(   ̄)y―oo0O0O〇○**

Wednesday, 29 February 2012

DAY 5 - STATUS ANDA ? RELATIONSHIP ANDA?


TK masih lagi single, and available.
Noktah.

Sekian.
Eh, pendek sungguh entri kali ni… 



Lagi dalam CABARAN 30 HARI...

Friday, 24 February 2012

DAY 4 - BENDA YANG ANDA BUAT BILA BERSEORANGAN

TK berseorangan? Alone? Forever alone? Aish Apa la TK merepek ni...


Entri kali ini adalah mengenai apa yang TK buat bila berseorangan. So, apa yang TK buat  ye~? Hurm… TK senaraikan je la ek~ Susunan dari yang paling banyak dibuat kepada yang jarang dibuat (ikut mood).

  1. Fikir masa depan, fikir masalah, fikir segala-galanya. Eleh, berangan la tu sebenarnya kan?
  2. Membaca akhbar, majalah, novel, atau komik. Baca komik la yang paling banyak...
  3. Masak. Owh, rajinnya anak dara yang sorang ni...
  4. Menyanyi? Eh, tak ada la! Itu hobi dalam toilet.. Hehe~ Macam la korang tak buat...
  5. Blogwalking. Yeah, melawat rumah-rumah korang la ni...
  6. Tengok mana-mana movie atau drama yang ada dalam lappy ni.
  7. Main SMS. Dengan siapa la tu agaknya ek?
  8. Mengemas segala yang perlu dikemas. Ni bila mood sangat rajin datang... kahkah!

Lagi dalam CABARAN 30 HARI...

Wednesday, 22 February 2012

WORDLESS WEDNESDAY: 10 PERKARA YANG MEROSAKKAN OTAK

DAY 3: BENDA YANG ANDA SELALU BUAT SEBELUM TIDUR

Sebelum tidur? Biasanya TK baring atas katil, tutup mata, dan apa lagi? Dibuai mimpi indah dah~ Tamat cerita! 

Okay, gurau je… TK ni bukan jenis yang senang nak tidur. Maka, sebelum TK tidur biasanya TK akan membaca. Baca je segala apa yang ada disebelah katil TK. Ada apa sebelah katil TK tu? Sebelah katil TK ada satu rak buku yang penuh dengan majalah, novel, dan manga. Tahu tak manga tu apa? Komik Jepun la… Hehe~

Kalau korang nak tau, TK akan baca sampai tertidur. Jadi TK akan tidur dengan buku-buku sekali. Time banyak kerja pula, dengan buku-buku, dengan lecture note, dengan segala kerja TK bawa tidur sekali… Akibatnya, pagi-pagi bangun tengok kertas-kertas kerja, buku, semua konyot-konyot da~ hukhuk~



Tapi kalau time tu rasa macam malas nak membaca pula, TK akan main game dalam handphone sampai tertidur…




Lagi dalam CABARAN 30 HARI...

Monday, 20 February 2012

COSTUME + PLAY = COSPLAY

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Kali ni TK nak cerita sikit pasal COSPLAY? Huh? apa benda tu...?

Cosplay Haruhi Suzumiya
Walaupun aktiviti cosplay sudah semakin popular, mungkin masih ada dikalangan kita yang masih belum tahu dan mengenali fenomena cosplay ini, yang ternyata popular pada golongan remaja... 

Menurut sumber ini, COSPLAY (コスプレKosupure) adalah satu perkataan bahasa Inggeris yang berasal dari gabungan perkataan "costume" (kostum) dan juga "play" (bermain). Ini bermaksud Cosplay adalah sebuah hobi di mana para cosplayer mengenakan pakaian beserta aksesori dan wajah mereka bersolek seperti yang dikenakan watak-watak dalam anime, manga, permainan video, penyanyi idola, dan juga filem animasi. Contohnya macam dalam foto di bawah ni:
macam mana? sama tak?
Biasanya kalau korang pergi ke pertandingan cosplay atau paling tidak pun tengok kat dalam majalah, kebiasaannya cosplayer akan bergaya seperti watak-watak dalam anime. Contohnya daripada anime Bleach dan Naruto. Betul tak? 

