(   ̄)y―oo0O0O〇○**

Saturday, 28 September 2013

RESEPI: SATE UDANG / UDANG BAKAR

Assalamualaikum dan salam sejahtera…

Hari ni Cik TK nak kongsi sikit cara nak buat sate udang. Macam jarang dengar kan? Biasanya sate ayam dan sate daging. Klik sini untuk resepi sate ayam. Hidangan kali ni boleh dikatakan macam udang bakar juga la. Ia boleh dimakan begitu sahaja, atau dijadikan lauk.


Bahan perapan:
15 ekor udang saiz agak besar
1 biji limau nipis – perah airnya
Garam secukupnya

Bahan kisar:
10 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
5 batang cili merah
1 inci halia
1 batang serai
Sedikit serbuk kunyit
2 helai daun limau purut
Garam dan gula secukupnya
2 sudu makan sos tomato

Lain-lain: Lidi sate – pastikan bersih

Cara buat:
  1. Perap udang yang telah dibersihkan dengan air limau nipis dan garam selama 1 jam di dalam peti sejuk.
  2. Kemudian cucuk udang dengan lidi. Kalau panjang sangat boleh potong lebihan lidi tu. (Gambar 1)
  3. Semua bahan kisar itu ditumis hingga wangi.
  4. Kemudian, masukkan udang bersama lidi. Masak sehingga berubah warna. Ketepikan. (Gambar 2)
  5. Udang itu kemudiannya dibakar sehingga betul-betul masak. Ketika membakar boleh merenjis lebihan tumisan pada udang. (Gambar 3)
  6. Sedia dihidang.


Selamat mencuba!

Gambar 1: Udang dicucuk lidi setelah 1 jam diperap

Gambar 2: Udang dimasak sehingga berubah warna 

Gambar 3: Sesi membakar!

Thursday, 26 September 2013

RESEPI: NASI AYAM



Bahan-bahan:
600g beras
3 sudu makan minyak
3 cm kayu manis
3 biji buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
3 ulas bawang merah – dikisar
1 ulas bawang putih – dikisar
1 cm halia – dikisar
0.5 cm kunyit – dikisar
1.3 liter air rebusan ayam (atau campuran air dan 1 kiub ayam)
1 helai daun pandan – dipotong pendek
setengah sudu kecil garam


Cara-cara:

(Cik TK masak guna periuk nasi) 
  1. Tumis bahan rempah (kayu manis, buah pelaga, bunga lawang dan bunga cengkih) bersama bahan yang dikisar. 
  2. Kemudian masukkan air rebusan ayam, daun pandan dan garam. 
  3. Apabila mendidih masukkan beras. 
  4. Setelah nasi masak, hidang dengan ayam, sup, salad, sambal dan sebagainya. 


Wednesday, 25 September 2013

CARA UNTUK DISABLED RIGHT CLICK

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Picture source: gigaom.com
Hari ni Cik TK nak kongsi cara untuk "disable right click". Tentu ramai sedia maklum tentang fungsi ini. Ia dapat membantu dalam mengelakkan kandungan blog kita di-copy. 

Caranya mudah saja. 
  1. Pergi ke Dashboard.
  2. Klik pada Layout.
  3. Klik Add Gadget.
  4. Pilih HTML/JavaScript.
  5. Copy paste kod kat bawah ni dan Save.

<script type="text/javascript">
/***********************************************
* Disable Text Selection script- &#169; Dynamic Drive DHTML code library (www.dynamicdrive.com)
* This notice MUST stay intact for legal use
* Visit Dynamic Drive at http://www.dynamicdrive.com/ for full source code
***********************************************/
function disableSelection(target){
if (typeof target.onselectstart!="undefined") //IE route
target.onselectstart=function(){return false}
else if (typeof target.style.MozUserSelect!="undefined") //Firefox route
target.style.MozUserSelect="none"
else //All other route (ie: Opera)
target.onmousedown=function(){return false}
target.style.cursor = "default"
}
//Sample usages
//disableSelection(document.body) //Disable text selection on entire body
//disableSelection(document.getElementById("mydiv")) //Disable text selection on element with id="mydiv"
</script>
<script type="text/javascript">
disableSelection(document.body) //disable text selection on entire body of page
</script>

Mudah kan? Semoga berjaya!
Oh ya! Yang ni tiada alert mesej seperti "No copycats" dan sebagainya.

Tuesday, 24 September 2013

THE FIRST FOUR.

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Tadi Cik TK tengah bosan.
Maka merayau tanpa arah tuju di alam maya ini.
Lepas tu, terjumpa ini.
Jadi saja-saja Cik TK nak main.

Meh ramai-ramai main sekali.

Sumber: favmy.com
Empat perkataan pertama yang Cik TK nampak ialah...

OVER DRAMATIC
PASSIONATE
HONEST
CHARISMATIC

Macam mana dengan korang?

Monday, 23 September 2013

RESEPI: AYAM MASAM MANIS



Bahan A:
3 biji bawang merah – hiris halus
2 ulas bawang putih – hiris halus
1 inci halia – hiris halus

Bahan B:
2 biji cili merah / hijau – hiris serong (Cik TK tambah sedikit lada benggala)
500g isi ayam

Bahan C (digaul sekali):
3 sudu makan sos tomato
3 sudu makan sos cili
1 sudu teh gula
½ cawan air
Sedikit sos tiram

Bahan lain:
Garam secukupnya
Minyak secukupnya untuk menumis
Hirisan daun bawang - hiasan

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak, tumis bahan A sehingga naik bau.
  2. Masukkan bahan B.
  3. Setelah ayam kelihatan masak, masukkan bahan C dan garam secukupnya. (Penggunaan api tidak terlalu besar untuk memastikan ayam betul-betul masak)
  4. Sedia dihidang. Boleh menaburkan hirisan daun bawang sebagai hiasan.



