(   ̄)y―oo0O0O〇○**

Monday, 26 December 2011

PENANGAN HEBAT SI CHARLIE

Assalamualaikum dan salam sejahtera…

Korang semua pernah tak dengar pasal Kumbang Charlie? Siapa di antara korang yang dah pernah kena dengan gigitan bisa si Charlie ni?

Bukan Charlie yang ini ya!
Okay, untuk sesiapa yang belum pernah dengar pasal Charlie, mari TK perkenalkan dulu apa itu Kumbang Charlie tu...


Nama Am: Kumbang Rove, Charlie, Semut Senai, Semut Kayap, dll
Nama Saintifik: Paederus fuscipes Curtis

Kumbang ini mempunyai toksin yang dikenali sebagai 'pederin' yang mempunyai 12 kali tahap keracunan berbanding venom ular tedung.  Persentuhan dengan kumbang ini semasa bergerak atau tidur, menghancurkannya pada badan atau mengosok dengan jari yang kotor akan menyebabkan  konjunktivitis dan penyakit  kulit yang teruk yang dikenali sebagai 'dermatitis linearis', 'paederus (kumbang rove/staphylinidae) dermatitis', 'whiplash dermatitis' dan sebagainya. 



Tadi TK baca blog kawan TK, dan dia beritahu dia baru kena gigitan charlie. Kali ketiga dah katanya... Ini mengingatkan TK yang TK pun dah pernah kena sekali. Tahun lepas kalau tak silap… Kena dekat muka, sebelah kiri antara mata dengan rambut. Waktu kena tu, sememangnya dahsyat! Mula-mula ingatkan ruam, lepas tu jadi macam kesan melecur pula. Pedih rasanya, campur pula gatal-gatal, Kena pula waktu tengah sibuk dengan macam-macam aktiviti.

Masa TK kena tu, sebenarnya ramai je kawan-kawan TK kena juga. Kecoh juga la satu asrama perempuan masa tu ramai yang kena gigit dengan si Charlie ni… Oleh sebab TK tak pergi jumpa doktor, TK cuma dapat sapu ubat gatal yang biasa TK pakai je. Kalau tak silap la masa tu dalam seminggu dua elok da, cuma parutnya susah nak hilang.

Apapun, nanti kalau korang jumpa si Charlie ni, jangan pergi dekat-dekat dengan pula dengan serangga tu... Melainkan kalau korang nak merasakan kedahsyatannya, SILAKAN...!

Friday, 23 December 2011

INI RUPANYA KERJA KAU EK??!!

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Terpikat dengan lakonan dia ni
Dalam entri TK yang sebelum ni TK ada nyatakan yang TK tengah dalam study week kan??? Tapi TK tak mahu cerita pasal study ke apa...

TK cuma nak kongsi dengan pembaca sekalian cerita apa yang TK dah khatam sepanjang study week ni berlangsung... Uik? Kata study week? Tak study ke?? Hehe~ Study la ni... Study cerita~  lalala~

1. City Hunter

2. Q10

3. I am Number Four

4. Zettai Kareshi

Hehe~ Ni je yang sempat tengok sepanjang 4 hari study week ni bermula... Lepas ni nak tengok 49 Days pula... (Lagi?!)


p/s: Bila la TK nak mula study ni...??

STUDY WEEK KE??

Assalamualaikum dan salam sejahtera…

Seperti mana yang telah TK nyatakan dalam entri ini beberapa hari yang lalu, TK dah selesaikan semua kerja, kelas pun semua dah habis, dan terus masuk ke STUDY WEEK…


Akan tetapi, kehidupan TK pada waktu study week tak rupa macam study week pun… Macam dah habis final exam la pula… Mana tak nya, study week ni TK layan movie/drama, dengar/tengok macam lagu kat Youtube (sampai seronok main dengan Heavy Rotation ni), main Facebook yang sememangnya dah lama tak buka, blogwalking sepuasnya, dan sempat lagi jalan-jalan sekitar Kota Bharu dan main-main kat pantai (kalau TK rajin TK update pasal ni)… haha!

