(   ̄)y―oo0O0O〇○**

Saturday, 25 October 2014

Tikus.

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Sekadar hiasan. Stuart ni comel... suka tengok movie dia... Sumber gambar
Kebelakangan ni kemunculan tikus di rumah aku semakin menjadi sejak 'hutan' kat sebelah rumah aku ni dibersihkan. Eh? Hutan? Okay, secara tepatnya, ia bukan hutan. Tapi tanah-tanah lot yang terbiar. Bila dah terbiar tu maka macam-macam spesies flora dan fauna la yang duduk kat situ.

Kalau tumbuhan, bukan setakat rumput lalang je malah pokok pisang, mengkudu, kadok, dan macam-macam lagi wujud di situ. Tinggi rendah lebat kecil besar semua ada. Maka segala ahli keluarga tikus, ular, monyet, biawak boleh jumpa kat situ. Pernah sekali tu siap ada nampak anak babi lagi. Oppsss... bahasa sopannya khinzir~ Aih... Sebab tu la aku panggil tanah-tanah sebelah ni 'hutan'. Ada je kekadang tuan tanah tu bersihkan, tapi tak buat apa-apa dan jadi terbiar balik. Maka tumbuh balik la 'hutan' tu.

Baru-baru ni tuan tanah tu mula bersihkan tanah dia balik, siap ada jentolak dah kat situ. Nak mula bina rumah la tu kot. Elok juga la tu, dah belasan tahun terbiar. Tapi yang tak best-nya, setiap kali tanah tu dibersihkan, ada haiwan yang duk tinggal kat 'hutan' tu lari ke rumah aku. Dulu pernah beberapa kali anak ular dan monyet datang 'lepak' kat luar rumah.

Sumber gambar
Tapi bila dah lama tak jadi perkara macam ni, muncul pula masalah lain. Tikus masuk rumah pulak. Entah dari celah mana dia masuk entah... Maka segala lubang kat dinding tu dipastikan betul-betul ditutup, makanan kena pastikan sentiasa terjaga, segala peralatan dipastikan bersih sebelum guna.

Aih... gara2 tikus ni kami sekeluarga kena jadi lebih hygiene dan berwaspada. Sampai sekarang walau beberapa hari perangkap tikus dipasang, tak seekor pun dapat lagi. Mana la dia menyorok agaknya....

Okay la. Sampai sini dulu... Nak google la macam mana nak uruskan tikus ni. Jumpa lagi entri akan datang.

Chiao!!!

p/s: Entri ni sebenarnya dah lama berbulan-bulan terkurung dalam draft. Cik TK lupa kewujudannya. Nak buang, sayang... Eh boleh pulak!?
p/s lagi: Cerewet rupanya tikus ni, nak umpan ikan masin bakar je. Yang lain tak nak.



Friday, 24 October 2014

Ragam.

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Apa khabar pembaca sekalian?

Harap semua dalam keadaan baik-baik sahaja...

Okay, terus ke tujuan entri.


Ragam manusia.

Setiap orang mempunyai dengan sifat dan perangai mereka yang tersendiri.

Lain orang, lain ragam.

Lain orang, lain sifat.

Lain orang, lain perangai.

Ada sifat mereka disukai orang sekeliling.

Ada juga sifat mereka yang dibenci.

 Kadangkala ada sifat mereka yang buat kita rasa selesa.

Kadangkala ada yang menjengkelkan.

Sampai kita rasa annoying dan menyampah dengan mereka.

Dan Cik TK sangatlah tak faham.

Kenapa ada mementingkan diri?

Kenapa ada yang cakap dan buat ikut sesuka hati?

Kenapa ada yang tak fikir perasaan orang sekeliling?

Kita bukannya hidup seorang diri di dunia ni.

Sebab itu, kita ni hidup mesti ada toleransi sesama kita.

Memang kadangkala kita harus pentingkan diri.

Tapi.

Bergantung pada keadaan.

Jangan terlalu pentingkan diri sampai menyakiti orang lain.

#Sekadarluahan...


Wednesday, 22 October 2014

動物占い

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Wah, tajuk entri kali ni dalam tulisan Kanji! Haha!! Okay, hari ini Cik TK jumpa sesuatu yang dipanggil Doubutsu Uranai (動物占い). Doubutsu Uranai adalah sejenis cara orang Jepun menilik nasib (fortune telling) ataupun mengenali personaliti seseorang di mana ia membahagikan ciri-ciri manusia kepada 12 jenis haiwan dengan menggunakan tarikh lahir seseorang.

