(   ̄)y―oo0O0O〇○**

Friday, 18 May 2012

RENUNGKAN: LEWATKAN SOLAT?

Assalamualaikum dan salam sejahtera...


Melewat-lewatkan solat ni, umpama meringankan solat lah. Tau tak korang siksa orang yang tinggalkan and ringankan solat ni?

Kalau kita tinggalkan and ringankan solat, Allah balas dengan 15 seksa:

6 seksa kat dunia
3 seksa masa nak mati
3 seksa dalam kubur
3 seksa masa hari kiamat

Apa dia seksa-seksa tu?

6 seksa kat dunia

  1. Hilang berkat hidup. Sia-sia aje hidup. Kalau kita kaya sekalipon, kekayaan kita sia-sia, kosong. Umur kita tak berkat mean tak bagi apa-apa manfaat dalam hidup kita
  2. Allah S.W.T hapuskan tanda orang soleh kat muka kita.
  3. Semua benda baik yang kita buat, Allah tak bagi pahala, even sembahyang, puasa, sedekah ke semua tak dapat pahala.
  4. Doa kita tak di makbulkan.
  5. Batin munafik, semua makhluk kat dunia ni benci and marah kat kita. Tidak di akui golongan islam.
  6. Kita tak termasuk golongan orang soleh. Rezeki tak berkat, terbuang, sia-sia. Kalau kita kaya sekalipon, kekayaan tu jadi laknat kat kita.

3 seksa masa nak mati

  1. Mati sehina-hinanya. Roh kita dicabut dgn bengis tanpa belas kasihan.
  2. Mati dalam kelaparan
  3. Mati dalam kehausan.

3 seksa masa dalam kubur

  1. Kubur jadi sempit sampai berselisih tulang rusuk kita. Kubur kita gelap.
  2. Kita di azabkan dgn api neraka. Berbalik-balik kat atas bara api neraka tu siang and malam.
  3. Kita di datangi ular Sajahul ikrak. Mata ular ni dari api. Kuku dia dari besi. Panjang kuku dia pulak kira- kira satu hari perjalanan. Suara dia macam guruh. Ular ni akan datang kat kita sambil cakap “Akulah Sajahul igrak yang di suruh oleh Tuhanku memukul sekiranya simati meninggalkan sembahyang Subuh hingga ke Zohor, Zohor hingga ke Asar,dari Asar hingga ke Mangrib, Maghrib hingga ke isyak.” Macam tu lah terus-terus sampai hari kiamat. Tiap kali kena pukul, kita tenggelam 70 hasta masuk dalam bumi. Lepas tu dia cungkil kita balik pakai kuku dia. Kita di pukul ulang-ulang kali tak benti-benti sampai hari kiamat. 
Menurut riwayat Ibnu Abas (r.a) berkata aku dengan Rasulullah sallallahu ‘alaihi wasallam bersabda, Bermula orang meninggalkan sembahyang itu tidaklah ia golongan Islam, Allah subhanahu wata’ala tidak terima tauhidnya dan imannya dan tidak ada faedah sedekahnya, puasanya dan zakatnya dan sedekahnya walaupun ia boleh mengucap.


3 seksa masa hari kiamat

  1. Kita kena halau malaikat azab ke neraka jahanam. 
  2. Allah pandang kita dengan murka. Kita di hisab dengan berat sampai jatuh daging muka kita.
  3. Allah hisab kita dengan kiraan yang halus lepas tu di hantar ke neraka (seburuk-buruk tempat kediaman)
Sumber: SINI

2 comments:

محمد شهريل القنيطري said...

Alhamdulillah..dalam 1 sudut blog yg memaparkn peringatn sebegini akan memberi bnyak impak kpada blogger yg lain...chukran...jkkk

Hanim Irsyad said...

thanks for this! nice sharing. same-2 kite amalkan :)