Tapi sebenarnya, cosplay ni bersifat universal. Maksud TK di sini ialah tak semestinya cosplayer akan meniru watakwatak dari anime Jepun. Cuma kebiasaannya watak-watak dari Jepun akan ditiru, mungkin kerana watak anime dan manga Jepun lebih popular di serata dunia... Mana tau kan... Dan biasanya kalau bab meniru artis ni, biasanya cosplayer akan bergaya seperti 'visual kei' (kumpulan rock visual di Jepun, seperti kumpulan Malice Mizer).

Apa2pun, layan gambar2 kat bawah ni dulu... Kalau korang tak tahu ini semua watak2 dari mana, rujuk caption kat setiap gambar ek... (semua gambar2 ini digoogle)

Kurosaki Ichigo dari Bleach
Hibari Kyouya dari Katekyo Hitman Reborn
Gaara dari Naruto
Itachi Uchiha dari Naruto
Honey-senpai dari Ouran High School Hostclub
Cloud Striff dari Final Fantasy
Naruto dari Naruto
Pelbagai watak Vampire Knight


DAY 2: MOVIE YANG PALING BEST PERNAH ANDA TONTON

3 idiots

Bleach: Memories of nobody

Upin & Ipin: Geng

Inuyasha Movie - kagami no naka no mugenjou

Sekali lagi


Lagi dalam CABARAN 30 HARI...

Saturday, 18 February 2012

TAHAP KERISAUAN SETINGGI GUNUNG EVEREST DAH!

Assalamualaikumdan salam sejahtera... 

Erm… sedar tak sedar dah hampir sebulan cuti ni berlalu. Haish~ Tak rasa macam sebulan pun… Rasa macam sekejap sangat… Apa je yang TK buat sepanjang cuti sebulan ni ek? Kerja part-time… Aik? Itu je ke? Hehe~ Banyak lagi… Entri akan datang TK tunjukkan… 

Esok TK akan berangkat ke rumah sewa TK di Dengkil. Lusa nak praktikal dah… Perasaan TK? Excited ada... Nervous pun ada… Takut pun ada juga… Tahap kerisauan pun dah sangat sangat tinggi…! Setinggi Gunung Everest dah!!! Huhu~ 

Banyak yang TK risaukan… Keadaan waktu praktikal, keadaan tinggal kat rumah sewa dengan kawan-kawan, takut tak dapat sesuaikan diri, masalah duit pula lagi, keselamatan kat sana nanti, dan macam-macam lagi la yang TK fikirkan… 

Tapi, walau apa pun TK tahu yang TK haruslah bersikap positif dan tidak berburuk sangka. Ini adalah ketentuan dari Allah, dan mungkin inilah yang terbaik untuk TK. Sekarang ni TK cuma berharap dapat menjalani praktikal ini dengan jayanya, dengan perasaan gembira, dan TK berharap agar dijauhkan dari perkara-perkara yang tidak diingini… Amin… 

Okay, sampai sini je entri TK kali ni… TK ucapkan semoga berjaya kepada semua yang akan menjalani praktikal juga…

p/s: Esok nak berangkat dah. Tapi barang satu apa pun tak packing lagi...! Siapa tengah free sekarang tolong TK packing jom!


p/s lagi:


Entah kenapa TK suka sangat tengok dia ni...
Siapa dia ni ek? Nantikan TK entri  yang akan datang...!


Friday, 17 February 2012

INSANG, LINSANG, PISANG? APAKAH?

Assalamualaikum dan salam sejahtera...


Tadi tetiba je TK teringat pasal seekor makhluk Allah yang pensyarah TK pernah sebut tapi TK tak terfikir pun nak search dekat internet... Dulu pernah dalam kelas, pensyarah TK tu ada sebut sesuatu pasal LINSANG... Dan waktu tu semua orang blurrrr, pasal ingatkan dia sebut INSANG… tapi, siriyesli kalau tak silap TK dengar dia sebut kes pembunuhan LINSANG. semua orang tertanya-tanya apa tu?

korang sume ni kenal tak insang tu apa...? hehe~ manalah tau kot2 korang semua ni tak pernah tengok insang, aku perkenalkan, part merah tu insang ikan... hahaha! 

Tetiba TK teringat sesuatu... Sebelum ni TK pernah buka website yang berasaskan alam semulajadi dan hidupan liar, macam National Geographic, dan sebagainya... dan TK memang pernah la juga dengar pasal binatang ni... TK just cakap kat kawan TK, "itu sejenis mamalia". haha! TK tak tau macam mana nak terangkan... pasal TK cuma ingat mukanya je... sebab pada TK haiwan tu agak comel~ <3

mengikut pemerhatian TK, ramai yang tak tahu apa itu LINSANG. Berikut adalah sedikit maklumat dan gambar yang TK ambil dari beberapa sumber.