Korang boleh cuba Doubutsu Uranai ni di laman web versi English ataupun kalau korang mahir dengan bahasa Jepun boleh cuba versi Jepun. Akan tetapi, korang tak boleh la nak percaya benda ni. Cik TK pun cuba sekadar main-main sahaja, sambil-sambil nak mengenali karakter diri sendiri.

Cik TK lahir pada 15 Disember. Maka hasilnya kebanyakannya betul (maaf ye malas nak translate, ni Cik TK copy je resultnya):


You are Black Monkey, who has a pretty and a cheerful smile. People depend on you for your kindness and the way you take care of them. You don't possess feminine emotional attraction, but you can make decisions calmly and efficiently. Your cheerful and generous character is popular among men.

You are not very good at reading other people's mind, but you can have a relationship without making others incurring displeasure. Although you are weak on instinct, you can carry out things rationally. You tend to be rather nervous, and if you don't try to relax, you will get mentally tired.

You can go on living with patience. You don't have strong identity, you are straightforward person, and lead consistent life. You will lead a happy and lively life if you put yourself as number two and work under someone.

You don't like to loose, and because you put in great effort, you will not give up halfway and can be full of sprit. But you can lack foresight and are not good at deep speculation. You may be taken advantage of yourself.

And in real life, you don't get interested in hobbies and culture, but you seek for materialistic things. Your objective in life is to lead a life for both personal interest and practical benefit.

Characteristic and personality of Monkey:
  1. Monkeys can't see the forest for the trees
  2. Flatter Monkeys and they may do great things (?)
  3. Monkeys are clever with their hands and good imitators
  4. Monkeys are restless animals of action
  5. Monkeys move easily when given instructions
  6. Monkeys are a cheerful life of the party
  7. Monkeys try hard if small change is involved
  8. Monkeys are a bit goofy
  9. Monkeys are trusting and easily deceived
  10. Monkeys are curious and want to improve themselves

 Personality by colour:



Classification by 4 groups:


Monkey is in the Earth group, which means that you are Self Centered consciousness and Objective Oriented type:

Self Centered consciousness:
Person in this side, want to keep their own pace of work, and dislike being interrupted by other people. They have a strong sense of "not interfere others, and not being interfered". They prefer to act according to their will.

Objective Oriented type:
This type of person acts after thorough and careful planning. And if they decide on something, they will not want to change their mind in the middle. They work hard to achieve the set objective, and think very high of achievements.

Personal relationships between different types and consciousness:

Objective oriented type vs. Circumstance oriented type

The rifts between these two types are serious, and both types may find it hard to work together. Taking as an example, a situation where "objective oriented type" boy is going out with "circumstance oriented type" girl. The restaurant he decided he wanted to eat happens to be full of people, and they are told to wait for an hour. He says "we decided to eat here, so we should wait." But his girl-friend would think, "if we have to wait for so long, we ought to go to other place."

Self centered consciousness vs. other person consciousness

This type of combination may suffer conflict of opinion depending on certain situations. For example, in a situation where a "self centered consciousness" boy and "other person consciousness" girl are looking for a birthday gift for their mutual friend, he would find a gift according to his taste, whereas she would think about their friend's preferences more.



Okay, ini hasil dari laman web versi English. Cik TK tak cuba pun versi bahasa Jepun, sebab tak mahir dengan bahasa Jepun. Payah pula nak terjemah nanti. Nak guna En. Gugel punya translate pun kadangkala tak betul. Tapi pada sesiapa yang nak cuba boleh singgah versi English atau versi Jepun

  

Lolitawork Libretto ~Storytelling by Solita~ by Kanon Wakeshima

Assalamalaikum dan salam sejahtera... 

Macam mana cuti korang semua hari ini? Keluar merayau? Duduk rumah depan PC je? Macam cakap pasal diri sendiri je tu Tak kisah la macam mana korang nak gunakan hari cuti korang. Apa pun, Selamat Menyambut Deepavali kepada mereka yang menyambutnya...

Dikala cuti ini, Cik TK ingin mengucapkan selamat bekerja kepada mereka yang kena bekerja hari ini. Cik TK tahu, bukan semua dapat cuti hari ini. Lagi-lagi pekerja yang terlibat dengan bahagian operasi. Kalau bukan disebabkan OFF DAY Cik TK memang jatuh pada hari Rabu, maka Cik TK kena juga bekerja hari ini.. Hehe~

Entah kenapa sejak semalam lagu nyanyian Kanon ni asyik terngiang-ngiang je, asyik teringat-ingat je.. Sampai time kerja pun sampai ternyanyi-nyanyi pun ada. Nasib baik Cik TK sorang-sorang kat belakang berjam-jam uruskan return barang... Jadi tiada la yang dengar. Hehe~

