(   ̄)y―oo0O0O〇○**

Monday, 23 May 2011

BERAT BLOG??? KELAJUAN BLOG???

Assalamualaikum dan salam sejahtera...


Kadang-kadang time nak buka blog seseorang, terutama yang penuh dengan pelbagai jenis widget-widget pasti akan membuatkan para pembaca menunggu lama untuk diloading. Kalau korang nak tahu, penggunaan pelbagai widget-wigdet lebih-lebih lagi dalam kuantiti yang banyak ini boleh 'membantu' dalam menyebabkan blog korang menjadi berat dan membuatkan proses loading menjadi lama. 

persoalannya sekarang, macam mana nak semak berat dan kelajuan blog? Kepada mereka yang belum tahu, caranya mudah sahaja... gunakan penimbang berat sila klik link ini:


cara untuk menyemak mudah sahaja... cuma masukkan website web blog korang pada ruang yang disediakan, dan tekan [check]. ini adalah result aku punya:


berat yang ideal ialah 100 kb/sec. Kepada mereka yang merasakan blog mereka mengalami obesiti terlebih berat, bolehlah mula diet mengurangkan widget-widget dan sebagainya.

okay la... sampai sini je dulu entri aku kali ni... kepada semua, selamat menyemak berat dan kelajuan blog korang ya!

p/s: aku agak sensitif dengan perkataan berat ni... menyebabkan aku teringin diet, nak kurangkan berat badan... huhu~

6 comments:

LITTLE NUUR said...

betul betul betul
if blog yg byk widget
err sori la terus tekan pangkah
sebab internet kt umah pun selaju kura kura -.-''
takpe la nnti da pakai unifi..
baru lah boleh blogwalking kat blog2 yg byk widget :D

Black_roses92 said...

haha..da buat da bnd ni.. yeah!! blog tim da tak berat..sebab everytng tim da buang. tglkn yg perlu je.. :)

shopping2u said...

yup.. sy suka follow blog org yg ringan2 je.. heheh

lilypelangi said...

kalau ave speed/sc 0 ok kah?

Mira Zali said...

thanks singgah my blog.. n hrp2 my blog tak berat kan ?? ^_^

TetikusMerah said...

Little Nuur >> haha... kita ni kira sama la... time bb ni tgh laju bru la layan blog yang berat2... hehe~

Black_roses92 >> yup! *thumbs up* saya pun gitu gak... guna agak2 apa yang perlu je...

shopping2u >> setuju...

lilipelangi >> average speed dan loading time tu kalau tak salah saya akan berubah mengikut kelajuan internet semasa menyemak berat dan kelajuan internet... kalau ave speed dpt 0 tu maksudnya time tu tgh sgt2 laju mungkin... tapi saya ni masih baru lagi dalam dunia blogging ni... mungkin fakta saya salah... jika salah harap betulkan ya... terima kasih...

Mira Zali >> tak berat rasanya... sekejap je loading~