Entah bila TK nak mula buat revision ni… 1 Januari ni mula final dah… Yup, korang tak salah baca… 1 Januari 2012! Orang lain sibuk sambut tahun baru, kami sibuk jawab exam! 2 paper pula tu dalam 1 hari! Kawan TK cakap kat Kelantan ni 1 Januari memang tak cuti… Huhu~

Tapi tak apa, final exam kali ni TK ada 2 kali study week… Hahaha! Lepas habis paper 1 Januari tu, paper seterusnya mula 11 Januari… Erm… ada gap 10 hari…  Lama tu~ So, anggap la macam satu lagi study week…

Banyak masa lagi nak study~ Kononnya lah! Masalahnya di sini ialah, mood study tak datang lagi… dan TK asyik main je memanjang… Sesiapa tolong bagi TK mood untuk study!!!

p/s:
Rumah ni sunyi je study week ni… Huhu~ Dari 10 orang yang tinggal kat sini, tinggal 3 orang je… Yang lain semua balik rumah… Yang tinggal ni semua buat hal masing-masing depan lappy mereka… Bosannya… 

p/s (lagi?): 
haha! cuba kira berapa banyak perkataan 'study week' TK guna dalam entri ni... 

p/s (lagi??!): 
Haha! TK ada jumpa papan tanda yang sama macam ini dekat satu pintu satu restoran waktu jalan-jalan sekitar Kota Bharu... 



AKB48 - HEAVY ROTATION

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Hari ni TK nak post satu lagu yang TK baru je jumpa kat youtube... Well, macam biasa macam yang pernah TK beritahu sebelum-sebelum ni TK suka lagu Jepun... Maka TK selalu up-to-date dengan lagu Jepun je... tapi tak up-to-date sangat dengan kumpulan perempuan... hehe~

Akan tetapi, kali ni berlaku suatu keganjilan di mana entah kenapa hari ni TK layan lagu dari kumpulan penyanyi perempuan pula... Dinyanyikan oleh kumpulan AKB48, mempersembahkan "Heavy Rotation"!!!



Entah kenapa, rasa bersemangat pula setiap kali dengar lagu ni... Jadi, apa lagi? Jom layan!   ^^


Lirik

I want you! I need you! I love you!
Atama no naka
Gangan natteru music
Heavy rotation

Popcorn ga
Hajikeru you ni
Suki to iu moji ga odoru
Kao ya koe wo
Omou dake de
Ite mo tatte mo irarenai

Konna kimochi ni nareru tte
Boku wa tsuite iru ne

I want you! I need you! I love you!
Kimi ni aete
Dondon chikadzuku sono kyori ni
Max hai tenshon
I want you! I need you! I love you!
Heart no oku
Janjan afureru itoshisa wa
Heavy rotation

Hito wa dare mo
Isshou no uchi
Nankai aiseru no darou?
Tatta ichido
Wasurerarenai
Koi ga dekitara manzoku sa

Sonna tokimeki wo kanjite
Hana wa hokorobu no kana

I feel you! I touch you! I hold you!
Yume no naka de
Dandan ookiku natte yuku
Boku no imagination
I feel you! I touch you! I hold you!
Kono omoi wo
Binbin tsutaete hoshii kara
Heavy rotation

Itsumo kiiteta
Favorite song
Ano kyoku no you ni
Zutto kurikaeshite
Nijuuyo jikan
Kimi dake request chuu

I want you! I need you! I love you!
Kimi ni aete
Dondon chikadzuku sono kyori ni
Max hai tenshon
I want you! I need you! I love you!
Heart no oku
Janjan afureru itoshisa wa
Heavy rotation

Heavy rotation

*Perkataan bahasa Inggeris disebut dengan cara Jepun 

Lirik asal dan terjemahan: 

Wednesday, 21 December 2011

SAMBUTAN HARI JADI YANG PERTAMA…!

