(   ̄)y―oo0O0O〇○**

Thursday, 10 April 2014

Ragam 1 sen...

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Masih ingat lagi tak dengan syiling 1 sen? Dulu kalau beli barang yang harganya ada 99 sen kat belakang mesti dapat baki 1 sen kan? Sekarang semua nilai sen dibundarkan kepada 0 atau 5 terdekat. Maka tak guna lagi dah 1 sen ni. 

Masih ingat lagi tak dengan syiling ni?

Tapi ditempat kerja baru-baru ni, berlakunya beberapa situasi yang melibatkan 1 sen ni.

Situasi 1
Seorang uncle ni beli barang dengan jumlahnya RM19.59, maka selepas dibundarkan jadilah RM19.60. Dia bagi RM20, dapatlah baki RM0.40. Dan tiba-tiba dia tanya, "Mana baki satu sen lagi?". Dengan muka serius pula tu. Tak apa, mungkin uncle tu terlupa 1 sen dah tak pakai...

Situasi 2
Ada seorang customer datang nak tukar duit syiling. Dia bagi satu beg plastik duit syiling. Sebab orang lain semua sibuk, maka diorang minta tolong Cik TK kira. Tengah-tengah syok kira semua syiling, tiba-tiba muncul duit 1 sen beberapa keping. Memang tak diterima dah la. Cik TK syak mesti dah lama dia kumpul semua syiling ni, Kalau tak, macam mana boleh ada 1 sen ni betul tak?

p/s: Waktu terjumpa syiling 1 sen tu, Cik TK gelak habis. Rupanya customer yang bawa syiling tu duk perhati je dari jauh masa Cik TK kira duit tu. Tak tahu dia fikir apa bila Cik TK gelakkan dia. Huhu~ Lepas ni kena hati-hati lagi. Tak baik gelakkan customer tau!!


Tuesday, 8 April 2014

DAH BERPUNYA?

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Pernah tak korang ditanya soalan-soalan sebegini ditempat kerja?

"Dah berpunya ke belum? Kalau belum, ada can laa..."
"Dah ada boyfriend ke?"
"Single lagi ke?"
"Ada whatsapp tak?"
"Minta nombor fon boleh?"

Aish~ Bekerja di kawasan yang banyak berurusan dengan pekerja operasi yang majoritinya lelaki sememangnya Cik TK tak boleh nak elak daripada ditanya dengan soalan-soalan macam ni. 

Bila tak layan, takut dikata sombong. Bila layan takut lain pula jadinya. 

Cik TK tipu je diorang kata dah ada boyfriend. Hehe~

Kalau korang alami situasi macam ni, apa yang korang buat? 

p/s: Rasa aneh sangat bila tetiba je ada staf panggil madam. Saya bukan bos dan saya belum kahwin lagi la... Huhu~

Agak-agak kalau buat muka macam ni sepanjang masa ada yang berani nak tegur tak? Hehe~


Monday, 7 April 2014

PRIHATIN ATAU PENYIBUK???


Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Mulai bulan ni, nampaknya Cik TK dah susah nak update blog ni. Sebab dah mula kerja. Alhamdulillah akhirnya selepas berbulan-bulan mencari, Cik TK dah dapat kerja tapi lari dari bidang Cik TK. Terpesong jauh sangat sangat! Tak apalah, cuba dululah untuk sebulan dua ni. Mana tahu nanti timbul minat pula kan….?

Tapi memang agak sibuk la. Shift pagi masuk jam 7 pagi, balik 5.00 petang. Shift petang mula tengah hari pukul 1 sampailah 11.00 malam. Kalau kena full, 7 pagi sampai 11.00 malam la jawabnya. Itu kalau di cawangan, yang jaraknya dari rumah 10 minit je driving! (Waktu rehat makan kat rumah la syioook!) Kalau ke HQ, masuk 8.30 pagi, tapi masih kena keluar rumah jam 6.30 pagi sebab jauh dan jemm. Balik 6.30 petang. Dan hadap jemm lagi. Duh~ Agak memenatkan, tapi banyak benda baru yang boleh dipelajari.

Picture Source

Cuma satu benda yang Cik TK tak suka. Cik TK tak berapa suka bercerita mengenai apa yang Cik TK ni buat. Dan di sekeliling Cik TK ni ada spesis manusia yang suka, eh bukan suka. TERSANGAT SUKA bertanya dan ambil tahu perihal orang lain. Dan itu yang Cik TK sangat tak suka. Lagi-lagi soalan yang banyak dan meleret-leret sampai kena terangkan semuanya step by step sampai manusia itu berpuas hati dengan jawapan yang diberikan.

Please la, bukan semua orang suka beritahu orang lain apa yang mereka buat. Mungkin mereka segan dan rasa rendah diri untuk beritahu, lagi-lagi pada mereka yang datang dari golongan yang hebat-hebat belaka, mereka yang suka membandingkan, yang suka merendahkan orang lain dan juga kepada golongan yang suka bergosip bercerita kepada orang lain tanpa memahami cerita sebenar!

Setakat ni dulu entri kali ni. Jumpa lagi entri akan datang. Ciao!