Picture source
 Jadi entri kali ini bertujuan untuk berkongsi lagu ini dengan korang. Cik TK tau tak ramai yang minat muzik dari negara matahari terbit ni. Jadi, siapa yang nak layan dipersilakan...  ^~^ 


Shoujojikake no Libretto ~Storytelling by solita~ 



Mon qui suis dans mon reve 
Shoujojikake no 
T'entends ma cherie 
ORUGOORU wa 
Ehon no naka de 
T'entends ma cheire 
Ano ko o matsu 

Kyou wa hangetsu no yoru 
PEPAAMINTO no kaori 
Sotto machi no akari ga 
REESU no DORESU o kikazaru 

Shitataru tsuki 
Yami ni ochite 
Jikan o tomeru 

Une montre derobee avec laquelle une fille 
s'amusait 
Tokei wa ano ko no naka ni? 
Rends-moi le temps passe 
ORUGOORU o yoku kiite. 

Me no mae ni wa mahou no basha ga tomatte 
Ano ko o ittai donna sekai e 
Tsurete iku no kashira? 

Moi qui suis dans mon reve 
Shoujojikake no 
T'entends ma cherie 
ORUGOORU wa 
Moi qui suis dans mon reve 
Ehon no naka de 
T'entends ma cherie 
Ano ko o matsu 

Vite! 
DETARAME na yuugi 
Silence! 
Miminari no WARUTSU 
Aides-moi 
Modorenai kuusou 
Arretes! 
Ano ko ni wa todokanai wa 
Reveille-moi 

DAIYA kagayaku sora 
BANIRA KURIIMU no o-shiro 
Sotto sharin no sokudo ga 
Byoushin no REERU o narasu 
Me no mae ni wa mahou no kuni ga hirogatte 
Ano ko wa ittai donna sekai ni 
Someteiku no kashira? 

Moi qui suis dans mon reve 
Shoujojikake no 
T'entends ma cherie 
ORUGOORU wa 
Moi qui suis dans mon reve 
Ehon no naka de 
T'entends ma cherie 
Ano ko o 

Moi qui suis dans mon reve 
Shoujojikake no 
T'entends ma cherie 
Tokei no hari 
Moi qui suis dans mon reve 
Ehon no naka de 
T'entends ma cherie 
Tomatta mama 

Vite! 
DETARAME na yuugi 
Silence! 
Miminari no WARUTSU 
Aides-moi 
Modorenai kuusou 
Arretes! 
Ano ko ni wa todokanai 
Reveille-moi 

Vite! 
DETARAME na yuugi 
Silence! 
Miminari no WARUTSU 
Aides-moi 
Modorenai kuusou 
Arretes! 
Ano ko ni wa todokanai 
Reveille-moi 

Reveille-moi 
Me o samashite


Saturday, 18 October 2014

Parodi DETEKTIF CONAN

Assalamualaikum dan salam sejahtera.. 



Siapa minat Detective Conan?? Cik TK minat... Minat sangat.. Tapi jarang tengok anime nya... Lebih banyak baca manga... Okay, Cik TK tak mahu cerita banyak. Kali ni Cik TK cuma mahu kongsi video yang Cik TK jumpa kat Youtube tadi... Parody Detective Conan! Jom saksikan kisah Shinichi dan Pakcik Mouri kita ni menyelesaikan kes pembunuhan di Malaysia!!





Sekadar hiasan.. Comelnya~!!!

Sunday, 31 August 2014

Hanya sekadar luahan...

Setiap manusia itu tidak akan terlepas dari ditimpa dugaan. Dalam erti kata lain, ditimpa masalah, ditimpa ujian dan pelbagai lagi yang sama erti dengannya.

Picture source
Setiap dugaan dan ujian yang diterima itu haruslah kita hadapi dengan tabah dan sabar... Kerana dengan ujian seperti inilah kita dapat menjadi lebih matang. Kerana ujian seperti ini jugalah kita dapat menjadi lebih kuat. Kerana ujian seperti ini jugalah kita dapat tahu sejauh mana kita dapat bertahan... Dan kerana ujian inilah kita dapat tahu siapa yang mementingkan diri sendiri dan siapa yang dapat sentiasa bersama kita dikala berlakunya kesukaran seperti ini. Cik TK yakin, bahawa disebalik segala kesukaran yang dihadapi itu pasti ada hikmah disebaliknya.

