(   ̄)y―oo0O0O〇○**

Saturday, 25 October 2014

Tikus.

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Sekadar hiasan. Stuart ni comel... suka tengok movie dia... Sumber gambar
Kebelakangan ni kemunculan tikus di rumah aku semakin menjadi sejak 'hutan' kat sebelah rumah aku ni dibersihkan. Eh? Hutan? Okay, secara tepatnya, ia bukan hutan. Tapi tanah-tanah lot yang terbiar. Bila dah terbiar tu maka macam-macam spesies flora dan fauna la yang duduk kat situ.

Kalau tumbuhan, bukan setakat rumput lalang je malah pokok pisang, mengkudu, kadok, dan macam-macam lagi wujud di situ. Tinggi rendah lebat kecil besar semua ada. Maka segala ahli keluarga tikus, ular, monyet, biawak boleh jumpa kat situ. Pernah sekali tu siap ada nampak anak babi lagi. Oppsss... bahasa sopannya khinzir~ Aih... Sebab tu la aku panggil tanah-tanah sebelah ni 'hutan'. Ada je kekadang tuan tanah tu bersihkan, tapi tak buat apa-apa dan jadi terbiar balik. Maka tumbuh balik la 'hutan' tu.

Baru-baru ni tuan tanah tu mula bersihkan tanah dia balik, siap ada jentolak dah kat situ. Nak mula bina rumah la tu kot. Elok juga la tu, dah belasan tahun terbiar. Tapi yang tak best-nya, setiap kali tanah tu dibersihkan, ada haiwan yang duk tinggal kat 'hutan' tu lari ke rumah aku. Dulu pernah beberapa kali anak ular dan monyet datang 'lepak' kat luar rumah.

Sumber gambar
Tapi bila dah lama tak jadi perkara macam ni, muncul pula masalah lain. Tikus masuk rumah pulak. Entah dari celah mana dia masuk entah... Maka segala lubang kat dinding tu dipastikan betul-betul ditutup, makanan kena pastikan sentiasa terjaga, segala peralatan dipastikan bersih sebelum guna.

Aih... gara2 tikus ni kami sekeluarga kena jadi lebih hygiene dan berwaspada. Sampai sekarang walau beberapa hari perangkap tikus dipasang, tak seekor pun dapat lagi. Mana la dia menyorok agaknya....

Okay la. Sampai sini dulu... Nak google la macam mana nak uruskan tikus ni. Jumpa lagi entri akan datang.

Chiao!!!

p/s: Entri ni sebenarnya dah lama berbulan-bulan terkurung dalam draft. Cik TK lupa kewujudannya. Nak buang, sayang... Eh boleh pulak!?
p/s lagi: Cerewet rupanya tikus ni, nak umpan ikan masin bakar je. Yang lain tak nak.



Friday, 24 October 2014

Ragam.

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Apa khabar pembaca sekalian?

Harap semua dalam keadaan baik-baik sahaja...

Okay, terus ke tujuan entri.


Ragam manusia.

Setiap orang mempunyai dengan sifat dan perangai mereka yang tersendiri.

Lain orang, lain ragam.

Lain orang, lain sifat.

Lain orang, lain perangai.

Ada sifat mereka disukai orang sekeliling.

Ada juga sifat mereka yang dibenci.

 Kadangkala ada sifat mereka yang buat kita rasa selesa.

Kadangkala ada yang menjengkelkan.

Sampai kita rasa annoying dan menyampah dengan mereka.

Dan Cik TK sangatlah tak faham.

Kenapa ada mementingkan diri?

Kenapa ada yang cakap dan buat ikut sesuka hati?

Kenapa ada yang tak fikir perasaan orang sekeliling?

Kita bukannya hidup seorang diri di dunia ni.

Sebab itu, kita ni hidup mesti ada toleransi sesama kita.

Memang kadangkala kita harus pentingkan diri.

Tapi.

Bergantung pada keadaan.

Jangan terlalu pentingkan diri sampai menyakiti orang lain.

#Sekadarluahan...


