(   ̄)y―oo0O0O〇○**

Monday, 28 January 2013

HAIWAN PELIHARAAN? Part 1

#Ini kisah dulu-dulu… Nostalgia sungguh. Entri ini ditulis kerana rasa rindu yang infiniti terhadap Rukia (arwah kura-kura TK, bukan Kuchiki Rukia okee!?).


Bukan bercakap pasal Rukia ini okee!?
Ramai kawan-kawan kata TK ni jenis yang kasar (sampai la sekarang). Nampak macam tak penyayang terutama terhadap haiwan. Sebab mereka nampak TK lari lintang-pukang eh, tak la sedahsyat tu! bila kucing-kucing yang comel dan gebu itu datang menghampiri. Itu baru kucing, belum lagi arnab dan hamster bagai. Itu dulu. Sekarang bersama haiwan itu satu keperluan. Mana tak nya, jurusan TK memerlukan TK berurusan dengan pelbagai spesis haiwan liar. Pernah dah berurusan dengan memerang, landak, tenggiling dan sebagainya.

Waktu dulu tu, bukan takut ke apa, cuma tak biasa dengan haiwan. Maklum la, kat rumah TK tak dibenarkan bela haiwan. Maka jarang berhadapan dengan haiwan. Tapi kekecualian diberikan kepada spesis air. Macam ikan dan kura-kura. Ayah TK bela ikan. Macam-macam ikan ada. Ikan emas, ikan apa entah yang gendut-gendut comel tu. Itu dulu. Sekarang bela ikan yang tahan lasak sikit. Ikan patin, lampam dan sebagainya.

Dan TK pula? Bela kura-kura. Bukan seekor. Bukan dua ekor. Tapi EMPAT ekor. Tiga jantan, seekor betina. Yang jantan TK namakan Didi, Dodo dan Momotarou. Ya, nama Momotarou tu dari cerita Kamen Rider Den-O tu… Hehe~ Yang betina tu TK namakan Rukia. Sebab TK sangat minat anime Bleach. Dalam Bleach, TK sangat minat watak Hitsugaya Toushirou, tapi takkan nak bagi nama toushirou pada kura-kura betina. Maka TK pun namakan Rukia je.


Makhluk merah sebelah Takeru Sato ini la Momotarou. Segak? Comel?
Ini Hitsugaya Toushirou. Sangat bergaya apabila menggunakan kuasa Bankainya! 
Ini Rukia. TK pernah letak gambar Rukia ni dalam entri tutorial ini.
To be continued....
Update: SINI


p/s: Tahap kekasaran TK agak dasyat juga la. Pegang hamster pun macam genggam kuat  macam nak kasi penyet je… Itulah yang terjadi bila pegang hamster kepunyaan Giselle dulu. Sebagai seorang gadis, TK harus belajar untuk berlemah lembut. Huhu~ 

Sunday, 20 January 2013

AKB48 - YUME NO KAWA



Koko wa doko na no darou?
Sora wo miagete sagashita hoshi
Watashi itsuno manika
Hitori hagurete shimatta yo

Nani mo osorenai de
Tatoe hanarete te mo
Zutto zutto
Minna kawarazu ni
Soba ni iru kara

Yume no kawa wo
Watatta fune ga
Shizuka ni kishi ni tsuku
Yoake mae
Hajimete no
Daichi ni ippo
Ashi wo ima fumidasu

Mimi wo sobadate te mite
Kaze no mukou ni kikoeru deshou
Don'na tsurai toki mo
Dareka mimamotte kureteru

Fukai kiri no naka wo
Nanika tomoshi nagara
Kitto kitto
Yoru no sono saki ni
Mezashite ita basho

Yume no kawa wo
Chiisana fune ga
Yukkuri kiete yuku
Fuan sou ni
Yurete ita
Anata no senaka
Yuuki furishibotte

Kyou wa sayonara ii atte
Itsuka mata aeru hi made
Sono sabishi sa no
Namida wa fuite chanto
Miokuri mashou

Yume no kawa wo
Watatta fune ga
Shizuka ni kishi ni tsuku
Yoake mae
Watashi kara
Saisho ni ippo
Saki wo arukou

Yume no kawa wa
Kako kara ima e
Ima kara mirai e to
Nagarete iru
Sorezore no
Kibou no fune wo
Dare mo koi de irunda

Yume ga kanattara
Mukae ni kuru yo


Video klip:

Saturday, 19 January 2013

APABILA TAMAT EXAM~

Sumber gambar
Sumber gambar


P/s: Walaupun cuti sem, SIEP yang terakhir masih perlu dilaksanakan! Kerja-kerja makmal (FYP) juga harus diselesaikan. Huhu~ Jadi cuti sebulan ni TK tak balik rumah ke? Ahaa! Itu tak mungkin! Balik rumah itu satu kewajipan. Kahkah!