Itulah yang kami hadapi sekarang. Kesukaran. Dugaan. Ujian. Dan kami tak terlepas dari tekanan. Tapi kami beruntung dan bersyukur, adanya kami sesama sendiri. Saling menjaga dan memahami situasi yang dihadapi. Saling memotivasi sesama sendiri. Kami saling membantu sesama sendiri. Bersatu adalah sesuatu yang amat penting, lebih-lebih lagi pada saat dan ketika ini.

Apa yang boleh kami lakukan, hanya sabar dan redha dengan keadaan ini. Kami yakin keadaan ini hanya sementara. Walau apapun masalah yang dihadapi, pasti ada jalan keluarnya. Sabar dan yakinlah...!

#MotivasiDiriSendiri...

'

Wednesday, 6 August 2014

WORDLESS WEDNESDAY: FATED TO LOVE YOU



p/s: Hari ni cuti, sibuk layan citer ni..

Mode: Do not disturb. Hehe~

Nak join sekali?


Bye!!

Sunday, 6 July 2014

SURAT CINTA KE SURAT UGUTAN?

Assalamualaikum dan salam sejahtera.


Tadi siang semasa tengah mengemas dokumen-dokumen kat 'office' kami yang bersepah tu, Kak P (eh Cik TK ni suka gelar orang dengan initial je kan?) terjumpa buku planner bos. Mmg Cik TK dah lama nampak buku tu kat situ. Tapi tak pernah terfikir pun nak buka, sebab tu barang orang. Cik TK tak suka orang kacau barang Cik TK, maka Cik TK memang tak kacau barang orang.



Buku planner tu mungkin dia tak pakai dah, atau mungkin juga dia dah tak ingat langsung kewujudan buku tu. Sebab Cik TK memang dah lama perasan buku tu ada dekat situ. Mungkin dah 2 bulan juga la...



Kak P buka saja nak tengok isi dalamnya... Cik TK join sekaki gak la. Mula-mula tu tak ada yang menarik sangat pun. Benda biasa je: List kerja, SOP, reminder. Semua berkaitan kerja. Emmm bosan la.



Sekali kat page paling belakang ada satu sampul surat. Kak P terus je buka. Rupanya surat cinta dari girlfriend dia. Habis kecoh satu outlet. Staf lain datang mengerumuni kami, semua sibuk nak tau kandungan surat tu.

Sumber gambar
Cik TK tak dapat nak halang Kak P baca isi kandungan surat tu kuat-kuat. Kandungannya berbunyi seperti ini:


"Kepada K (nama penuh siap dengan bin sekali), ayang sangat sayang dekat sayang... ayang sangat cintakan sayang. terima kasih kerana selama ni sentiasa bersabar dengan ke renah ayang... ayang..."


EH STOP!! Privacy orang ni. Tak mahu la Cik TK share part ni. Ai bos, nampak je matang dan serius. Dalam hati ada taman rupanya. Romantik betul surat cintanya. Ok, tak mahu cakap panjang lebar pasal part cintan cintun ni.



Ok sambung balik sebab asal kenapa Cik TK share pasal ni. Surat tu nampak macam surat cinta biasa je. Tapi tiba-tiba p/s yang kat bawah tu pelik.


"AWAS! JANGAN BERANI-BERANI CUBA CARI PEREMPUAN LAIN. JANGAN BERANI NAK CINTA ORANG LAIN. JANGAN BERANI CURANG! KALAU TAK SIAP LA KAU!!!"


Amboi, ugut dah macam samseng pula dah!!! Habis hilang dah segala rasa romantik tadi. Perempuan jenis apa la agaknya girlfriend dia tu...? Ke memang perempuan yang bercinta memang ada tulis macam ni dalam surat cinta dia?


Sumber gambar
p/s: Nasib baik la bos cuti hari ni... Kalau tak mesti dia dah malu gilerr pasal semua orang pergi baca surat cinta dari awek dia... Rasanya esok bila dia datang kerja mesti semua usik dia... hehe~ *gelak jahat*


Friday, 4 July 2014

MENJEJAKKAN KAKI KE BAZAAR RAMADHAN?

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Hari ni dah masuk hari ke-6 dah kita berpuasa... Tapi sampai sekarang Cik TK masih lagi belum menjejakkan kaki ke Bazaar Ramadhan. Bukannya Cik TK ni kedekut atau susah nak keluar duit ke apa, cuma penyakit MALAS melanda tetiba bila dengar perkataan bazaar ramadhan ni. Malas kenapa? Sebab Cik TK ni memang tak selesa pergi ke tempat yang ada ramai orang. Rimas, tak tahan, lepas tu mula la pening jadinya.

