(   ̄)y―oo0O0O〇○**

Saturday, 28 December 2013

Kamen Rider W: W-B-X~W Boiled Extreme~

Assalamualaikum dan salam sejahtera...




Kebelakangan Cik TK agak addicted dengan siri Kamen Rider W. Adik Cik TK dulu ada set DVDnya dulu, tapi langsung tak rasa tertarik nak tengok. Last last tengok satu episod, entah kenapa rasa nak tengok pula sambungannya. Dan Cik TK ni tertarik dengan watak Philip (pelakonnya Masaki Suda). Rasa macam watak Philip tu menarik sangat. Maka Cik TK pun conquer la adik punya DVD tu. Hihi~

Inilah watak Philip (Masaki Suda)

Lagu temanya menarik juga tau. Tajuknya "W-B-X~W Boiled Extreme~" nyanyian Aya Kamiki w TAKUYA. Saja je Cik TK nak kongsi di sini. Ok la, sampai sini dulu. Jumpa lagi di entri lain! ^~^ 



W-B-X Crime and the city 



mata dareka ga totsuzen door wo tataku 
jiken no yokan welcome to windy city 
kono machi ni wa namida wa niawanaize 
yami ni hisomu keyword mitsukedasou 

hitori de wa todokanai yume 
(kensaku suru mugen no archive kioku to iu umi he to dive
kimi to nara kanaerareru 
half and half 
(W Boiled Extreme!)


 W-B-X 

futari no body and soul 
(hoka ni nai sa only tsumari ainori) 
hitotsu ni

W-B-X 
saikou no partner deau toki kiseki okoru 
(So we can make it
Double wo sagase!

W-B-X Crime and the city 

tokai no chaos kiken na kaori sasou 
arashi ga kuru welcome to windy city 
juutai shiteru news ya uso wo surinuke 
kakusareteru keyword mitsukedasou 

shinjiau chikara wa itsuka 
(Half na mama futari de kyuukyoku 2 way kara kuridasu skill
kitto kono machi wo sukuu
trust and trust 
(W Boiled Extreme!)

W-B-X 
unmei no body and soul 
(hoka wa dame sa only tsumari kimi hitori) 
hitotsu ni 
W-B-X 
saikou no chemistry hajimatta wadai sarau 
(So we can make it
Double wo sagase 

soko ni hito ga inakucha 
machi wa kuukyo na hako sa 
bokura wo tsunaida kaze wo 
tometakunai! 


W-B-X 

futari no body and soul 
(hoka ni nai sa only tsumari ainori) 
hitotsu ni

W-B-X 
saikou no partner deau toki kiseki okoru 
(So we can make it
We're Double!

W-B-X 
unmei no body and soul 
(hoka wa dame sa only tsumari kimi hitori) 
hitotsu ni

W-B-X 
saikou no chemistry hajimatta wadai sarau 
(So we can make it
Double wo sagase 

W-B-X Crime and the city 
W-B-X Crime and the city 


Saturday, 21 December 2013

Pengalaman jadi "Pemandu Pelancong"?

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Fuh... Lama tak update blog ni... Eh, rasa macam setiap kali mukadimah Cik TK ni mesti mention pasal ni kan? Bukan tak mahu update, tak sempat nak update. Ni pun kebetulan ada masa kat LCCT ni sebab tengah tunggu orang... 

Kebelakangan ni ada saudara Cik TK datang dari oversea. Maka busy merayau sekitar KL, Petaling Jaya, Kajang dan sebagainya bawa diorang jalan-jalan. Memang penat, tapi seronok.

KLCC/ Menara Kembar Petronas (Pandangan jauh): Salah satu lokasi wajib nak bawa para pelancong ni... 

Ini kali pertama jadi driver merangkap pemandu pelancong untuk saudara-mara Cik TK sekalian. Terpaksa, sebab ayah kerja dan tak dapat bawa mereka keluar. Memang satu pengalaman baru untuk Cik TK. Seronok, tapi rasa agak malu pun ada juga. Punyalah lama tinggal kat sini, banyak benda Cik TK tak dapat jawab bila diorang tanya macam-macam. Teruk kan? Lagi Cik TK ni agak pendiam, kekadang rasa kekok dengan mereka yang dah lama tak jumpa.