TOLONGLAH TEPATI MASA.

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Gambar sekadar hiasan
Hari ni entri Cik TK berkenaan menepati masa. Mengikut pengalaman Cik TK selama 23 tahun Cik TK hidup ni kan, didapati ramai yang selalu tidak menepati masa.

Sebagai contoh, situasi-situasi di bawah ni selalu berlaku pada Cik TK.

Situasi 1
Ali memberitahu Abu supaya berjumpa di stesen keretapi pada jam 11 pagi. Abu tiba tepat pada masanya. Sehingga 10 minit kemudian, Ali masih tidak muncul-muncul.
Abu menelefon Ali untuk bertanyakan keberadaannya. Ali kata, “On the way, on the way… Jap ek!”. Last-last, Ali sampai 11.30 pagi. Dia lambat sampai dengan alasan lambat bangun. WTH!!!???

Situasi 2
Pihak suatu majlis meminta para hadirin untuk tiba di dewan pada jam 8.30 pagi kerana majlis akan dimulakan jam 9 pagi. Tapi entah kenapa, majlis itu dimulakan jam 9.30 pagi. Ini Cik TK masih boleh terima lagi sebab kadang-kadang ada masalah teknikal ke apa.. 

Situasi 3
Waktu nak buat group discussion, masa yang dipersetujui adalah 9 malam. Tiba-tiba pada waktu yang dijanjikan itu ada yang masih sibuk nak makan kat kafe la, tengah kat kedai beli barang la... Tolonglah fikirkan perasaan orang yang tengah menunggu di lokasi yang dijanjikan.

Bukan Cik TK nak salahkan mana-mana pihak. Tapi, masa itu emas. Kita tidak seharusnya membazirkan masa dengan menunggu. Sesungguhnya penantian itu satu penyiksaan. Berbanding membuang masa dengan menunggu, lebih baik uruskan hal-hal lain yang lebih penting untuk diselesaikan. 

p/s: MASA ITU EMAS. HARGAILAH MASA ANDA SEBAIKNYA, ISILAH DENGAN PERKARA-PERKARA YANG BERFAEDAH.

p/s (lagi?): Cik TK ni sangat tak suka menunggu dan ditunggu.

Sunday, 22 September 2013

RESEPI: SATE AYAM



Bahan-bahan:-
400gm daging ayam (dipotong kecil)
½ sudu teh garam
30gm gula
lidi sate
3 sudu besar minyak
1 btg serai (dititik – untuk merenjis sate)

Bahan dikisar:-
4 ulas bawang merah
2 cm kunyit hidup
2 biji buah keras
1 cm lengkuas
1 sudu teh ketumbar (disangrai)
½  sudu teh jintan manis (disangrai)
½  sudu teh jintan putih (disangrai)
2 sudu besar air asam jawa
4 sudu besar santan
1 batang serai

Cara-cara:-
  1. Perap ayam dengan bahan kisar, garam dan gula selama beberapa jam.
  2. Cucuk ayam pada lidi sate.
  3. Lebihan bahan perap tadi digaul dgn 3 sudu minyak tadi dan renjis gunakan serai yg ditik semasa membakar sate.
  4. Bakar hingga masak.
  5. Sedia dihidang dengan nasi himpit dan kuah kacang (Cik TK tak guna kuah kacang).

Wednesday, 18 September 2013

Segmen Follow April hingga Disember 2013 by cik akak omei

Assalamualaikum dan salam sejahtera...


Untuk join, klik gambar di atas atau klik SINI

Tarikh tutup: 31 DISEMBER 2013

Segmen : Bloglist Oktober

Assalamualaikum dan salam sejahtera...


Kalau nak join segmen Paly ni sila klik gambar di atas atau klik SINI.

Tarikh tamat: 19/9/2013

Segmen 1st Mama

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Hari ni Cik TK nak join satu segmen oleh Blogger Mama

Kalau nak join sekali, klik je gambar kat bawah ni atau klik SINI.


Jom join ramai-ramai!

Sampai 30 September 2013 je tau!

BUKA BUKU BARU

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

*Haaaachuuuuu*

Adehhh~ Berhabuknya blog ni... Lama sangat dah rasanya tak update. Eh, rasanya entri dulu-dulu pun banyak mentioned dah ayat tu kan. Haha! Bukan apa, agak busy walaupun duduk kat rumah je goyang kaki makan tido makan tido. Busy jadi penanam anggur tegar.  Dan bila duk kat rumah ni, malas la nak bukak lappy. Itu memang kebiasaan bila duduk kat rumah.

Tapi entah kenapa kebelakngan ni rasa macam nak berblogging balik. So, here I am. Bila TK ada masa nanti TK akan update blog ni. Hmm.. TK pun rindu nak berblogwalking. Nanti TK terjah blog korang ek. 

Sampai sini je dulu. Kbai!!! (Eh, tajuk enrtri macam takde kaitan pulak!)

Sekadar hiasan: Ada sesiapa nak ayam bakar?

p/s: Lusa nak g interview kerja. Mohon doakan ye, harap berjalan lancar...