Thursday, 17 January 2013

AKB48 - EIEN PRESSURE



Watashi ni kitai shinaide
Risou no kanojo ni nante
Kitto narenai, pressure

Mafuyu no keyaki doori de
Totsuzen kokuhaku sareta
Doushite watashi no koto wo erande kuretano?

Nakayoshi group, eiga no kaeri ni
Yoko ni naranda anata ga
Sukidatte (bosotto) iunante (kyunto)
Souzou mo shitenakattano

Mitsumeraretara pressure (pressure)
Ai ni naretenaikara (wow wow wow wow)
Watashi ni kitai shinaide (pressure)
Ima no mama ja dame nanda
Kirei ni naritai, pressure

Hito wa minna sorezore
Iro ga chigaunda
Hoka no dareka to kurabenaide
Kawatteru iro dakedo watashi nanda
Ikikata ga jouzu ja naino

Mitsumeraretara pressure (pressure)
Ai ni naretenaikara (wow wow wow wow)
Watashi ni kitai shinaide (pressure)
Ima no mama ja dame nanda
Kirei ni naritai, pressure


Video klip:

Sunday, 13 January 2013

AKB48 - GIVE ME FIVE!



sakura no uta ga machi ni nagare
atto iu ma datta wakare no hi
kousha no kabe no sono katasumi
minna de kossori yosegakishita

seifuku wa
mou nugunda
haru no kaze ni fukarenagara
donna hana mo
yagate wa chitte
atarashii yume wo miru

tomo yo
omoide yori
kagayaiteru
asu wo shinjiyou
sou sotsugyou to wa
deguchi ja naku
iriguchi darou
tomo yo
sorezore no michi
susumu dake ga
sayonara wo iu na
mata sugu ni aeru
dakara ima wa
HAITACCHI shiyou

nanmai shashin wo tottemite mo
daiji datta mono wa nokosenai
KENKAshite kuchi kiitenakatta
aitsu to naze ka kata wo kundeta

mada dare mo
kaeranakute
kyoushitsu ga semaku mieru yo
nagorioshii
jikan no saki ni
bokura no mirai ga aru

namida
koraeru yori
umarete kara
ichiban naitemiyou
sou tsurai koto wa
madamada aru
narete okou ze
namida
kushakusha no kao
miseattara
nandemo hanaseru ne
isshou no shinyuu da
wasureru na yo
HAITACCHI shiyou

tomo yo
omoide yori
kagayaiteru
asu wo shinjiyou
sou sotsugyou to wa
deguchi ja naku
iriguchi darou
tomo yo
meguriaete
saikou datta
seishun no hibi ni
mada ienakatta
arigatou wo
HAITACCHI de...


Saturday, 5 January 2013

LAGI-LAGI HUJAN!

Hujan… dan hujan… dan hujan lagi…


Sebelum ni TK asyik dengar orang-orang sekeliling TK ni sibuk sangat merungut pasal panas… tak tahan la kata mereka… panas, rasa macam nak ‘cair’ la (ais ke apa ni nak cair-cair pula)… yang jenis puteri lilin dan yang jaga kulit pula akan kata, “nanti kulit gelap, kena pakai sunblock ni”… Ada yang sibuk berpayung pula, nak lindungi diri dari panas…

Huhu~ Tau tak? Kalau tak ada panas matahari tu, tak kering baju korang tu tau!

Dah tu, sekarang ni pula dah masuk musim hujan. Dengar la pula orang sibuk merungut pasal hujan la pula… Kononnya basah (memang la basah pun. Kan air yang turun tu…), susah nak keluar la (apa susah, payung kan ada)… Baju yang dibasuh tu tak kering la (time panas sidai baju sampai kering pun merungut juga) dan macam-macam lagi la yang TK dengar.

TK ni pulak, bukan mahu ikut merungut, cuma tidak suka mendengar orang merungut macam-macam soal ini… 


Panas atau hujan, kedua-duanya adalah rahmat… tak sepatutnya kita sebagai hambaNya merungut dengan ketetapan Ilahi. Kita sepatutnya bersyukur dengan rahmatNya…


Lagipun, waktu cuaca panas ni la semua baju-baju kotor yang dah lama “menggunung” tu boleh dibasuh (TK tak suka basuh baju waktu hujan, mana nak sidai kat luar tu). Time hujan pulak, lagi-lagi kalau pagi… sedap kalau sambung tidur… hehe~ (Anak dara apa ni?)

p/s: TK sangat suka tengok pemandangan waktu hujan. Pada TK, ia menenangkan. Bunyi hujan pada waktu malam pula membantu TK untuk tidur lebih lena… (sampai waktu pagi pun susah nak bangun…) 



p/s#2: Kampus Kota banjir lagi hari tu. Lebih dahsyat berbanding tahun lepas! Nasib baik TK dah pindah duduk di kampus lain. Tapi teringat juga kenangan dulu-dulu, meredah banjir untuk ke kelas, main air banjir dan sebagainya!