Assalamualaikum dan salam sejahtera…

Merujuk kepada tajuk di atas, TK ingin menyatakan di sini bahawa TK baru sahaja menyambut hari jadi TK yang pertama… Eik??



Haha…! Seperti yang pernah TK nyatakan di SINI, selama ni birthday TK jatuh pada musim cuti. Tak kira lah cuti sekolah atau cuti semester. Jadi selama ni sambut pun ngan keluarga je… Tak pernah lagi sambut dengan kawan-kawan…. Setakat orang pernah wish kat FB dan friendster je la.

Akan tetapi, mula tahun ni kan sistem U ni bertukar. Mula bulan 9 la pula kan… jadi, sebaik sahaja semester ini bermula, TK terus hide-kan tarikh birthday TK dalam semua laman sosial… Mana tak nya, dulu time birthday orang lain, TK join serang diorang… Simbah dengan air la, baling tepung la… Jadi TK tak nak semua tu berlaku pada TK… haha! Dan TK pun dah pesan kat adik-adik TK supaya jangan post birthday wish ke apa kat TK punya wall FB...

Sampai tarikh 15 Disember hari tu, tengah-tengah malam tu tiba ada seorang budak lelaki tu sms “Happy Birthday!”… Wah, terharu giler TK… Mana dia tahu birthday TK ni? Then dia kata, Nampak adik TK post kat FB… Cett!!! Adik TK yang seorang ni kan… Arghh… Geram!

Lepas kelas hari tu, ada kawan sekalas yang tiba-tiba nyanyikan lagu birthday kat TK… Terharunya… Kali pertama ada kawan nyanyikan lagu birthday… Dan lepas tu ada lagi 2 orang la yang wish lagi. Budak lelaki yang sms semalam tu pulak kata “Nak kena simbah tak ni? Botol tengah penuh dengan air ni…”. Haha! Nasib baik dia bergurau je…

Malam tu, lepas makan dengan kawan-kawan rapat TK, tiba-tiba diorang wat surprise birthday party untuk TK. Memang TK terharu sangat. Tengah-tengah malam tu pula, TK kena baling dengan tepung. PULAK?! Huhu~

Memang satu pengalaman yang baru bagi TK. Kali pertama sambut birthday dengan kawan-kawan…!

p/s: Ramainya yang sambut hari jadi bulan ni… Dalam rumah TK ni je, 5 dari 10 orang birthday bulan Disember… 

SELESAI SEGALANYA… LEGA…!

Assalamualaikum dan salam sejahtera…

Lamanya TK tak update blog… Maaf ya…! Tadi TK baru je selesai menghadiri kuliah yang terakhir… Betul tu, yang terakhir… lepas ni masuk study week dah… Lepas tu FINAL EXAM!!! Dan lepas tu BALIK… Yeah~ Home sweet home la lepas ni…

siriyes rasa happy sangat semua keje dah settle...
Sekejap je rasanya semester ni… Err, memang sekejap je pun… Mula bulan 9 hari tu kan…? Macam-macam yang berlaku… Sebelum cuti pertengahan semester tu, TK taklah busy sangat… Masih sempat je nak blogwalking bagai… Lepas je cuti pertengahan semester hari tu, kehidupan TK terus berubah… HECTIC GILER…

Mana tak nya…?! Baru je balik hostel, kena packing pulak nak pergi FIELTRIP SEMINGGU. Seminggu? Biar betul?? Memang seminggu pun… Kami pergi ke Kedah dan Cameron Highland…

Kami di hadapan bangunan MADA, Kedah
Selepas balik je dari fieldtrip yang pertama, kami terpaksa bersiap untuk satu lagi FIELDTRIP. Kali ni ke Penang pulak… Bukan jalan-jalan ye…! Kami ke Taman Negara Pulau Pinang… Jungle trekking meredah hutan dari Teluk Bahang ke Pantai Kerachut… Naik bot ke Teluk Duyung… Dan tengah penat-penat tu, nasib baik lecturer kata “Memandangkan semua orang sudah penat, tak payah la naik ke Rumah Api tu”… Oh… Sungguh lega… Kalau tak, mendaki pulak lagi 45 minit… Huhu~


On the way ke Pantai Kerachut
Di Teluk Duyung
Nasib baik filedtrip untuk 2 lagi subjek tu cancel… kalau tak, makin sibuk la berjalan-jalan satu Semenanjung la TK… Balik je dari kedua-dua fieldtrip, Kami sekelas ni diserang oleh TEST dan KUIZ untuk 6 SUBJEK!!! Dengan tak cukup masa nak study tu, kami diserang lagi dengan pelbagai assignment dan presentation.