Sumber gambar
Nasib baik jadual kerja Cik TK majoriti dapat shift pagi. Maka maksudnya, sebelum waktu berbuka memang Cik TK dah cabut lari balik rumah la. Habis kerja lepas pukul 5, terus balik rumah tolong mak masak juadah berbuka. Kalau banyak kerja, balik lambat sikit. Tapi masih sebelum waktu berbuka. Sampai rumah yang bestnya mak dah masak... Balik-balik terus berbuka. Heaven-nya rasa...!

Tapi hari ni malangnya Cik TK shift FULL. Maksudnya masuk kerja 7 pagi, balik 11 malam. Hari ni hari pertama Cik TK berbuka tanpa family tahun ini. Dan ini juga kali pertama berbuka bersama rakan sekerja. Disebabkan kami sibuk bekerja, juadah berbuka kami hari ini kami serahkan pada mereka yang tidak berpuasa untuk ke kedai terdekat tapau-kan makanan untuk kami. 

Kenapa kami tak ke bazaar ramadhan je? Sebab pertama, ramai orang. Sesak. So malas nak pergi. Sebab kedua, bazaar ramadhan jauh dari tempat kerja. Dan cuma Cik TK je yang ada kenderaan antara semua pekerja. Dah sah la memang Cik TK tak pergi. Cik TK sebagai person-in-charge tak boleh tinggalkan outlet macam tu sahaja. 

Ermm... Sebenarnya Cik TK curi masa waktu bekerja ni dok update blog pula. Sila jangan tiru perangai tak baik ni ek. Ok la, Cik TK kena sambung kerja. Da~

P/S: Lama tak blogwalking. Tadi saja terjah blog-blog terpilih. Cik TK tengok majoriti update blog pasal puasa. 

 

Monday, 9 June 2014

EH!??

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Beberapa hari lalu nama Cik TK di tag di laman muka buku, mengatakan Cik TK kini nampak lebih confident. Pelik. Sebab sudah lama Cik TK tidak post apa-apa pun di laman muka buku tersebut dan tiada siapa yang tag Cik TK apa-apa pun. Maka Cik TK pun rasa curious, terus buka muka buku dan terlihat video ini.



Reaksi awal Cik TK: "Argh segannya!!!". Haha! Cik TK memang sudah tahu hasil interview tempoh hari akan digunakan untuk memperkenalkan program ini. Tapi tak sangka ia disiarkan di laman web, muka buku dan youtube program ini. 

Program GEMS 2.0 adalah program tajaan Kementerian Pendidikan Malaysia dan TalentCorp Malaysia (dilaksanakan oleh Excel Minds Consultancy) untuk membantu para graduan yang masih belum bekerja untuk mendapatkan peluang pekerjaan. Melalui program ini, para graduan akan mengikuti pelbagai kursus. Kira macam upskilling juga la. Ada kelas business writing, english commnunication, winning resume, grooming dan sebagainya.

Untuk maklumat lanjut dan pendaftaran boleh la layari laman web http://www.programgems.com/graduan.

p/s: Cik TK sebenarnya bekas graduan GEMS 2.0 batch 6. Bila tengok video ni tiba-tiba rindu saat-saat yang dilalui masa program dulu... 


Thursday, 8 May 2014

MINGGU PERTAMA MEI YANG DISASTER!

Assalamualaikum dan salam sejahtera…

Baru seminggu berada dalam bulan Mei, macam-macam dah yang berlaku.

Picture source

1ST LABOUR DAY
1 Mei 2014 adalah kali pertama Cik TK menyambut Hari Buruh. Pada hari yang sama Cik TK masih perlu bekerja. Dan ianya juga merupakan hari yang disaster buat Cik TK! Macam-macam yang berlaku! Pertama kali belajar untuk bertanggungjawab dengan outlet punya financial dan entah macam mana Cik TK dengan rakan sekerja Cik TK ni boleh kira salah.

Siap dah semak balik semua dokumen financial untuk sebulan dan kiraan masih tak betul. Bila cerita semua dekat BiC Cik TK (Ok, kita panggil dia En. K), dia cuma semak balik semua dokumen tersebut dan ajaibnya En. K kata, “Mana ada excess RM500. Macam mana awak dengan Cik M kira ni?”.  

En. K terangkan semua cara kira yang betul satu per satu. Dan akibat Cik TK salah kira tu, Cik TK kena betulkan balik semua dokumen berkaitan kewangan yang Cik TK salah kira sejak pagi dan akhirnya balik lambat. Patut balik pukul 5 petang, jadinya balik jam 8.30 malam. Huhu~


DITINGGAL JADI ‘PERSON-IN-CHARGE’ UNTUK 2 JAM
En. K pergi ke HQ sekejap atas urusan tertentu. Itulah kali pertama Cik TK sebagai management level tinggal seorang diri, waktu itu secara automatik Cik TK adalah person-in-charge selama En. K tiada di sana (eksekutif management lagi 2 orang tu cuti pula). Dan yang ajaibnya dalam tempoh 2 jam En. K pergi itu lah tiba-tiba segala-galanya datang nak ‘serang’ Cik TK.

