(   ̄)y―oo0O0O〇○**

Sunday, 30 March 2014

BRAVE STORY

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Cik TK baru lepas layan anime movie ‘Brave Story’. Best sangat sangat! Ada banyak pengajaran dari movie ni yang kita boleh ambil untuk dijadikan iktibar.

Picture source
Kisah ‘Brave Story’ ni adalah mengenai Wataru Mitani, seorang pelajar tahun 5 sekolah rendah yang memasuki dunia ‘Vision’ melalui sebuah portal di sebuah bangunan terbiar setelah Mitsuru Ashikawa, seorang pelajar baru di sekolah yang sama, juga seorang ahli sihir memberitahu Wataru (yang baru ditinggalkan ayahnya dan menyebabkan ibunya sakit) untuk mengubah takdirnya di ‘Vision’.

Setibanya di ‘Vision’, seorang pakcik tua yang dipanggil Master Guru Lau  memberitahu Wataru (kini diberi status ‘Traveler’), untuk mengubah takdirnya Wataru harus mengumpul 5 permata untuk ke ‘Tower of Destiny’ dan berjumpa ‘Goddess of Fortune’ untuk ditunaikan satu hajatnya. Dari sini, bermulalah pengembaraan Wataru di dunia ‘Vision’.

Dan kalau nak tahu lebih lanjut mengenai pengembaraan Wataru dan pengakhiran kisahnya, boleh layan movie ni di Animeplus. Tak best la kalau Cik TK terus cerita semua. Spoiler namanya kan? Hehe~

Lagu tema untuk ‘Brave Story’ ni dinyanyikan oleh Aqua Timez, bertajuk ‘Ketsui no Asa Ni’ yang bermaksud ‘the morning with determination’.

Kumpulan AquaTimez. Picture source

Ketsui no Asa Ni – Aqua Timez

Douse nara mou
Hetakuso na yume wo egaite ikou yo
Douse nara mou
Hetakuso de akaruku yukai na ai no aru yume wo
Kidon nakute ii
Kakkotsuke nai hou ga omaerashii yo

Isshoukenmei ni nareba naru hodo
Karamawari shite shimau bokura no tabiji wa
Shougakusei no
Te to ashi ga issho ni dechau koushin mitai
Sore mo mata iin ja nai?
Ikite yuku koto nante sa
Kitto hito ni warawareru kurai ga
Choudo iin da yo

Kokoro no oku no oku
Tojikometeta hontou no boku
Namami no san-juu-roku do gobun
Kazarazu ni iza we dont stop
Kedo mada tsuyogatterun da yo
Mada baria wo hatterun da yo
Itami to tatakatterun da yo

Tsurai toki tsurai to ietara ii no ni naa
Boku-tachi wa tsuyogatte warau yowamushi da
Sabishii no ni heiki na furi wo shite iru no wa
Kuzure ochite shimai sou na
Jibun wo mamoru tame na no sa

Boku dake ja nai hazu sa
Ikiba no nai kono kimochi wo
Ibasho no nai kono kodoku wo
Kakaete iru no wa...

Hito no itami ni wa mukanshin
Sono kuse jibun no koto to naru to fuan ni natte
Hito wo kiratte
Fukou na no wa jibun dakette omottari
Ataerare nai koto wo tada nageite
San sai ji no you ni wameite
Ai toiu na no oyatsu wo suwatte matteru boku wa
Asufaruto no terikaeshi ni mo makezu ni
Jibun no ashi de aruiteku hitotachi wo mite omotta
Ugokaseru ashi ga aru nara
Mukaitai basho ga aru nara
Kono ashi de aruite yukou

Mou nido tohontono egao wo torimodosu koto
Dekinai kamoshirenai to omou yoru mo atta kedo

Taisetsu na hito-tachi no atatakasa ni sasaerare
Mou ichido shinjite miyou ka na to omoi mashita

Tsurai toki tsurai to ietara ii no ni naa
Boku-tachi wa tsuyogatte warau yowamushi da
Sabishii no ni heiki na furi wo shite iru no wa
Kuzure ochite shimai sou na
Jibun wo mamoru tame dakedo

Ayamachi mo kizuato mo tohou ni kure
Besokaita hi mo
Boku ga boku toshite ikitekita akashi ni shite
Douse nara korekara wa isso dare yori mo
Omoikiri hetakuso na yume wo egaite yukou
Ii wake wo katadukete doudou to mune wo hari
Jibun toiu ningen wo utai tsuduke you


Tuesday, 25 March 2014

Selamat Pengantin Baru!