Wednesday, 22 October 2014

動物占い

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Wah, tajuk entri kali ni dalam tulisan Kanji! Haha!! Okay, hari ini Cik TK jumpa sesuatu yang dipanggil Doubutsu Uranai (動物占い). Doubutsu Uranai adalah sejenis cara orang Jepun menilik nasib (fortune telling) ataupun mengenali personaliti seseorang di mana ia membahagikan ciri-ciri manusia kepada 12 jenis haiwan dengan menggunakan tarikh lahir seseorang.

Korang boleh cuba Doubutsu Uranai ni di laman web versi English ataupun kalau korang mahir dengan bahasa Jepun boleh cuba versi Jepun. Akan tetapi, korang tak boleh la nak percaya benda ni. Cik TK pun cuba sekadar main-main sahaja, sambil-sambil nak mengenali karakter diri sendiri.

Cik TK lahir pada 15 Disember. Maka hasilnya kebanyakannya betul (maaf ye malas nak translate, ni Cik TK copy je resultnya):


You are Black Monkey, who has a pretty and a cheerful smile. People depend on you for your kindness and the way you take care of them. You don't possess feminine emotional attraction, but you can make decisions calmly and efficiently. Your cheerful and generous character is popular among men.

You are not very good at reading other people's mind, but you can have a relationship without making others incurring displeasure. Although you are weak on instinct, you can carry out things rationally. You tend to be rather nervous, and if you don't try to relax, you will get mentally tired.

You can go on living with patience. You don't have strong identity, you are straightforward person, and lead consistent life. You will lead a happy and lively life if you put yourself as number two and work under someone.

You don't like to loose, and because you put in great effort, you will not give up halfway and can be full of sprit. But you can lack foresight and are not good at deep speculation. You may be taken advantage of yourself.

And in real life, you don't get interested in hobbies and culture, but you seek for materialistic things. Your objective in life is to lead a life for both personal interest and practical benefit.

Characteristic and personality of Monkey:
  1. Monkeys can't see the forest for the trees
  2. Flatter Monkeys and they may do great things (?)
  3. Monkeys are clever with their hands and good imitators
  4. Monkeys are restless animals of action
  5. Monkeys move easily when given instructions
  6. Monkeys are a cheerful life of the party
  7. Monkeys try hard if small change is involved
  8. Monkeys are a bit goofy
  9. Monkeys are trusting and easily deceived
  10. Monkeys are curious and want to improve themselves

 Personality by colour:



Classification by 4 groups:


Monkey is in the Earth group, which means that you are Self Centered consciousness and Objective Oriented type:

Self Centered consciousness:
Person in this side, want to keep their own pace of work, and dislike being interrupted by other people. They have a strong sense of "not interfere others, and not being interfered". They prefer to act according to their will.

Objective Oriented type:
This type of person acts after thorough and careful planning. And if they decide on something, they will not want to change their mind in the middle. They work hard to achieve the set objective, and think very high of achievements.

Personal relationships between different types and consciousness:

Objective oriented type vs. Circumstance oriented type

The rifts between these two types are serious, and both types may find it hard to work together. Taking as an example, a situation where "objective oriented type" boy is going out with "circumstance oriented type" girl. The restaurant he decided he wanted to eat happens to be full of people, and they are told to wait for an hour. He says "we decided to eat here, so we should wait." But his girl-friend would think, "if we have to wait for so long, we ought to go to other place."

Self centered consciousness vs. other person consciousness

This type of combination may suffer conflict of opinion depending on certain situations. For example, in a situation where a "self centered consciousness" boy and "other person consciousness" girl are looking for a birthday gift for their mutual friend, he would find a gift according to his taste, whereas she would think about their friend's preferences more.



Okay, ini hasil dari laman web versi English. Cik TK tak cuba pun versi bahasa Jepun, sebab tak mahir dengan bahasa Jepun. Payah pula nak terjemah nanti. Nak guna En. Gugel punya translate pun kadangkala tak betul. Tapi pada sesiapa yang nak cuba boleh singgah versi English atau versi Jepun

  

Lolitawork Libretto ~Storytelling by Solita~ by Kanon Wakeshima

Assalamalaikum dan salam sejahtera... 

Macam mana cuti korang semua hari ini? Keluar merayau? Duduk rumah depan PC je? Macam cakap pasal diri sendiri je tu Tak kisah la macam mana korang nak gunakan hari cuti korang. Apa pun, Selamat Menyambut Deepavali kepada mereka yang menyambutnya...