Audit dari HQ datang (layan segala kerenah mereka, pening kepala bila mereka minta fail ini, fail itu, siap yang Cik TK tak pernah dengar dll), pihak maintenance dari HQ juga datang, pihak IT pun datang untuk repair POS, supplier datang nak collect barang return (datang pula masalah fail tak jumpa), belum lagi pergi receive barang dan sebagainya. Sampai tak tahu dah nak layan yang mana satu. Nak nangis je rasa.  

Lepas En. K balik, memang lega gila. So, Cik TK pass-kan semua dekat dia. Tapi leganya tu sekejap je la. Lepas habis waktu rehat Cik TK, tetiba satu lagi disaster datang. Pihak HQ datang hantar barang beratus karton. En. K yang tengah busy kata “Cik TK tolong uruskan ye…”. Huhu~ memang speechless Cik TK dibuatnya.

Bila dah settle semua, En. K kata “Nanti bila awak jadi BiC memang macam ni la keadaannya. Biasa la tu, tu belum masuk awak kena jaga part financial lagi hari ni.”


NENEK MENINGGAL DUNIA
Beberapa hari lepas Cik TK ada exam dan meeting dekat HQ dan semasa masih berada di sana, mak kepada Cik TK call sampaikan berita sedih ni. Masa tu malam dah. Terus laju je pergi jemput ayah di Cheras yang baru je habis kerja dan meluru balik rumah. Tapi kami tak dapat nak balik kampung atas beberapa sebab tertentu, tapi sebab utamanya ialah bila cek kat internet, tiada flight yang menuju ke kampung pada tarikh keesokannya. So, mak akan balik kemudian je dengan adik nanti masa cuti sekolah.

Waktu ini lah baru Cik TK tau pasal adab ziarah untuk ucap takziah (untuk kaum kami). Sebelum ni Cik TK tak pernah perasan pasal ni. Semasa saudara-mara datang ucap takziah baru-baru ni baru Cik TK tau, orang yang datang ucap takziah ni akan bawa beras dan telur untuk keluarga arwah.


PA KENA POTONG
Baru semalam dapat emel dari HQ mengatakan semua yang bertugas pada satu tarikh ni kena potong PA (Elaun Prestasi). Memang tak dinafikan, itu memang salah kami pun. Tapi yang sedihnya, Cik TK ni budak baru, pun kena juga. Huhu~

  
BATUK DAN SELSEMA SEMINGGU
Dah seminggu Cik TK tak sihat. Batuk dan selsema. Tapi segala aiskrim dan air sejuk Cik TK bedal juga. Mana nak elok kan? Tambah pula kat tempat kerja banyak habuk. Ubat pun malas nak makan. Nampak gayanya lambat la nak sembuh ni… Huhu~



Alamak!!


Alamak...!!

Mama saya dah mula main Twitter...

Tu la... Cik TK, ajar lagi benda bukan-bukan ek...

Tak bebas nak tweet la lepas ni...

Ayat betul-betul kena jaga.

Huhu~

p/s: Nasib baik mama tak tahu lagi url blog anaknya ni. Hihi~  *gelak jahat*


Thursday, 10 April 2014

Ragam 1 sen...

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Masih ingat lagi tak dengan syiling 1 sen? Dulu kalau beli barang yang harganya ada 99 sen kat belakang mesti dapat baki 1 sen kan? Sekarang semua nilai sen dibundarkan kepada 0 atau 5 terdekat. Maka tak guna lagi dah 1 sen ni. 

Masih ingat lagi tak dengan syiling ni?

Tapi ditempat kerja baru-baru ni, berlakunya beberapa situasi yang melibatkan 1 sen ni.

Situasi 1
Seorang uncle ni beli barang dengan jumlahnya RM19.59, maka selepas dibundarkan jadilah RM19.60. Dia bagi RM20, dapatlah baki RM0.40. Dan tiba-tiba dia tanya, "Mana baki satu sen lagi?". Dengan muka serius pula tu. Tak apa, mungkin uncle tu terlupa 1 sen dah tak pakai...