Ini gambar banjir hari tu (Disember 2012). Siap ada yang berkayak! Haha!

Kenangan banjir Disember 2011. Rindu kenangan redah banjir pergi kelas!


APA ITU DJVU?


Kebelakangan ni TK suka cari bermacam-macam E-book untuk dibaca. Berdasarkan apa yang TK jumpa, bukan semua E-book itu berformat PDF (.pdf). TK pernah jumpa format yang lain dari yang lain. Pernah tak dengar format DjVu?



Fail format DjVu (dibaca Dejavu) ni hampir sama je macam fail berformat PDF yang ada kombinasi teks, gambar dan sebagainya. Bezanya, fail DjVu ni mempunyai kualiti gambar yang lebih bagus dan mempunyai saiz fail yang lebih kecil berbanding PDF. Kiranya sebagai alternative untuk PDF la.

Akan tetapi, nak membaca fail jenis DjVu ni perlu perisian (software) khas. Ianya tak dapat dibuka menggunakan software biasa seperti Microsoft Word, Adobe Reader, PDF XChange Viewer, dan sebagainya.

Salah satu software yang boleh digunakan ialah WinDjView, sejenis DjView Reader.



Untuk download, klik link di bawah:

Ianya percuma dan mudah untuk digunakan. Fungsinya sama sahaja seperti PDF Reader seperti Adobe Reader dan PDF XChange Viewer. Ia dilengkapi dengan tab (seperti  PDF XChange Viewer), maksudnya boleh buka banyak fail dalam satu window sahaja. Pendek kata, boleh baca spesifikasi di bawah:

WinDjView Features:
  • Supports all popular Windows versions (8, 7, Vista, XP, 2000, Server 2008, Server 2003)
  • Tabbed document interface. Alternatively it can open each document in its own window.
  • Continuous or single page layout, with an option to group facing pages
  • Interface languages: English, Russian (for older versions: also Ukrainian, Greek, Hungarian, French, Portuguese, Chinese Simplified, Tatarish). To install, download the corresponding language dll into the installation folder and restart the program.
  • User-created bookmarks and annotations
  • Text searching and copying
  • Supports dictionaries that translate words under mouse pointer
  • Thumbnails with adjustable size
  • Contents and hyperlinks
  • Advanced printing
  • Fullscreen mode
  • Magnifying glass and marquee zoom
  • Export pages (or a part of a page) to bmp, png, gif, tif and jpg
  • Rotate pages by 90 degrees
  • Zoom to page, page width, 100% or custom zoom
  • Brightness, contrast and gamma adjustment
  • Display modes: Color, Black & White, Foreground, Background
  • Keyboard shortcuts for scrolling and navigation
  • If requested, associates with DjVu files in Explorer


Sampai sini dulu. Selamat mencuba!

Thursday, 3 January 2013

APABILA DAH NAK EXAM…. #2

Bersambung dari “Apabila Dah Nak Exam…. #1



Final exam? Siapa tak gerun kan? Siapa tak rasa seram kan? Bila dah dekat nak exam tu, tetiba sifat kawan-kawan kita pun jadi lain dari yang biasa… betul tak?

Haa! Siapa yang masih tak perasan perubahan kawan-kawan sekeliling korang tu, cuba baca benda ni… Berikut adalah tanda-tanda student yang dah nak menghadapi final exam...