Selain tu, banyak kali salah jalan, sebab tak berapa biasa sangat dengan jalan kat KL. Mana taknya, jarang keluar. Kalau keluar pun biasa naik bas ngan tren je, tak perhati jalan sangat. Dan sangat jarang drive sendiri. Sebab tu asyik sesat bila drive. GPS pun kekadang tak lei nak harap sangat.

Tambah pulak sebelum ni 4 tahun tinggal kat Kelantan. Dalam tempoh masa tu banyak perubahan kat KL ni tau. Tiap kali balik cuti sem dulu pun ayah Cik TK mesti kata jalan ni tutup la, nak ke tempat tu sekarang dah kena ikut jalan lain la.... dll. Eh baru teringat! Kat Kelantan dulu pun selalu sesat gak... sampai kengkawan pun tension ngan Cik TK ni. Aihhhhh~  *sigh* Agaknya kalau ada pertandingan 'Ratu Sesat', mungkin Cik TK ni boleh jadi juara.

Eh, okay la. Sampai sini je dulu. Nak gerak balik dah. Jumpa lagi entri akan datang. Bye!

p/s: Awal Januari 2014 nanti ada saudara lain nak datang pulak. Sekali lagi Cik TK ni dengan rasminya dilantik jadi driver dan tour guide untuk kali kedua. Habislah~  *fikir apa pulak akan jadi lain kali*

Friday, 8 November 2013

HALA TUJU: KERJA ATAU SAMBUNG MASTER?



Beberapa bulan ni, Cik TK sentiasa menerima soalan yang sama lagi-lagi sejak Cik TK baru habis belajar (awal Ramadhan) sehinggalah waktu raya, dan meleret bila jumpa saudara-mara, raya aidiladha dan juga waktu konvo baru-baru ni. Tiap kali mesti jumpa orang mesti dapat soalan yang sama.

“Dah kerja?”
“Nak kerja ke amik master?”
“Eh, kau tak kerja lagi ke?”
“Kau ni tak kerja lagi ni kenapa? Tak apply mana-mana ke?”
“Tak nak sambung belajar ke?”

Dan ada seorang pakcik Cik TK ni bagi ayat yang paling hebat: “Cik TK, tahun ni last la dapat duit raya ye. Lepas ni kamu kerja, giliran kamu pulak bagi duit raya kat adik-adik!”. Mungkin ada di antara korang yang rasa pelik Cik TK yang dah 23 tahun ni pun masih dapat duit raya. Dalam tradisi keluarga besar kami memang macam tu. Selagi belum kerja atau belum kahwin, memang akan dapat duit raya. Best kan...!


Duduk rumah bukan goyang kaki pun
       
        Jika orang tanya apa yang Cik TK buat selama beberapa bulan di rumah, Cik TK Cuma akan jawab “Duk rumah je”. Sebab Cik TK malas nak cakap banyak. Kalau cakap banyak, nanti soalan yang Cik TK dapat pun banyak.

Tapi yang sebenarnya, bukan Cik TK duduk sesaja je kat rumah. Bila dah duduk kat rumah tu, secara automatik kita akan menjadi macam “suri rumah” (Ada kawan kata “Kursus rumahtangga”. Hehe~). Rutin termasuk masak, basuh pinggan, kemas rumah dan sebagainya (gilir-gilir dengan mak). Itu belum masuk kerja lain macam jadi “cikgu” untuk adik kat rumah, jadi driver kat rumah (hantar adik pergi sekolah, hantar mak pergi pasar dll), macam-macam lagi lah. Tambah pula lagi tolong parent siapkan order orang. Maka, duduk kat rumah pun boleh jadi sangat sibuk. Itu pun ada orang boleh kata “Dia tu duduk rumah goyang kaki je”. Aih~ Novel Magis karya Ramlee Awang Murshid tu pun tak sempat baca habis walau dah sebulan miliki novel tu. Serious sangat sibuk! 