Situasi 2
Ada seorang customer datang nak tukar duit syiling. Dia bagi satu beg plastik duit syiling. Sebab orang lain semua sibuk, maka diorang minta tolong Cik TK kira. Tengah-tengah syok kira semua syiling, tiba-tiba muncul duit 1 sen beberapa keping. Memang tak diterima dah la. Cik TK syak mesti dah lama dia kumpul semua syiling ni, Kalau tak, macam mana boleh ada 1 sen ni betul tak?

p/s: Waktu terjumpa syiling 1 sen tu, Cik TK gelak habis. Rupanya customer yang bawa syiling tu duk perhati je dari jauh masa Cik TK kira duit tu. Tak tahu dia fikir apa bila Cik TK gelakkan dia. Huhu~ Lepas ni kena hati-hati lagi. Tak baik gelakkan customer tau!!


Tuesday, 8 April 2014

DAH BERPUNYA?

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Pernah tak korang ditanya soalan-soalan sebegini ditempat kerja?

"Dah berpunya ke belum? Kalau belum, ada can laa..."
"Dah ada boyfriend ke?"
"Single lagi ke?"
"Ada whatsapp tak?"
"Minta nombor fon boleh?"

Aish~ Bekerja di kawasan yang banyak berurusan dengan pekerja operasi yang majoritinya lelaki sememangnya Cik TK tak boleh nak elak daripada ditanya dengan soalan-soalan macam ni. 

Bila tak layan, takut dikata sombong. Bila layan takut lain pula jadinya. 

Cik TK tipu je diorang kata dah ada boyfriend. Hehe~

Kalau korang alami situasi macam ni, apa yang korang buat? 

p/s: Rasa aneh sangat bila tetiba je ada staf panggil madam. Saya bukan bos dan saya belum kahwin lagi la... Huhu~

Agak-agak kalau buat muka macam ni sepanjang masa ada yang berani nak tegur tak? Hehe~


Monday, 7 April 2014

PRIHATIN ATAU PENYIBUK???


Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Mulai bulan ni, nampaknya Cik TK dah susah nak update blog ni. Sebab dah mula kerja. Alhamdulillah akhirnya selepas berbulan-bulan mencari, Cik TK dah dapat kerja tapi lari dari bidang Cik TK. Terpesong jauh sangat sangat! Tak apalah, cuba dululah untuk sebulan dua ni. Mana tahu nanti timbul minat pula kan….?

Tapi memang agak sibuk la. Shift pagi masuk jam 7 pagi, balik 5.00 petang. Shift petang mula tengah hari pukul 1 sampailah 11.00 malam. Kalau kena full, 7 pagi sampai 11.00 malam la jawabnya. Itu kalau di cawangan, yang jaraknya dari rumah 10 minit je driving! (Waktu rehat makan kat rumah la syioook!) Kalau ke HQ, masuk 8.30 pagi, tapi masih kena keluar rumah jam 6.30 pagi sebab jauh dan jemm. Balik 6.30 petang. Dan hadap jemm lagi. Duh~ Agak memenatkan, tapi banyak benda baru yang boleh dipelajari.

Picture Source

Cuma satu benda yang Cik TK tak suka. Cik TK tak berapa suka bercerita mengenai apa yang Cik TK ni buat. Dan di sekeliling Cik TK ni ada spesis manusia yang suka, eh bukan suka. TERSANGAT SUKA bertanya dan ambil tahu perihal orang lain. Dan itu yang Cik TK sangat tak suka. Lagi-lagi soalan yang banyak dan meleret-leret sampai kena terangkan semuanya step by step sampai manusia itu berpuas hati dengan jawapan yang diberikan.

Please la, bukan semua orang suka beritahu orang lain apa yang mereka buat. Mungkin mereka segan dan rasa rendah diri untuk beritahu, lagi-lagi pada mereka yang datang dari golongan yang hebat-hebat belaka, mereka yang suka membandingkan, yang suka merendahkan orang lain dan juga kepada golongan yang suka bergosip bercerita kepada orang lain tanpa memahami cerita sebenar!

Setakat ni dulu entri kali ni. Jumpa lagi entri akan datang. Ciao!



Sunday, 30 March 2014

BRAVE STORY

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Cik TK baru lepas layan anime movie ‘Brave Story’. Best sangat sangat! Ada banyak pengajaran dari movie ni yang kita boleh ambil untuk dijadikan iktibar.

Picture source
Kisah ‘Brave Story’ ni adalah mengenai Wataru Mitani, seorang pelajar tahun 5 sekolah rendah yang memasuki dunia ‘Vision’ melalui sebuah portal di sebuah bangunan terbiar setelah Mitsuru Ashikawa, seorang pelajar baru di sekolah yang sama, juga seorang ahli sihir memberitahu Wataru (yang baru ditinggalkan ayahnya dan menyebabkan ibunya sakit) untuk mengubah takdirnya di ‘Vision’.