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Sumber gambar
Malam semalam ada seorang sahabat Cik TK beritahu bulan depan dia nak kahwin. Tahniah~! Akhirnya...! Dah agak awak akan jadi yang pertama antara kita berempat Cik F. Hehe~ 

Ramai betul kawan-kawan Cik TK ni yang dah bahagia hidup dengan pasangan masing-masing. Siap ada yang dah dikurniakan dua cahaya mata lagi. Dan ramai juga yang bertanya, "Cik TK bila lagi...?" Hmm... tak dapat nak jawab aih~

Kepada Cik F dan semua yang bakal mendirikan rumahtangga tu:

Selamat Pengantin Baru!
Moga sentiasa diberkati dan dirahmati Allah, serta dimurahkan rezeki olehNya...
Semoga berkekalan hingga hujung nyawa...


KENALI DAN LINDUNGI HIDUPAN LIAR.

Assalamualaikum dan salam sejahtera…

#Entri kali ini ditulis berdasarkan World Wildlife Day yang berlangsung pada 3 Mac setiap tahun. Entri ini dijadikan sticky post dan untuk membaca entri baru sila skroll lagi ke bawah.

Red panda. Picture source

Di dunia ini banyak jenis hidupan flora dan fauna yang kita boleh jumpa. Di darat kita boleh jumpa pelbagai spesis mamalia, reptilia, burung, amfibia, tumbuhan dan sebagainya. Di air juga wujudnya pelbagai hidupan akuatik. Dan sebenarnya masih banyak yang kita belum kenali.

Wujud dalam pelbagai warna dan saiz. Ada yang besar seperti ikan paus dan gajah dan ada yang kecil seperti semut. Wujud dalam pelbagai keunikan juga. Ada tumbuhan yang bersifat karnivor, ada serangga yang mengalami metamorphosis, ada yang mampu memancut racun dari mata sebagai pertahanan mereka dan banyak lagi. Memang unik dan indah ciptaan Allah.

Akan tetapi, pada masa kini akibat pelbagai aktiviti dan kerakusan manusia itu sendiri flora dan fauna kini menghadapi masalah pengurangan populasi dan kepupusan. Seperti contoh, jerung. Saban tahun, memang tak dinafikan terdapat BEBERAPA kes manusia yang mati akibat jerung. Akan tetapi, dalam tempoh 10 tahun ini, JUTAAN jerung mati diburu manusia. Kenapa? Sirip dan dagingnya dijadikan makanan, giginya dijadikan perhiasan, dan jerung punya liver oil jadi bahan pembuatan kosmetik dan ubat.

Jerung, berbahaya tetapi diancam. Picture source

Itu baru satu contoh. Bagaimana pula dengan haiwan lain? Penyu, harimau, gajah, beruang matahari dan sebagainya. Itu baru spesis dalam Malaysia. Belum lagi luar negara. Sebelum ini juga sebenarnya terdapat banyak spesis yang telah mengalami kepupusan. Contohnya seperti Quagga dan Thylacine. Pernah dengar nama-nama tu? Mesti ramai yang tak pernah kan? Okay, video di bawah menunjukkan spesis-spesis yang telah pupus dan yang diancam kepupusan:


Hidupan liar haruslah dilindungi supaya mereka tidak lenyap dari muka bumi ini. Mereka haruslah dilindungi supaya generasi akan datang dapat melihat dan mengenali mereka, bukan hanya dari buku dalam seksyen ‘hidupan yang sudah pupus’. Banyak yang boleh kita lakukan untuk bantu lindungi hidupan liar ini, antaranya:

Lindungi habitat mereka
Kehilangan habitat merupakan salah satu punca utama kepupusan hidupan liar. Seperti contoh, pembalakan haram dan tak dikawal. Aktiviti ini akan menyebabkan tumbuhan tertentu musnah dan haiwan kehilangan tempat tinggal mereka. Disebabkan ini kadangkala terdapat kes haiwan liar seperti harimau muncul dikawasan penduduk, dan sebagainya.

Perlahankan kenderaan dikawasan yang dilalui mereka
Memandu laju dikawasan ini sudah pastinya akan membawa malapetaka kepada haiwan yang sedang melintas, dan mungkin kepada pemandu itu sendiri bergantung kepada jenis haiwan yang lalu di situ. Bayangkan jika yang lalu itu gajah besar dan pemandu panju laju di selekoh tak sempat nak brek. Agak-agak siapa yang lenyek? Cik TK sendiri pernah ada pengalaman hampir terlanggar sekumpulan babi hutan disuatu malam yang gelap tiada lampu jalan berdekatan hutan, walau sempat mengelak ianya masih pengalaman yang menakutkan.

Kurangkan penggunaan racun
Memang tak dinafikan penggunaan racun serangga sememangnya menghindar tumbuhan yang dijaga diganggu serangga. Tetapi kesannya boleh dilihat apabila terdapat haiwan lain yang memakannya. Terdapat haiwan yang lemah untuk menentang kesan racun serangga dan mati. Racun serangga biasanya mengambil masa untuk proses degradasi, maka ia mungkin boleh terkumpul di dalam tanah dan mampu mengganggu kitaran makanan.

Laporkan jenayah hidupan liar
Jangan sesekali terlibat dengan jenayah penyeludupan dan penjualan hidupan liar secara haram. Haiwan yang patut dilindungi juga tidak patut diburu dan dibunuh untuk kepentingan sendiri.

Di Malaysia terdapat akta-akta yang berkuatkuasa melindungi hidupan liar seperti Akta Pemuliharaan Hidupan Liar 2010 (Wildlife Conservation Act 2010) yang digunapakai di Semananjung Malaysia dan Labuan. Di Sarawak pula menggunakan Wild Life Protection Ordinance 1998 dan di Sabah menggunakan Enakmen Pemuliharaan Hidupan Liar Sabah 1997. Perlindungan hutan di semua negeri pula mengikut akta National Forestry Act 1984.

Sebarang aduan dan jenayah hidupan liar yang berlaku boleh dilaporkan kepada pihak PERHILITAN, WWF dan lain-lain organisasi yang terlibat.

Dari laman web WWF. Picture Source

Jangan buang sampah merata
Pembuangan sampah sesuka hati mampu membunuh haiwan liar. Contohnya, plastik yang dibuang ke dalam laut, sekiranya tertelan secara tidak sengaja oleh penyu yang menganggapnya sebagai makanan, penyu tersebut boleh mati tercekik. Membuang sampah yang tidak kena pada tempatnya bukan saja memudaratkan hidupan liar, malah manusia juga. Sistem saliran yang tersumbat akibat sampah boleh mengakibatkan sistem saliran tersebut tersumbat dan banjir boleh berlaku. Jom layan video pasal isu sampah ini dari Mat Luthfi.




Sertai aktiviti sukarela
Aktiviti sukarela seperti program cakna pantai (membersihkan pantai) bukan sahaja membantu mengembalikan nilai estetika pantai, malah mampu menyelamatkan nyawa hidupan akuatik. Ingat contoh yang Cik TK baru nyatakan tadi pasal penyu tercekik plastik? Korang boleh join aktiviti sukarela dalam pelbagai organisasi seperti WWF, MNS, MyCAT dan sebagainya.