Kesimpulannya, kami kena siapkan 9 report, termasuk report fieldtrip, makmal, assignment, dan presentation; kena study untuk kuiz dan test, dan kena prepare untuk lebih dari 6 presentation. Semuanya perlu diselesaikan dalam tempoh kurang dari sebulan… Memang sangat sibuk…

Tapi Alhamdulillah la… semua sudah selesai… Lepas ni boleh la update blog dan blogwalking macam biasa… hehe~  

P/s: Terharu bila ada yang kata “lama tak update” dan “bila nak update”… TK ingat tak ada sesiapa yang perasan TK dah lama tak update blog… hehe~




Monday, 14 November 2011

HARI JADI??

"Selamat Hari Jadi...!!!"
"Happy Birthday..!!!"
"お誕生日おめでとう。。。!!! / Otanjoubi Omedetou...!!!"
"祝你生日快乐...!!! / Zhù nǐ shēngrì kuàilè..!!!"
Macam-macam cara boleh kita ucapkan...


Semalam, TK ada sambut hari jadi 2 orang kawan... Sangat berbeza situasinya...

Seorang disambut dengan acara makan-makan, bersama teman lelakinya dan 3 lagi kawan rapatnya termasuklah TK. Walaupun cuma makan-makan je, tapi rasanya sungguh seronok. Sukar bagi kami untuk berkumpul bersama. Sebab bermula semester ni, kami semua terpisah. Biasanya kami tinggal di bangunan asrama yang sama, maka selalu berjumpa. Semester ni, TK tinggal di asrama baru, lagi 3 orang tu pula masing-masing tinggal di luar (rumah sewa yang berlainan).

Seorang lagi pula disambut beramai-ramai dengan kek hari jadi dan hadiah... Sungguh meriah!

Dulu biasanya bila datangnya hari jadi kawan-kawan ni, TK bersama kawan-kawan TK yang lain selalu buat macam-macam kepada yang menyambut hari jadi. Simbah air sabun la, baling tepung la, baling telur la, macam-macam yang kami buat. 

Tapi TK tak pernah merasa sendiri sambut hari jadi TK bersama kawan-kawan. Sebab biasanya hari jadi TK jatuh pada waktu cuti. Tak kiralah cuti sekolah atau cuti semester. Okay, maksudnya bulan Disember la tu... Maka, itu bermaksud tiada sesiapa yang ingat kecuali keluarga TK sendiri.

Untuk kali pertama, oleh kerana sistem U ni dah tertukar, hari jadi TK jatuh pada hari kuliah. Erm... agak-agak ada tak yang akan ingat hari jadi TK nanti...?

p/s: Selama ni TK asyik simbah-simbah orang waktu hari jadi mereka kan? Harap-harap tak berlaku pada TK nanti... Huhu~

Wednesday, 2 November 2011

PENGARUH KOREA…!?

Assalamualaikum dan salam sejahtera…


*Meniup*
“Haaa…..chooooo!!!!”

Okay, berhabuk sungguh blog TK ni… Lama sudah TK tak update, tak blogwalking, tak sebagainya kan…??? Susah sikit nak update sejak semester ni bermula disebabkan oleh beberapa perkara yang tidak dapat dielakkan…

Kali ini TK ingin bercerita sikit mengenai pengalaman TK di dalam kelas…

Alkisah sewaktu TK menyampaikan sebuah presentation di dalam kelas Kenegaraan, TK perlu menerangkan kepada rakan-rakan sekelas mengenai isu patriotisme. Ada yang tak tahu ke apa itu patiotisme? Siapa yang tak tahu, nah! Pelempang sedass….!