Setibanya di ‘Vision’, seorang pakcik tua yang dipanggil Master Guru Lau  memberitahu Wataru (kini diberi status ‘Traveler’), untuk mengubah takdirnya Wataru harus mengumpul 5 permata untuk ke ‘Tower of Destiny’ dan berjumpa ‘Goddess of Fortune’ untuk ditunaikan satu hajatnya. Dari sini, bermulalah pengembaraan Wataru di dunia ‘Vision’.

Dan kalau nak tahu lebih lanjut mengenai pengembaraan Wataru dan pengakhiran kisahnya, boleh layan movie ni di Animeplus. Tak best la kalau Cik TK terus cerita semua. Spoiler namanya kan? Hehe~

Lagu tema untuk ‘Brave Story’ ni dinyanyikan oleh Aqua Timez, bertajuk ‘Ketsui no Asa Ni’ yang bermaksud ‘the morning with determination’.

Kumpulan AquaTimez. Picture source

Ketsui no Asa Ni – Aqua Timez

Douse nara mou
Hetakuso na yume wo egaite ikou yo
Douse nara mou
Hetakuso de akaruku yukai na ai no aru yume wo
Kidon nakute ii
Kakkotsuke nai hou ga omaerashii yo

Isshoukenmei ni nareba naru hodo
Karamawari shite shimau bokura no tabiji wa
Shougakusei no
Te to ashi ga issho ni dechau koushin mitai
Sore mo mata iin ja nai?
Ikite yuku koto nante sa
Kitto hito ni warawareru kurai ga
Choudo iin da yo

Kokoro no oku no oku
Tojikometeta hontou no boku
Namami no san-juu-roku do gobun
Kazarazu ni iza we dont stop
Kedo mada tsuyogatterun da yo
Mada baria wo hatterun da yo
Itami to tatakatterun da yo

Tsurai toki tsurai to ietara ii no ni naa
Boku-tachi wa tsuyogatte warau yowamushi da
Sabishii no ni heiki na furi wo shite iru no wa
Kuzure ochite shimai sou na
Jibun wo mamoru tame na no sa

Boku dake ja nai hazu sa
Ikiba no nai kono kimochi wo
Ibasho no nai kono kodoku wo
Kakaete iru no wa...

Hito no itami ni wa mukanshin
Sono kuse jibun no koto to naru to fuan ni natte
Hito wo kiratte
Fukou na no wa jibun dakette omottari
Ataerare nai koto wo tada nageite
San sai ji no you ni wameite
Ai toiu na no oyatsu wo suwatte matteru boku wa
Asufaruto no terikaeshi ni mo makezu ni
Jibun no ashi de aruiteku hitotachi wo mite omotta
Ugokaseru ashi ga aru nara
Mukaitai basho ga aru nara
Kono ashi de aruite yukou

Mou nido tohontono egao wo torimodosu koto
Dekinai kamoshirenai to omou yoru mo atta kedo

Taisetsu na hito-tachi no atatakasa ni sasaerare
Mou ichido shinjite miyou ka na to omoi mashita

Tsurai toki tsurai to ietara ii no ni naa
Boku-tachi wa tsuyogatte warau yowamushi da
Sabishii no ni heiki na furi wo shite iru no wa
Kuzure ochite shimai sou na
Jibun wo mamoru tame dakedo

Ayamachi mo kizuato mo tohou ni kure
Besokaita hi mo
Boku ga boku toshite ikitekita akashi ni shite
Douse nara korekara wa isso dare yori mo
Omoikiri hetakuso na yume wo egaite yukou
Ii wake wo katadukete doudou to mune wo hari
Jibun toiu ningen wo utai tsuduke you


Tuesday, 25 March 2014

Selamat Pengantin Baru!

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Sumber gambar
Malam semalam ada seorang sahabat Cik TK beritahu bulan depan dia nak kahwin. Tahniah~! Akhirnya...! Dah agak awak akan jadi yang pertama antara kita berempat Cik F. Hehe~ 

Ramai betul kawan-kawan Cik TK ni yang dah bahagia hidup dengan pasangan masing-masing. Siap ada yang dah dikurniakan dua cahaya mata lagi. Dan ramai juga yang bertanya, "Cik TK bila lagi...?" Hmm... tak dapat nak jawab aih~

Kepada Cik F dan semua yang bakal mendirikan rumahtangga tu:

Selamat Pengantin Baru!
Moga sentiasa diberkati dan dirahmati Allah, serta dimurahkan rezeki olehNya...
Semoga berkekalan hingga hujung nyawa...