(   ̄)y―oo0O0O〇○**

Sunday, 28 October 2012

MEREPEK MACAM KEREPEK???

3.15 pagi.

masih tak tido lagi.

kenapa?

gatal lagi minum minuman berkafein tadi.

bukan nak stay up pun.

saje je.

akibatnya inilah.

godek-godek lappy ni, ntah apa yang TK buat ni.

nak borak, rumate sume di alam mimpi.

nak wat esengmen, fyp bagai, mood takde.

nk tgk movie, macam bosan.

nak main game, macam malas.

nak makan, TK baru je habiskan stok roti.

jadi sekarang TK boring.

lepas tu boring lagi.

dan boring, lagi...

dan bila TK boring, TK merepek.

buat bende yang bukan-bukan.

macam tulis entri yang merepek ni.

sambil dengar lagu yang ntah apa2 ntah.

dan TK akan makin merepek kalau tak berhenti taip.

maka TK stop sekarang.

okbai!

Ini kucing dan telur-telurnya... Eh, kucing bertelur ke???

p/s: entri kali ni memang merepek. haha!!!

Friday, 26 October 2012

AIDILADHA?


Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Okay, lembu ni pandai pulak melarikan diri dari disembelih...
Hari ini semua umat Islam serata dunia menyambut Hari Raya Qurban… Sudah pasti kebanyakan pembaca di luar sana menyambutnya dengan meriah, bersama keluarga tercinta. TK pula? Menghabiskan masa berkualiti di hari raya ini bersama kawan-kawan di asrama, jauh di sebuah IPTA di Kelantan.

Kali pertama seumur hidup TK beraya jauh dari ibubapa dan adik-adik tercinta… Hmm, ramai juga kawan-kawan TK yang terkejut sebab TK tak balik. Kenapa TK tak balik? Apa boleh buat… Kalau balik pun, kena balik ke Kelantan hanya untuk kelas selama 3 hari (Isnin-Rabu) dan kemudian cuti semula selama 2 minggu. Rasa macam rugi hampir RM100 je untuk tiket bas kalau balik. Hehe~

Walaupun ramai yang tak pulang menyambut raya di rumah, sambutan oleh pihak universiti bolah tahan juga. Solat sunat raya, pelbagai aktiviti dan pengisian turut diadakan. Malah esok (27/11) juga 2 ekor lembu akan dikorbankan dan jamuan akan diadakan.

Tapi bukan semua aktiviti yang TK join. Jadi, apa je yang TK buat hari ni?

Hari ni, TK main ‘pondok-pondok’ bersama kawan, dan TK habiskan masa hari ni depan lappy menguji pelbagai perisian skemanya! Biasa orang lain kata software je yang baru saja di download ketika bosan. Kalau TK rajin, TK akan buat entri mengenai perisian-perisian tu. KALAU RAJIN LA EK… hehe~

Okay lah. TK nak sambung uji perisian. Baibai! Selamat Hari Raya AidilAdha!  

p/s: Berikut adalah senarai-senarai software yang TK cuba hari ni... 

Cyberlink PowerDirector 10
Sony Vegas Pro 11
Stardock
VideoPad Video Editor
PDF Xchange Viewer
MiniLyric

Monday, 8 October 2012

BERBLOG DI DEWAN KULIAH! OH YEAH!

Assalamualaikum dan salam sejahtera…

Sedang kini TK berada di dalam dewan kuliah mendengar alunan suara lecturer yang mendodoi manja, fikiran TK pun melayang entah ke mana… Gemersik suara lecturer yang sungguh merdu disertai slide powerpoint yang dilihat bagaikan pemandangan yang sungguh ‘indah’ membantu fikiran TK untuk melayang lebih jauh…

Mungkin pada saat ini fikiran TK sudah berada di Jepun, menikmati pemandangan dari puncak Gunung Fuji… Mungkin juga lebih jauh. Di Kutub Utara mungkin, sedang rancak bermain dengan BERUANG KUTUB!

Aish… TK merepek apa ni…? Tengah dalam kelas ni… Kenapa TK tak boleh concentrate ni…? Apa agaknya yang kawan-kawan tengah buat ya?

Toleh kanan, kawan sebelah ni sibuk menghasilkan karya seni di atas helaian kertas A4 yang sepatutnya digunakan untuk menulis nota ringkas… Toleh kiri, kawan sebelah ni sibuk main game apa ntah.  Intai orang depan, ber-facebook pula di telefon bimbit canggihnya itu… Yang duduk belakang TK, sudah hanyut diulit mimpi indah… Bila perhatikan sekeliling, rasanya yang duduk barisan depan sekali sahaja yang mendengar ajaran lecturer.

Aiyoo…! Apa nak jadi ni…? TK! Concentrate! Tahun 4 dah ni…! Tak boleh main-main… Hukhuk~


p/s: Korang jangan tiru adegan ini di mana-mana ya... tak baek tau!