LINSANG
yang ini adalah salah satu dari empat species Linsang yang wujud.... 

Spotted Linsang


Nama Saintifik: Prionodon pardicolor

-boleh dijumpai di kawasan Himalaya
-sejenis musang, terkecil di antara species2 musang yang ada
-mempunyai berat yang kurang dari 35.5 ounces (1 kg)
-badan yang kecil, halus, ramping, panjang... kadang disalahertikan dengan ular berbisa sebab -mempunyai badan yang ramping dan besar
-sejenis karnivor, makanannya termasuk serangga, cicak, burung, tikus, tupai dan mamalia kecil lain


Banded Linsang
jenis ni kita boleh jumpa kat Malaysia, Sumatera, dan Jawa Barat 



Lagi dua ni ada kat kawasan Afrika:
African Linsang (Poiana richardsonii)


Leighton's Linsang (Poiana leightoni)


p/s: tengah-tengah malam ni tetiba rasa nak makan PISANG... huhu~ siapa lei tolong carikan...? hihi~
gambar ni khas untuk mereka yang tak tahu apa itu pisang... hahaha! tak mungkin ada orang tak kenal kan...? hehe~ 

sumber2:


Tuesday, 14 February 2012

DISELUBUNGI MISTERI~

Assalamualaikum dan salam sejahtera...


Erm... Peliknya…. Dah dua kali jadi macam ni… Kejadian ni TK rasa sungguh pelik bin ajaib la… Dulu TK dapat pernah dapat mesej macam ni. Hari ni pun TK dapat mesej yang hampir serupa…

“You have been reloaded with RM3.00. Your new balance is RM37.45 with expiry date 17/2/2012.”

TK tanya famili dan kawan-kawan terdekat TK kalau-kalau ada yang tolong topupkan ke atau ada sesiapa yang share/send kredit. Eh, kalau send kredit mesti ada nombor orang yang send kredit tu kan… Tapi jawapannya tiada! Habis tu, siapa pula yang tolong topupkan ni?

Aish… Misteri betul la kan?

MENUKARKAN FAIL KEPADA FORMAT PDF YANG SELAMAT TIDAK SUKAR LAGI

Assalamualaikum dan salam sejahtera…

Dah lama TK tak buat entri mengenai perisian-perisian yang TK cuba. Rasanya entri kali ini adalah entri kedua sejak TK buat entri mengenai info IT (rujuk edit gambar online dengan mudah dan cepat) beberapa bulan lalu.
Kali ini TK ingin 'bercerita' mengenai cara untuk menukarkan fail/dokumen dari format word, powerpoint, gambar, dan sebagainya ke format PDF dengan mudah dan berciri keselamatan dengan menggunakan perisian PrimoPDF.

PrimoPDF adalah sebuah perisian percuma untuk sistem operasi Windows yang dapat membantu pengguna mencipta fail PDF dengan mudah, malah ia juga mempunyai ciri-ciri keselamatan mengikut kehendak pengguna seperti mengunci fail PDF dengan kata laluan, halangan untuk mencetak, dan sebagainya.

Perisian ini boleh di-download di website PrimoPDF itu sendiri, atau melalui website-website seperti softpedia dan sebagainya yang membekalkan perisian yang percuma. (Klik mana-mana link di bawah untuk download)



Cara-cara install perisian ini:


Setelah download perisian >> double-click icon untuk install >> Klik continue >> Pilih bahasa pilihan >> klik Next >> Klik I Agree >> Klik Next >> Selesai install klik Finish


Cara-cara menggunakannya:



Untuk menukarkan fail/dokumen kepada format PDF cuma perlu klik-dan-seret fail yang dikehendaki ke arah icon perisian ini yang muncul di desktop. Fail PDF berada di dalam folder yang sama fail asal berada.
* Dokumen PDF adalah belum berciri keselamatan. Untuk menghasilkan dokumen PDF berciri keselamatan, settingnya perlu diubah terlebih dahulu.

Menghasilkan fail berciri keselamatan:



Double-click pada icon PrimoPDF di desktop >> Klik change pada ruangan PDF Security >> Tukar setting security dokumen ikut kehendak >> Klik OK >> Klik Save Settings

Selamat mencuba!