Nak sambung belajar ke?

        Jujurnya, Cik TK nak kerja je. Sebab banyak yang Cik TK fikirkan. Cik TK bukan dari kalangan mereka yang berada, yang belajar dengan duit ibubapa. Oleh sebab itu, Cik TK mahu kerja dulu. Disamping untuk bayar balik pinjaman PTPTN, itulah masanya Cik TK nak merasa duit sendiri, nak bantu ibubapa, nak beli kereta dan macam-macam lagi.

Cik TK tengok kawan-kawan seangkatan ada yang apply Master. Jauh-jauh sampai ke Sarawak.  Ada juga yang ditawarkan jadi pensyarah muda, dan akan dihantar sambung belajar di mana-mana institusi pilihan mereka. Siap ada yang nak belajar oversea, sampai ke UK. Memang menarik, tapi bagi Cik TK mungkin belum masanya lagi untuk sambung belajar. Atau Cik TK yang belum sedia lagi. Sebab macam yang Cik TK mentioned tadi, Cik TK nak kerja dulu. Nak cari pengalaman. Tapi kalau ada rezeki untuk sambung Master, Cik TK akan sambung study.

Oh ya! Tahu tak, ada 2 cara untuk belajar Master ni. Pertama “Coursework”. Ada kelas, assignment, exam, macam waktu ambil degree dulu. Kedua “Research”. Maksudnya buat kajian, macam masa buat thesis waktu degree, tapi lagi lebih rumit dan terperinci la. Dan kalau tak salah, kalau research perlu lebih duit lagi sebab kos nak buat kajian tu banyak. Pernah ada kakak Master tu cakap, walau ada geran dan elaun, masih tak cukup. Selain tu, mungkin akan ambil masa yang agak lama juga. So, kalau Cik TK nak sambung Master, kalau boleh nak coursework. Tapi untuk bidang Cik TK ni, waktu Cik TK survey dulu kat kebanyakan IPTA semuanya research. Aihh~


Nak kerja apa ni?

        Waktu kecil-kecil dulu, cita-cita Cik TK ni berubah-ubah. Kejap berangan nak jadi doktor, kejap berangan nak jadi ahli forensic (terpengaruh dengan CSI). Last-last masuk U belajar pasal pengurusan alam sekitar. Maka sejak tu Cik TK berangan nak jadi conservationist. Sebab Cik TK rasa minat nak main dengan macam-macam haiwan.

        Tapi, zaman sekarang agak susah nak cari kerja. Banyak tempat Cik TK apply sejak beberapa bulan lepas, ada yang melalui Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA), banyak juga apply kat Jobstreet (lebih 90 jawatan) dan secara manual (tak ingat berapa banyak). Setakat ni baru dapat temuduga melalui telefon 2 kali dan temuduga di syarikat 1 kali.

Cik TK cuba untuk tidak terlalu memilih dan apa yang Cik TK inginkan ialah dapat belajar dan timba pengalaman di tempat kerja. Lagipun zaman sekarang ni ramai yang kerja di luar bidang yang di pelajari. Macam ada kenalan Cik TK tu, dulu belajar bidang sains, kerja jadi pegawai kastam.

Ibubapa Cik TK ada suruh Cik TK apply jadi cikgu, atau jadi lecturer. Memang Cik TK apply juga, cuma dari zaman Cik TK kecil lagi, memang tak minat nak mengajar. Sebab bila Cik TK terangkan sesuatu, biasanya “murid” tu tak faham. Itu selalu terjadi bila mengajar adik-adik Cik TK sendiri. Jadi kesimpulan yang Cik TK sendiri boleh buat, Cik TK ni agak tak sesuai jadi pengajar. Tapi nanti jika dah rezeki jadi pengajar, maka Cik TK akan cuba buat yang terbaik.

Walau apapun, apa yang penting pasal nak kerja ni adalah kepuasan bekerja. Tak kiralah kerja sebagai apa pun yang Cik TK dapat nanti, yang penting rasa gembira dan seronok tu perlu ada. Sebab kalau rasa gembira, kita akan rasa suka, bersemangat dan bermotivasi untuk pergi kerja. Betul tak?



