(   ̄)y―oo0O0O〇○**

Thursday, 27 February 2014

KAWAN?


#Entri kali ini sekadar luahan hati Cik TK yang dah lama terpendam... dan dah lama berhabuk dalam draft, nak buang tak sampai hati. 


Assalamualaikum dan salam sejahtera…


Rasanya ayat “Kawan ketawa berlambak, kawan menangis susah nak cari” mesti korang semua dah biasa dengar kan? Sampai sekarang Cik TK masih tak faham… Kenapa waktu kita senang, waktu kita gembira, mereka setia bersama kita. Gelak ketawa sama-sama. Tapi bila kita ada masalah, kita di‘campak’ macam itu saja.

Cik TK pernah rasa sendiri keadaan ini. Cik TK diperlakukan sebegitu oleh kawan rapat Cik TK sendiri. Cik TK pun tak faham kenapa dia tergamak buat macam tu pada Cik TK. Ketika dia susah, Cik TK ni lah tempat dia mengadu, Cik TK dengar segala luahan hati dia, Cik TK dengar segala masalah dia. Tapi kenapa di saat Cik TK perlukan dia, dia abaikan Cik TK macam itu saja. 

Bukan itu saja, malah dia dah buat sesuatu yang membuatkan Cik TK hilang kepercayaan pada dia.  Cik TK pun tak faham kenapa manusia sebegini wujud. Walaupun macam-macam dah terjadi antara kami, walau sakit hati ini rasanya, sebagai seorang kawan Cik TK cuma harap dia akan menyedari kesilapan dia dan tak melakukan hal yang sama pada orang lain. 


Ok la. Cik TK tak nak cerita banyak-banyak. Buat sakit hati je kalau nak ingat balik. Dan harap tak akan jumpa lagi orang yang macam ni...

p/s: Harap semua yang alami masalah sebegini harap bersabar dan bertabah



Sunday, 23 February 2014

Sweetnya mereka...!!!

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Beberapa hari lepas waktu jalan-jalan kat area KLCC, jalan-jalan konon, pergi interview kat area sana sebenarnya ternampak satu pasangan ni sweeeeett sangat sangat! Pasangan dah kahwin okee! Bukan couple cinta monyet tau! Macam mana Cik TK tau diorang tu dah kahwin? Ada anak diorang sekali. Sebab tu la.

Picture source
Alkisahnya macam ni... Cik TK duduk rehat kat bangku-bangku sekitar Suria KLCC, ternampak seorang perempuan tu tengah tengok-tengok barang kat satu kedai ni. Dari arah lain ternampak seorang lelaki dengan sejambak ros merah dan sekotak hadiah di tangannya, menuju ke arah perempuan tu. Di belakang lelaki tu ada seorang budak lelaki comel dalam lingkungan 5 atau 6 tahun yang tersengih-sengih, pun menuju ke arah perempuan tu.

Lelaki tu pegang bahu perempuan tu, dan bila perempuan tu berpaling dengan romantiknya lelaki tu kata "Surprise...! Happy Birthday sayang!". Budak tu pun ucap "Happy Birthday Mama!!" sambil peluk mak dia. Cik TK boleh nampak perempuan tu terharu dengan kejutan suami dengan anak dia tu. Terserlah kebahagiaan di situ... Sweeettnya husband dia tu....

Time tu Cik TK rasa macam wahhh, bahagianya diorang... nak juga rasa keadaan macam ni... ada suami yang caring, penyayang dan romantik macam ni... ada anak yang comel dan sayang pada ibubapa dia. Okehh mulalah berangan ni...! Eh, tak salah kan nak berangan... Lagipun, bukan ke ni impian semua kaum hawa? Tapi, calon pun belum ada lagi ni... Berangan je la lebih... huhu~

Okay la, sampai sini je dulu entri kali ni. Nak sambung berangan. Wahaha...!

Dapat jodoh yang baik dan kekal sampai bila-bila, impian semua kan? Picture source


Thursday, 20 February 2014

Rumah kembar dan sampah.

Picture source

Geram.

Kenapa?

Sampah kat luar bertimbun tak dikutip.

Kenapa?

Company baru yang sepatutnya kutip sampah tu tak ambil sampah.

Yang peliknya, rumah lain dia ambil.

Termasuklah rumah kembar sebelah aku ni.

Masalahnya bukan sekali.

Dah setengah bulan.