Baiklah, sampai sini saja entri kali ini. Terima kasih sudi baca. Jumpa lagi dalam entri akan datang.


p/s:
Dah lama Cik TK tak tulis entri mengenai alam sekeliling kita, kan? Sebelum ini Cik TK pernah tulis mengenai beberapa jenis tumbuhan dan hidupan liar. Boleh rujuk link entri-entri Cik TK di bawah ini dan Cik TK rasa macam nak tulis balik entri sebegini untuk memperkenalkan korang dengan lebih banyak keunikan alam ini:


·         Entri lalu - Fauna
·         Entri lalu - Flora


* Bila Cik TK tengok balik entri-entri lama, terasa perbezaan ketara pada tahap kematangan dan cara penulisan entri-entri tersebut. Malu seyh!

** Salah satu dari spesis tumbuhan yang dinyatakan dalam entri lalu itu terlibat dengan Projek Akhir Tahun masa di universiti. Kenangan sungguh. Hehe~ Agak-agak yang mana tu ek?




Sunday, 23 March 2014

Rupa macam pakai inai pula...

Assalamualaikum dan salam sejahtera...



Cik TK pergi pengundi pagi tadi.

Undi apa?

Siapa tak tahu tu maksudnya tak ikuti perkembangan semasa.

ok, bye!

p/s: tak hilang pula dakwat tu walau cuba basuh dengan apa sekalipun. huhu~



Wednesday, 19 March 2014

WW #25: Saiyuki Marathoning Month!

Gensoumaden Saiyuki

Saiyuki Reload. Picture Source

Saiyuki Reload Gunlock. Picture Source

p/s: Cik TK sibuk layan 3 siri Saiyuki sekaligus untuk sebulan ni. Hehe~


WW #24: Hippopotomonstrosesquippedaliophobia?

Picture source



TAK TAHU LA MACAM MANA NAK SEBUT NI!


Saturday, 15 March 2014

Makanan Eksotik.

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Apa khabar pembaca sekalian? Diharap pada hari yang indah ini semuanya baik-baik sahaja.

Baiklah, terus ke topik entri kali ni. Makanan eksotik. Maksudnya makanan di luar kebiasaan kita. Yang agak jarang orang makan. Yang unik. Lagi-lagi pada suatu kawasan atau suatu kaum. Contohnya rendang rusa, rendang landak, belalang goreng dan sebagainya. Pernah makan?


LIDAH LEMBU
Cik TK nak kongsi sikit makanan eksotik apa yang Cik TK paling suka makan. Lidah. Eh, LIDAH? Seriously, lidah. LIDAH LEMBU. Hari tu Cik TK tercakap pasal Cik TK suka makan lidah dan secara tiba-tiba terjadilah suatu keadaan yang agak janggal di situ. Situasinya lebih kurang macam ni:

Cik TK dengan seorang kawan Cik TK ni pergi makan sate. Apa kata kita namakan kawan tu Mr. HT. Okay, sambung cerita. Ada sate ayam dan daging, macam biasa. Dan kami cuba sate arnab, kambing dan pelbagai lagi yang Cik TK dan Mr. HT ni belum pernah cuba. Kemudian Cik TK pun mulakan perbualan:

Cik TK    : Wah kali pertama cuba sate arnab ngan kambing ni. Sedap.
Mr. HT    : A’ah. Samalah ni.
Cik TK   : Tapi kite (Cik TK suka bahasakan diri ‘kite’) suka sate lidah lagi.
Mr. HT    : Lidah? (Dia pandang Cik TK semacam)
Cik TK    : A’ah! Lidah kan sedap!

Mr. HT ni pandang semacam, tertunduk-tunduk dan muka dia tu serius sangat macam tengah pikir apa entah, Cik TK pun tak tahu.

Cik TK    : HT ni fikir apa? Tak pernah dengar orang makan lidah lembu ek!?
Mr. HT    : Lidah lembu?
Cik TK    : Ye lah lidah lembu…! HT ingat kite cakap pasal lidah apa!?