Maaf, gurau saja… Secara ringkas, patriotism itu bermaksud perasaan cinta kepada negara. Okay, TK bukan nak bercerita panjang soal ini. Merujuk pada tajuk entri TK kali ni, TK nak bercerita pasal pengaruh Korea kan…?

Tapi tak ada kaitan dengan mereka ini...

Okay, sambung balik cerita tadi…

Sampai satu part ni, TK menerangkan mengenai pengaruh budaya dari luar negara yang menyusup masuk ke dalam budaya negara kita, dan budaya luar ini termasuklah dari barat, jepun dan KOREA…

TK menerangkan, “Bla bla bla… Sekarang ni kita boleh melihat begitu banyak pengaruh dari luar yang dah masuk ke negara kita… bla bla bla…. Contohnya seperti cara pemakaian segelintir generasi muda sekarang yang tak cukup kain yang meniru cara…”

“KOREA!!”… Beberapa pelajar di dalam kelas itu mencelah.

“Huh????”, Okay, serius TK terkejut waktu tu. Tergamam… Sebab selama ni biasanya waktu TK present tak ada sesiapa pun yang nak ‘menyampuk’...

Lepas tu TK sambung lagi, “Oh, okay…  macam penyanyi korea tu… then pengaruh makanan pula seperti McDonald, KFC…”

“Kimchi!!! Ramyeon!!!”, ada lagi pelajar lain yang mencelah.

TK sambung, “Huh?? Apa tu??" Kali pertama TK dengar perkataan ramyeon. Walaupun tak tahu apa bendanya tu, TK iya-iyakan saja. "Oh ye… Itu pun betul jugak… Lepas tu dari segi hiburan pula... Contohnya muzik dan lagu…”

“Korea punya..! B2ST, DBSK, Kara, SNSD…!”

“Huh??” Haha! Itu sahaja reaksi TK.

Sebelum sempat TK kata apa-apa, pensyarah TK pula yang bercakap, “Korang semua Ini tak habis-habis dengan Korea je! Korang semua ni sebagai rakyat Malaysia haruslah bla bla bla…”

Kemudian ditakdirkan tiba-tiba telefon bimbit pensyarah TK tu berbunyi…. “Ireohke nan ddo (Fiction in Fiction)… Itji mothago (Fiction in Fiction)…”

Serta merta TK tahu itu lagu Korea bertajuk ‘Fiction’ nyanyian kumpulan B2ST. Walaupun TK pernah nyatakan di sini yang TK ni penggemar lagu berbahasa Jepun, jangan ingat TK ni tak tahu lagu Korea ya. Sebabnya, TK ni dikelilingi oleh peminat lagu-lagu Korea. Maka adalah juga sedikit yang TK tahu…

Reaksi pensyarah TK? “Alamak!”, dan kelam kabut serta merta terus menjawab panggilan.

Reaksi mereka di dalam kelas…? “Kantoi!!! Puan pun suka lagu Korea jugak!!!”


Reaksi TK? Pulak~

Ramai yang minat kat kumpulan ni... (Ikut pemerhatian TK la...)


P/S: Siapa tak pernah dengar lagu B2ST - Fiction ni? Boleh la tengok video di bawah ni...


WORDLESS WEDNESDAY: LOL

Sunday, 18 September 2011

ADUH... YANG SERONOK JADI TAK SERONOK LA PULAK…!




Apa pendapat korang apabila berlaku perkara-perkara macam ni?