Kesimpulannya?

       Kesimpulannya, buat masa ni Cik TK apply je mana-mana untuk kerja dan masih pertimbangkan untuk sambung belajar, survey-survey dulu. Apapun, yang Cik TK harapkan cuma dapat apa yang terbaik buat diri Cik TK. Dan yang penting, kena berusaha, berdoa dan tawakal padaNya. InsyaAllah.

Buat mereka di luar sana, ingatlah bahawa rezeki setiap orang itu berbeza. Ada yang bertuah dapat kerja cepat, ada yang dapat lambat. Ada yang dapat kerja gaji tinggi, ada yang dapat gaji rendah. Ada yang terus dapat pangkat tinggi, ada yang kena mula dari bawah. Tidak kiralah ada tergolong dalam golongan mana pun, bersyukurlah dan janganlah sesekali merendahkan orang lain.

Sekian saja entri kali ini.

Terima kasih sudi baca.

Jumpa lagi entri akan datang.



Monday, 21 October 2013

LAWAK: MACAM-MACAM PENGGUNA FACEBOOK

Assalamualaikum dan salam sejahtera....

Kali ni Cik TK nak kongsi video yang Cik TK baru jumpa kat laman muka buku. Memang lawak habis la video ni. Apa pun, jom layan~


p/s: Korang jenis yang mana? Hehe~


Sunday, 20 October 2013

MY LITTLE LOVER - MAN & WOMAN




Kanashimi no tame iki hitori mi no setsunasa 
Dakishimetai dakishimetai kara man and woman 
Aishiteru aishiterutte ittemo suki dakara suki dakarate itemo 
Kito kotoba dake jya dame daiyo man and woman
Itsuka wa hey hey hey 

Hanasu kotoba ni tsumatte mo daijoubu shimpai iranai iranai yo kito 
Deatte mada sukoshi dakedo anata to no koto wa kitto pinto kiteta 
Sekaijuu de dareka ga dareka ni ai aru toki hirameitara sono toki koi ni ochiru 

Kairoujuu no kage ga katamuki gekou jikoku no mukashi no watashi ga iru 
Mirai wa mada wakaranakute gamusharasa to sameteta dasan ga mazate 
Uso buiteta dareka ni aitakute mo sono toki uragirareru kimochi ga kowa sugite 

I got something new 
Kanashimi no tame iki hitori mi no setsunasa 
Dakishimetai dakishimetai kara man and woman 
Aishiteru aishiterute itemo 
Suki dakara suki dakarate itemo 
Kito kotoba dake jya dame daiyo man and woman 
Itsuka wa hey hey hey 

Kokoro gake hitotsu date iu kara sunaosa ga daiji date iu kara 
Sore nari ni yate kita wa dakedo mo zenzen mukuwarenai no wa 
(kitto kitto) anata dake jya nai kara (kitto kitto) watashi dake jya nai kara 
Man and woman (5x)

Yasashiku dakishimetari yasashiku fureraretari 
Tokidoki hageshiku motometari shite ikiteru 
Toki wa nagare mata deatte sure chigai o kurikaeshi kurikaeshi demo 
Deatte mada sukoshi dakedo anata to no koto wa kito pinto kiteta 
Sekaijuu de dareka ga dareka ni ai aru toki hirameitara sono toki koi ni ochiru

I got something new 
Kanashimi no tame iki hitori mi no setsunasa 
Dakishimetai dakishimetai kara man and woman 
Aishiteru aishiterute ite mo 
Suki dakara suki dakarate ite mo 
Kitto kotoba dake jya dame daiyo man and woman 

Man and woman 
Motto motto motto kisu shitai yo 
Zutto zutto dakishimeteitai yo 
Motto motto yori soteitai yo man and woman 
Itsuka wa hey hey hey hey hey hey


Wednesday, 2 October 2013

TIP SEBELUM EXAM PMR

Assalamualaikum dan salam sejahtera…

Source: Keepcalm-o-matic

Di sini, Cik TK nak wish GOOD LUCK kepada semua yang nak menghadap PMR…! Teringat waktu dulu-dulu.. Tersangat malas nak baca sejarah. So jawab exam memang hentam je la. Eh, korang jangan tiru pulak tau. Ulangkaji itu perlu. Tapi last minute ni tak sempat dah kalau baru nak ulangkaji. At least selak-selak sikit buku tu, bawa bincang dengan kawan-kawan supaya ingat.