Haha! Cik TK pun tak tahu dia fikir lidah apa. Mungkin lidah kambing atau lidah arnab. Sebab tengah makan sate kambing dan arnab kan? Atau mungkin ini memang kali pertama dia dengar ada orang makan lidah haiwan. Well, who knows?

Untuk makan lidah lembu ni, Cik TK bukan sahaja beli yang siap masak jadi sate kat luar. Masak sendiri pun ada. SATE LIDAH ada, GULAI LIDAH pun ada, dan Cik TK pun dah pernah buat LIDAH LEMBU BAKAR. Sedap! Kalau Cik TK rajin nanti Cik TK kongsi resepinya. Sekurang-kurangnya setahun sekali wajib masak hidangan ni, masa dapat lidah lembu korban. Setiap kali Hari Raya AlidilAdha, lidah lembu tu biasanya tak ramai orang berani nak ambil. Ramai yang berpendapat geli la, ada yang terbayang-bayang lidah kat mulut lembu la. Jadinya, keluarga kami ada dapat lidah lembu tu. Alhamdulillah.

Ini lidah lembu bakar, yang Cik TK buat kononnya macam makan stik. 
Ini pun yang dibakar, resepi lain dari yang atas. Sedap jadi lauk, atau dimakan macam tu je.


OTAK LEMBU
Makan otak? Bunyinya geli kan? Tapi Cik TK pernah makan sekali. SEKALI je. Dan mungkin lepas ni tak mahu dah. Pernah sekali tu dapat otak lembu korban. Masa tu waktu masih Tingkatan 6 kalau tak silap. Masa tu Cik TK tak pernah tahu otak lembu boleh dimakan.

Mak kepada Cik TK kata kat kampung masa dia zaman muda-muda dulu pernah makan. Nenek yang masak. Dan disebabkan itu, Cik TK teringin nak cuba. Maka bermulalah sesi eksperimentasi memasak OTAK GORENG BERLADA kat dapur. Memang agak geli tengok bentuk otak tu. Terbayang otak manusia. Ei~~ Seram!

Rasanya? Erm.. Bagi Cik TK, rasanya macam tauhu. Yup! Seakan-akan tauhu. Cuma tak boleh nak makan banyak. Cepat muak. Makan sebagai lauk ek.

Gambar atas tu Cik TK goreng otak tu lepas rebus.
Gambar bawah ni yang dah siap jadi 'Otak Goreng Berlada'.



p/s: Apa pula makanan eksotik yang pernah korang makan? Mungkin boleh share sikit pengalaman makan makanan eksotik di sini.



Just What I Want.




Friday, 14 March 2014

Sirih dan Jodoh.

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Picture source

Melalui entri kali ini Cik TK nak cerita sikit pasal sesuatu yang berlaku dalam majlis pertunangan sepupu Cik TK akhir bulan lepas. Dalam majlis tu, terdapat anak-anak dara (sepupu-sepupu Cik TK) diam-diam mengambil daun sirih daripada hantaran pihak lelaki. Selain itu ada juga yang dikejar untuk disuapkan disumbat sirih ke dalam mulutnya. Cik TK la tu! Ooppss! Haha! Rasa kelakar pula bila ingat balik.


Masa majlis tu, macam-macam reaksi boleh tengok masa anak-anak dara ni kunyah sirih. Ada seorang sepupu Cik TK ni sampai menangis masa kunyah sirih tu. Adik Cik TK pula sampai muntah-muntah. Mana Cik TK ni tak lari. Macam dahsyat sangat reaksi diorang ni. Last last bila Cik TK terpaksa cuba sendiri, rupanya taklah teruk mana pun. Agak kelat dan macam pahit sikit je. Tak pastilah dalam gumpalan daun sirih tu mak cik-mak cik kami letak apa jadi rasa macam tu.