  • Terima panggilan/sms dari orang yang diminati/disukai tapi rupa-rupanya dia cuma nak minta pinjam assignment. Nak copy la tu kan? NO WAY!!! PERGI BUAT SENDIRI!!!
  • Kelas dibatalkan sebab lecturer ada meeting, tapi dia tinggalkan banyak assignment untuk pelajar-pelajar kesayangannya ini dan mesti dihantar esok! Huhu... sibuk lagi la nampaknya...
  • Kelas hari ini habis awal, jadi dah rancang nak pergi shopping sekejap dengan kawan-kawan. Tiba-tiba lecturer bagi assignment lagi! LAGI!!???
  • Presentation hari ni cancel. Yeah!!! Tapi diganti pula dengan pop kuiz! ALAMAK!!! TAK STUDY LAGI NI...!! 
  • Lab hari ni cancel. Tapi diganti dengan kuliah! 3 jam pula tu~ ADUH~
  • Yeah, cuti! Tiada kelas! Tapi kena siapkan assignment… Lagi~ 
  • Kawan-kawan buat birthday party! (Bukan untuk TK la... Tiap kali birthday time cuti sem... hehe~) Tapi kena simbah dengan air la, tepung la… huhu~ Habis kotor satu aras… Kena bersihkan pula lagi. Kalau tak esoknya makcik cleaner mengamuk! MENAKUTKAN betul waktu dia mengamuk!!
p/s: Hurm… Dah menjadi lumrah seorang pelajar kan… Asyik bergelumang dengan assignment je… Huhu~

Thursday, 15 September 2011

DAY 1: LAGU YANG ANDA DENGAR HARI INI

Lagu apa yang TK dengar hari ini ye…? Hurm… Mula-mula TK dengar lagu berbahasa Jepun dari kumpulan DBSK (dari Korea) yang bertajuk “Why Did I Fall In Love With You”… TK sangat suka lagu ni… Lagi-lagi sebab seseorang yang kenalkan lagu ni pada TK dan hantarkannya melalui Skype pada hari jadi TK dua tahun yang lalu…



Sebelum ni TK memang tak berapa nak layan sangat kumpulan dari korea ni… Tapi sejak masuk U ni, TK dikelilingi manusia-manusia yang meminati lagu-lagu Korea dan sejak itu TK pun ikut layan sekali… Dan TK suka lagu-lagu dari kumpulan SS501, dan hari ini TK juga dengar lagu “Deja Vu” dan “Love Ya” nyanyian mereka.


Sejak zaman sekolah menengah lagi TK memang suka dengan bahasa Jepun, maka selalulah mendengar lagu-lagu (J-pop) dan menonton drama-drama dalam bahasa Jepun. Lagu dalam bahasa Jepun yang didengar hari ini ialah “NO. 1” nyanyian kumpulan UVERworld. Sehingga kini TK memang minat dengan kumpulan ini sejak debut pertama mereka (tahun 2005 kalau tak silap), iaitu lagu “D-technoLife” yang dijadikan lagu tema pembukaan kedua bagi animasi Bleach.

Ini saja lagu-lagu yang TK sempat dengar pagi ni…

p/s:

Walau TK ni penggila lagu Jepun, jangan ingat TK tak tahu lagu berbahasa Melayu, Indonesia dan Inggeris ya! Ramai kawan-kawan TK ingat yang TK ni TAK TAHU LANGSUNG lagu-lagu berbahasa Melayu… Huhu~

Lagi dalam CABARAN 30 HARI...

Wednesday, 14 September 2011

HURM... DI BAWAH POHON 'SAKURA'...


Di bawah rimbunan pohon yang rendang, ditambah pula dengan daun-daun yang berguguran, terasa bagaikan berada di bawah pohon sakura yang berguguran daunnya, melihat pelbagai kelibat manusia-manusia yang berlalu-lalang di hadapanku.

Ada yang kurus, ada yang berisi, ada yang tinggi, ada yang rendah, mereka berjalan dengan pelbagai gaya... 

Yang lelaki, ada yang segak kemas mengenakan kemeja, ada yang bergaya dengan rambut terpacak-pacak, malah ada juga yang hanya mengenakan seluar jean, t-shirt dan sandal sahaja.

Bagi kaum perempuan pula, begitu ramai yang cantik bersolek, ada juga yang berselendang bergaya seperti Hana Tajima, ada yang manis berbaju kurung, dan tidak lupa juga kepada mereka yang bergaya mengikut fesyen masa kini...