Nak exam ni, Cik TK nak ingatkan beberapa perkara:
  • Jangan lupa IC ngan slip exam.
  • Pastikan alat tulis jangan lupa bawa.
  • Kalkulator pun jangan lupa.
  • Jangan tidur lambat. Kang mengantuk jawab exam.
  • Jangan skip breakfast. Gastrik ke apa tak pasal-pasal tak berjawab exam tu.
  • Sebelum masuk exam hall, tak payah dah nak baca nota. Sepatutnya semua dalam kepala dah. Lagipun bila baca sebelum exam, boleh blurr tau. (ikut pengalaman Cik TK la)

Okay, sampai sini dulu. Semoga berjaya ya! Kbai!

Setahun Jagung Nukilan Kenit Giveaway

Assalamualaikum!

Kelajuan jari menaip tak seperti biasa sebab excited + nervous nak mulakan disini hehe. Sempena anniversary Nukilan Kenit yang pertama, Kenit nak celebrate dengan korang the very 1st GA by Nukilan Kenit. I know i know....it's a bit late... nak masuk bulan Oktober pun kan. 

But, fear not my humble friends...hari ini ia bermula..

Dengan lafas Bismillahirrahmanirrahim.....

Setahun jagung penuh kemanisan! 



Syarat-syarat sah join:

1. Follow blog Nukilan Kenit (senang nak follow up result nanti kan). Tak kisah la nak add biasa atau Google +


2. Buat satu entry bertajuk "Setahun Jagung Nukilan Kenit Giveaway"


3. Copy je kod entri yang disediakan di bawah ni.


4. Dah siap? baru leh hantar link entry korang ke diruang komen di bawah sebelum 3hb Oktober 2013 11.59 tghmalam.



Senang tak syarat2nya? senang je kannnnn hehe. Kenit mencari 17 orang pemenang bertuah. Pemilihan pemenang akan dibuat melalui Random.org. Jika penyertaan kurang dari 50 pun Kenit akan teruskan. sob sob...kasi chan la yek :D



Hadiah yang bakal korang menangi:

1)Top-up RM10 X 3 pemenang

2)Top-up RM5 X 4 pemenang 

3) 10 blog bertuah yang akan dimasukkan dalam 
bloglist Nukilan Kenit bulan Oktober
(5 Oktober - 5 November 2013)

Giveaway ini akan tamat pada 3hb Oktober11.59 tghmalam

Copy Coding Entri Yang Disediakan Ini 



Credit to Mialiana.com

Semoga 1st GA kenit ni dapat mengeratkan lagi hubungan maya sesama kita (^_^)
Have fun guys !

Saturday, 28 September 2013

RESEPI: SATE UDANG / UDANG BAKAR

Assalamualaikum dan salam sejahtera…

Hari ni Cik TK nak kongsi sikit cara nak buat sate udang. Macam jarang dengar kan? Biasanya sate ayam dan sate daging. Klik sini untuk resepi sate ayam. Hidangan kali ni boleh dikatakan macam udang bakar juga la. Ia boleh dimakan begitu sahaja, atau dijadikan lauk.