TK tak ada gambar sendiri dalam kelas... So ini gambar budak-budak kelas kami~!
Oh kenangan sungguh gambar ni... Okay, teka lah TK yang mana satu... Hehe~

Saturday, 6 October 2012

PAK CIK FINAL DESTINATION.


Assalamualaikum dan salam sejahtera…

*Ha….ha… hachooooooo………..!*

Fuh, berhabuk sungguh blog TK ni. Hehe~ Lama kan TK tak update. Bukan setakat dah lama tak update, ziarah blog kawan-kawan pun tak. Bukan sebab sibuk. Eh memang busy giler pun. Final year dah kan…? Hehe~ Satu sebab utama TK tak dapat online sebenarnya sebab kampus TK sekarang ni kat kawasan hutan yang kurang signal. Masih boleh online, tapi masalahnya SIPUUUUUUTTTT…!

Okay, cukup mukadimah. Jom terus ke matlamat utama entri kali ni. Dari dulu, sampai la sekarang. Ramai orang kata:

“Jangan menilai orang dari paras rupa”
“Don’t jugde a book by its cover”

Korang fikir apa bila jumpa orang macam ni?
Tapi, kalau kita perhatikan betul-betul ramai yang suka menilai orang lain berdasarkan penampilan, paras wajah dan tingkah laku. Contohnya:

“Muka dia tu macam jahat je… Baik jangan dekat sangat dengan dia”

Haha! Tak baik kan fikir macam tu. Buruk sangka namanya tu. Kesian kat dia. Bukannya orang tu minta pun rupa dia macam rupa orang jahat. Muka macam jahat tak bermaksud dia jahat. Ada je orang yang cantik, yang hensem, nampak macam baik tapi sebenarnya jahat.

Pasal buruk sangka ni, walau TK dah cuba untuk sentiasa berfikir secara positif, walau TK dah xuba untuk sentiasa berbaik sangka, kadang- kadang TK pun tak terkecuali dari berfikiran buruk. Kadang-kadang tu TERsangka buruk juga kat orang lain. Mungkin sebab tingkah laku orang tu aneh sangat.

Kisah sebenarnya begini. Di pasar pagi tadi, ada seorang pak cik ni. Sedang kami belek-belek jam tangan kat satu gerai ni tiba-tiba dia tegur TK dengan kawan TK. Seram eh! Dah la dia dok perhati kami mula-mula tu. Tetiba je dia tanya macam-macam:

“Member lain mana?” (Apsal tanya pasal member ni?)

“Erm… ada je kat sana tu…” (tunjuk satu arah)

“Dari U_ _ ke?”

“A’ah” (Curiga dah… Apsal dia tanya ni???)

“Datang dengan apa?”

“Bas” (Buat apa pulak la pakcik ni tanya…)

“Oh… tambang berapa?”

“seringgit je”

Lepas tu kami ‘cabut lari’ terus. Seram la pakcik tu tanya macam-macam. Disebabkan TK dan kawan-kawan TK ni baru je lepas tengok  filem FINAL DESTINATION 1,2, dan 3 (Okay, kami memang baru je tengok! Lambat kan~?). Jadi ada rasa macam seram-seram sikit dengan dengan semua benda, dan orang. Tau tak? Kami panggil pakcik tu PAK CIK FINAL DESTINATION. Haha!

Selama berada di kawasan pasar tu, kami asyik nampak pakcik tu bercakap-cakap dengan remaja-remaja sebaya kami. Macam-macam juga kami fikir. Waktu makan kat kedai makan nampak dia. Waktu kat gerai-gerai nampak lagi. Pendek kata, sepanjang masa ada di pasar ni, TK asyik nampak pakcik tu.

Last-last time nak balik tu, waktu tengah tunggu bas, kawan TK kata, “Pakcik Final Destination tu datang sini la”. Okay perasaan cuak menerjah kembali. Pakcik tu datang ke arah kami, lagi.

“Dah nak balik dah?”

“Err.. a’ah..”

“Sebenarnya pakcik ni dari Celcom Centre. Tau kan ada pejabat Celcom dekat2 sini?”
(sambil tunjuk kat satu arah dan tangan sebelah lagi tunjuk kad nama)

“Oh, tau-tau…” (Eh? Celcom?)

Lepas tu dia cerita la macam-macam pasal apa perlu buat kalau kad sim hilang la, cerita pasal broadband la, dan sebagainya…. Hmm... Survey perkhidmatan kot~ 

Ceehhhhh…! Rupanya nak promote dan nasihat macam-macam pasal Celcom. Punya la fikir mula-mula pakcik tu orang jahat la, apa la… Haha… Tu la TK! Lain kali jangan nilai orang dari paras rupa. Korang pun sama okay!?

Ke kadang-kadang curiga itu perlu? Hmm....