Semuanya ke arah destinasi yang dituju... Ada yang ke dewan kuliah, ada yang ke makmal, dan malah ada yang ke kaunter fakulti.

Dan TK? Masih duduk bersantai di bawah rimbunan pohon yang rendang ini bersama beberapa orang rakan seperjuangan sambil menikmati tiupan angin yang nyaman dalam keadaan ke-BOSAN-an, membuang waktu yang berharga ini menanti kelas seterusnya...

p/s:
Masih berusaha mengadaptasikan diri dengan keadaan baru... Dengan asrama baru yang jauh dan waktu bas yang tidak menentu... kelas jam 12 tengah hari, kena naik bas jam 9.45 pagi, tiba di kampus kira-kira jam 10.20 pagi... Library penuh, kafe-kafe sesak, mana lagi nak lepak...? Huhu~ 

Alangkah bagusnya kalau TK ada kereta... Urm, ada sesiapa nak sponsor?

Sunday, 11 September 2011

BERLAGAK ATAU MINTA PENYEPAK?


Bermulanya semester baru hari ini (di negeri Pantai Timur ni mula hari Ahad ya!), pastinya kita bertemu semula dengan kawan-kawan yang kita sudah lama tidak jumpa kan, tidak kira yang sama kelas atau pun tidak… Dalam waktu cuti 4 bulan yang lalu bukan semuanya dapat berhubung kan? Malah waktu cuti ada yang terus lesap, tiada khabar berita…

Apabila bertemu semula, pastinya banyak yang ingin dibualkan... Betul tak? Biasanya perkara yang dibualkan adalah mengenai keputusan peperiksaan yang lepas, mengenai sambutan raya yang baru sahaja berlalu, dan sebagainya…

Memang seronok berbual mengenai perkara-perkara sebegini.

Tetapi, adakah seronok jika berlakunya situasi seperti di bawah ini?

Situasi 1:

A: Weyh, final hari tu ko dapat brape ek?
B: Urm, ok la... Biasa-biasa je… (Tak berminat nak cakap pasal result)
A: Ko tau, aku punya result teruk dowh! Menurun sikit la… Mak bapak aku marah aku pasal result aku menurun…!
B: Ko kan pandai! Selalu result gempak punye…! Takkan jatuh teruk kot?
A: Beza 0.3 je banding sem sebelumnya…

Aduh~ Beza sikit je tu… TK pun tak faham kenapa nak kecoh sangat pasal ni~? Orang lain dapat lagi teruk dari itu tak kata apa-apa pun…

Situasi 2:

G: J, raya hari tu cam ne?
J: Macam biasa je… Setiap tahun macam tu la…
G: Oh, ye ke? Aku pulak kan, ada baju raya 5 pasang, pastu kasut raya 2 pasang. Ko tau, aku dengan mak aku sempat wat 3 jenis biskut raya, bla bla bla bla…. Pastu aku dapat duit raya sampai 376 ringgit! Aku rancang nak beli bla bla bla bla…

Waktu dengar perbualan kawan-kawan TK ni, TK rasa macam tengah dengar seorang budak sekolah rendah yang seronok bercerita pengalaman raya… Haha! Tapi rasa agak annoying la juga sebab dia bercakap tak henti-henti, dan rasa macam dia nak berlagak pun ada juga…

Situasi 3:

C: Ko tau, 4 bulan aku cuti aku rasa badan aku ni macam dah gemok sangat dah… Tu la, kat rumah asyik makan je keje aku… Semalam aku timbang naik 2.1 kg tau. huhu~ Lepas ni aku nak diet la…
B: Ko tu kurus macam lidi la weyh! Gemok amendenya!?

Part ni TK tak berapa faham… Badan sudah kurus, cantik tapi masih mengatakan bahawa mereka itu gemuk. Adakah mahu rupa macam tulang rangka baru nak kata kurus!? Ke dia ni nak kata yang TK ni gemuk!? Mentang-mentang la TK ni berisi banyak terlebih berat sikit..! 