Mula-mula Cik TK tak faham kenapa kami kena kunyah sirih. Waktu itulah baru Cik TK dapat tahu sesuatu tentang sirih ni. Rupa-rupanya menurut kepercayaan orang-orang lama, mengunyah sirih daripada hantaran pihak lelaki membantu mempercepat jodoh. Bak kata orang, ambil berkat… Tapi jangan ambil sirih tu terus sumbat dalam mulut macam tu je. Ada caranya. Caranya selawat dulu, niat pada Allah nak dapat jodoh cepat dan lepas tu kunyahlah beberapa kali.

Picture Source

Jadi, kepada sesiapa yang nak cepat dapat jodoh ni bolehlah mula ‘curi’ daun sirih daripada hantaran pihak lelaki ya!





Wednesday, 12 March 2014

LEBIH BESAR, LEBIH SEKSI!

Assalamualaikum dan salam sejahtera! 

Lebih besar, lebih seksi. Jangan risau! Entri Cik TK tiada kaitan dengan perkara-perkara 18SG atau 18PL atau lucah atau apa jua yang sama maksud dengannya. 

Fesyen dan perempuan memang tak dapat dipisahkan. Tapi dalam entri kali ni Cik TK bukan nak cakap pasal fesyen atau trend semasa. Cik TK cuma nak cakap pasal hijab. Yup, hijab! 

Fesyen hijab, tudung, atau selendang sekarang ni memang pelbagai. Macam-macam gaya orang pakai. Ada yang pakai biasa je, ada yang bertingkat-tingkat, ada yang sarat dengan manik dan batu tak rasa berat ke kepala tu?, malah ada yang suka membelit-belit sampai tak tahu dah jadi rupa apa, nasib baik tak mati terbelit

Dan ada pula yang suka sanggul tinggi-tinggi! Macam alien Ada yang berpendapat sanggul tinggi itu seksi. Dan mungkin ada juga yang berpendapat lebih tinggi atau lebih besar sanggul itu menunjukkan lebih tinggi level ke-seksi-an itu.

Pada mereka yang berpendapat sebegitu, jom layan video tutorial hijab seksi kat bawah ni. Memang lebih besar, lebih seksi!


Okay, itu sekadar gurauan. Bukan nak perli ke apa. Mohon tiada pihak terasa.


p/s: Suka layan video dari saimasmileslike ni. Agak lawak dan berani mengutarakan apa yang orang lain tak berani sangat nak cakap. Cubalah tengok video-video dia yang lain.

p/s lagi: Bila tengok orang pakai sanggul besar atau tinggi ni, Cik TK teringat kat diorang ni:

Frieza 3rd form, watak jahat dari Dragon Ball Z. Picture Source

Err... sama tak? Picture source

Segmen Mini Power Bank Untuk Rakan Blogger Zamani Abe



Berminat nak join sekali? Klik banner atau hentak SINI

Tuesday, 11 March 2014

Cara Pasang Fungsi “Reply To Comment” Pada Blog

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Hari ni Cik TK nak kongsi cara letak fungsi "Reply To Comment" pada kotak komen.


1) Dashboard > Template > Edit HTML


2) Ctrl + F (tekan serentak pada keyboard), cari kod:


<data:commentpostedbymsg>
atau 
<dd class='comment-footer'>


3) Copy kod ini, jangan lupa masukkan blogID korang:


<span class='comment-reply'><a expr:href='&quot;https://www.blogger.com/comment.g?blogID=MASUKKAN  BLOG ID KAT SINI&amp;postID=&quot; + data:post.id + &quot;&amp;isPopup=true&amp;postBody=%40%3C%61%20%68%72%65%66%3D%22%23&quot; + data:comment.anchorName + &quot;%22%3E&quot; + data:comment.author + &quot;%3C%2F%61%3E#form&quot;' onclick='javascript:window.open(this.href, &quot;bloggerPopup&quot;, &quot;toolbar=0,location=0,statusbar=1,menubar=0,scrollbars=yes,width=400,height=450&quot;); return false;'>[Reply to comment]</a></span>


Oh ya! BlogID tu copy dari:




4) Paste di bawah kod <data:commentpostedbymsg> atau <dd class='comment-footer'>

  
 Sebagai contoh:

<dd class='comment-footer'>
<span class='comment-reply'><a expr:href='&quot;https://www.blogger.com/comment.g?blogID=NOMBOR BLOG ID&amp;postID=&quot; + data:post.id + &quot;&amp;isPopup=true&amp;postBody=%40%3C%61%20%68%72%65%66%3D%22%23&quot; + data:comment.anchorName + &quot;%22%3E&quot; + data:comment.author + &quot;%3C%2F%61%3E#form&quot;' onclick='javascript:window.open(this.href, &quot;bloggerPopup&quot;, &quot;toolbar=0,location=0,statusbar=1,menubar=0,scrollbars=yes,width=400,height=450&quot;); return false;'>[Reply to comment]</a></span>


5) Preview dulu, kalau tiada error boleh Save Template. Selesai!


Selamat mencuba!!!




SAYA NAK MENANG PANDORA

Assalamualaikum dan salam sejahtera.


Untuk maklumat lanjut boleh klik banner di atas atau klik sini.

Thursday, 6 March 2014

KUCING BERTELUR.

Assalamualaikum dan salam sejahtera. 

Tadi Cik TK tengok dashboard.

Saja tengok jejak-jejak para silent reader sekalian.

Dan Cik TK jumpa ini:


Secara logiknya, kucing beranak.

Puas Cik TK fikir.

Macam mana datangnya idea kucing bertelur tu.

Dan Cik TK pun selongkar balik entri-entri lama.

Rupa-rupanya pernah sekali tu Cik TK tulis entri mengarut masa Cik TK tak dapat tidur pada suatu malam.

Lama dah tu.

2012 dulu.

Apapun, boleh rujuk link entri merepek ni:


Selamat membaca entri merepek.

Kbai!!!

Monday, 3 March 2014

Cara Untuk Center-kan Post Title

Assalamualaikum dan salam sejahtera.


Untuk ketengahkan tajuk dan gambar di sidebar, caranya mudah saja.



1) Dashboard > Template > Edit HTML



2) Ctrl + F (tekan serentak pada keyboard), cari kod:


h3.post-title { 
atau 
h3.post-title, .comments h4 { 
atau 
h4 {


3) Copy kod ini:


text-align:center;

4) Paste kod di bawah kod h4 {



 Sebagai contoh:

h4 { 
text-align:center;



5) Preview dulu, kalau tiada error boleh Save Template. Selesai!




Selamat mencuba!!!



Gambar sekadar hiasan. Baru lepas tengok 'My Neighbour Totoro'. Best! Suka tengok Totoro!!  ^^


Sunday, 2 March 2014

Entah Apa Cik TK Main Di Tumblr Ni?

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Sekadar hiasan. Sebab tiba-tiba rasa macam nak tengok balik drama ni.
Tengah-tengah malam tak dapat tidur insomnia macam biasa ni Cik TK merayau di internet seperti biasa, dan Cik TK terjumpa benda ni. Saja lah nak main, menghabiskan masa. Ni Cik TK repost balik dari Cik TK punya Tumblr

My personality:
I’m loud.
I’m Obnoxious.
I’m sarcastic.
I’m cocky.
I cry easily.
I have a bad temper.
I’m easy to get along with.
I have more enemies than friends.
I’ve smoked.
I’ve smoked weed.
I drink coffee.
I clean my room daily.

My appearance:
I wear a piece of jewelry at all times.
I wear makeup.
I wear contacts.
I wear glasses.
I have braces.
I change my hair colour often.
I straighten my hair often.
I have a piercing.
I have small feet.

Relationships:
I’m in a relationship now.
I’m single.
I’m crushin’.
I’m always scared of being hurt.
An ex has physically abused me at least once.
I’ve told someone I loved them when I didn’t.
I’ve told someone I didn’t love them when I did.
I’ve been in love more than two times.
I believe in love at first sight.
I believe lust is more important than love.