Bahan perapan:
15 ekor udang saiz agak besar
1 biji limau nipis – perah airnya
Garam secukupnya

Bahan kisar:
10 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
5 batang cili merah
1 inci halia
1 batang serai
Sedikit serbuk kunyit
2 helai daun limau purut
Garam dan gula secukupnya
2 sudu makan sos tomato

Lain-lain: Lidi sate – pastikan bersih

Cara buat:
  1. Perap udang yang telah dibersihkan dengan air limau nipis dan garam selama 1 jam di dalam peti sejuk.
  2. Kemudian cucuk udang dengan lidi. Kalau panjang sangat boleh potong lebihan lidi tu. (Gambar 1)
  3. Semua bahan kisar itu ditumis hingga wangi.
  4. Kemudian, masukkan udang bersama lidi. Masak sehingga berubah warna. Ketepikan. (Gambar 2)
  5. Udang itu kemudiannya dibakar sehingga betul-betul masak. Ketika membakar boleh merenjis lebihan tumisan pada udang. (Gambar 3)
  6. Sedia dihidang.


Selamat mencuba!

Gambar 1: Udang dicucuk lidi setelah 1 jam diperap

Gambar 2: Udang dimasak sehingga berubah warna 

Gambar 3: Sesi membakar!

Thursday, 26 September 2013

RESEPI: NASI AYAM



Bahan-bahan:
600g beras
3 sudu makan minyak
3 cm kayu manis
3 biji buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
3 ulas bawang merah – dikisar
1 ulas bawang putih – dikisar
1 cm halia – dikisar
0.5 cm kunyit – dikisar
1.3 liter air rebusan ayam (atau campuran air dan 1 kiub ayam)
1 helai daun pandan – dipotong pendek
setengah sudu kecil garam


Cara-cara:

(Cik TK masak guna periuk nasi) 
  1. Tumis bahan rempah (kayu manis, buah pelaga, bunga lawang dan bunga cengkih) bersama bahan yang dikisar. 
  2. Kemudian masukkan air rebusan ayam, daun pandan dan garam. 
  3. Apabila mendidih masukkan beras. 
  4. Setelah nasi masak, hidang dengan ayam, sup, salad, sambal dan sebagainya. 


Wednesday, 25 September 2013

CARA UNTUK DISABLED RIGHT CLICK

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Picture source: gigaom.com
Hari ni Cik TK nak kongsi cara untuk "disable right click". Tentu ramai sedia maklum tentang fungsi ini. Ia dapat membantu dalam mengelakkan kandungan blog kita di-copy. 

Caranya mudah saja. 
  1. Pergi ke Dashboard.
  2. Klik pada Layout.
  3. Klik Add Gadget.
  4. Pilih HTML/JavaScript.
  5. Copy paste kod kat bawah ni dan Save.

<script type="text/javascript">
/***********************************************
* Disable Text Selection script- &#169; Dynamic Drive DHTML code library (www.dynamicdrive.com)
* This notice MUST stay intact for legal use
* Visit Dynamic Drive at http://www.dynamicdrive.com/ for full source code
***********************************************/
function disableSelection(target){
if (typeof target.onselectstart!="undefined") //IE route
target.onselectstart=function(){return false}
else if (typeof target.style.MozUserSelect!="undefined") //Firefox route
target.style.MozUserSelect="none"
else //All other route (ie: Opera)
target.onmousedown=function(){return false}
target.style.cursor = "default"
}
//Sample usages
//disableSelection(document.body) //Disable text selection on entire body
//disableSelection(document.getElementById("mydiv")) //Disable text selection on element with id="mydiv"
</script>
<script type="text/javascript">
disableSelection(document.body) //disable text selection on entire body of page
</script>

Mudah kan? Semoga berjaya!
Oh ya! Yang ni tiada alert mesej seperti "No copycats" dan sebagainya.

Tuesday, 24 September 2013

THE FIRST FOUR.

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Tadi Cik TK tengah bosan.
Maka merayau tanpa arah tuju di alam maya ini.
Lepas tu, terjumpa ini.
Jadi saja-saja Cik TK nak main.

Meh ramai-ramai main sekali.

Sumber: favmy.com
Empat perkataan pertama yang Cik TK nampak ialah...

OVER DRAMATIC
PASSIONATE
HONEST
CHARISMATIC

Macam mana dengan korang?

