat orang tertipu. Didalamnya sentiasa bukan aiskrim dan bekas aiskrim ni memang serbaguna. Nak perap ayam ikan pun semua dalam tu. Siapa setuju? 

Eh kenapa melencong pergi bekas aiskrim tadi? Okay balik ke tempe tadi. Hasilnya? Rangup dan sedap juga. Tapi lidah Cik TK ini lagi suka rasanya bila digunakan pada tauhu. Apapun, tak kira guna tauhu atau tempe, kedua-duanya hasilnya sedap apabila dimakan dengan nasi panas dan sambal. Haihhh nikmatnya rasa!

Ni masa main bancuh-bancuh ya! Saja tambah serbuk cili sikit

Ini pula tempe yang telah disalut-salut dan bakal digoreng

Tadaaa! Ini pula hasilnya setelah digoreng. Mungkin sebab efek cahaya nampak warnanya kurang best



Baca Selanjutnya ...

Jumaat, 19 Februari 2021

Giveaway Vektor 2.0 by Cuya

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Petang ini Cik TK nak join segmen giveaway dari rakan kita Cuya! Menarik tau, hadiahnya ialah vektor dari Cuya! Untuk turut serta dan mengetahui syarat penyertaan, boleh tekan banner di bawah laju-laju ya!



Baca Selanjutnya ...

DAY 6: GAMBAR PADA SKRIN TELEFON ANDA

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Cabaran blog 15 hari

Hari ini Cik TK nak sambung lagi cabaran blog hari yang ke-6. Sangat simple yang mana kali ini, ianya adalah gambar pada skrin telefon. Untuk gambarnya boleh terus refer di bawah. Tapi jangan terkejut kalau dekat status bar itu menunjukkan 'Emergency calls only' atau logo tiada SIM. Sebenarnya ini skrin fon baru, yang mana Cik TK terpaksa beli untuk kerana fon lama sudah menunjukkan pelbagai tanda-tanda yang tidak begitu memberansangkan. Tapi fon lama Cik TK masih pakai, sayang sangat sebab sudah lebih dari 3 tahun Cik TK pakai. Sebab itu SIM tak pindahkan lagi.

Dekat fon baru inilah Cik TK lebih mudah untuk buat kerja. Aplikasi yang diperlukan untuk keperluan kini sudah dapat diakses, berbanding sebelum ini yang langsung tidak dapat dibuka atau selalu hang terus crash. Malah dapat update entri dari fon sekarang. Tak perlu lagi Cik TK tunggu slot meminjam laptop dari adik untuk buat kerja atau update entri. Moga rajin Cik TK update blog hari-hari lepas ini. Hehe... Ok jom layan gambar skrin fon ini.

Cik TK suka gambar ini. Nampak simple dan cute! So Cik TK jadikan gambar Lockscreen.

Ini pula Homescreen-nya. Mengenai siapa lelaki ini akan Cik TK ceritakan dalam entri cabaran akan datang. Biarlah sekarang menjadi misteri. Tapi siapa yang mengikuti blog Cik TK mesti tahu siapa ini kan? Hehe... Oh ya, maaf ada folder apps yang terpaksa Cik TK tutup ya.

Ini pula page kedua. Simple je. Cik TK memang suka letak apps ni mostly dalam folder. Sebab lagi senang nak cari.


Cik TK rasa sampai sini saja dulu. Jumpa lagi dalam entri cabaran akan datang! Untuk cabaran yang sebelumnya, boleh refer link yang disertakan di bawah ya!

Baca Selanjutnya ...

Khamis, 18 Februari 2021

DAY 5: APA YANG ANDA BUAT APABILA BANGUN TIDUR

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Cabaran blog 15 hari

Apa khabar semua? Hari ini Cik TK nak sambung challenge hari yang ke-5. Entri challenge sebelum ini adalah mengenai apa Cik TK buat sebelum tidur. Entri kali ini adalah sebaliknya, apa yang Cik TK buat ketika bangun dari tidur pula. 

Secara ringkasnya, bangun pagi kebiasaannya jam adalah sebelum jam 7. 6.30 pagi ke macam tu, untuk solat Subuh. Selepas itu, kalau mengantuk sangat Cik TK sambung balik tidur sekejap. Sekejap je la.. Eh haha jap! Ini hanya boleh digunapakai waktu cuti saja! Waktu hari kerja memang tak dapat la kan sebab kalau hari bekerja (status WIO – Work in Office) memang sah lah terus bersiap pergi kerja (antara jam 7.30 – 8.00 pagi sudah keluar rumah. Tapi kalau bukan waktu pandemik ni sebelum jam 7 dah keluar). Tapi bukan selalu juga tidur balik selepas Subuh. Tak elok. Orang kata pintu rezeki dibuka di awal pagi. 

Jadi apa yang biasa Cik TK buat lepas bangun tidur? Seperti biasa, check handphone. Kehidupan kita pada masa kini tak lari daripada handphone kan? Jadi pagi-pagi ini check Whatsapp, kalau rajin check email (personal). Lepas itu, ikut mood. Kadang tengok Youtube, kadang scroll IG /twitter, kadang blogwalking dan kadang update entri. Ini semua adalah waktu sebelum sarapan.

Lepas tu kira-kira nak jam 9, bersedia nak sarapan. Jangan tak sarapan tau! Sarapan untuk penting untuk tenaga sepanjang hari! Selepas sarapan depend pada keadaan semasa apa nak kena buat. Kadang pergi pasar/pasaraya beli barang dapur. Kadang basuh baju. Kadang jadi babysitter anak buah kesayanganku.. hehe... Oh ya! Kalau status semasa ialah WFH (Work from Home) maka kena ingatlah untuk check in waktu bekerja ikut time dan buat apa yang patut.

Cik TK rasa sampai sini saja dulu. Jumpa lagi dalam entri cabaran akan datang! Untuk cabaran yang sebelumnya, boleh refer link yang disertakan di bawah ya!

Baca Selanjutnya ...

Rabu, 17 Februari 2021

WW 2021/10: SEKALI SEKALA LAYAN





Nota: "Wordless Wednesday" atau mudahnya Cik TK ringkaskan kepada WW adalah hari (Rabu) di mana warga komuniti blogger membuat entri ataupun post bergambar yang mana tiada perkataan atau mungkin ada sedikit kata-kata / penerangan / caption, dan ini terpulang kepada para pembaca bagaimana untuk menginterpretasi gambar berkenaan.


Baca Selanjutnya ...

thes's Love Giveaway

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Hari ini Cik TK nak join satu lagi segmen. Segmen giveaway dari rakan kita Suraya. Untuk turut serta dan syarat penyertaan boleh terus klik banner di bawah ya. 

Ada part syarat yang optional sebenarnya untuk dibuat, iaitu komen atau advice untuk blog penganjur. Cik TK ni bukan seorang yang mahir pasal design blog ni. Tapi pada pendapat Cik TK, blog suraya ni simple dan nice. Sedap mata memandang sebab semua tataletak gadjet dan sebagainya kemas dan tak berserabut. Dari segi gaya bahasa pula, ada entri yang ditulis dalam bahasa melayu dan ada yang ditulis dalam bahasa inggeris, kedua-duanya santai untuk dibaca.

Segmen giveaway ini akan tamat pada 28 Februari 2021. Masih ada masa, jom kita ramai-ramai join segmen suraya!

Baca Selanjutnya ...