Hurm... nak tunggu kurus cam ni dulu kot baru kata kurus...
Jadi macam mana? TK tak tahulah nak kelaskan mereka ni dalam golongan yang macam mana… Apa yang TK tahu, mereka ni cakap macam ni pasal nak minta penyepak free... Setuju?

p/s: Semester baru bermula, maka bermulalah cabaran yang baru dan lebih mencabar... 

Thursday, 1 September 2011

MUDAH BAGI MEREKA YANG TIDAK SUKA PADA KERUMITAN...

Assalamualaikum dan salam sejahtera pembaca sekalian...

Pada masa kini pasti begitu ramai yang suka mengambil gambar, memandangkan kewujudan kamera digital dan kamera pada telefon bimbit dan sebagainya memudahkan lagi proses pengambilan gambar. Tidak seperti masa dahulu, di mana penggunaan kamera filem menyebabkan pengambilan gambar adalah terhad bilangannya dan sukar untuk melihatnya kembali selagi tidak dicuci.

Hmmm... Sekarang ni ramai yang sukakan DSLR...
Gambar-gambar yang diambil daripada kamera digital dengan mudah dapat disalin masuk ke dalam komputer dan dapat diedit mengikut citarasa pemiliknya. Kebanyakan daripada kita menggunakan perisian-perisian mengedit gambar yang selalu kita dengar seperti Adobe Photoshop, Photoscape, dan sebagainya. 

Tetapi, bukan semua orang memiliki perisian sebegini, malah mungkin juga ada yang merasakan leceh dan agak sukar mengedit gambar kerana proses-prosesnya begitu rumit dan mungkin mengambil masa.

Diinternet sebenarnya ada menawarkan pelbagai perisian edit gambar yang boleh digunakan. Dibawah adalah satu contoh lawan web mengedit gambar yang mudah untuk digunakan, dan tidak perlu didownload, boleh terus digunakan. Cuma perlu upload, pilih hasil yang dingini, dan simpan ke komputer...

Bagi yang berminat boleh klik laman web ini:


Kemudian klik pada komputer untuk meng-upload gambar yang mahu diedit. Sebagai contoh, TK gunakan gambar Rukia (kura-kura yang TK bela).



Terdapat 3 jenis menu di sini. Yang berwarna merah adalah untuk menukar jenis warna (huh!? TK pun tak tahu nak sebut jenis apa) kepada sepia, ala-ala vintage, dan sebagainya. Yang berwarna kuning adalah frame, dan yang terakhir, biru adalah untuk meletakkan efek-efek lain seperti kesan lampu, cat, dan sebagainya,





Setelah puas hati dengan hasilnya, klik sahaja butang save yang ada disebelah menu tadi. Kemudian klik save ke komputer. Tidak perlu isi nama pun tidak mengapa semasa menyimpan gambar tersebut.


Okay, selamat mencuba!

Lain-lain:
Kalau nak edit kecerahan dan lain-lain perkara asas klik http://pixlr.com/express/
Kalau nak photo editor ala-ala photoshop klik http://pixlr.com/editor/
Kalau nak download ke desktop klik http://pixlr.com/o-matic/air/
Kalau nak download untuk iPad atau iPhone klik http://itunes.apple.com/app/pixlr-o-matic/id450263811?mt=8

Wednesday, 31 August 2011

MALAYSIA IT FAIR

TK baru je dapat tahu adaMalaysia IT Fair di Mid Valley 2 hingga 4 September ni… Hehe~ Dulu akhir Januari pun TK ada pergi. Sambutan waktu sangat menggalakkan, sangat ramai orang di sana… Kalau ada peluang nanti TK nak pergi lagi… 

Maklumat lanjut? Klik banner ni: 


WORDLESS WEDNESDAY: RAYA YANG PENUH DENGAN COKLAT!!






Yang kat bawah ni antara yang bukan coklat....


p/s: yang kat bawah ni buat untuk makan sendiri je... hehe~