  1. Biasanya untuk orang yang gila study ni megi jadi pilihan utama. Jimat masa nak turun café kan? Senang je, masak air je pastu letak megi. Kalau nak pandai sikit dia tak makan megi. Dia minum milo pula. Makan dengan biskut hup seng ke, nestum ke. Roti memang dah prepare dah. Suruh member pula tolong beli.
  2. Nak buka facebook, twitter, ke update blog rasa tak senang gila. Perghh…! Membazir masa! Time ni memang tertekan gila. Kena berperang dengan diri sendiri nak buka facebook, dan lain-lain… Sebab laptop kan ada depan mata. Ada pula broadband atau wifi. Kalau pegangan nak study tu tak kuat, duduk depan depan laptop tu main facebook, dan memang buku offline teruslah jawabnya.
  3. Time ni lah baru nak buka buku tebal. Buka kamus tu yang tak tahan tu. Masa lecture dulu tak faham tak ada pula terfikir nak buka kamus tu kan.
  4. Asyik-asyik tengok jam je. Sampai tak cukup jam handphone, jam tangan. Tanya lagi member sebelah. Haihhh… Keliru sangat budak nih.
  5. Stok Nescafe, kopi tongkat ali, kopi mak dara, cucu dara semua memang ade lah. Nak stay up lah tu kononnya.
  6. Hah. Ni memang sure. Meja study tu mesti bersepah gila. Mana dengan highlighternya. Pen biru, hitam, merah. Kertas-kertas memang confirm bersepah punya. Agak-agak ada nota yang hilang tu mula nak naik angin. Buku semua terbuka. Kalau ada buku tambahan dari library tu semua nak dibukanya serentak. Ada tu 4 ke 5 buku serentak buka.
  7. Masa ni lah status facebook, blog “minta maaf. Doakan exam nanti ye”
  8. Muka blurr je. Sebab otak dah full tank. Makan sorang-sorang pon dah tak heran. Sebab tak nak membazir masa lepak ramai-ramai. Nanti ada je bende nak borak.
  9. Kalau nak cakap pon tersasul-sasul. Salah cakap. Pastu cakap benda merepek je. Muka dah la cam zombie. Cakap merepek-repek sebab otak fikit handout, nota tak baca lagi. Lagi merepek die cakap sebenarnye, lagi banyak topic die tak cover tu.
  10. Time ni juga lah baru terfikir kenapalah tak study awal-awal. Kan senang. Haihh… Pastu ada pula yang buat azam untuk semester depan. Tak nak buat dah macam semester sekarang. Padahal nanti tiap-tiap semester azam sama, tapi tak berubah gak. Tak pun menjadi semangat dia masa awal sem je. Sampai minggu ketiga dah hancusss.

Wednesday, 2 January 2013

APABILA DAH NAK EXAM…. #1


Final exam? Siapa tak gerun kan? Siapa tak rasa seram kan? Bila dah dekat nak exam tu, tetiba sifat kawan-kawan kita pun jadi lain dari yang biasa… betul tak? 

Haa! Siapa yang masih tak perasan perubahan kawan-kawan sekeliling korang tu, cuba baca benda ni… Berikut adalah tanda-tanda student yang dah nak menghadapi final exam...
  1. Membaca tanpa menghiraukan keadaan sekeliling. Yang kepoh jadi pendiam. Orang keluar masuk bilik dia pun dia tak perasan. Bukan tu je, kalau orang tanya apa pun muka pandang nota je, jawab pon nak tak nak. Kalau waktu jalan tersepak batu, reaksi dia lambat sikit. Sebab otak full load.
  2. Membaca dengan kadar yang cepat. Entah faham ke tak tu belakang kira, sebab nak jawab subjektif, hentam pon boleh, yang penting ada point nak goreng.
  3. Nak turun cafe tu fikir dulu 2 ke 3 kali. Tak pun sekali sehari je. Tu pun bungkus. Cepat dan  jimat masa kalau makan kat bilik. Sambil makan boleh membaca apa yang patut.
  4. Time nak exam baru laaa nak full sembahyang. Solat sunat sampai nak batal air sembahyang.  Doa macam-macam.
  5. Agak yang nak mereng tu start la nak bukak mp3 volume paling sakit telinga. Tapi time ni memang tak sakit telinga. Sebab sakit otak lebih dari sakit telinga.
  6. Masa tidur pon boleh terbayang-bayang yang dibaca tadi. Ada tu siap ambik handout letak tepi bantal, bawa tidur sekali. Moga-moga dapat buat daya serapan terus lagi bagus.
  7. Masa borak dengan kawan pun cakap pasal pelajaran je. Part ni memang tak leh blah la. Time mandi ke, time basuh baju  pun ada yang tanya-tanya, siap berdiscussion lagi. Dahsyat.
  8. Kalau main message tu balas sikit-sikit je. Pendek-pendek je. Tak ada masa nak fikir taip panjang-panjang.
  9. Sebab nak exam duduk dalam bilik je. Mengadap handout, buku, nota-nota. Jadi beruang kutub, sampai rambut serabai pon tak perasan. Selalunye merayau pergi bilik orang. Tak pun keluar. Pergi main bowlinglah, tengok wayanglah… Pantang ade masa terluang.
  10. Nak buang sampah pun terbawa pen.
Sambungannya di APABILA DAH NAK EXAM…. #2