Friendships:
I have a best friend.
I have at least ten friends.
I’ve gotten a phone call in the last 48 hours from a friend.
I’ve beaten up a friend.
I’ve been in a serious fight with a friend.

Experiences:
I’ve been on a plane.
I’ve been on a train.
Someone close to me has passed away.
I’ve taken a taxi.
I’ve taken a city bus.
I’ve taken a school bus.
I’ve gone bungee jumping.
I’ve made a speech.
I’ve been in some sort of club.
I’ve won an award.
I’ve spent 24 Hours on the computer straight.
I’ve been in a physical fight.


Music:
I listen to R&B.
I listen to country.
I listen to kpop.
I listen to techno.
I listen to rock.
I’m one of those people who play songs repeatedly until I hate it.
I hate the radio.
I download music.
I buy CD’s.

Television:
I spend at least six hours a day watching television.
I watch soap operas daily.
I’m in love with Days of Our Lives.
I’ve seen and liked the O.C.
I’ve seen and liked One Tree Hill.
I’ve seen and like Americas Next Top Model.
I’ve seen and like Popular.
I’ve seen and like 24.
I’ve seen and liked CSI.
I’ve seen and like Law & Order: SVU.

Family Life:
I get along with both of my parents.
My biological parents are still together.
I have at least one brother.
I have at least one sister.
I have at least one step brother/sister.
I have at least one half brother/sister.
I’ve been kicked out of the house.
I’ve ran away from my home.
I’ve sworn at my parent(s).
I’ve made my parents cry.
I’ve lied to my parents.
I’ve lied to my parents about where I am.
I’ve lied to my parents about what I’m doing.
I’ve lied to my parents so I’d be allowed out.
I’ve walked out when I’ve been grounded.

Hair:
I’ve been brown.
I’ve had streaks.
I’ve cut my hair in the past year.
I’ve dyed my hair in the past year.
I’ve been blonde.
I’ve had black.
I’ve been red.
I’ve been light brown.
I’ve been blue/green.
I’ve gotten my hair thinned.
I use conditioner.
I’ve used silk therapy.
I’ve used hot oil treatments.
I’ve curled my hair.
I’ve straightened my hair.
I’ve ironed my hair.
I’ve braided my hair.

School:
I’ve yelled at a teacher.
I’ve been suspended.
I’ve had an in-school suspension.
I’ve been sent to the principals office.
I’ve walked out of class.
I’ve skipped an entire day of school.
I’ve skipped a whole month of one certain class.
I’ve failed a test.
I’ve cheated on a test.
I’ve helped someone else cheat on a test.
I’ve failed Art.
I’ve failed P.E.
I’ve failed math.
I’ve failed another class.
A teacher has called my parents.


Saturday, 1 March 2014

Repost: REALITINYA.....

Assalamualaikum dan salam sejahtera...


Pada zaman yang penuh dengan pelbagai hiburan ini, aku pasti, ramai di antara kita sangat sukakan muzik.... memang tak boleh nak dinafikan lagi... sebab Cik TK pun macam tu juga... 

Selain daripada handphone, ada yang siap miliki pemain muzik seperti pemain mp3, iPod bagai... lepas tu selalu la sumbat telinga dengan headphone, tujuannya untuk dengar lagu... kekadang tu rasa macam volume tak cukup kuat... apa lagi, volume dinaikkan sampai orang kat sebelah pun boleh dengar... aku terfikir jugak, tak rasa macam nak pekak ke orang yang dengar kuat-kuat sangat tu...

Dah tu, tak cukup dengan volume yang kuat... dia nak nyanyi pulak... dah la suara tu "sedap" sangat... masuk pertandingan nyanyi memang gerenti fail la...! hehe~ bukan nak mengata orang, pasal kadang-kadang Cik TK pun macam tu juga... 

Tapi, pernah tak korang terfikir... Tentang apa reaksi orang di sekeliling bila korang nyanyi? Sama seperti yang korang fikirkan ke?


Okay, sekadar hiburan... sesiapa sila jangan terasa oke...