Monday, 23 September 2013

RESEPI: AYAM MASAM MANIS



Bahan A:
3 biji bawang merah – hiris halus
2 ulas bawang putih – hiris halus
1 inci halia – hiris halus

Bahan B:
2 biji cili merah / hijau – hiris serong (Cik TK tambah sedikit lada benggala)
500g isi ayam

Bahan C (digaul sekali):
3 sudu makan sos tomato
3 sudu makan sos cili
1 sudu teh gula
½ cawan air
Sedikit sos tiram

Bahan lain:
Garam secukupnya
Minyak secukupnya untuk menumis
Hirisan daun bawang - hiasan

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak, tumis bahan A sehingga naik bau.
  2. Masukkan bahan B.
  3. Setelah ayam kelihatan masak, masukkan bahan C dan garam secukupnya. (Penggunaan api tidak terlalu besar untuk memastikan ayam betul-betul masak)
  4. Sedia dihidang. Boleh menaburkan hirisan daun bawang sebagai hiasan.



TOLONGLAH TEPATI MASA.

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Gambar sekadar hiasan
Hari ni entri Cik TK berkenaan menepati masa. Mengikut pengalaman Cik TK selama 23 tahun Cik TK hidup ni kan, didapati ramai yang selalu tidak menepati masa.

Sebagai contoh, situasi-situasi di bawah ni selalu berlaku pada Cik TK.

Situasi 1
Ali memberitahu Abu supaya berjumpa di stesen keretapi pada jam 11 pagi. Abu tiba tepat pada masanya. Sehingga 10 minit kemudian, Ali masih tidak muncul-muncul.
Abu menelefon Ali untuk bertanyakan keberadaannya. Ali kata, “On the way, on the way… Jap ek!”. Last-last, Ali sampai 11.30 pagi. Dia lambat sampai dengan alasan lambat bangun. WTH!!!???

Situasi 2
Pihak suatu majlis meminta para hadirin untuk tiba di dewan pada jam 8.30 pagi kerana majlis akan dimulakan jam 9 pagi. Tapi entah kenapa, majlis itu dimulakan jam 9.30 pagi. Ini Cik TK masih boleh terima lagi sebab kadang-kadang ada masalah teknikal ke apa.. 

Situasi 3
Waktu nak buat group discussion, masa yang dipersetujui adalah 9 malam. Tiba-tiba pada waktu yang dijanjikan itu ada yang masih sibuk nak makan kat kafe la, tengah kat kedai beli barang la... Tolonglah fikirkan perasaan orang yang tengah menunggu di lokasi yang dijanjikan.

Bukan Cik TK nak salahkan mana-mana pihak. Tapi, masa itu emas. Kita tidak seharusnya membazirkan masa dengan menunggu. Sesungguhnya penantian itu satu penyiksaan. Berbanding membuang masa dengan menunggu, lebih baik uruskan hal-hal lain yang lebih penting untuk diselesaikan. 

p/s: MASA ITU EMAS. HARGAILAH MASA ANDA SEBAIKNYA, ISILAH DENGAN PERKARA-PERKARA YANG BERFAEDAH.

p/s (lagi?): Cik TK ni sangat tak suka menunggu dan ditunggu.

Sunday, 22 September 2013

RESEPI: SATE AYAM



Bahan-bahan:-
400gm daging ayam (dipotong kecil)
½ sudu teh garam
30gm gula
lidi sate
3 sudu besar minyak
1 btg serai (dititik – untuk merenjis sate)

Bahan dikisar:-
4 ulas bawang merah
2 cm kunyit hidup
2 biji buah keras
1 cm lengkuas
1 sudu teh ketumbar (disangrai)
½  sudu teh jintan manis (disangrai)
½  sudu teh jintan putih (disangrai)
2 sudu besar air asam jawa
4 sudu besar santan
1 batang serai

Cara-cara:-
  1. Perap ayam dengan bahan kisar, garam dan gula selama beberapa jam.
  2. Cucuk ayam pada lidi sate.
  3. Lebihan bahan perap tadi digaul dgn 3 sudu minyak tadi dan renjis gunakan serai yg ditik semasa membakar sate.
  4. Bakar hingga masak.
  5. Sedia dihidang dengan nasi himpit dan kuah kacang (Cik TK tak guna kuah kacang).