Dikala cuti ini, Cik TK ingin mengucapkan selamat bekerja kepada mereka yang kena bekerja hari ini. Cik TK tahu, bukan semua dapat cuti hari ini. Lagi-lagi pekerja yang terlibat dengan bahagian operasi. Kalau bukan disebabkan OFF DAY Cik TK memang jatuh pada hari Rabu, maka Cik TK kena juga bekerja hari ini.. Hehe~

Entah kenapa sejak semalam lagu nyanyian Kanon ni asyik terngiang-ngiang je, asyik teringat-ingat je.. Sampai time kerja pun sampai ternyanyi-nyanyi pun ada. Nasib baik Cik TK sorang-sorang kat belakang berjam-jam uruskan return barang... Jadi tiada la yang dengar. Hehe~

Picture source
 Jadi entri kali ini bertujuan untuk berkongsi lagu ini dengan korang. Cik TK tau tak ramai yang minat muzik dari negara matahari terbit ni. Jadi, siapa yang nak layan dipersilakan...  ^~^ 


Shoujojikake no Libretto ~Storytelling by solita~ 



Mon qui suis dans mon reve 
Shoujojikake no 
T'entends ma cherie 
ORUGOORU wa 
Ehon no naka de 
T'entends ma cheire 
Ano ko o matsu 

Kyou wa hangetsu no yoru 
PEPAAMINTO no kaori 
Sotto machi no akari ga 
REESU no DORESU o kikazaru 

Shitataru tsuki 
Yami ni ochite 
Jikan o tomeru 

Une montre derobee avec laquelle une fille 
s'amusait 
Tokei wa ano ko no naka ni? 
Rends-moi le temps passe 
ORUGOORU o yoku kiite. 

Me no mae ni wa mahou no basha ga tomatte 
Ano ko o ittai donna sekai e 
Tsurete iku no kashira? 

Moi qui suis dans mon reve 
Shoujojikake no 
T'entends ma cherie 
ORUGOORU wa 
Moi qui suis dans mon reve 
Ehon no naka de 
T'entends ma cherie 
Ano ko o matsu 

Vite! 
DETARAME na yuugi 
Silence! 
Miminari no WARUTSU 
Aides-moi 
Modorenai kuusou 
Arretes! 
Ano ko ni wa todokanai wa 
Reveille-moi 

DAIYA kagayaku sora 
BANIRA KURIIMU no o-shiro 
Sotto sharin no sokudo ga 
Byoushin no REERU o narasu 
Me no mae ni wa mahou no kuni ga hirogatte 
Ano ko wa ittai donna sekai ni 
Someteiku no kashira? 

Moi qui suis dans mon reve 
Shoujojikake no 
T'entends ma cherie 
ORUGOORU wa 
Moi qui suis dans mon reve 
Ehon no naka de 
T'entends ma cherie 
Ano ko o 

Moi qui suis dans mon reve 
Shoujojikake no 
T'entends ma cherie 
Tokei no hari 
Moi qui suis dans mon reve 
Ehon no naka de 
T'entends ma cherie 
Tomatta mama 

Vite! 
DETARAME na yuugi 
Silence! 
Miminari no WARUTSU 
Aides-moi 
Modorenai kuusou 
Arretes! 
Ano ko ni wa todokanai 
Reveille-moi 

Vite! 
DETARAME na yuugi 
Silence! 
Miminari no WARUTSU 
Aides-moi 
Modorenai kuusou 
Arretes! 
Ano ko ni wa todokanai 
Reveille-moi 

Reveille-moi 
Me o samashite


Saturday, 18 October 2014

Parodi DETEKTIF CONAN

Assalamualaikum dan salam sejahtera.. 



Siapa minat Detective Conan?? Cik TK minat... Minat sangat.. Tapi jarang tengok anime nya... Lebih banyak baca manga... Okay, Cik TK tak mahu cerita banyak. Kali ni Cik TK cuma mahu kongsi video yang Cik TK jumpa kat Youtube tadi... Parody Detective Conan! Jom saksikan kisah Shinichi dan Pakcik Mouri kita ni menyelesaikan kes pembunuhan di Malaysia!!





Sekadar hiasan.. Comelnya~!!!