Mungkin ulat dah seronok berpesta di dalam.

Mungkin juga aroma yang hebat dari tong itu mampu membantu dalam membantutkan selera makan.

Tak sanggup nak tengok.

Tak sanggup nak hidu.

Mula-mula adu kat ketua kampung, dia tolong cakap kat company tu.

Pun tak ada perubahan.

Call sendiri company tu adukan hal ini, katanya akan selesaikan hal ni.

Tapi juga masih tiada perubahan.

Aneh.

Sungguh aneh.

Mungkin dia ingat rumah kembar tu guna satu tong sampah saja kot.

Mungkin.

Tapi secara logiknya, rumah kembar bermaksud dua rumah yang berbeza.

Dua penghuni yang berbeza.

Ia juga bermaksud dua keperluan yang berbeza.

Dua gaya hidup berbeza.

Dan kedua-duanya menghasilkan stok sampah yang berbeza.

Yang dibuang dalam dua tong sampah yang berlainan.

Tapi hanya satu yang dikutip.

Kenapa?

Sedangkan menerima dua bayaran yang berbeza.

Tak faham sungguh keadaan ni.

Nak kata tong tersorok, tak pulak...

Tepi jalan je kot kami letak, mudah dilihat.

Dan tadi, siap sengaja letak sampah atas penutup lagi nak bagi mereka nampak.

Dan still tak ambil.

Tak tahu nak kata apa lagi.

Aihhh....

Saja meluahkan rasa geram saja di sini.

Okay la. 

Jumpa lagi di entri lain.


Update: Settle dah masalah ni. Petang tadi call balik company tu, kasi complaint kaw2 punya. Then diorang pun dah datang ambil semua sampah sekaligus. Alhamdulillah. Tengok pulak lepas ni macam mana keadaannya.


Sunday, 16 February 2014

IntaNBerliaN Mega Giveaway 2014

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Nak join? Sila klik banner atau klik sini.

Senarai hadiah boleh rujuk di sini.

Syarat penyertaan:
1) Blogger yang menetap di Malaysia / mempunyai alamat di Malaysia
2) Buat Entry bertajuk "IntaNBerliaN Mega Giveaway 2014"
3) Letak banner IntaNBerliaN Mega Giveaway 2014 dalam entry
4) Letak link sponsor dalam entry

GIVEAWAY By Henrietta Jose

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Berminat nak join? Sila klik banner atau klik sini.

Oh ya! Cik TK suka baca majalah ilmiah, buku motivasi dan novel thriller melayu.

Saturday, 15 February 2014

Sebulan Menghilang.

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Sebulan Cik TK langsung tak tengok blog Cik TK ni. Dah setebal 5 inci habuknya tu... Haaachhuuu!! Dasyatnya~

Ke mana Cik TK menghilang? Bajet macam ada yang amik tahu je Baru-baru ni Cik TK join program GEMS. Korang pernah dengar tak pasal program ni? Program ni langsung tak ada kaitan dengan batu berlian ke apa ek. GEMS adalah singkatan dari Graduate Employability Management Scheme. Eh, tak mahu la cerita panjang-panjang. Maklumat lanjut mengenai program ni boleh rujuk GEMS Malaysia.



Oleh itu Cik TK agak sibuk sibuk la sangat kan... dengan assignment jadi macam budak u balik pulak dah, kelas ikut waktu pejabat dan merayau. Eh?. Okay, pertama kali tinggal betul-betul di tengah-tengah bandaraya Kuala Lumpur (walau cuma sebulan sahaja), maka guna masa yang ada untuk merayau puas-puas. Tapi bukan hujung minggu la. Waktu tu guwa chao balik rumah. Semestinya!!!

Walau tempoh masa program tu singkat je (belum tamat lagi, tengah tunggu placement), tapi banyak yang Cik TK belajar. Antaranya dapat perbaiki cara komunikasi kerja, belajar cara penulisan business, personal branding dan macam-macam lagi yang melatih supaya jadi confident dan up-kan lagi skill presentation korang. Dapat ramai juga kawan baru yang agak huha dan memang kelas ni meriah la.

Okay la. Setakat ni je la dulu. Cik TK tak ada niat pun nak tulis entri ni sebenarnya. Tengah bosan-bosan tu tetiba je tersiap taip dah.

Oke la. Da~ (eh sejak bila pula Cik TK guna 'da~' ni? Pengaruh awak la ni Encik H!!!)